OOhhh, ik ben het zoooo met jou eens! Men doet wel eens alsof het huishouden en voor een kindje (of meerdere) zorgen niks is terwijl iedereen weet hoe zwaar het kan zijn. Ik verdien ook niks (al wil ik wel werken) maar we zijn wel in gemeenschap van goederen getrouwd. Als hij mij verdorie ziet als een soort inwonende huishoudster dan wil ik ook salaris. Op huwelijkse voorwaarden kan ik op zich goed begrijpen (vooral als er al kinderen uit eerdere relaties in het spel zijn) maar dan wel met daarbinnen een eerlijke verdeling. En niet van: Ik krijg de salarisstrook en ik neem alles mee als ik het niet meer zie zitten samen.
Op zich is bekijken of huwelijkse voorwaarden slimmer is dan gemeenschap van goederen altijd handig als je het over trouwen hebt. Dat kan om allerlei redenen zijn: gekke erfenissen, eigen bedrijf, schulden, gedoe uit vorige relaties, weet ik wat. Ook kun je er een aantal leuke dingetjes mee regelen die gek genoeg niet standaard in gemeenschap van goederen zijn geregeld. Zoals kruiselingse levensverzekeringen. Echter, het is een rare gedachte om het te zien als 'vette pech voor de ander'-model bij scheiding. Zeker als niet een van beide achterlijk rijk is ofzo, maar gewoon 'gewoon'. Natuurlijk heb je als thuisblijfmoeder recht op de helft van zijn pensioen bijvoorbeeld als jullie zouden scheiden. Duh-huh, dat laat je je toch niet afpakken? Ik zou flink pissig worden van deze redenering. Je zou ook kunnen stellen: ik zorg voor de kinderen dus bij scheiding krijg ik ze. Jij je geld, ik de kinderen. Ja toch?
Eerlijk, de redenen die hij noemt voor de huwelijkse voorwaarden zouden voor mij zwaar genoeg wegen om nooit een huwelijk aan te gaan. Wat een egoïstische *ikel zeg.
Dat is lekker kort door de bocht. Wij zijn ook een gp aangegaan onder huwelijkse (partnerschaps) voorwaarden en hebben dus ook al op voorhand over een eventuele scheiding nagedacht. Ik vind het alleen maar praktisch en getuigen van gezond verstand. Laat ik het anders stellen: ik vind je tegenwoordig wel érg naïef als je het níét doet. Het is dan ook niet voor niets dat ze er in Den Haag al over na aan het denken zijn om alle huwelijken standaard onder huwelijkse voorwaarden in te laten gaan. Nu is dat nog in gemeenschap van goederen. /edit: overigens wel ik er wel aan toevoegen dat de redenen die de vriend van TS noemt wel heeeeel erg egoïstisch overkomen
Dit is niet helemaal waar. Die soort huwelijkse voorwaarden is er inderdaad wel en dat houd in dat als je niets bijhoudt binnen je huwelijk wie wat koopt en leeft als in Gemeenschap van goederen je scheiding ook in gemeenschap van goederen wordt behandeld. Maar je hebt ook de volgende variant: Dat je alles voor je huwelijk op papier zet wat van wie is. Je in je huwelijk drie rekeningen hebt. 2 rekeningen voor beide persoonlijk en eentje voor gezamenlijk. Op die gezamenlijke stort elke partner een naar loon evenredig deel. (Vb partner 1 verdient 1000 euro dus stort 500 euro erop. Partner 2 verdient 2000 euro dus stort 1000 euro op die rekening. Beide leveren dus 50% van hun salaris in om gezamelijke lasten te betalen) Van die rekening worden dan de gezamenlijke lasten betaald zoals de hypotheek, gas, elektra, vakanties etc. Van de persoonlijke rekening worden de dingen betaald die van jou zijn. Koop jij een camera en een wasmachine bijvoorbeeld van de gezamenlijke rekening is die van samen en word die bij een scheiding verdeeld. Koop je die van je eigen rekening dan is ie van jou en blijft ie bij een scheiding van jou. Je moet dit dus wel goed bijhouden met rekeningen etc wat door wie betaald is. Bij waardevolle aanschaffingen dan heh. Een pakje boter zul je niet om gaan vechten neem ik aan. Zo werd het door onze notaris uitgelegd destijds (wij zijn ivm bedrijf niet in gemeenschap van goederen getrouwd) Ts. Ik vind de insteek van je vriend echt belachelijk. Hij wil wel dat jij voor zijn kind gaat zorgen. Zo loop jij dus jouw carrière mis of levert daar op zn minst een aantal kansen voor in en heeft hij volop de kans om de zijne op te bouwen. Nogal ego dus om te zeggen alles is bij een scheiding van mij. Jij hebt hem de dienst verleend dat hij zijn carrière op kan bouwen. Dan zou hij jou daar eigenlijk een vergoeding voor moeten betalen zwart/wit gezien. Dan heb jij ook een gelijke kans om na een eventuele scheiding je leven op te bouwen. Vind het wel lijken alsof hij dan een huishoudster in dienst heeft maar als hij het zo bekijkt dan is dat niet meer dan redelijk.
Mee eens. Ik vind dit het zakelijk deel van een huwelijk. Niet meer dan je gezond verstand gebruiken. Je gaat ervan uit dat alles goed gaat maar als dat niet zo is ben je goed voorbereid. Je kunt naar rato bijdragen aan de kosten. Werk jij minder dan betaalt je man meer. Logisch, jij besteed ook meer tijd aan huishouden, kids etc. Wij hebben een gezamenlijke rekening waar we iedere maand een bedrag op storten voor onze gezamenlijke kosten. Voor de rest heeft ieder zijn eigen rekeningen cq kosten. Maar we doen ook helemaal niet moeilijk om wat voor een ander te betalen. We zijn niet voor niets getrouwd
Nadenken over een eventuele scheiding terwijl 1/3 huwelijk strandt vind ik niet meer dan normaal en alleen maar verstandig, dus de redenatie dat je dan maar beter helemaal niet meer kunt gaan trouwen vind ik niet opgaan.
Dat meen je toch niet?! Dat mensen dan maar gelijk zeggen: "dan moet je maar niet gaan trouwen"! Pppff... mijn vriend en ik (waarmee ik over enkele maanden ook nog eens ga trouwen) zijn ontzettend gelukkig met elkaar, maar i.v.m. mijn studieschuld (waarvan ik zei dat hij die na een eventuele scheiding niet hoeft te betalen, want: in gemeenschap van goederen trouwen betekent óók schulden delen!) hebben we huwelijkse voorwaarden op laten stellen. Dus omdat wij ons gezond verstand gebruiken en alles goed geregeld hebben en op papier zetten, kunnen we maar beter niet trouwen? Ik neem aan dat de dames die dit vinden óók geen testament laten opstellen? Wat over de dood nadenken voordat het gebeurt.... tja... Een vals gevoel van vertrouwen hebben jullie.
Wij zijn niet getrouwd maar hebben wel een samenlevingscontract. Daarin staat wat er gebeurd met de spullen als we uit elkaar gaan, dus die zijn ook al verdeeld Tja, blijkbaar heeft jou vriend een heel ander idee bij financiën verdelen dan jij. Ik vind het wel erg dat hij zo laag doet over jou opleidingsniveau, ik vind dat hij daarin nogal arrogant in is. Dat kun je toch wel heel duidelijk bij hem aangeven. Misschien is het handig als jullie beide daar toe voor bereid zijn om een notaris in de arm te nemen. Deze weet hoe alles werkt, wat normaal is om vast te leggen, en doordat je een derde tussen persoon hebt zal je vriend misschien eerder tot een deal komen. Tuurlijk hoop je dat je voor altijd bij elkaar blijft, maar je weet niet hoe de toekomst er uit ziet dus je weet ook niet wat er allemaal kan gebeuren. Hij wilt daarin het zekere voor onzekere nemen voor het geval dat.
Wij hebben een samenlevingscontract en daarin staat ook vast gesteld hoe dat met schulden ed zit! Ik denk dat je maar goed met je vriend moet praten wat hij van die huwelijkse voorwaarden verwacht? Dat betekend echt niet dat hij de boel kan pakken en hoppa weg kan als jullie zouden scheiden.. Daarnaast is het vrij normaal dat de grootste verdiener zijn kind in levensonderhoud voorziet... Als hij denkt er zo onderuit te komen moet hij maar een keer langs een notaris gaan die hem kan voorlichten.. Jij blijft straks thuis als jullie een kindje krijgen, dus mocht je ineens alleen zijn, dan mis je dat stuk pensioen wat je hebt opgebouwd al die jaren... Ik zou me maar eens goed laten inlichten!
Ik zou zeggen prima, maar dan betaal je me maar voor mijn gewerkte uren. (Uren die je schoonmaakt, voor jullie kind zorgt en alle andere huishoudelijke taken) Ik zou er echt niet mee akkoord gaan!