Goedemorgen Er zijn hier vast wel moeders met een vergelijkbare situatie. Of leerkrachten. Dus ik zou graag wat meningen horen. Mijn dochter is van November 2007 en zit in groep 3. Ze is de jongste van de klas. Maar cognitief gezien loopt ze ver voor. Ze is een denkertje, heeft een 'bijzondere' woordenschat, gebruikt veel grote woorden en praat anders dan haar vriendinnetjes. Qua technisch lezen is ze eigenlijk al AVI-uit, en ook qua rekenen en andere vaardigheden loopt ze ver voor op haar klasgenootjes. Op zich allemaal geen punt, best handig goed kunnen leren, maar ze raakt er een beetje gefrustreerd van, merk ik. Ze wil soms niet naar school omdat ze het allemaal al kan. 'Mama we gaan vandaag DUIF leren schrijven. Maar dat kan ik al dus dat wil ik niet leren' bijvoorbeeld. Qua lezen doet ze de ZON boekjes en Estafette, maar ze heeft er niet genoeg aan. De Cito was op alle punten I, net als vorig jaar. Al in groep 2 werd er gesproken over de optie tot versnellen, maar zowel school als ikzelf zijn daar vrij terughoudend in. Niet alleen is ze dus al de jongste van groep 3 nu, ze is qua karakter/sociaal emotioneel ook gewoon net 6 jaar. Er zit een vrij groot 'gat' tussen haar cognitieve nivo en haar sociaal emotionele nivo. Maar in plaats van dat dat bijtrekt, lijkt dat gat alleen maar groter te worden. Cognitief gaat ze zo ontzettend hard, ze is net een spons, ze wil alles weten en snappen en onthouden. Ik heb elke dag wel een moment dat ik denk 'hoe kom je daar nou bij'. Ze is vrij gespannen en snel gefrustreerd, ik denk dat haar koppie gewoon vol zit. Zou ik ook hebben als ik me overal mee bezig zou houden. En nu? Morgen heb ik weer gesprek met de juf. Zij is in conclaaf gegaan met de RT'er, die houdt zich bezig met meerbegaafdheid. Maar verwacht ook van mij input, hoe we haar beter kunnen begeleiden. Maar eerlijk...ik weet het niet. Hebben jullie tips? Hoe staan jullie tegenover versnellen? Hebben jullie suggesties voor alternatieven? Ze kunnen haar wel steeds meer leerstof bieden enzo, maar op een gegeven moment loopt ze tever voor en heeft ze alles wel gehad. Dus moeten we het misschien zoeken in iets niet schools? Ze zit sinds kort op Judo, is klaar met zwemles. Wat zou ik haar nog kunnen bieden? Pff wat een verhaal zeg, ik blijf maar typen Op zich vind ik wel dat de school er goed mee omgaat, ze zijn zich er heel bewust van en we hebben regelmatig gesprekjes. Maar ik weet niet of ze voldoende kunnen bieden om haar te blijven stimuleren. Ik weet ook niet hoe ze haar moeten/kunnen stimuleren. En wat ik zelf kan doen. Bedankt voor het lezen.
Zonboekjes zijn ook niet voor kinderen die zo ver voorlopen. Het is voor kinderen die het lezen sneller oppakken dan gemiddeld. Niet in verhouding dus met avi-uit Misschien moet school hier eens naar kijken: Wat is Weer Samen Naar School (WSNS)? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl Die hebben meer kennis dan de school. Je zou ook kunnen overwegen je kind een intelligentietest incl te laten doen. (Waarbij je dus aangeeft handvaten te zoeken voor de school.. Zodat ze die in het verslag kunnen zetten) Maar ik gok dat met de nieuwe regelgeving EN het feit dat je geen gedragsproblemen hebt... Je dat volledig zelf zou moeten betalen. En gezien je redelijk precies schijnt te weten hoe ze op alle gebieden scoort kun je je afvragen of dat wel toegevoegde waarde heeft. Belangrijkste voor school is dat ze het niveau weten tenslotte Het iq-cijfertje an sich... Dat zegt niet zo heel veel. Je zou kunnen vragen of er een bovenschoolse plusklas is waar ze aan mag deelnemen. Vaak moet je dan wel zelf het vervoer regelen. Of een externe plusklas... Maar dat is dan weer heel prijzig. Wel dingen waar je dochter eens fatsoenlijk de hersentjes kan laten kraken. Dat kan geen kwaad want op school leert ze dat nu niet. Moet het dan ineens op het voortgezet onderwijs... Heeft ze geen idee hoe ze dat zou moeten doen. Onze school heeft op slimpuls.nl advies gevraagd.... Ook heel fijn. Maar goed, dan moet de school daar wel budget vrij voor willen maken. En WSNS is gesubsidieerd dus wellicht dat school daar liever advies vraagt En wij gaan ook zelf regelmatig naar het museum, ze zit op ballet, we dien thuis graag proefjes gewoon omdat het kan en omdat het leuk is. Veel random experimenten om te zien wat er gebeurd. En stimuleren van de vele dingen die ze eng vind of lastig vindt. (Zoals leren doorzetten, faalangst bedwingen maar ze is bijv ook bang voor honden, de wind of het nemen van een risico zoals een hoog klimrek) En niet vergeten dat er behalve cognitieve dingen ook nog sociale vaardigheden en gewoon lol zijn We gaan ook graag naar een hb-speelmiddag. Gewoon in de speeltuin met kinderen die net als zij.. Gewoon net even anders denken en anders spelen maar wel gewoon van haar leeftijd zijn. En gewoon de dingen die ze leuk vind.. Zoals laatst een tentoonstelling over dinosaurussen of naturalis of natuurhistorisch museum.. Daar wordt ze blij van en mama vindt het ook leuk dus gaan we af en toe lekker heel de dag naar het museum. (En ja, dat kan best met kinderen ) Maar als de frustraties vooral op school zijn dan doe je het thuis toch prima? Persoonlijk vind ik het thuis stuk makkelijker om de interesses te volgen en het "goed" te doen dan dat ze dat op school vinden Thuis gaat dat veel instinctiever. Oh en wat ook goed schijnt te zijn is het leren spelen van een muziekinstrument. Daarvan leer je dat met oefenen dingen steeds beter gaan. Een vaardigheid die jouw dochter ongetwijfeld niet gaat leren op school tenzij ze echt iets beters gaan bedenken dan zonboekjes
Als ze al kan lezen en schrijven en rekenen zou ik denk ik toch een jaar versnellen, ondanks dat ze sociaal-emotioneel wel gewoon 6 is. Groep 3 is dan wel erg makkelijk en dat bevordert haar welzijn ook niet. Verdieping inbrengen wellicht, dat vergt wat creativiteit van school, maar jah ze moeten wel elke leerling kunnen bieden wat het nodig heeft. Als bijv het nieuwe woord 'duif' is laat haar dan een verhaal schrijven over een duif en aan de klas voorlezen. Is een leonardo school niets voor haar? Volgens mij hebben die trouwens ook lespaketten voor 'gewone' scholen.
ik weet niet wat jij kunt doen. helaas. sorrie. ik zit ook regelmatig met de juf van mijn zoontje en wij weten ook niet wat we moeten doen. zoontje is net 4 en is ook een sponsje. wat ik zelf doe is klein houden helaas. ik leer hem niets/nauwelijks wat. op school is het gewoon kleuterklas dus ze leren spelen of zoiets???? zij hebben het over een kov pakket of zoiets, bezigheden voor Hb kinderen als oplossing. zoontje zelf komt af en toe ook met suggesties. hem steeds meer werk geven is geen oplossing, 'je kunt een kind van 4 geen gr4-5 oefeningen laten doen' zei de juf. nou dat doet hij dan thuis. helemaal zelf op internet. hij leerde behoorlijk wat engels, romeinse getallen schrijven. vriendschappen op school boeit hem en maken hem blij en houden hem bezig. hij hft al een 'vriendin'. liefdes verklaring al gelegd en maakt regelmatig kaartjes voor haar. probeert haar leren te lezen en schrijven??? (ze is bijna 6 jaar) we denken dat hij weer naar de begaafdheidsdeskundige moet om goed advies te vragen. die mevrouw gaf ons vorig jaar vele tips en advies zodat wij het voor de school prettig hebben gehad met zoontje. en tja; we hopen dus dat zoontje zelf wel oplossingen gaat produceren straks. nu heeft hij wel suggesties. hij heeft bijvrbeeld een briefje voorgelezen aan de klas. hij wilde dat zo graag, was zo helemaal blij van. schreef ook een brief aan zijn juf! versiert met steentjes enzo en die hangt bij haar aan de muur. misschien moet jij met je dochter vaker praten om er achter te komen wat eigenlijk zij wilt. het is gewoon een uitdaging dat zij het niet vervelend moet vinden om naar school te gaan. en het moet toegestaan zijn om haar kennis te delen met haar vrienden. laat haar dan aan de klas af en toe iets laten zien. laat haar hen 'duif' leren schrijven? en het uitleggen. soms moet de juf zich terug trekken en haar leerlingen zelf de balans zoeken in de klas, vind ik persoonlijk. een klas is een groep. binnen zo een groep heb je soorten van kids. en elk kind heeft eigen sterke en zwakke punten. dus laat die met elkaar delen binnen een veilige omgeving.
ik ben geen voorstander van IQ test voor jonge kinderen. pas met 8 jaar, het liefst 12 jaar geeft een iq test een beter beeld. soms voor de bureaucratische redenen doen ze zo een test. voor geld te regelen enzo. ...maar hoeft volgens mij echt niet om oplossingen te vinden voor het probleem of voor inspiraties. zoals je het boven beschreef doet ze het goed op school. geen ingewikkelde problemen lees ik. alleen wat zij/kan op school leren of doen om het leuk te kunnen vinden.
Wow bedankt voor de uitgebreide reacties. @Saskia, de frustraties uit ze vooral thuis eigenlijk, dan begint ze ineens te huilen enzo. En dan krijg ik er maar niet uit wat haar dwars zit. Op school lijkt ze zich gewoon heel erg aan te passen. Ze maakt soms fouten in haar werkje omdat een ander kindje had gezegd dat het zo moest, "Maar ik wist wel dat dat fout was hoor mama, maar zij zei dat het zo moest" Naturalis zijn we onlangs geweest trouwens, maar vond ze totaal niet interessant. Ik ga de genoemde links eens even bestuderen. @Bonnie, lezen en schrijven kon ze al aan t einde van groep 2. In groep 2 mocht ze regelmatig op de stoel van de juf zitten (en de juf op haar stoeltje in de kring) en de klas voorlezen. Gewoon uit het boek van de juf dus. @Belize, als we erover praten zegt ze alleen maar 'weet ik niet' dus komt niet veel uit. Ze zit overigens nu in een vrij bijzondere klas, het is een combinatieklas van groep 3 en groep 5. En de groep3ers die er inzitten zijn allemaal vrij 'pittige' kinderen, wat feller en bijdehanter dan de kids in de andere groep 3. En daar raakt mijn dochter nog weleens door ondergesneeuwd. Ze kan zelf ook best pittig en brutaal zijn, maar door deze meiden is ze snel geïntimideerd geloof ik. Dat is ook een van de redenen dat ze op judo zit, beetje aan de weerbaarheid werken enzo
ah maar dat is helemaal goed vind ik. 3-4-5 klas. op de school waar mijn zoontje zit hebben ze geen combi klassen meer na gr1-2. ik denk dat je dochter gewoon moe is? dat aanpassen is verwarrend en kost veel energie. mijn zoontje doet dat ook soms. wat moet hij anders? hij is qua maat ook de kleinste in zijn klas. maar hij moet waarschijnlijk naar een andere school als hij 6 is. hij hft sociaal emotioneel ook een voorsprong. dat helpt hem soms. maar goed. we weten het ook niet. ze sturen het leren zelf vanaf ze 8-9 jaar zijn. dan wordt het makkelijker voor jou en voor de juf hoop ik. als je het thuis veel te leuk maakt dan is de school wel saaier heb ik de ervaring. ik heb geen advies zoals ik zei... zoontje doet thuis engels op internet, en taal-oefenen.nl rekenen-oefenen.nl hebben wij af en toe doet hij oefeningen.
Mijn dochter loopt ook erg ver voor. Ze wordt bijna 6 en zit in groep 3, ze is dus al versneld. Qua denkniveau zit ze voor bijna alle vakken/onderdelen nu midden/ eind groep 5. Maar zij zit nu op voltijds hb onderwijs. Zit er bij jullie geen hb onderwijs in de buurt? Het is zo fijn dat ze daar met kinderen zit die ook ver voor lopen. Alle reguliere stof wordt heel sterk gecompact en ze krijgen veel extra vakken zoals projecten, schaken, creatief denken. Ook hier is ze nog steeds een erg snelle leerling, maar ze kunnen er hier goed mee om gaan. Ik zou echt niet weten hoe dat op het reguliere onderwijs zou moeten. Maar goed, die mogelijkheid moet er dan wel zijn. Wij wonen 11 km van school vandaan maar het is te doen. Ik heb wel het geluk de reiskosten van de gemeente vergoed te krijgen. Weet je zeker dat ze sociaal en emotioneel niet voorloopt? Want juist als dat niet aansluit kan ze zich jonger gaan gedragen waardoor het alleen maar lijkt dat ze niet voorloopt. Als ze zo ver voor loopt en hb onderwijs geen optie is zou ik toch geneigd zijn een keer te versnellen maar dan moet er wel heel veel VVV bij komen anders blijft ze uitlopen.
Tis 3/5, geen 3/4/5, groep 4 is een normale klas. Zij is juist groot voor haar leeftijd, dat is dan wel weer een voordeel, mocht ze toch gaan versnellen. Ze is even groot (of groter) dan de kindjes in groep 4.
o dat is vreemd? dat bestaat dus ook? ik snap dus niet wat nu de vraag is. dit jaar in september gaat zij dus normaal gesproken naar gr4. je vraagt je af of ze ipv gr4 naar gr5 gaat in september? maar dan komt ze in 3-5 klas weer terug?ik snap hem niet...
Haha tis eigenlijk heel simpel hoor. Er zijn dit jaar ongeveer 42 leerlingen in het 3e leerjaar, 25 in het 4e en ook zo'n 42 in het vijfde. Daar hebben ze nu een normale groep 3 van gemaakt van zo'n 28 en een normale groep 5 van die grootte. En de overige groep 3 en groep 5 kids zitten bij mekaar in het lokaal. Volgend jaar zullen deze zelfde kids bij mekaar blijven en wordt het dan dus een combi groep 4/6. En daarna 5/7 etc. Het zijn gewoon 2 groepen die toevallig bij mekaar in de klas/lokaal zitten Volgend jaar is er dus geen 3/5 meer, omdat de kids die dan in groep 3 zouden zitten, nu in groep 2 zitten en dat is een gewone groep (qua grootte)
@wijffie: het is maar net waar haar interesses liggen he. Die van ons is gek op natuur, dieren, gezondheid, hoe werkt een lichaam maar ook op dinosaurussen, vulkanen, aardbevingen etc. Dus voor ons was Naturalis een goede keuze We zijn ook naar de Jean-Paul Gaultier expositie geweest en tot mijn verbazing vond ze dat heel indrukwekkend. (Terwijl ik enkel ging omdat ik gratis kaartjes kreeg..) Zo ook de schilderijen uit het Mauritshuis hebben we uren tussen gezeten. Incl dus zelf een stilleven tekenen en een uitgebreide speurtocht speciaal voor kinderen die ze uitdaagt toch nog eens goed naar een schilderij te kijken. Maar goed.. Je bent mama en geen juf dis je mag het best houden op de dingen die ze leuk vind om te doen. Hier ook een meisje dat zich op school aanpast maar thuis een draak is. Nouja.. Nu in groep 3/4 een stuk minder gelukkig. Al begint ze wel weer nukken te krijgen... Het is nog lang niet zo erg als in de kleuterklas. ze gaat ook naar de plusklas in het andere gebouw en heeft een map met extra pluswerk in de klas. Verder hebben ze 3x in de week gym en veel kunstlessen. (Tekenen, knutselen maar ook drama) En daar kan ze ook veel in kwijt. Verder gaan ze in de klas net even sneller door de stof heen dan in de normale groep3-klassen. Ze lopen nu ongeveer een kern voor op de andere groep 3 klas. Terwijl haar klas een combinatie is en dus de juf ook NOG een groep kinderen uitleg moet geven en ze dus 1 middag in de week sowieso niet in de klas zijn en nog extra pluswerk maken. Ik hoop vooral heel hard dat ze deze combinatie bij elkaar houden... Want ik weet niet of ze heel blij zou worden van volgend jaar weer een groep 3/4-combi Ze luistert nu alles af bij groep 4 als ze even de kans krijgt. Nu maar hopen dat het blijft bij een beetje nukkig want de afgelopen 2 jaar was zo'n bizar drama-verhaal dat ik soms zelf wel mee kon janken van ellende...
ok maar ik snap dus nog steeds niet. met versnellen bedoel je...?volgend jaar september waar zit ze dan als ze versneld is? sorry hoor. ik snap het niet.
Ze hebben gewoon een grote klas met groep 4. Die zitten dus enkel met hun eigen "leerjaar" in een lokaal. Groep 3 en 5 zijn waarschijnlijk kleiner dus zitten samen in 1 lokaal waar ze elk hun eigen werk doen.
Groep 3/5 waar ze nu in zit wordt dan 4/6. Als de dochter van wijffie versneld gaat ze naar groep 5 i.p.v naar groep 4 dus zal ze in dat geval niet meer in die, dan, 4/6 combi komen.
Hier ook 1,5 klas groep 4 en 2,5 klas groep 3.dus de 2 overgebleven helften zitten bij elkaar. Uit practische overwegingen zitten alle snelle en zelfstandige leerlingen bij elkaar. Van de 12 groep 3 kinderen zijn er geloof ik 3 die geen pluswerk/plusklas krijgen. Voor groep 4 is die verhouding geloof ik ong 50/50
Ja als ze inderdaad zou gaan versnellen komt ze volgend jaar in deze groep terecht, een leerjaar hoger dan normaal dus.
Bijna..groep 3 en 5 zijn juist te groot, waardoor en met 2 leerjaren drie lokalen gevuld zijn. Dus anderhalve klas met groep 3ers en anderhalve met groep 5ers. Groep 3 groep 5 groep 3/5 Ze hebben wel heel bewust deze 2 leerjaren bij elkaar in een hoek van de school gehouden, tegelijkertijd pauze etc. Op bepaalde dagdelen is er een extra leerkracht, waardoor de groep gesplitst wordt. Of alle groep3ers doen samen een activiteit, dus samen met die andere groep 3. En dat geldt voor groep 5 ook.
Haihai, wat een feest der herkenning. Maar volgens mij kennen wij en onze dochters elkaar van lang geleden. Bij mijn dochter speelt precies hetzelfde. Maar volgens mij hebben hun vaders hetzelfde beroep he? Geloof toch dat dat een bepaalde manier van denken vereist, die afwijkt wat ze op school voor "normaal" houden. Heb na mijn dochter nog een zoontje gekregen en bij hem hetzelfde verhaal. Tips heb ik helaas niet voor je, maar let wel je bent niet de enige, alhoewel dat soms zo lijkt. Die van mij mag elke week naar een zog. plusklas en daar ontmoet ze wel gelijkgestemden gelukkig. Is dat er niet op de school van je dochter?