Even een vraagje: Stel: je erft een groot bedrag, maar bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Eigenlijk zou je dat geld willen gebruiken voor jezelf om helemaal een nieuw bestaan op te bouwen. Kan dat geld dan blijven wachten tot je gescheiden bent?
Zeggenschap over erfenis bij huwelijk in gemeenschap van goederen Ontvangt u een erfenis en bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan valt de erfenis in de goederengemeenschap, tenzij een uitsluitingsclausule van toepassing is. Dit is wat ik vorig jaar heb gevonden om te bepalen op welke voorwaarden mijn man en ik zouden trouwen. (bron rijksoverheid en ook wat de notaris zei..)
Ligt eraan. Als de erflater een testament met een uitsluitingsclausule heeft/had, dan is het geld echt van jou. Anders niet, als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent.
onder normale omstandigheden ( niet beschreven), valt de erfenis onder de gemeenschap van goederen. Mijn schoonouders zijn beide overleden en wij hebben dus geerft. Nu heb ik, of mijn man, geen plannen om te scheiden, maar hoe vervelend ook, de helft van het geld van zijn ouders, zou ik meekrijgen als het tot een scheiding komt. Wel een beetje lullig, vind ik....
Dit is de reden waarom mijn schoonouders de "koude" kant hebben uitgesloten. Tenzij mijn man zou komen te overlijden..
Het is inderdaad al gezegd. Wij zijn daarom getrouwd onder huwelijkse voorwaarden! Tenminste, deels... mijn man zijn oma had in haar testament gezet dat het geld niet mocht worden ingebracht in een huwelijk en ook mijn schoonouders hebben dit gedaan. Mijn man is hier altijd erg boos om geweest, ikzelf snapte het heel goed. Toen mijn schoonzusje dat van haar niet goed had laten vastleggen en dus bijna alles kwijt was na het verbreken van haar samenlevingscontract begreep hij het beter en hebben we deze clausule dus ook in ons eigen testament laten zetten. It goes both ways trouwens hier... als ik een groot bedrag zou erven (onwaarschijnlijk hoor ) krijgt mijn man daar ook niets van. Wij hebben zelfs in ons testament staan dat ons zoontje alle georven goederen en liquide middelen krijgt mocht mijn man overlijden. Ik mag er dan alleen gebruik van maken tot hij 18 of 23 is, daarna is het van hem. Dit laatste dan weer zodat we in ons huis kunnen blijvwn wonen tot die tijd, daar zit namelijk alles in.
Maar MamaTal, als jouw man daags overlijdt voordat je zoon 18 of 23 wordt, en hij is tegen die tijd getrouwd met een boze heks () die op de erfenis uit is , dan zul jij dus op stel en sprong je huis uit moeten. Da's best vervelend, toch?
Idd dat is een heeeeeel goed punt!! Als je man overlijdt, moet jij de zorg voor je gezin opkunnen nemen en daar zou een overlijdingsakte opgebaseerd moeten zijn. Het is leuk dat je zoon alles!!!! erft en jij dan? Hier ook getrouwd op huwelijkse voorwaarden dit ivm eigen zaak. Wel hebben we erin opgenomen dat als mijn man overlijdt, ik alles erf en de hypotheek voor de helft vrij kom. TS: als je huwelijk niet goed zit, dan moet je er iets aan doen, laat het niet afhangen van een erfenis! Succes!
Er staat duidelijk dat haar zoon alle geërfde goederen dan krijgt. Ik ga er van uit dat de rest gewoon binnen de huwelijkse voorwaarden of gemeenschap valt. Dus dat zij dan gewoon de helft + een kindsdeel krijgt.
Ik zou even een advocaat inschakelen, die kennen de mazen van de wet. Dit is ook 1 van de redenen dat ze het standaard huwelijk willen wijzigen in op huwelijkse voorwaarden.
Daar zal de helft van het huis onder vallen. En in een half huis kun je niet wonen. Bovendien is het dan opeisbaar voor zoon.
Nee het deel dat man geerft heeft dus stel man heeft 10.000 geerft, dit is dan wat zoon krijgt plus gewoon zijn kindsdeel. dus een kwart van het huis.
En kindsdeel is altijd opeisbaar, dus dan kan je beter niet aan kinderen beginnen als je al zo moet denken
Nee hoor, dat is standaard zeker niet opeisbaar zolang overblijvende vader of moeder nog leeft. Dat is bij wet geregeld. Tenzij je dat anders regelt.