Even een vraag, ik kan het nergens terug vinden namelijk. Valt je reiskostenvergoeding onder inkomen/loon? Dan bedoel ik vooral, als je toeslagen aanvraagt, bij je belasting aangifte enz. Want vriend heeft een aanslag gekregen over het jaar 2012. Ze zeggen dat hij zo'n 2000 meer heeft verdiend dan opgegeven en nu dus toeslagen etc. terug moet betalen. Maar dat bedrag wat hun opeens erbij rekenen is dus precies de reiskosten vergoeding die hij heeft gekregen in dat jaar. Op zijn loonstroken staat de reiskostenvergoeding duidelijk vermeld, maar op de jaar opgaaf staat het niet apart. Weet iemand dit?
Oke dankje! Heb ergens het vermoeden dat er ergens een flinke fout is gemaakt. Want we hebben toen al lang de definitieve aanslag etc. ontvangen. En opeens krijgen we een brief dat ze nieuwe gegevens hebben waaruit blijkt dat vriend meer heeft verdiend dat jaar. En dus bij die werkgever 2000 meer plaatsen..
De belastingdienst gaat uit van wat er op de jaaropgave staat, dus even bellen en vragen wel jaarinkomen er bij hun bekend is. Gaat het wel om het afgelopen jaar? Anders zijn ze wel heel vroeg met de definitieve berekening wat betreft toeslagen.
Nee, het gaat over 2012. Het lullige is dat hij die jaaropgave niet meer heeft. Maar als we kijken naar de jaaropgave van 2013 worden de reiskosten en loon op 1 hoop gegooid. Terwijl het op de loonstroken wel apart staat.
Hoe staat de onkostenvergoeding op de loonstrook? Belast of onbelast? Als het netto (onbelast) vergoed wordt staat het onderaan je strook, netto onkostenvergoedingen zijn in principe geen inkomen.
Dus er wordt geen loonheffing ingehouden op de reiskosten? Vreemd, want adv de jaaropgaaf lijkt het dus wel een belaste vergoeding te zijn, maar op je loonstrook niet? Dat kan niet kloppen...
Doe je aangifte? Dan kan je daar terug kijken wat het jaarinkomen was over 2012. Anders inloggen op toeslagen.nl daar kan je het ook terugzien, dacht ik.
Ja die aangifte hebben we gedaan toen. En Het bedrag opgegeven zonder reiskostenvergoeding. Maar nu heeft de belastingdienst zelf het jaarbedrag aangepast naar 2000 meer. Omdat het (blijkbaar) officieel zo op de jaaropgaaf staat. Ik pak er net even een loonstrook bij; en er staat: Reiskosten onbelast Dan mag het toch niet zo op de jaaropgaaf staan?
Heb je de laatste gewone salarisstrook van 2012 nog wel dan? Hier staan normaal gesproken dezelfde bedragen op als op de jaaropgaaf.. Dan kun je het daarmee vergelijken. (Niet slim trouwens om jaaropgaves niet te bewaren.. Die dingen kun je beter echt een jaar of 7 bewaren)
Als het onbelast vergoed is is het geen inkomen. Vreemd zeg. Kan je man niet gewoon even navraag doen bij de salarisadministratie?
De wet op de loonbelasting schrijft dit; De hoofdregel luidt: loon is al hetgeen uit (tegenwoordige en vroegere) dienstbetrekking genoten wordt. Loon is bijvoorbeeld in beginsel onder meer: salaris, een werkgeversbijdrage voor een ouderdomspensioen, een reiskostenvergoeding, een vaste kostenvergoeding, eigen producten van de werkgever, het privé gebruik van een door de werkgever aan de werknemer ter beschikking gestelde auto en het voordeel verkregen uit werknemersopties. Tot 19 cent de km is onbelast, alles daarboven moet belasting over worden betaald. Belastingvrij kan je werkgever je voor woon-werkverkeer en dienstreizen 0,19 per kilometer geven, ongeacht het vervoermiddel. Dit geldt alleen wanneer je geen auto of ov-kaart van de zaak hebt. Die 0,19 is alleen een grens voor de Belastingdienst. Je werkgever mag je zoveel meer geven als hij of zij maar wil. Als je inderdaad meer krijgt, beschouwt de Belastingdienst alles wat je boven de 0,19 per kilometer krijgt als inkomen waarover je belasting moet betalen. Je man heeft dus waarschijnlijk meer cent de kilometer gehad, en dit wordt dus opgeteld bij zijn loon.
Er is geen salarisadministratie. De baas laat zijn administratie doen door een boekhouder en moet zijn baas praktisch smeken om zijn loonstroken . Maar @ Devilchase De belastingdienst mag het dus wel bij inkomsten rekenen? Ook als het onbelast is?
Er is toch iemand die die loonstroken maakt, dus een salarisadministrateur is er sowieso. Misschien kan je man zelf contact opnemen met die boekhouder? Als dat mag van de werkgever uiteraard Het kan inderdaad zijn dat een werkgever meer vergoed dan onbelast is toegestaan maar dan zie je op je loonstrook ook een stuk belaste onkostenvergoeding staan (het is dan opgesplitst in het onbelaste en het belaste deel)
Dit heb ik net nagerekend. Ik kwam uit op 10,07 euro per dag. En op zijn loonstrook kom ik uit op 10,11 euro per dag. Maar dan kom je toch nooit uit op 2000 euro teveel?
Nee kijk. Tot 19 cent per kilometer is onbelast. Stel je rijdt 2000 km per maand. Je krijgt 23 cent per kilometer. Dan krijg je dus 460 euro kilometervergoeding per maand op je rekening. 380 euro daarvan is onbelast. De overige 80 euro per maand, dus 960 euro per jaar, wordt bij je loon opgeteld.