Psychische hulp....stempel?

Discussie in 'De lounge' gestart door Myo, 14 feb 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Een vraagj aan de mensen die psychische hulpverlening krijgen of hebben gekregen. Ervaren jullie dit als een stempel? Word je anders behandeld, naar je gekeken?
    Ik heb zelf nu net een afspraak gemaakt bij de huisarts. Een torenhoge drempel. Toen de assistente vroeg waar het om ging, kon ik amper uit mijn woorden komen. Hoe kaart je zoiets aan? Het liefst ren ik er heel hard voor weg. Maar dat heb ik al te lang gedaan, dus nu A gezegd zeg ik ook B. Maar ik ben zo bang dat dit me eeuwig blijft achtervolgen. Dat ik nu voortaan als "labiel" word aangezien en behandeld.
    Hoe ervaren jullie dit?
     
  2. AnneThamar

    AnneThamar Niet meer actief

    Ik heb wel het idee dat het blijft plakken ja. Ik heb jaren terug een traject gevolgd op de paaz afdeling in het zkh, nu met elke klacht die ik heb is het ineens psychisch. Ik wil graag hulp op het moment voor lichamelijke klachten maar die krijg ik niet want ik moet nog maar een traject gaan volgen.
     
  3. Warboel

    Warboel Fanatiek lid

    8 jan 2014
    3.541
    625
    113
    Nee ik heb dat idee juist niet. Of dat moet aan mijn HA liggen hoor, maar die ziet het gelukkig allemaal los van elkaar.
     
  4. Ja, dat idee heb ik wel. Ik kwam vorige week bij de HA vanwege vermoeidheidsklachten en kreeg direct een verwijzing naar de psycholoog. Ik moest echt soebatten om een bloed-onderzoek ;)
     
  5. Purified

    Purified Fanatiek lid

    28 mrt 2013
    1.223
    1
    0
    Je krijgt zeker een stempel, of je moet een hele voorzichtige fatsoenlijke psychiater/psycholoog hebben.

    Er blijft in je dossier via de huisarts staan dat je een doorverwijzing krijgt, en vaak houden ze elkaar op de hoogte dat meer informatie in je dossier staat. Dit kun je voorkomen door naar een fatsoenlijke psychiater of psycholoog te gaan.

    Hij zal namelijk voorkomen dat de confidentiality of de patient geschonden word. Toen ik onder druk gezet werd om toestemming te geven over informatie over mijn behandeling bij instanties heeft hij alsnog gezegd dat informatie verstrekken tegen die confidentiality in ging.

    Stel je gaat onder behandeling: Zorg dat het duidelijk is dat wat er ook gebeurt je hulpgevende GEEN informatie verstrekt, aan niemand niet.
     
  6. MMarianne

    MMarianne Niet meer actief

    Heb er nu eigenlijk geen erg meer in maar vond van wel, als ik wat had dan werd het gelijk gekoppeld aan m'n geestelijke toestand...maar eerlijk gezegd zei ik vaak zelf al dat dit 'echt' was en niks met het andere te maken had, legde er dus zelf ook wel de nadruk op.

    Maar het weerhoud me niet om psychische hulp in te schakelen wanneer ik dat weer nodig zou hebben!
     
  7. KimK

    KimK Niet meer actief

    Maar mag een psycholoog informatie doorgeven? Heeft die geen beroepsgeheim? Ik weet het verder niet maar dacht dit zo was in Nederland?
     
  8. Purified

    Purified Fanatiek lid

    28 mrt 2013
    1.223
    1
    0
    Er is iets als beroepsgeheim, alleen als je zelf toestemming geeft onder druk door de huisarts of andere mensen dan kunnen ze dit alsnog weigeren onder het mom van beroepsgeheim.

    Hier ook een aantal psychologen die zonder toestemming (nooit gevraagd) ook informatie door hebben gegeven aan de huisarts of de verloskundige. Nou is dat helemaal niet erg maar het is wel zo dat het er meteen "in staat"

    Edit: Beroepsgeheim moet je ze op wijzen in het begin van de behandeling, want nee ze zijn daar niet altijd goed in
     
  9. Neffie

    Neffie Actief lid

    8 apr 2013
    263
    0
    16
    Wel aan de huisarts, maar meestal word dit wel gevraagd. Anders zelf even aangeven aan het begin van het traject.

    Ik heb nu alleen naar mijn huisarts de diagnose door laten sturen en verder mocht er niks in staan. Heb het netjes in mogen zien wat er gestuurd werd.
     
  10. roomsoesje27

    roomsoesje27 Bekend lid

    28 jul 2013
    899
    1
    16
    Assen
    Ik denk dat het heel erg aan je huisarts ligt.
    Ik ben doorverwezen omdat ik niet lekker in mijn vel zat en erg chaotisch was.
    Inmiddels ben ik al bijna een jaar bij de psycholoog en dat bevalt me echt heel goed.
    Als ik nu een afspraak heb voor het 1 of ander heeft ze het er nooit over en worden mijn klachten wel serieus genomen, gelukkig want ik bleek toch een te trage schildklier te hebben.
     
  11. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Dus dat kan ik gewoon eisen?
    Maar ja, er wordt in aardig wat gevallen gevraagd naar je medische verleden. Dat je bij een psycholoog onder behandeling staat/stond, pillen krijgt of wat dan ook, kun/mag je niet verzwijgen. Mag je dan wel verzwijgen waarvoor je onder behandeling bent?
    Goede vragen om mijn huisarts te stellen.
     
  12. Iemand ook enig idee of je informatie uit je dossier kunt laten halen??

    Ik heb ooit een diagnose gekregen waar ik ergens wel heel erg om kan lachen maar wat tegelijkertijd ook te genant voor woorden is :) In elk geval klopt het voor geen meter, maar het staat wel in dat dossier :(
     
  13. Neffie

    Neffie Actief lid

    8 apr 2013
    263
    0
    16
    Ligt eraan waarvoor het is. Heb jij een diagnose en pillen gekregen voor bijv een depressie of is het een psychische stoornis die van belang kan zijn voor degene die het vraagt.
    Ik heb nog nooit gehad dat iemand vroeg naar een medisch verleden.
    Daarbij mag eigenlijk niemand dat vragen op bijv sollicitatie etc.
     
  14. Purified

    Purified Fanatiek lid

    28 mrt 2013
    1.223
    1
    0
    Natuurlijk mag je altijd verzwijgen waarvoor je onder behandeling staat; alleen als je dat doet gaan er altijd vraagtekens staan aan WAAROM je het verzwijgt. In dat soort gevallen heb ik geleerd om gewoon te zeggen dat je onder behandeling staat voor zelfverrijking etc, iets met een meer positieve tintje dan eventueel angsten.

    In mijn hoofd is het altijd gewoon beter om te verzwijgen dat je onder behandeling staat, of het moet medisch relevant zijn. Dus als je zwanger bent en je zit aan medicatie, of je krijgt meerdere medicatie en je moet ze samen inslikken.

    Edit: @Bolkje. Je kan ze niet vragen (kan wel, luisteren hoeven ze niet) om iets uit je dossier te verwijderen, wat je wel kan eisen is inzage in je dossier en zorgen dat ze er bij schrijven dat jij het hier oneens mee bent.

    Ik dacht dat na het verstrijken van 10 jaar je eigen dossier kon laten vernietigen (ook bij de huisarts dacht ik), maar dat weet ik niet zeker meer

    Handige link: Mag ik mijn medisch dossier inzien, laten aanpassen of vernietigen? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl
     
  15. Neffie

    Neffie Actief lid

    8 apr 2013
    263
    0
    16
    Juist dat bedoelde ik, hahaha ik ben niet zo goed in uitleggen.
     
  16. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    ja, ik heb wel het gevoel dat ik een stempel gekregen heb. jaren terug bij de HA geweest omdat ik niet wist wat ik met mezelf aan moest, chaotisch was, hyperventilatie had en nog wat dingen. ben hiervoor oa bij maatschappelijk werk en iets van het riagg geweest.
    als ik nu voor bijv misselijkheid of vermoeidheid naar de HA ga, dan begint ze meteen over stress en meer geklets.
    paar maanden terug zelf bij vlos aangekaart dat ik na de bevalling veel meer dingen vergeet en onoplettend was. niet goed opletten bij oversteken, dingen in de koelkast leggen die er niet horen enz.
    met mijn toestemming heeft ze de HA gebeld. want tja, wie weet zat er iets in mn bloed niet goed. nee hoor. HA maakte zich ernstig zorgen over de situatie en voor mn kinderen en dat ik in "deze toestand" alleen met de kinderen was enz. ze wilde me doorverwijzen naar de psycholoog:(
    de vlos was er zelfs verbaast over en heeft nog naar haar gebeld dat het echt niet zo ernstig is....
    ik heb dus zelf maar een verpleegkundige van het CB langs laten komen. zij heeft met mij gepraat, gevraagd hoe ik bepaalde dingen aanpakte enz.
    toen ze binnen kwam zei ze al:"ik weet niet wat ik hier doe, volgens mij doe je het uitstekend zo in je eentje"....
    ze kon me ook geen tips en handigheidjes geven mbt verzorging van mn kids, omdat ik dit allemaal al deed. zij heeft de HA gebeld om te zeggen dat er absoluut geen reden is tot zorgen. maar goed, voor hetzelfde geld had ik jeugdzorg op mn stoep gehad, omdat 1 HA alles een beetje aandikt:x
     
  17. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Dat is ook zo.
    Alleen dacht ik dat je in alle gevallen dat er wel naar gevraagd wordt (bv hypotheek en verzekeringen, in het hele traject van zwangerschap en kraamtijd wordt er meerdere malen naar gevraagd) je verplicht bent om het te vermelden.
    Nu zal het met verzekeringen en zo, wel verstandig zijn om het toch te vermelden, omdat je anders problemen krijgt wanneer ze er achteraf achterkomen.
    Ach ja, ik kan er lang en kort over praktiseren. Het liefst wil ik dat het überhaupt helemaal niet bestaat. Het is al lastig genoeg dat je het naar jezelf moet erkennen, laat staan voor de buitenwereld.
    Maar wel een goeie tip trouwens, om er dan een positieve draai aan te geven.
     
  18. Wij moesten het inderdaad wel vermelden toen we een hypotheek aanvroegen.

    Maar nu gaan we de hypotheek laten wijzigen en ik ga het niet nog een keer vermelden. Vorige keer hebben ze die gegevens gekregen en ik ga het nu niet nóg een keer aan ze geven, aangezien het precies hetzelfde is gebleven. Gedoe allemaal!! ;)
     
  19. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Vreselijk :(. Dat zijn toch wel serieuze insinuaties. Gelukkig is het goed afgelopen zeg.
     
  20. Myo

    Myo Fanatiek lid

    11 feb 2011
    1.352
    0
    36
    Maar samengevat, ligt het er dus aan hoeveel informatie in je dossier terecht komt en aan de persoon die je voor je krijgt.
     

Deel Deze Pagina