Ja, want Yolanthe Cabau-van Kasbergen is na trouwen nu Yolanthe Sneijder-Cabau ( als ik t goed heb). Dus bij een huwelijk vervalt de familienaam van moederskant weer.
Dat ligt eraan, want ik heb door mijn huwelijk toen de naam van nu mijn exman achter mijn meisjesnaam gekregen toen we in turkije zijn getrouwd. Zou mijn zoon mijn naam hebben gekregen zou hij beiden namen hebben gekregen. Maar van die 2e naam afkomen dat is nog gezelliger 835 euro pfff
Dat het niet meer vanzelfsprekend is dat een kind de vaders naam krijgt, vind ik een goede zaak. Het moet normaler worden dat een kind ook de moedersnaam kan krijgen (in een huwelijk/relatie). De combinatie van namen vind ik niet goed, het wordt dan zo'n zooitje. Ik zie dit bij mijn man (Portugees) zijn halfzussen hebben de naam van hun moeder en vader, mijn man alleen de naam van zijn vader (aangezien hij in Nederland is geboren) en zijn ooms hebben weer dezelfde naam met de naam van zijn tante. Wat een zooitje haha.
Ik ben van België, ben blij dat het niet verplicht is als je het echt niet wilt! Ik vind dat ik absoluut geen mooie familienaam heb en die van mijn man klinkt wel mooi.. Dan zou je ook bij het zoeken naar de voornaam moeten zorgen dat het bij allebei de familienamen past :s
Ik vind het zo arbitrair; laat mensen lekker zelf kiezen. Waarom moet er per se een standaard zijn? Er is ook geen standaard voornaam, dus bij het gemeentehuis kun je best én voornaam én keuze achternaam doorgeven. Of dat dan naam moeder/naam vader of allebei is in welke volgorde dan ook. Want ja, straks krijg je nog gedoe over dat de standaard volgorde nu dus is 'Vader Moeder' en niet 'Moeder Vader'. Oei oei! Overigens niks tegen dubbele achternamen, vind het wel leuk eigenlijk.
Ik vind het een hele mooie oplossing om recht te doen aan beide families waar een kind uit voort komt. Jammer dat het in Nederland niet kan. Ik vind het een mooi idee dat je allebei (een deel van) je naam doorgeeft aan je kind. Ik wil namelijk graag dat het mijn achternaam krijgt en mijn man dat het zijn achternaam krijgt.
Ik denk dat mijn schoonfamilie het erg fijn had gevonden zo'n dubbele naam want nu de kleine meid mijn achternaam heeft gekregen wordt hun naam niet doorgegeven (en hoewel het echt een stomme naam is wordt het toch niet bijzonder op prijs gesteld). En er moet toch een standaard zijn? Als je geen keuze maakt moet er toch zijn vastgelegd wat de naam dan moet worden? Is toch in NL ook? Getrouwd dan standaard de achternaam van de vader, ongehuwd de naam van de moeder (op verzoek uiteraard wel te wijzigen). Alleen apart dat ze in België standaard voor een dubbele naam kiezen, is toch veel meer schrijfwerk
Ja, maar we hebben het hier wel over België he, daar heeft het absoluut een politiek correcte achtergrond. Ik ging er overigens van uit dat dubbele namen wel mocht on NL, omdat je bij een huwelijk ook elkaars naam mag aannemen, maar blijkbaar is dat anders bij kinderen.
Ik vind het wel zinnig. Ik woon niet in België, maar als dat wel zo was zou ik er goed van balen dat ik weer allerlei acties zou moeten ondernemen om te voorkomen dat mijn kind met een belachelijk lange naam komt te zitten.
Bij Spaanstalige namen vind ik het vaak heel mooi, maar met die suffe Nederlandse achternamen en dan ook nog met al die tussenvoegsels... Gelukkig kent België ook geen-amper tussenvoegsels bij namen. In ons geval zouden onze kinderen echt vrij onmogelijke achternamen krijgen...
Waarom niet? Ik heb ook de naam van mijn man gekozen (en mijn eigen achternaam, dus een dubbele naam, alleen gebruik ik in de praktijk alleen zijn achternaam, veel te veel gedoe anders).
Jammer dat het bij ons niet mag. Ik had dat wel graag gewild voor ons kind. Mijn ouders wilden dat voor mij ook, maar dat mocht toen ook niet. Mijn vader had mij zelfs met dubbele achternaam aangegeven bij het gemeentehuis, maar dat is later gecorrigeerd
Hoezo? Getrouwde vrouwen kunnen ook zomaar "van den Berg-van Leeuwen" heten, hoor. (en getrouwde mannen ook, maar dat is wat zeldzamer...) Maar misschien klinkt Rodrigues Pereira wel beter inderdaad!
En je hebt altijd de naam van je moeder vanwege het oude Romeinse principe 'mater semper certa est'. Toen hadden ze nog geen eiceldonaties.
In Nederland mag je niet de naam van je partner aannemen. Op alle officiele stukken hou je altijd de achternaam die je bij je geboorte al had (tenzij je iets bij de rechter hebt laten veranderen, maar dat is heel duur, wordt zelden toegestaan en kost veel tijd). Je kunt wel de naam van je partner gebruiken, en je kunt bijvoorbeeld de bank vragen je voortaan aan te schrijven als mevrouw naamvanman-eigennaam. Maar echt officieel is dat niet, het is alleen maar conventie.
Ik heb dus ook een soortgelijke achternaam. Maar gebruik in de praktijk dus alleen het eerste deel, omdat ik dacht handiger vind. Bij een kind waarbij beide achternamen gewoon de complete achternaam zijn (ipv dus twee delen) is dat misschien lastiger. Vind ik wel.