Mijn gewone cakerecept is als volgt: 200 gram zelfrijzend bakmeel 200 gram suiker 200 gram roomboter 2 eieren 2 tl citroenrasp Ik ben verder heel tevreden met het resultaat, maar ik wil eens een keer een beslag wat veel luchtiger en hoger is. Hoe doe ik dit? Ik heb baking soda in huis, maar weet niet hoeveel ik toe moet voegen op welk moment. Of moet ik het beslag anders kloppen?
4 eieren gebruiken en een halve zakje bakpoeder erbij doen zo maak ik het altijd de rest van je recept is hetzelfde. Heeerlijk luchtig ook mixen zeker 3 min op harde stand
Ik doe altijd 1 ei per 50 gram suiker/boter/bloem. Eerst boter en suiker en wat zout heel lang kloppen tot het echt wit ziet, dan een voor een de eieren erbij, en steeds per ei kloppen tot mengsel weer wit is. Bloem met bakpoeder erboven zeven en er doorheen spatelen. Niet roeren of kloppen.
Bedankt, ik ga het eens proberen. Half zakje bakpoeder hahaha, lijkt me niet. Ik heb een zakje van 125 gram
4 eieren inderdaad en tijdens het mixen een scheutje melk erdoor mixen is ook lekker om het luchtig te maken.
2 eieren is heel weinig. 4 eieren en dan eerst de suiker met de eieren zeker vijf, meestal tien minuten mixen tot je ziet dat het mengsel veel lichter van kleur is en in hoeveelheid is toegenomen. Of eerst de zachte boter met de suiker mixen tot het een creme is, ook een minuut of 10 en dan één voor één daar de eieren doorheen mixen.
Je kan ook de eieren scheiden. En het eigeel samen met de rest mixen zoals altijd en het eiwit apart opkloppen en er op het eind doorheen roeren.
- meer eieren - rijsmiddel (bakpoeder of baksoda met een zuur) - eieren scheiden en eiwit stijfkloppen - olie i.p.v boter
Zo maak ik em: Per cake: 5 eieren op kamertemperatuur 250 gram roomboter 250 gram suiker flinke schep citroenrasp 250 gram cakemeel (niet de boerencakemeel, gewone!) Mix eerst de eieren, citroenrasp en suiker zeker 10 minuten. Smelt de boter in een pannetje (niet laten koken!) en voeg dat toe, even mixen. Zeef het meel en voeg het in kleine gedeeltes toe. Schep het er steeds door of mix heel kort. Als alle meel er in zit zo kort mogelijk mixen op lage stand, zodat alles goed gemengd is. Door te lang mixen, mix je het weer 'dood'. Dan in de vorm gieten en bakken. Tussentijds de oven niet open doen.
In dit recept (voor gewone cake) horen 4 eieren, extra baksoda of bakmeel is niet nodig want dat zit al genoeg in het zelfrijzend bakmeel. Verder goed kloppen
vorige week nog een cake gemaakt en die was erg luchtig. alles evenveel en op kamertemperatuur(plus zout en eventueel wat citroenschil). eerst boter met suiker zacht zacht roeren. een voor de eieren toevoegen met een lepel bloem dan schift het minder snel. Daarna bloem doorroeren (mixen) alles op 160 gr bakken. ik gebruik trouwens altijd zelfrijzendbakmeel. succes