Meiden, even een lang verhaal...ik heb jullie hulp nodig. Ik werk als doktersassistente in een solo praktijk, komende zomer 15 jaar alweer. Al jaaaaaaren worden de vakanties buiten de schoolvakanties om gepland want ach, er waren toch geen kinderen om rekening mee te houden. Toen mijn zoontje Mareau er eenmaal was, hadden we er nó g de eerste jaren geen probleem mee, want....geen leerplicht. Vorig jaar zat Mareau dus wel op school, maar helaas; mijn baas had er geen rekening mee gehouden. Gevolg: ik drie weken vakantie, slecht weer, kind moet naar school. Kind 6 weken vakantie waarin ik weer moet werken. En van die 6 weken moest ik er 3 ook nog op de vrijdag werken (ik ben dan normaliter vrij maar parttime collega had vakantie). Kortom; we hebben amper iets kunnen ondernemen. Dit jaar wordt het nog fraaier, want waar de baas per CAO verplicht is om mij vóór 31 december de vakanties van het komend jaar mede te delen, heb ik tot gister niets vernomen. Nu wil hij het als volgt doen. Hij neemt de vakantie in het voorseizoen, verplicht mij om in de praktijk waar wij altijd mee samenwerken, waar te nemen. Zodat wanneer ík dan vakantie op wil nemen de assistente van die praktijk op mijn plaats kan gaan zitten..... Snappen jullie het nog ?? Weten jullie wat mijn rechten zijn? Mensen in mijn omgeving zeggen dat het in het Burgerlijk Wetboek staat, dat ik 2 weken heb met mijn kind in de schoolvakantie, maar ik kan niets vinden....
Dat is niet bij wet geregeld, het kan een gunst zijn Van je werkgever, maar het is geen plicht.. Helaas..
Wel heb je recht om vrij te krijgen van school voor je zoontje als je een verklaring hebt dat je niet in de schoolvakanties op vakantie kunt gaan!
Heb je überhaupt zelf ook wel schriftelijk je vakantie aangevraagd? Dat moet nl bij ons op de (groeps)praktijk. Maar je werkgever is ook zelf te laat, volgens cao of arbowet (weet uit mn hoofd niet welke) mag je werkgever pas vakantie weigeren als het belang vd zaak niet goed gaat en hij wel eerst alle oplossingen heeft geprobeerd. Conclusie, je werkgever kan de uitzendbureaus en da-opleidingen gaan afbellen voor vervanging.
Het is dan wel niet verplicht maar ik vind het behoorlijk asociaal van je baas om jou dat niet te gunnen.. Jouw collega mocht wel in die weken met vakantie (want jij moest haar vrijdagen werken toch?), dan ben jij dit jaar aan de beurt toch? Bij ons op het werk ben ik juist al jaaaaaren degene die zich aanpast zodat alle moeders met schoolgaande kinderen hun gewenste vakantie kunnen nemen.. Ook wel eens irritant hoor,altijd maar inschikken
Oh, lijkt mij idd erg vervelend dat je niet tegelijk met je zoontje vrij was! Kan mij voorstellen dat die tijd samen juist extra fijn is als je kind al op school zit. Bij ons mag je 3 weken in de zomervakantie en 1 week in een andere schoolvakantie en dan houd je 1 week over buiten de schoolvakanties. Maar wat betreft dit jaar snap ik het geloof ik niet helemaal... Met deze constructie kun je dan toch wèl vakantie in het hoogseizoen krijgen? En je baas in het laagseizoen. Dus iedereen gelukkig?
Maar als jij een paar weken op die andere praktijk werkt en zij voor jou dan is het toch opgelost? Of wil je niet op de andere praktijk werken? Je baas denkt mee en draagt een oplossing aan,ik denk niet dat je veel anders kunt.
Dit is dus ook één van de redenen dat ik niet meer wilde werken in een solo-praktijk.Werk nu in een gezondheidscentrum en die gaat nooit dicht en de vakanties rouleren. Ik vind je baas echt een enorme zak als ik het zo lees.Je werkt er al 15 jaar dus wat medewerking is wel het allerminste wat je zou kunnen verwachten.Opzich is de regeling zoals hij voorsteld niet helemaal verkeerd en kun je gewoon met vakantie in het hoogseizoen. Misschien wordt het ondertussen ook tijd om naar een andere baan uit te kijken want volgend jaar zul je weer tegen hetzelfde aanlopen en dat maakt de werksfeer ook niet veel beter weet ik uit eigen ervaring. Succes!!
De werkgever is verplicht om de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen om zijn vakantiedagen op te nemen. Dit volgt uit artikel 7: 638 BW. De werknemer moet de vakantie vaststellen overeenkomstig de wensen van de werkgever. De werkgever kan alleen een verzoek tot het opnemen van vakantie weigeren als hij er sprake is van gewichtige redenen. Van een gewichtige reden is sprake als het inwilligen van het verzoek om vakantie op te nemen leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering. De wet geeft niet precies aan wanneer daar sprake van is maar noemt wel een aantal voorbeelden. Zo kan gedacht worden aan een klein bedrijf waar twee werknemer die dezelfde werkzaamheden doen, allebei in dezelfde periode met vakantie willen. De werkgever moet binnen twee weken nadat de werknemer zijn vakantieplannen kenbaar heeft gemaakt, aangeven dat de werknemer niet in de gewenste periode zijn vakantie kan opnemen vanwege'gewichtige redenen. Als de werkgever deze termijn overschrijdt, dan is de vakantie vastgesteld volgens de wensen van de werknemer. Op grond van artikel 7: 638 lid 5 BW kan een werkgever ook een reeds vastgestelde vakantie wijzigen als hij voor deze wijziging gewichtige redenen kan aanvoeren. De werkgever kan dit alleen doen in overleg met de werknemer. Als de werknemer schade lijdt omdat zijn vakantie wordt gewijzigd, dient de werkgever deze te vergoeden. Op basis van artikel 7: 638 lid 2 kan bij een schriftelijke overeenkomst een regeling worden getroffen met elke werknemer afzonderlijk voor de vaststelling van de vakantie. Wel moet de vaststelling van de vakantie tijdig plaatsvinden, zodat de werknemer voldoende gelegenheid heeft gehad zich op de vakantie voor te bereiden. Ook zou ik je aanvraag schriftelijk indienen. Kopie van maken!
Nou dat is dan toch een oplossing van je werkgever? Hij komt je wel tegemoet op die manier. Ja je moet er iets voor doen maar krijgt dan wel de vakantie in het hoogseizoen toch? daarnaast als t echt niet zou gaan kun je altijd buiten seizoen. Werk ook in onderwijs en krijgen regelmatig die vragen. Scholen doen daar niet zo moeilijk om om kinderen tussendoor op vakantie te laten gaan. Dat mag zelfs met n goede reden (waaronder geen vrij kunnen krijgen). Tien schooldagen kun je zo opnemen in ieder geval per schooljaar. Langer dan twee wkn kunnen ze wel weigeren. Zit je wel nog met die lange zomervakantie dat je kind vrij is en jij niet... Dat is wel minder. Wat dat betreft ben ik heel blij met mijn job.
Bij ons was er geen onderscheid tussen met of zonder kinderen. Vakanties werden eventueel opgesplitst omdat sommige weer een bouwvakker als partner hadden en dus verplicht in de bouwvak vrij wilde zijn. Bijv 1 week voor officiële vakantie, 2 weken tijdens de zomer. De zomer heeft 6 weken dus wellicht ieder 2 weken? Lijkt mijn wel zo eerlijk. Mijn leiding zei altijd dat vakantie tijdens carnaval ( hotel en bezetting druk) niet mocht en zij de bouwvak nam . Zelf was ze met carnaval heel de week op centerparks en ze moest bouwvak omdat haar man alleen dan vakantie had. Nou daar zijn we tegen in gegaan. Ook zij moet gewoon verdelen
Ik snap het probleem niet zo ( of ik lees het niet goed ). Vorig jaar kon je dus niet tegelijk met je zoontje vrij hebben, maar dit jaar heeft je werkgever het zo geregeld dat je tijdens zijn vakantie in die andere praktijk kunt werken zodat je op een ander moment (die jou neem ik aan beter uitkomt) vakantie kunt opnemen. Ik zou blij zijn, tuurlijk zal het even wennen zijn in die andere praktijk, maar ach, die weekjes zijn zo om.
Wat ik lees is dat hij in het voorseizoen gaat. Dus niet het hoogseizoen. Moet jij tegelijk met hem? Nee blijkbaar, want hij vraagt jou, tijdens zijn vakantie, die dus in het voorseizoen is, waar te nemen in een andere praktijk. Dus: jij werkt in het voorseizoen. Dat wilde je toch? Als jij gaat komt een andere assistente waarnemen. Jij kan dus aangeven wanneer jij gaat, vervanging is geregeld. Toch? Conclusie: je mag in het hoogseizoen. Wat is dan het probleem? Of snap ik em niet?
Ik weet dan niet op wat voor school jij lesgeeft maar hier op de basisschool van onze kinderen werkt dat echt niet op die manier. Als ze nog geen 5 jaar zijn mag je buiten de reguliere vakanties maar als je eens een dag vrijaf wilt nemen dan moet je hier echt op zijn kop gaan staan.Zo hadden we eens een weekendje weg met familie en mijn schoonzus/zwager wilden hun toen 7 jarige zoon op vrijdag thuishouden.Dit feest ging dus gewoon niet door want daar gaan ze allemaal geen rekening mee houden en hij kreeg geen toestemming en zo ken ik nog meer voorbeelden. Uiteindelijk is die 's morgens wel naar school gegaan en bij godsgratie kreeg hij toestemming op 's middags vrijaf te nemen dus die vlieger gaat echt niet voor iedereen op. Vind het ergens ook wel logisch want dan zou het toch ook wel een ongeregeld zooitje worden wanneer dan de één met vakantie is en dan de ander weer.
Met een goede reden zei ik Een familie wknd vind ik geen goede reden. En de ene school is daar wat makkelijker in dan de andere.
Als de praktijk in het hoogseizoen gewoon open is heeft de huisarts en assistente nodig. Zoals je nu schrijft haalt hij dus een waarnemende ass van een andere praktijk in ruil dat jij daar gaat werken.... Zoals ik het begrijp kan je dus in het hoogseizoen gewoon vrij nemen en is het probleem opgelost? Het is altijd lastig in een solo praktijk om het goed op te lossen zijn er meer assistentes om misschien eea mee te regelen?
Tegenwoordig zijn scolen daar wel streng in, ze krijgen nl een boete en er wordt streng gecontoleerd zo voor de vakantie. wel kan je werkgever een verklaring geven dat het niet mogelijk is om tijdens de schoolvakantie vrij te krijgen. Je hebt san een geldige reden om je kind eerder vakantie te laten hebben. Dit kan alleen voor de vakantie begint, de eerste schooldag moeten ze er verplicht zijn.