Kip jum jum noemen wij het. 3 halve Kipfilet 1 Uitje Knoflook 1 Bouillonblokje 1 eetlepel Tomatenpuree 1 grote eetlepel Kerrie massala of gewoon kerrie Kokosmelk klein blikje/pakje 1,5 lepel bloem Ui, knoflook fruiten in olie Kip peperen & zouten en in de bloem Kerrie erbij in de pan Vuur laag en roeren Bouillonblokje erbij Kip erbij Tomatenpuree, kokosmelk & 1 kopje heet water Koken en gelijk op laag vuur 15 min
Hmmm ik krijg er honger van! Neem een abo Mijn moeder maakte vroeger vaak gebakken tomaat: Voor 2 pers 6-8 Boterhammen Tomaten stuk of 8-10 2 uien Mayonaise Kruiden Tomaten en ui snijden en in de koekenpan met een klein beetje boter of olie, kruiden erover (ik doe altijd peper, peterselie, cayennepoeder en een teentje knoflook erdoor). Laten pruttelen totdat het echt een prutje is. Dun laagje mayo op je boterham, tomatenprut erop en smullen maar! Geen idee hoeveel het precies kost maar hier op de markt hebben ze periodes dat een grote zak tomaten 1 euro is.
Op dit moment maak ik broodje hamburger speciaal om een budget maaltijd te maken. (Uit te breiden met evt een frisse sla waar ik telkens weer iets anders door doe, zoals ui, komkommer mais.. etc. Ook bij weinig tijd zonder sla) O ja, en het is niet echt gezond Witte bolletjes van de aldi (10 voor 0.79 ct.) Hamburgers van de Liddl (12 voor nog geen 2,00) Gesnipperde ui in een bakje, curry (Of ketchup) en Mayonaisse op tafel. Hamburgers en witte bollen heb ik al in de vriezer zitten.
Niet als kritiek bedoeld hoor, maar het valt me op dat veel van de gerechten (met name de pasta's), wel heel weinig groente bevatten. 200 gram per persoon is het aanbevolen minimum (ja, minimum!). Eten jullie zoveel groente als tussendoor/bij de lunch?
Ik denk ook niet dat iedereen standaard elke dag pasta (met daarin weinig groenten) eet. Ik eet zelf bewust en gezond - probeer indd de aangeraden 2 ons groenten per dag, stukje vlees/vis/vleesvervanger en rijst/aardappels o.i.d. binnen te krijgen - en kan niet voor anderen spreken maar persoonlijk vind ik een keertje een dag zonder groenten of met wat minder groenten (pannenkoeken, spagetti etc) echt geen ramp. Heb jij een recept van pasta zoals jij die maakt? Zou mooi als aanvulling hier in dit topic erbij kunnen (mits jouw pasta met die 2 ons groenten p.p. niet boven de 5 uitkomt)
Wij eten altijd pasta met 700 gram groenten met zn drietjes (2 volwassenen 1 kind) Pastasaus: 500 gram gehakt 2,00 Blikje tomatenblokjes 0,28 Gezeefde tomaten 0,50 2 grote tomatenpurree 0,28 Paprika (markt 8 voor 1 euro dus 12 cent) 2x Ui (20 cent?) Totaal 3,38 we eten er vier keer van dus 85 cent per keer. Ui en paprika snipperen en bakken, Gehakt bakken en kruiden met sambal knoflook en italiaanse kruiden. In een braadpan de tomatenpurree verwarmen tot die niet meer vies ruikt. Blokjes en gezeefde tomaten erbij. Gehaktmengsel erbij. Weer kruiden met italiaanse kruiden sambal knoflook, peterselie, chilipeper (gooi er altijd vanalles in. Wij houden van pittig dus totaal 6 lepeltjes sambal). Half uurtje laten pruttelen voor de smaken goed door te laten trekken. Groente heb ik altijd van de markt dus dan heb ik voor vijf euro altijd minimaal vier zakken van 700 gram. Dus 1,25 per zak. Die groentes wok ik met wokolie en dan bakje pastasaus erbij en 500 gram gekookte pasta. Dus voor drie personen (misschien bij sommige wel vier mijn man eet als een bootwerker) een gerecht van totaal 2,50 Uiteraard tellen de tomatenpurree, blokjes etc ook mee als groente dus zit er nog meer in als 700 gram.
Gewokte prei voor 4 personen: 250 gr. gekruide rundergehakt wokken. 2 grote gesnipperde uien meebakken. Als de uien glazig zijn strooi ik er kerrie poeder overheen en tegelijk 800gr fijn gesneden prei mee wokken. Lekker bij gekookte aardappels of gebakken aardappels. Gewokte spitskool: Spekjes bakken. Gesneden spitskool meewokken. Als de spitskool geslonken is, is het klaar. Zit dan een lekker speksmaakje aan de spitskool. Lekker bij gebakken aardappels. Bruine bonen schotel: Spekjes bakken. 2 gesnipperde uien meebakken. Pot uitgelekte bruine bonen meebakken. Als de bonen heet zijn een flinke scheut pannenkoekenstroop doorheen gieten. Lekker met ijsbergsla.
Ow okay. Pas een uitzending gezien van how do we make. De tomaten die niet mooi rond zijn worden gebruikt voor gezeefde tomaten en tomatenpurree zeiden ze. Maar ach de tomatenblokjes en de gezeefde tellen dan wel mee Wist trouwens niet dat het onder fruit viel. Maar 700 gram hebben we in ieder geval ruim onze 200 gram binnen ook als we pasta eten.
Ja, die heb ik . Ik heb laatst eens de recepten uit de allerhande/boodschappen/ander kookinfotijdschrift zitten bekijken. Meer dan 80% van de recepten zit te weinig groente in. Niet alleen de pastagerechten. Het voedingscentrum rekent tomaat als groente, ondanks dat het een vrucht is (vruchten zijn niet automatisch fruit, maar dat is weer een andere discussie). Maar, ook zonder tomaat red je de 2 ons groente per persoon ruimschoots. Deze tomatensaus maak je in het groot, je kunt m invriezen of wecken. Kan bij alle soorten pasta ( spaghetti is favoriet hier), maar ook als lasagnesaus (lekker met een beetje bechamelsaus bovenop). Qua groente kijk ik naar de aanbiedingen. Prei, bleekselderij en wortel gaan er altijd in, met de overige soorten varieer ik. Als de aubergine 2,- per stuk kost dan hoef ik m niet. Dan gaat er iets extra van de rest in. Ik haal de groente meestal op de markt, maar soms ook gewoon bij de lidl. De ingrediënten: Pond gehakt, prei, bleekselderij, winterpeen, (zoete) paprika, courgette, aubergine, pesto (1 potje), tomatenblokjes(2x), passata (gezeefde tomaten 3x), peper en eventueel zout. De hoeveelheden en soorten groente kunnen geheel naar eigen inzicht ingevuld worden. Begin het liefst 's ochtends vroeg met deze saus. Hoe langer hij op het vuur staat te pruttelen, hoe lekkerder hij is. Pak een grote pan. Het liefst zo'n zware gietijzeren. Bak het gehakt rul. Snijd de prei in kleine stukjes en spoel het daarna goed schoon in een vergiet. Was de stengels bleekselderij, snijd de 'kontjes' er af en snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Ik ben gek op bleekselderij in de pastasaus, dus ik gebruik er altijd veel van. Bovendien geeft het een iets zoutige smaak aan de saus, waardoor ik eigenlijk nooit meer zout toe hoef te voegen. Snijd de uiteinden van de winterpenen en schil ze met een dunschiller. Snijd de winterpenen in kleine stukjes. Paprika, courgette en aubergine eerst even afspoelen, drogen en vervolgens kleinsnijden. Doe de groenten bij de gehakt en laat ze bakken tot ze wat zacht zijn geworden. Als de groenten zacht zijndoe je er de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten erbij. Voeg een heel potje pesto toe! (= hét geheim van de saus) Roer het door de saus. Voeg naar smaak peper en zout toe. En doe de deksel op de pan. Laat de saus zachtjes koken en roer hem af en toe door. De saus staat bij mij vaak de hele dag op. Hij is klaar om te eten als de groenten helemaal zachtgekookt zijn en zonder moeite met een spatel tegen de rand van de pan geplet kunnen worden. Ik gebruik meestal druk-en sluitzakjes om in te vriezen. Die zijn stevig genoeg, stapelen fijn en zijn snel te ontdooien (even in heet water leggen). Ideaal voor een snelle maaltijd. Ik voeg vaak nog wat gebakken champignons toe. Die vind ik niet lekker als ze ingevroren zijn geweest, dus dat doe ik vers. (Champignons vallen ook onder groente, hoewel ik ze niet meereken bij de 2 ons pp).