Nav ander onderwerp id lounge gaan wij nu ook 'kosteloos' zonder testament de voogdij regelen. Maar dan nog iets..... Stel dat ik of mijn vriend overlijd.....klopt het dan dat onze minderjarige kinderen de helft (deel overledene) erven en wij dus niet als partners van elkaar erven? Dan hebben wij tot hun 18 e alleen toezicht? Wij hebben wel een samenlevingscontract maar toen waren de kids er nog niet. Dan moet ik me dus best zorgen maken als mijn vriend overlijdt, want gaat de helft vh huis ook naar hun? Ik weet dat het beter geregeld moet, maar geld ontbreekt....
Volgens mijn vader is het zo dat als mijn man komt te overlijden dat alles dan naar Ivan gaat.. Maar omdat Ivan minder jarig is gaat het weer naar mij ??????? geeeeeeen idee of het zo is.. wij moeten nog een keer naar de notaris om alles vast te laten leggen.
Ja wat mam1991 zegt klopt...Mijn vader is overleden, de erfenis is in principe voor mij en mijn zusje maar mijn moeder heeft er recht/beheer op zolang zij nog leeft (omdat het zo in het testament staat). Als mijn opa en oma (ouders van mijn vader) nu zouden overlijden gaat de erfenis naar mijn oom (broer van mijn vader), mijn zusje en mij. Mijn moeder wordt daarbij dus 'overgeslagen' omdat ze geen bloedband heeft met mij opa en oma.
Bij een huwelijk of samenlevingscontract erft de partner de helft, de andere helft wordt verdeeld over de kinderen (dus 2 kinderen is ieder 25%) Maar de overgebleven partner mag vruchtgebruik maken en de kinderen worden niet uitgekocht (ook niet bij volwassenheid) De kinderen krijgen normaal hun kindsdeel wanneer de andere partner komt te overlijden. of: Het kan wel zijn dat een kind om bepaalde redenen bij volwassenheid wil worden uitgekocht, dan wordt de hypotheek omgezet (of het huis wordt verkocht) en dat deel wordt dan aan de kinderen uitbetaald. Volgens mij zit het zo, maar ik weet het niet 100% zeker.
Hebben jullie bij het afsluiten van jullie samenlevingsovereenkomst geen testament afgesloten? Ons is dit nl wel aangeraden toen wij nog geen kinderen hadden en een huis kochten. Met een samenlevingsovereenkomst erf je niks van elkaar, in het geval dat je geen kinderen hebt gaat dan de helft van het huis naar je schoonouders, in het geval van kinderen gaat het naar de kinderen. Omdat zij minderjarig zijn kan jij dit beheren maar wanneer zij 18 zijn kunnen zij dit bedrag wel opeisen. Wij hebben in ons testament laten opnemen dat alles komt te staan op de langstlevende. Het kindsdeel van de eerder overleden ouder komt pas vrij bij het overlijden van de 2e ouder.
Twinkel Star: Een samenlevingscontract is toch gelijkgetrokken met het huwelijk? En daardoor gelden toch dezelfde regels? (dat dacht ik tenminste) vandaar ook dat de regering de samenlevingscontracten willen stoppen?
Volgens mij klopt dit niet en erft ook de echtgenoot/geregistreerd partner Erfrecht - Wie erft? Wie als erfgenaam en erfgenamen | Wetenschap: Recht en wet Wettelijke erfgenamen
Bij een samenlevingscontract ben je geen erfgenaam van je partner. Een samenlevingscontract is wat anders dan huwelijk en geregistreerd partnerschap. Het is ook niet zo dat je als partner 50% erft en de kinderen 25%. Bij huwelijk of samenlevingsovereenkomst met testament erf je als partner alles en kinderen eventueel een kindsdeel maar dit is geen 25% per kind. In je testament kun je regelen dat de kinderen dit pas krijgen bij overlijden van een tweede ouder.
Oh ja, geregistreerd partnerschap...Die bedoel ik!! (sorry ) Waarom is het dan geen 25% (bij 2 kinderen) Zou toch wel logisch zijn eigenlijk? Of erft de partner dan nog 1/3 e deel van de andere helft?
Ik denk dat je nu een samenlevingsovereenkomst en geregistreerd partnerschap door de war haalt. Toen wij ons 1e huis 12 jaar geleden kochten had je de keuze trouwen of een samenlevingscontract opstellen. Een samenlevingsovereenkomst was in eerste instantie in het leven geroepen zodat homostellen ook zaken financieel konden regelen omdat zij nog níet mochten trouwen. Wij wilde niet trouwen en hebben daarom voor een samenlevingsovereenkomst gekozen. Later is geregistreerd partnerschap in het leven geroepen dat bestond toen nog niet. Omdat homostellen nu wel mogen trouwen heeft een samenlevingsovereenkomst geen meerwaarde meer en willen ze er mee gaan stoppen. Maar dit is zeker niet hetzelfde geregeld als bij huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Volgens mij erft ieder een gelijk deel. Dus van een erflater met 3 erfgenamen (vrouw en 2 kinderen) erft iederen erfgenaam 1/3e deel.
Ik dacht dat een kindsdeel een klein deel was, zo had ik het begrepen maar heb het net even nagezocht en in net geval van 2 kinderen zal iedereen 1/3 krijgen. Tenminste voor zover ik het nu snel heb gezien. Het bedrag wordt dus gedeeld door het aantal erfgenamen voor zover het er nu uitziet. Wij hebben dit in het testament gewijzigd zodat ik mocht mijn man overlijden de kinderen het niet meteen kunnen opeisen wanneer zij meerderjarig zijn.
Klopt helemaal volgens mij. Wij hebben het testament ook op laten maken toen we ons huis kochten, en meteen de erfenis op langstlevende ouder laten zetten. Zo kunnen de kinderen op hun 18e niet één van de ouders dwingen om het huis te verkopen als ze hun kindsdeel willen.
Ligt eraan wat je in je testament hebt staan. Wij hebben veel uitgezocht een aantal jaren terug toen mijn moeder een nieuwe relatie kreeg met een weduwnaar met kinderen en een koophuis. Maar ook toen we het contact met mijn schoonouders verbroken moest er het een en ander geregeld worden. Niet zo leuk om die dingen uit te zoeken, maar wel heel belangrijk.
Een tweede partner erft normaal gezien "een kindsdeel". Zijn er dus 2 kinderen uit een vorig huwelijk, dan krijgt de volgende partner - mits getrouwd of samenlevingscontract - 1/3de van de erfenis. En als ik mij niet vergis mag je als ouder van een minderjarig kind het geld wel beheren tot zijn 18de, maar niet uitgeven. Tenzij je achteraf echt kan bewijzen dat het aan dingen is uitgegeven specifiek voor het kind (een nieuwe slaapkamer, studies, ...). Bij een huis blijf je dan weer wel meestal "levenslang" vruchtgebruik houden. Maar zeker bij samengestelde gezinnen zou ik vooral te rade gaan bij een notaris of een advocaat.
Wij hebben geen testament, wij volgen gewoon de wetgeving zeg maar. Ik ben nl eerder getrouwd geweest en uit mijn 1e huwelijk is mijn oudste zoon. Mijn exman is niet (meer) hertrouwd en heeft geen verdere kinderen. Dus mijn oudste erft dan 100% van hem zeg maar. Ik ben wel hertrouwd en heb met mijn huidige man 2 kinderen. De oudste erft niets van mijn huidige man, maar mijn man en 3 kinderen wel van mij......Dat is dan ieder 25% van mij denk ik?
Dank voor jullie antwoorden alvast! Maar even terug als topicstarter.... Wij hebben samenlevingscontract waarin staat dat de langstlevende erft, dus niet alleen voor hypotheek geregeld. Maar toen waren kinderen er nog niet..... Dus ik krijg beheer tot hun 18e zonder testament en op hun 18e mogen zij hoe zo'n deel nu opeisen? Wij gebben 2 kinderen. Wat hou ik dan nog over?