Ja, dat klopt 'officieel', maar als je in de gemeentelijke basisadministratie een aanspreeknaam laat registreren (hetgeen je doet als je bij een huwelijk aangeeft welke naam je wilt gebruiken), dan mag je die naam gewoon gebruiken, en staat op nagenoeg alle officiële stukken - met uitzondering van bijvoorbeeld een paspoort - de door jouw gekozen naam (denk aan belastingaanslagen, e.d.). Maar goed, dit heeft inmiddels weinig meer te maken met het onderwerp dat hier wordt besproken. Mag ik het dan gewoon samenvatten met de uitspraak dat ik het stom vind om een kind standaard 2 namen mee te geven ? Het zal ongetwijfeld op 600 andere plaatsen ter wereld gebruikelijk zijn, maar hier is het dat niet. Gebruikelijk is hier de achternaam van papa, en ik denk dat het overgrote merendeel van de ouders nog steeds voor die optie zal kiezen. Hou dat dan gewoon als standaard, en creëer daarbij de mogelijkheid om het anders te doen.
Ik zou dat ook niet willen. En wat denk je als die kinderen straks zp heten bijv Fleur van de Berg Jansen en ze krijgt een vriend Bas de Boer Kamerling hoe worrt dan de naam als ze gaan trouwen......de meisjes krijgen wel een hele lange naam. En dan hun kinderen...bijv Tess de Boer Kamerling van de Berg Jansen.....en ga zo maar door.
Ik vind het juist een super goed voorstel! Hadden het graag zo geregeld, maar helaas mag het in NL niet. Waarom perse naam van de vader? Als moeder die regelmatig zonder vader maar met dochter vliegt is het super irritant dat dl niet mijn achternaam heeft! Wordt namelijk altijd in paspoort gekeken, heeft kind andere achternaam dan moeder dan moet je speciale papieren getekend door vader meenemen om met je kind te kunnen vliegen .... Probleem zou stuk worden opgelost wanneer kind automatisch beide achternamen krijgt. nee deze kinderen zouden de Boer van de Berg heten ... van beide ouders de eerste achternaam.
Ok als je maar nirt steeds meer wordt van achternamen. Hahaha. Met dat vliegen heb je zeker een punt daar moeten ze echt wat op verzinnen!
Maar natuurlijk! De belangrijkste reden voor mij is dat ik of mijn man echt niet willen dat een van ons anders dan de rest van de familie heet.
Ben je wel getrouwd? Dan kun je in je paspoort gewoon E/V en dan de naam van je echtgenoot laten zetten. (E/V is echtgenote/echtgenoot van). Je hebt dan gewoon de naam van je man in je paspoort staan, maar dat betekent helemaal niet dat je die naam moet voeren. Ik heb gewoon mijn eigen achternaam, maar juist om deze reden heb ik wel de naam van mijn man als E/V in mijn paspoort laten zetten. Mannen doen dit trouwens heel soms ook, ik heb het van ze afgekeken (ik werk veel met mannen en daarvoor heb ik ook een kopie van hun paspoort. Die mannen voeren gewoon hun eigen naam, maar die van hun vrouw staat ook in hun paspoort. Dus dacht ik: dat kan ik ook!
Ja dat heb ik ook hoor! Maar omdat de naam van mijn dochter anders is dan die van mij (ook al staat haar achternaam bij mij onder e/v) moet ik toch een verklaring meenemen wanneer ik haar alleen mee wil nemen .... Man en ik hebben elkaars achternaam achter die van onszelf.
Bizar! En dit vind ik nu wel discriminatie. Je man kan haar meenemen zonder dat jij het weet, maar andersom kan dat niet. Heb ik voor niets die naam in mijn pas laten zetten!
Ik ben in Spanje getrouwd en kon helaas zijn naam niet aannemen. Vind dat leuk omdat we dan "één familie zijn". Maar nu ik mijn eigen achternaam heb, en we zijn anderhalf jaar verder, ben ik er wel aan gewend. Ik zie het ook bij mensen om me heen dus is het normaal. En we zijn éch wel één! Ergens is het wel "stoer" om je eigen achternaam te houden. Meestal gebruik ik die van hem én die van mij, omdat iedereen er hier tóch twee heeft. Behalve bij officiele dingen, dan gewoon mijn eigen achternaam. En wel leuk vind ik het van dit systeem dat ons kindje allebei onze achternamen krijgt. Ik heb vriendinnen en mijn zusje die niet getrouwd zijn en zij heeft dan haar eigen achternaam en de kinderen die van hem. Dát vind ik pas raar...
Bij ons zou ik toch graag mijn kind beide familienamen willen geven. Wanneer dat kind dan ook kinderen krijgt zal de naam van diens vader en moeder worden doorgegeven. Vb. Mijn vader heet vandenbroucke, mijn moeder vanhoenacker. Dus ik zou dan vandenbroucke vanhoenacker dragen. Ik ben gehuwd met een d'hondt dus mijn kinderen krijgen dan de naam d'hondt vandenbroucke.
Rozientje: dat klopt niet. De naam van de oma (jouw naam) valt er weer af als jouw kind zelf kinderen krijgt!
Update: Kamercommissie Justitie keurt nieuwe naamgeving-regels goed Het wetsvoorstel is goedgekeurd. Iedereen stemde voor, behalve CD&V. Voortaan krijgen kinderen dus automatisch de dubbele familienaam beginnend met vaders naam, tenzij je als ouders beslist om het anders te doen. De andere mogelijkheden zijn dan: - familienaam vader - familienaam moeder - dubbele familienaam beginnend met moeders naam Persoonlijk gezien ben ik blij dat het is goedgekeurd. Maar da's elk zijn keuze natuurlijk.