Brief aan het consultatiebureau

Discussion in 'Voeding' started by tupp, Apr 3, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,819
    19,128
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Ik zal uitleggen waarom ik bv er ook bij betrek, terwijl het een algemeen advies is.
    Voor beide 'groepen' baby's is het in zijn algemeen niet nodig om het eerste half jaar te starten met bijvoeden. Nieuwe onderzoeken wijzen uit, dat het bij sommige kunstgevoede kindjes mogelijk wel voordelen heeft, omdat te laat beginnen met bijvoeding de kans op allergieën juist vergroot bij kinderen die al een aanleg hebben voor allergieën. Voor hun zou eerder starten er juist voor kunnen zorgen dat hun lijf went aan de allergenen en er minder of niet op reageert.
    Maar dat dit voor die kleine groep geldt, betekent niet dat je het aan alle ouders moet adviseren. Bij kv-baby's zonder verhoogd risico, is het niet nodig en moet je kijken of het kind er aan toe is. (Bijv. niet meer voldoende hebben aan de maximum hoeveelheid melk.)
    Je hoeft dus bij een kv zonder berhoogd risico niet te starten. Maar doe je het wel is er niet echt een man overboord.

    Bij borstvoeding kan dit advies beteken dat de moedermelk productie dusdanig terugloopt, dat er uiteindelijk geen bv meer gegeven kan worden. Zeker als je het advies om te gaan bijvoeden combineert met het advies om het aantal voedingen terug te brengen tot vier. Daarom zijn de gevolgen van dit advies voor moeders die borstvoeding willen blijven geven ernstiger dan bij moeders die fv geven.. Bij baby's die flesvoeding krijgen is het meestal onnodig, maar vaak niet schadelijk. Voor moeders (en hun baby's) die bv geven, pakt dit advies mogelijk wel verkeerd uit. Zeker als zij kindjes hebben met een verhoogd risico. Flesvoeding beschermd namelijk niet tegen het ontstaan allergieën, dus als he flesvoeding al eerder dan 6 maanden afbouwt is dat niet erg. Bovendien hoef je bij fv niet bang te zijn voor terugloop: je kunt altijd weer meer gaan geven.
    Baby's die borstvoeding drinken, krijgen via de moedermelk al sporen binnen van de allergenen waardoor zij hier al aan wennen. Voor hun is starten met bijvoeden op die reden dus niet nodig. Sterker nog; moedermelk bevat stoffen die de darmwand sterker maken en daardoor het risico op allergieën verkleinen. Het is dus nadelig om hiermee te stoppen. Voor bv-kinderen met een verhoogd risico, is dit advies dus nog extra schadelijk.

    Dat ik baal van dit advies, heeft dus voor een deel zeker wel met borstvoeding te maken. Maar ook voor kinderen die flesvoeding krijgen is het raar. Waarom aan alle kinderen hetzelfde advies geven? Een kv-moeder wil toch ook geen advies krijgen dat over bv gaat. Of een moeder van een dochter hoeft toch niks te weten over ingedaalde balletjes. Geef gewoon advies op maat. Kijk eerst wat voor voeding een kind krijgt en of het kind een verhoogd risico heeft. Bepaal dan of het advies moet zijn
    - wel starten met 4 mnd (kv en verhoogd risico en/of niet genoeg hebben aan 1 liter kv)
    - tussen 4-6 mmd starten als de ouders denken dat hun kind er aan toe zijn (kv kinderen zonder verhoogd risico of bv-kinderen zonder verhoogd risico waarvan de moeder toch al wil afbouwen)
    - wachten tot 6 mnd (bv-kinderen waarvan de moeders door willen gaan en specifiek bv-baby's die een verhoogd risico lopen)
     
  2. Purk

    Purk Fanatiek lid

    Nov 19, 2013
    3,189
    0
    0
    NULL
    NULL
    Herkenbare adviezen! Hier werd niet zo stellig over bijvoeding geadviseerd; dat mocht vanaf 4 maanden, maar ook later. Wel waren ze keer op keer stellig over het aantal voedingen. Met vier maanden vertelde ik dat mijn dochter nog op 8 tot 12 voedingen zat (lastig te tellen doordat ik niet exact wist hoevaak ze 's nachts dronk ;) ), dat móest toch echt naar vier voedingen. Heel stellig. Dus ik moest meer dan halveren! En zo ging het vervolgens bij ieder cb-bezoek daarover. Met 1,5 dronk mijn dochter nog 4x en kreeg ik een opgestoken duim;'Wat goed dat je nog borstvoeding geeft! Dat zien we echt bijna nooit! ... Maar ze moet nu wel naar maximaal 1 voeding.'. Waarom kon ze me niet vertellen, het was gewoon het maximum...

    Bij de tweede trek ik denk ik wel eerder m'n mond open! Ben ook wel benieuwd welke adviezen we straks gaan krijgen ;)
     
  3. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Ik begrijp niet waarom je productie negatief zou teruglopen als je met 4 maanden zou gaan bijvoeden. Je productie past zich toch gewoon aan aan wat je kind vraagt? Dat is hier tenminste wel het geval maar goed, hier wordt ook maar 4 x per dag gedronken (sommige dagen vaker en daar ga ik dan in mee).

    En het verhaal dat bv tot 6 maanden beter zou zijn voor allergiegevoeligheid wordt dus tegengesproken door de onderzoeken. Tupp.. je moet je echt wat breder gaan inlezen.


    Het is echt een misvatting dat in Nederland alleen de CB's het 4 maanden advies geven. Het is een algemene richtlijn binnen de Nederlandse gezondheidzorg.

    En dan nog.. doe gewoon wat je goed dunkt. Tussen 4 en 6 maanden bijvoeding gaan geven.. dat is voor IEDEREEN het advies ;)
     
  4. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,819
    19,128
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Het punt is Cygnet, dat de onderzoeken elkaar tegenspreken. Er zijn onderzoeken die suggereren dat eerder beginnen de allergiegevoeligheid kan verminderen. Daarbij wordt niet duidelijk gemaakt of dit gaat om fv of bv kinderen. Andere onderzoeken wijze juist uit dat te vroeg starten negatief uitpakt voor de darmflora. Wat is waarheid? Zal te maken hebben met de manier van onderzoeken. Maar ook met de melkvoeding die kinderen kregen.
     
  5. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

  6. meliez

    meliez Actief lid

    Apr 26, 2013
    324
    0
    0
    NULL
    Arnhem
    Ik ben wel benieuwd waar je die 'onderzoeken' vandaan hebt gehaald. Je heb het in elke post over 'onderzoeken', maar ik zie nergens bronvermelding staan
     
  7. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,819
    19,128
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Zo, vorige stukje was een beetje kort want ik zag pas te laat dat het al bijna acht uur was. En dan ontbijten we altijd.

    Prima dat je vraagt naar onderzoeken. Ik ben geen wetenschapper, ik heb ze niet gedaan. Wel weet ik dat er onderzoek naar is gedaan, omdat andere partijen er naar verwijzen. Ik heb niet de juiste wetenschappelijke achtergrond om die onderzoeken volledig te interpreteren en op waarde te schatten. Ik vrees dat ik alleen de conclusies lees. De andere bladzijdes laat ik graag over aan mensen die daar wel voor gestudeerd hebben.
    Al lezend merk ik dat het tussen die kenners ook een beetje een welles-nietes spelletje wordt.

    Eén van de onderdelen van mijn opleiding, is geschiedenis. En hoewel mijn kennis van biologie te kort schiet bij dit onderwerp, heb ik gek genoeg wel iets aan het vak geschiedenis. Daarbij heb ik namelijk geleerd om verschillende bronnen met elkaar te vergelijken en te beoordelen op betrouwbaarheid. Daarbij bestaat uiteraard een foutmarge. Maar ik durf er wel van uit te gaan dat wanneer je zorgvuldig kijkt, je toch een inschatting kunt maken welke bronnen meer betrouwbaar zijn dan andere.

    WHO is een grote organisatie waarbij wetenschappers uit verschillende delen van de wereld samenwerken. Daarbij kijken ze ook naar onderzoeken die door andere partijen dan WHO zelf gedaan zijn. Bij WHO werken mensen die wel die wetenschappelijke achtergrond hebben, die ik mis. Ik ga er dus van uit dat zij in staat zijn om de verschillende onderzoeken op een juiste manier te interpreteren de conclusies te verifiëren, eventueel onderzoek te herhalen om te zien of zij tot hetzelfde resultaat komen enzovoorts. Dat is dus 1: zij hebben die kennis. Punt 2: ze hebben voor zover ik heb kunnen ontdekken geen commercieel belang op het gebied van babyvoeding. Commercieel belang is helaas een factor die betrouwbaarheid minder maakt. Voor mij is het standpunt van WHO dus een belangrijke maatstaf.

    Vervolgens heb je natuurlijk de neiging om te gaan kijken naar andere partijen die tot dezelfde aanbeveling komen. Het is namelijk altijd fijn om je eigen gelijk bevestigd te zien. ;) Dan zie ik verschillende partijen, waaronder het voedingscentrum en diverse (kinder-)diëtisten, voorbij komen die hetzelfde beweren. Eerder noemde ik Stefan Kleintjes. Op zich wel een autoriteit op dit gebied, maar ook niet helemaal vrij van commerciële belangen vrees ik. Misschien ben ik erg snel met het verwerpen van de standpunten van Nutricia (Danone) en Nestlé. Maar zij hebben wat mij betreft te grote commerciële belangen om echt serieus genomen te worden, zeker wanneer de door hun uitgevoerde of gefinancierde onderzoeken duidelijk afwijken van de resultaten die bijvoorbeeld een onafhankelijke partij als WHO behalen.

    Dat het CJG op zijn website ook aangeeft dat je met 4 maanden kunt starten verraste me. Helaas staat op hun site ook geen bronvermelding, dus dat maakt het lastig om iets te zeggen over de betrouwbaarheid. Ik ben dus heel benieuwd naar het gesprek met de arts / vpk (ik weet niet wie gaat bellen) van het cb maandag. Wie weet brengen ze me op nieuwe inzichten.

    Los van al het wetenschappelijk onderzoek gebabbel, is er nog iets als mijn gewone nuchtere Hollandse boerenverstand. En dan denk ik: hoe zou Moeder Natuur / God / evolutie het bedoeld hebben? Als ik onze zoon van vier maanden rechtop zet, kukelt hij om. Als hij zijn vingers iets te diep in zijn mond stopt, gaat hij kokhalzen. Als wij zitten te eten, vindt hij het interessant om met bestek te spelen (hij krijgt vaak het plastic lepeltje waarmee hij z'n druppels krijgt) en hij zal als hij de kans krijgt vrolijk met zijn handen in m'n kommetje vla meppen. Maar hij maakt nog geen enkele aanstalten om te gaan eten. Naast alles informatie die je kunt opdoen (en die elkaar gewoon ronduit tegenspreekt) is het natuurlijk altijd goed om te kijken naar je eigen kind. Die van ons lijkt nog geen behoefte te hebben aan vast eten. Had de oudste ook niet op deze leeftijd. Voor mij is er dus geen enkele reden om op dit moment met bijvoeding te starten. Een algemeen advies zoals mij dat woensdag gegeven is, doet hoe dan ook aan geen enkel kind recht. Ik ga niet naar het cb om allerlei algemeenheden aan te horen die misschien wel of misschien niet voor mijn kind gelden. Ik kom daar zodat ze de groei en ontwikkeling van mijn kind kunnen volgen. En vervolgens, op basis van diverse wetenschappelijke onderzoeken, een passend advies kunnen geven. En hierbij spelen factoren als soort melkvoeding / kans op allergie / groeicurve / wat het kind zelf aangeeft allemaal een rol.
     
  8. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    Mar 26, 2011
    8,809
    1,014
    113
    Female
    Drenthe
    Goed dat je actie onderneemt!

    Vaak lees je klachten over het cb, maar de meeste lijken er niets mee te doen. Het is een nette brief!
     
  9. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Interessant leesvoer!

    Wat mij verbaast is:
    -Er is onderzoek waaruit bleek dat kinderen die kunstvoeding kregen een kleinere kans op het ontwikkelen van een koemelkeiwitallergie hadden als ze tussen de 4 en 6 maanden al wat gewone koemelk kregen naast hun kv. (Ik meen deelonderzoek van het KOALA cohort onderzoek)
    -En er loopt een onderzoek bij een heel specifieke groep, namelijk kinderen met een genetisch verhoogde kans op coeliakie, om te kijken of kleine hoeveelheden gluten tussen 4 en 6 maanden hun kans op coeliakie verkleint.

    Op grond van die twee onderzoeken beslissen Nederlandse CB's om af te wijken van de internationale normen. Ik vind dat meer speculaas dan gedegen wetenschap eerlijk gezegd.

    En er wordt alleen maar gekeken naar allergie, terwijl er zat andere redenen zijn om een kind gewoon met zes maanden te laten beginnen.
     
  10. Samba2013

    Samba2013 Bekend lid

    Jan 27, 2013
    693
    0
    0
    NULL
    NULL
    ik heb niet alles gelezen want weer dezelfde discussie die zoooo vaak wordt gevoerd.

    Maar ik vraag mij echt af waarom er vaak zo opgehamerd wordt door verschillende dames dat het advies om al met 4 maanden te starten niet goed is en tegelijkertijd er vaak wordt geroepen dat niet ieder kind hetzelfde is...niet ieder kind maakt op heztelfde tempo bepaalde ontwikkeling door.

    Waatom kan er dan geen vrede worden gesloten door uitspraken aan te houden, starten met bijvoeding tussen 4 en 6 maanden? Er wordt nergens gezegd dat je dan met 4 maanden hele maaltijden naar binnen moet schuiven en er wordt ook niet gezegd dat het slecht is om wel of niet pas met 6 maanden te beginnen.
    Mensen willen geen algemeenheden horen, maar als er andere dingen door het cb worden geadviseerd die niet in het straatje passen, dan is het ook weer niet goed.

    en al die verschillende onderzoeken zijn gericht op andere onderzoekspunten, andere specifieke doelgroepen, andere invalshoeken. Natuurlijk komt er nergens exact hetzelfde uit. Maar die onderzoeken zijn allemaal niet specifiek op JOU kindje gericht...dus gezond verstand is altijd het belangrijkste punt.

    de punten die aangeven of je kindje wel of niet aan eten toe is (kokhalzen bij vingers te ver in de mond, lepeltje vast kunnen houden en meer van die dingen) zeggen ook niet altijd alles. als ik mijn vingers te ver in mijn mond steek kokhals ik ook...ik ben 34!
     
  11. Shakes

    Shakes VIP lid

    Apr 2, 2013
    14,132
    5,874
    113
    Female
    Vlaanderen
    Maar dit slaagt toch ook op niets? Als je (of 'men') overtuigd bent dat bijvoeden slecht zou zijn voor 6 maand, dan kan/mag je het toch ook niet aanbevelen op 4 maand louter en alleen omdat je kindje honger heeft? De risico's (als die er al zijn) blijven toch dezelfde, ook voor kindjes met reflux of honger?
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,819
    19,128
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    @Samba: Ik mag hopen dat jij pas kokhalst als er een vinger (of iets anders 'verkeerds' in je keel zit en niet al in je mond. Bij jonge baby's zit de kokhalsreflex hoger dan bij ons (ook in de tweede helft van het levensjaar trouwens, maar dan schijnt het al wat te zakken.)

    En als je wel alles gelezen had, zul je zien dat ik helemaal niet per se tegen het advies ben om naar je kind te kijken en dan tussen 4-6 maanden te starten. Maar dat is niet wat er tijdens dat gesprek werd genoemd. Er wordt volgens jou nergens gezegd dat je met 4 mnd hele maaltijden naar binnen moet schuiven. Nee, maar tegen mij werd wel gezegd dat ik met 4 mnd 'moest' gaan oefenen omdat een baby vanaf 6 mnd al wel een hele maaltijd moet kunnen eten. En dat klopt in mijn ogen niet. Zeker niet wanneer dat in het geval van borstvoeding betekent dat je (ongewild) gaat afbouwen. Bij veel vrouwen is de productie pas rond de 9 mnd stabiel genoeg om voedingen te kunnen overslaan zonder dat ook andere voedingen teruglopen.
    Dus als er algemeen advies wordt gegeven, moet je ook die 'algemeenheid' even melden, zodat vrouwen weten waarvoor ze kiezen.
     
  13. Margha

    Margha Fanatiek lid

    Nov 19, 2008
    1,950
    25
    48
    Wij hebben de folder mee gekregen waarbij je met 4 maanden al mag beginnen met stukjes brood, vlees en vis en groente en fruit.
    wij vinden 4 maanden ook te vroeg maar vis, vlees en brood lijkt me nog moeilijker te verteren.
    bij ons in de familie komt ook nog eens de ziekte van crohn voor dus zijn we wel voorzichtig.
    ben benieuwd wat hun reactie is.
     
  14. adi

    adi Niet meer actief

    Staat dit echt in een folder? Van Nederlandse CB? Welke folder is dat? Zover ik het weet worden en granen en vlees pas vanaf 6mnd aangeraden (in 2009 was het: granen met 7mnd en vlees vanaf 8mnd)
     
  15. fafa

    fafa Niet meer actief

    Even advocaat van de duivel spelen hoor...

    4 maanden is precies de leeftijd waarop baby's beginnen met gericht dingen pakken en naar hun mond te brengen.
    Stel dat ik op een spreekwoordelijk onbewoond eiland zou wonen met mn baby: ik heb haar regelmatig op schoot als ik zelf wat eet. Ze pakt wat uit mn handen of van mn bananenblad (want een bord heb ik daar natuurlijk niet :p) en begint eraan te sabbelen. Ik weet daar op mn eilandje niks van babyvoeding: ik zie geen geen olvarit 4-maanden potjes, geen boeken van Stefan Kleintjes, geen wetenschappelijke onderzoeken, ik heb aleen mn gut instinct. Zou ik dan mn baby bewust tegenhouden om aan een banaan te likken? Nee, ik denk het eerlijk gezegd niet. Op dat moment valt zo'n beetje alles wat ze in dr mond heeft er natuurlijk weer uit, maar dat wat ze puur per ongeluk binnenkrijgt, zouden dat dan niet net die "sporen van allergenen" kunnen zijn die allergieën voorkomen?
     
  16. adi

    adi Niet meer actief

    Klinkt heel aannemelijk ;)
    En als we verder doordenken: vanaf welk moment zou je je baby mee laten proeven van je gevangen wilde zwijn? ;)
    Als ik daar puur biologisch over nadenk zou ik zelf vinden dat een kind tenminste zijn hoektanden moet hebben om het te kunnen verwerken..
     
  17. Wappie82

    Wappie82 Bekend lid

    Sep 27, 2012
    712
    0
    0
    NULL
    NULL
    Eigenlijk is dat hele CB een wassen neus. Je gaat erheen voor de prikjes, en de weegmomenten om de groei van je kindje te volgen. Maar verder....mijn eigen moedergevoel bleek echt vaak de beste oplossing. Hoe vaak ik hier toch lees dat er zoveel verschil zit in adviezen van cb's, dat veel moeders het advies van het cb met een korreltje zout nemen. Ik heb die algemene cb telefoonlijn weleens gebeld, nou ok die adviezen moest ik gewoon keihard lachen.

    Dus waarom maken we ons nog zo druk om het cb! Je kunt zelf inschatten waar je kind behoefte aan heeft. Ik ben mijn kind op een gegeven moment meer flesvoeding gaan geven, en dat deed zoveel goeds. Terwijl ze op het cb heel terughoudend waren daarin. Ik ben ook met 4 maanden gestart met bijvoeding, en ze at al vrij snel met de pot mee. Kortom, ik heb gekeken naar m'n kind.
    En als ik het gevoel had dat er iets was belde ik de huisarts.

    Ik vind het een goede brief!
    En nogmaals, dat hele cb is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk als vaak gesteld wordt
     
  18. Margha

    Margha Fanatiek lid

    Nov 19, 2008
    1,950
    25
    48
    http://webshop.voedingscentrum.nl/pdf/D752-3.pdf

    Deze folder heb ik meegekregen van het consultatiebureau. Had hem eerst niet zo goed bekeken en zag van de week pas dat je ook brood, vlees en vis vanaf 4 maanden mag geven. Ik dacht dat ik een oude folder had meegekregen.
     
  19. Margha

    Margha Fanatiek lid

    Nov 19, 2008
    1,950
    25
    48
    En als we nog even doorgaan met doordenken, op een onbewoond eiland ben je ook niet in bezit van staafmixer en zou je het fijn moeten maken op de één of andere manier. :)
    vraag me wel eens af hoe ze het vroeger allemaal deden toen er nog geen cb was en geen potjes enzo;)
     
  20. adi

    adi Niet meer actief

    Dat hoeft natuurlijk niet ;)

    Al heb ik gezien dan in verschillende 'primitievere' culturen ouders het eten 'voorkauwen' voor hun kind.
     

Share This Page