wat ga jij vandaag bakken?

Discussie in 'De lounge' gestart door moonmama, 22 mrt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Ik heb vanochtend heeeeeerlijk Paskalya çöregi gebakken (Turks paasbrood), soort Turkse brioche. Echt zó lekker, de helft is al op, haha. Heb de rest snel in de vriezer gegooid :cool:
     
  2. blijzwanger

    blijzwanger Fanatiek lid

    19 jan 2014
    1.832
    35
    48
    Utrecht
    Ik heb bananenbrood proteïne muffins gemaakt! das al best goed voor een keukenkluns als ik :D en nog heel gezond ook!
     
  3. Humava

    Humava Niet meer actief

  4. mamsvan6

    mamsvan6 Actief lid

    14 jan 2014
    399
    0
    0
    NULL
    NULL
    Beste bakkers/baksters,
    Is een brood zelf bakken goedkoper?
    Koop nl bij de plus een brood voor 80/85 cent.
    Gaan hier 8 tot 10 broden in de week op.
    groetjes
     
  5. Lailay

    Lailay Lid

    3 jan 2013
    89
    0
    0
    Ja voor vandaag en morgen en voor de buren want ze moesten halsoverkop naar het JKZ met hun dochter. Die heeft een gebroken sleutelbeen. Dus ik dacht kook ik gelijk wat extra ook voor hun. Wat over is, komt morgen zeker op.
     
  6. Islah

    Islah Niet meer actief

    Dat ligt eraan met welk brood je het vergelijkt. Het goedkoopste supermarktbrood zit vol met troep en een zelfgemaakt brood kan je vergelijken met een duurdere van de supermarkt, of bakker. Dus ja, het is zeker goedkoper, maar niet goedkoper dan het goedkoopste winkelbrood.
    1 kilo volkorenmeel kost 93 cent bij de AH. Voor een volkorenbrood gebruik ik 550 gram volkorenmeel en 300 gram bloem. Verder gist, zout, water en scheutje olie. En dan natuurlijk nog de kosten van het bakken in de oven (daarom bak ik ze ook per 2). Kneden doe ik met de hand.
     
  7. Pippamoi

    Pippamoi Actief lid

    28 jul 2013
    278
    0
    0
    NULL
    Zuid-Holland
    Wat een leuk topic dit! Ik heb op het moment niet zoveel energie, dus het komt er bij mij niet echt van. Had vage plannen voor een cake, maar heb nog een overrijpe banaan liggen, dus misschien worden het toch bananenmuffins :) (morgenochtend dan).

    Brood bakken moet je echt leren, dat gaat niet in 1x goed. Tenminste, ik heb er echt op geoefend. Een goed recept en iemand die het een keer voordoet helpen. Je moet namelijk kunnen beoordelen wanneer het deeg goed gekneed (elastisch) is en wanneer het goed genoeg gerezen is. Verder helpt het om de oven echt hoog te zetten. Ik verwarm voor op 250 graden, doe dan het brood erin en draai de temperatuur terug naar 200. Zo krijg je een goede ovenrijs.
    Niet in 1x opgeven als je brood niet gelijk lukt hoor! Ik vind een goede rijs nog het moeilijkste, maar dat komt ook doordat ik in een nogal tochtig huis woon.
     
  8. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    En zelfgebakken brood vult meer dan supermarktbrood dus je eet er minder van.

    Ik heb al een tijdje geen 'gewoon' brood meer gebakken, het is wel lekker maar kost ook best veel tijd vind ik met dubbele rijs en je kunt tussendoor lastig even weggaan ofzo. Vaak bak ik in het weekend wel maar dan 'bijzondere' broodjes zoals gevulde broodjes of vandaag die brioche.
     
  9. mamsvan6

    mamsvan6 Actief lid

    14 jan 2014
    399
    0
    0
    NULL
    NULL
    bedankt islah,
    ga toch maar naar de winkel.
    bak wel boterkoek/cakes/cupcakes.
    gr
     
  10. Islah

    Islah Niet meer actief

    's Avonds brood bakken kan ook als je overdag weinig tijd hebt.
     
  11. Brigitte1985

    Brigitte1985 Fanatiek lid

    29 nov 2009
    1.018
    213
    63
    ik zag dat iemand weleens bapao maakt, heb je het recept voor mij:)???????????
     
  12. Miss Mac

    Miss Mac Fanatiek lid

    21 jun 2013
    2.006
    0
    0
    Voor €0,85 kun je echt je oven geen uur aan laten staan, alleen DAT kost al meer dan €0,85 en tel daar de ingredienten nog eens bij op zoals meel, gist, bloem, etc..En dan nog eens de tijd die je kwijt bent met 10 broden per week, poeh!

    Dus goedkoper is het zeker niet, maar wel errug lekker :)
     
  13. Islah

    Islah Niet meer actief

    Mijn brood gaat er geen uur in hoor. 40 minuten op 200 graden is genoeg. Maar zoals Eylem zei: van zelfgemaakt brood zit je sneller vol (zitten immers geen goedkope ingrediënten als lupinemeel in) en daarbij kan je zelfgemaakt brood eerder vergelijken met brood van de bakker (en dan is het zeker goedkoper). 85 cent voor een brood is het allergoedkoopste uit de supermarkt en is qua kwaliteit dus niet te vergelijken met zelfgemaakt brood.
     
  14. Miss Mac

    Miss Mac Fanatiek lid

    21 jun 2013
    2.006
    0
    0

    Die 40 minuten op 200 graden kost omgerekend aan stroom al meer dan €0,85 die zij betaald voor een brood, dus is zelfgemaakt brood toch duurder dan de broden die zij koopt a €0,85 per stuk? Ze vroeg namelijk of zelf brood maken goedkoper was dan €0,85 per brood wat ze nu betaald..

     
  15. Islah

    Islah Niet meer actief

    Klopt, maar je bent appels met peren aan het vergelijken als je een supermarktbrood van 85 cent vergelijkt met zelfgemaaktbrood. Dit omdat er niet allerlei goedkope troep in verwerkt zit.
    Daarom kan je zelfgemaakt brood beter met een goed brood van de bakker vergelijken.
     
  16. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    's Avonds rijst mijn deeg zo slecht, heb jij daar geen last van? Sowieso heb ik voor de eerste rijs altijd minimaal anderhalf uur nodig. Ik heb vaak overdag de zon in de huiskamer staan en dan rijst het wel goed maar 's avonds veel minder.
     
  17. Islah

    Islah Niet meer actief

    Geen idee, nooit 's avonds brood gemaakt. Ik ben dan te moe haha. Meestal doe ik dat 's ochtends vroeg. Je kan je brood ook in de oven laten rijzen omdat dat tochtvrij is heb ik eens gelezen..? Of dichtbij een radiator (die aan staat) zetten?
     
  18. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Mijn keuken is apart van de woonkamer dus ook in de oven is het echt te koud denk ik (als ie aanstaat weer te warm). Ik zet het sowieso boven de verwarming op de vensterbank om te rijzen. Maar inderdaad vaak heb ik ook geen puf meer 's avonds ;). Ik heb ook wel gehoord dat je 's avonds het deeg kan maken en het dan in de koelkast kan laten rijzen om 's ochtends af te bakken. Maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.
     
  19. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ja met een poolish (voordeeg). Ik heb dat ook nog nooit geprobeerd, maar ben er eigenlijk zo benieuwd naar. Wel eens artisan brood gemaakt waarvan je de ingrediënten alleen hoeft te roeren en vervolgens het deeg voor een paar dagen in de koelkast moet zetten.
     
  20. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    Ik heb vandaag voor het eerst Paleo chocolate chip cookies gemaakt.
    Ze zijn lekker, maar werden niet echt krokant en stevig. Moet dus wat dingen gaan uitproberen om het recept te verbeteren.
     

Deel Deze Pagina