wat ga jij vandaag bakken?

Discussion in 'De lounge' started by moonmama, Mar 22, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Islah

    Islah Niet meer actief

    Mijn brood is overigens ook wel te onderscheiden van brood uit de supermarkt, maar ja, in supermarktbrood zitten natuurlijk ook allerlei goedkope ingrediënten en vreemde dingen om het zo lang mogelijk goed te houden.
     
  2. Soit

    Soit Niet meer actief

  3. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Nijntje: dit inderdaad en hoe kneed je je deeg en boe lang? Kan je er een vlies van trekken? Hoe vorm je je brood en hoe bak je af? Het kan veel oorzaken hebben.
    Brood bakken is niet heel makkelijk of in ieder geval je moet echt even oefenen. Als ikmijn brood van nu vergeljjk met het brood wat ik een jaar terug bakte is dat een behoorlijk verschil. Maar okk nog een verschil met hoe de broden van Levine eruit zien. Die van mjj zijn volgens mij een stuk lager :).
    Je kan op haar site maar ook op youtube veel leuke filmpjes vinden hoe je brood het beste kan vormen kneden etc
     
  4. Islah

    Islah Niet meer actief

    Die van Levine zien er vaak ook wel mooier uit dan die van mij haha. Ik heb trouwens gewoon bakvormen van de Action.

    Bloem van Lidl vind ik persoonlijk echt goed, als ik ander (goedkoper) bloem gebruik dan kloppen de verhoudingen vaak niet meer. Bij ander bloem zitten er ook vaak stukjes in die er 'rauw' uitzien (beetje moeilijk uit te leggen) en bij Lidl bloem heb ik dit nier!
    En volkorenmeel kan je het beste bij een molen kopen, al komt die van mij van AH en is ook redelijk goed.
     
  5. Islah

    Islah Niet meer actief

    Het is verder ook vaak beter om echt naar je deeg te kijken i.p.v naar de klok. Als er in een recept staat 1,5 uur rijzen en het deeg is na 1,5 uur nog niet zo goed gerezen (bijvoorbeeld vanwege de kamertemperatuur) is het beter om nog even te laten staan dan precies het recept op te volgen.
     
  6. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
  7. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ziet er lekker uit zeg! Zit daar moutpoeder in?
     
  8. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Dank je :)
    Nee dat laat ik er uit, vind het brood wat muffig smaken daardoor
    Ik neem 250 gram speltbloem en 250 gram speltmeel
    In de poolish zit nog 20 gram roggemeel
    Dit is echt een lekke broodje met een knapperige korst
     
  9. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Ziet er mooi uit dat brood!

    Bij mij staat er nu een bananenbrood met pecannoten in de oven. Ik had nog wat twijfelachtige bananen over waar ik iets mee moest doen.
     
  10. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Ik koop of bestel alles bij de molen en er zit inderdaad veel verschil in
    Altijd weer een beetje uitvogelen wat je deeg wil
    Ik bak zeniet in blik af maar laat ze rijzen in een mandje en "kieper" ze dan op een pizzasteen
    Wil nog wel een keer een goed bakblik, lijkt me ook leuk en handig
     
  11. Cosy

    Cosy Fanatiek lid

    Aug 16, 2012
    3,398
    2
    38
    Noordbrabant
  12. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Oh leuk, dat wil ik ook nog een keer maken
    Heb je daar een recept van?
     
  13. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ja, ik wil juist een keer beginnen met brood zonder bakblik... Maar met een bakblik is het gewoon handig dat je er gelijke sneetjes van kan maken vind ik.

    Bananenbrood heb ik ook wel eens gemaakt, maar vind ik meer op een cake dan op brood lijken. Of een beetje ertussen zeg maar.
     
  14. maja82

    maja82 VIP lid

    Jan 30, 2007
    15,508
    1
    0
    Ik heb nu een 'brood' in de oven staan.. Gewoon uit zo'n pak, alleen water toevoegen. Het deeg was te plakkerig, extra bloem erbij gedaan. Toen wou het deeg niet rijzen.. Toch maar in de oven gezet. Pff..
     
  15. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Ja en wat handig is aan een blik is dat je brood direkt kan laten rijzen inhet blik. en als je er zaden of pitten op wilt doen dat ook direkt kan. Als ik de broden uithet rijsmandje heb gehaald krijg ik het niet voor elkaar om ze door de pitten te rollen en ernog een fatsoenljjke vorm in te houden tijdens het bakken.
     
  16. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Die pakken van koopmans etc mislukken bij mij soewieso altijd, kloptniets van die tijden die ze daar op zetten.
    Behalve die zakken van de AH, die zijn echt lekker en goed te maken!
    Hopelijk wordt het nog wat, duimen op een ovenrijs!
     
  17. Islah

    Islah Niet meer actief

    Kan je het niet gewoon een beetje besmeren met water of melk en dan de pitten erover strooien?
     
  18. maja82

    maja82 VIP lid

    Jan 30, 2007
    15,508
    1
    0
    Hm, wat voor zakken zijn dat? Eigen merk?
     
  19. Sarax

    Sarax Bekend lid

    Jan 19, 2014
    928
    0
    0
    Provincie Utrecht
    Heeft iemand een goed recept om zelf brood te bakken, zonder zo'n steen of broodbakmachine ofzo?
    Las hier vorm van de action, is dat een speciale broodbakvorm?
    Hoe ziet die er dan uit?
     
  20. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    100 gram boter
    150 gram basterdsuiker
    2 eieren
    450 gram gestampte banaan (oude bananen, overrijp)
    halve theelepel zout
    225 gram zelfrijzend bakmeel
    175 gram krenten, rozijnen, chocolade of noten

    bakken op 160/180 graden celcius voor ongeveer anderhalf uur, laatste half uur even prikken met een sate-prikker om te zien of het gaar is.
     

Share This Page