Het advies van de WHO is echt niet alleen bedoeld voor moeders in derdewereldlanden met betrekking tot bv.
Toch denk ik dat je dan ergens wat info niet goed hebt gelezen De kans op voedselallergie is groter als je pas na 6 maanden begint met het bijvoeden van je baby. Onderzoekers raden aan te starten met de eerste hapjes vanaf 4 maanden. Dit meldt het Vitamine Informatie Bureau naar aanleiding van de aangepaste JGZ richtlijn die is gebaseerd op recent onderzoek door het VU medisch centrum Amsterdam en CBO Utrecht. Dit advies lijkt in tegenspraak met het advies van de World Health Organization (WHO) om 6 maanden exclusieve borstvoeding te geven. Voedingskundige Suzan Tuinier (Vitamine Informatie Bureau): "De WHO geeft dit advies met het oog op het risico op ondervoeding en infecties bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden en niet ter preventie van voedselallergie. Overigens is het niet aangeraden om na 4 maanden te stoppen met borstvoeding. Het advies blijft voor alle kinderen om bij voorkeur minimaal 6 maanden borst te voeden, liever langer." De aangepaste richtlijn Advies voor alle kinderen Bij voorkeur borstvoeding gedurende ten minste 4-6 maanden (liever langer) Bijvoeding starten vanaf 4 maanden Bijvoeding mag op deze leeftijd geen vervanging van borstvoeding (of kunstvoeding) zijn Advies voor babys met (voedsel)allergie in de familie Bij voorkeur borstvoeding gedurende ten minste 4-6 maanden (liever langer) Bijvoeding starten vanaf 4 maanden Flesvoeding met met gedeeltelijk geknipte eiwitten is niet geschikt voor de behandeling van koemelkallergie
dat zei ik ook niet, maar het advies van WHO heeft niks te maken met allergieen of darmpjes die wel of niet klaar zijn voor ander voedsel
Ik weet dat deze onderzoeken er zijn, maar 6 maanden uitsluitend bv , gewoon omdat het in principe genoeg is voor je baby, is nog altijd het advies van de WHO en dat vind ik betrouwbaarder/logischer. Bovendien was mijn dochter met 4 maanden echt niet klaar voor vast voedsel. Ze kon niet eens nauwelijks rechtop zitten, en de kokhalsreflex zat nog gewoon in het midden van haar mond. Had ik haar dan maar half onderuit in een wipper moeten zetten en met zo'n lepel een fruithapje naar binnen proberen te werken? Echt niet, het ligt ook aan je kind.
Wij zijn met vier maanden begonnen met bijvoeding omdat we merkten dat ons zoontje er echt klaar voor was. Ik ben begonnen met groenten (zel maken en niet combineren). Dit ging al redelijk snel goed en toen ook langzaam fruit erbij gaan geven. Hij genoot ervan! Inmiddels eet hij hele maaltijden en een boterham tussendoor. Hij leert snel en heeft er erg veel behoefte aan. Het CB adviseerde ons trouwens ook met vier maanden ook al te beginnen met bijvoeding. Ik geef (nog steeds in de ochtend) BV.
Het is een richtlijn. Het belangrijkste is dat je naar je eigen kind kijkt of deze er aan toe is. Sommige kindjes hebben er al behoefte aan bij 4 maanden, andere hebben dit pas later. Dat vind ik in ieder geval het allerbelangrijkste. Verder zal dit altijd een punt van discussie blijven, net als bv-kv en rapley-gepureerd.
Dat is precies mijn punt, het is een richtlijn. De onderzoeken spreken elkaar gewoon tegen op het gebied van allergie voorkomen of niet (volgens dit onderzoek zou mijn dochter nu juist meer kans moeten hebben op voedselallergie omdat ik wel met bijna 6 maanden begonnen ben, wat natuurlijk onzin is). Daarom is het voor ons ouders lastig om te weten wat wijsheid is. De waarheid zal in het midden, tussen die 4 en 6 maanden, liggen.
Ik heb de keuze gemaakt op basis van het gesprek met de allergoloog en het feit dat mijn dochter er echt al aan toe was. Vanwege de allergieën in de familie (bij ons allebei!) hebben we ervoor gekozen om dus eerder te beginnen. Dit was ook aangeraden door de allergoloog. Tot nu toe gaat het super!
Voedselallergie Wat ik van de diëtiste van mijn zoontje begreep is er onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van allergieën bij kinderen. Daar is uitgekomen er niet meer allergieën werden ontwikkeld bij baby's die met 4 maanden bijvoeding kregen t.ov. baby's die met 6 maanden bijvoeding kregen. Borst- of kunstvoeding maakte in beide gevallen ook geen verschil. Afgelopen najaar ook een lezing over voedselallergie gehad. Als je wil kun je dat hierboven nalezen.
Om het nog verwarrender te maken: met 4 maanden starten heeft dus ook geen gunstig effect op het ontwikkelen van een voedselallergie t.o.v. met 6 maanden starten. Met andere woorden: bijvoeden mag vanaf 4 maanden, het moet vanaf 6 maanden. Er is niets veranderd dus.
Het maakt dus niet uit nee. Heb ondertussen nog wat toegevoegd aan mijn post. Misschien is het nuttig misschien ook wel niet.