Dit komt vaker voor en gaat inderdaad via de gemeente. Mijn schoonzus had het laatst ook. Aangifte doen of klacht indienen helpt soms om hier in ieder geval een statement tegen te maken want inderdaad...wat geven ze nog meer door dan? Terwijl dat natuurlijk niet mag.
Oh pfff, wat vervelend! Denk via de gemeente inderdaad.. Wij kregen ongeveer een a twee weken na het vastleggen van de akte van geboorte (en tegelijkertijd de akte van sterfte) een folder in de bus, 'Gefeliciteerd met de geboorte van uw kind! Hoe nu verder?' Hoe nu verder? Nou, nu een grafsteen uitzoeken en betalen. :x Ben ook niet bepaald fan van dit soort dingen dus (ook niet als onze dochter nog wel zou leven, trouwens. Als ik een rekening wil openen, kom ik wel, grrr)
Ik had hetzelfde van de abn amro. Zelfs met de naam van m'n kind erop. Het enige dat ik me kan bedenken is dat het reclame is via die organisatie waar je zo'n gratis mutsje met naam krijgt na de geboorte. Heb het meteen weggegooid en heb elders een rekening geopend
Zodra jij je kind aanmeldt bij de gemeente komt dat bij heel veel instanties binnen denk ik maar zo...
Bah! Ik zou echt de neiging hebben om ze op te bellen en ze uit te schelden ofzo... Al is het alleen maar voor opluchting! :x
Ja ik heb ook een paar keer met de telefoon in m'n handen gestaan, maar ik dacht elke keer verspil je energie nou nieeet.. Toch in kunnen houden
Deze informatie wordt voornamelijk doorverkocht door WIJ Jonge Ouders / De Blije Doos Over dat doorverkopen: dat wordt volgens mij meer gedaan dan wij weten... Ons huis kwam te koop en een paar weken later kregen wij een brief van een verhuisbedrijf. Daarin stond dat ons huis te koop was gezet en als wij daadwerkelijk zouden gaan verhuizen, wilden zij ons wel helpen met de verhuizing... Niks mee gedaan toen, de brief gewoon weggegooid. Maar ik vroeg me toch af hoe dat verhuisbedrijf wist dat ons huis te koop stond. Gegevens doorverkocht?
Dat de blije doos gegevens doorspeelt is begrijpelijk.. daar leven ze van en daarom kunnen ze die dozen ook gratis maken bovendien staat het in hun voorwaarden dat ze dat doen.. Maar waar zijn de voorwaarden van het inschrijven van je kind bij de gemeente in te zien?
Mij lijkt eigenlijk dat dit niet via de gemeente gaat, of op z'n minst niet MAG gaan, want dat gaat om vertrouwelijke informatie die een instantie als de gemeente echt niet zomaar door mag verkopen. Ik zou eerder denken aan commerciele instanties en de bank zelf dus.
Hier de brief ook gehad! En onze is in oktober geboren. Haha ik dacht ook al huh hoe weten ze dat. Denk inderdaad omdat kinderbijslag gestort is voor het eerst in april.
Alle te verkopen huizen worden geregistreerd in landelijk huizendatabase en die verkoopt de gegevens weer door aan verhuisbedrijven, aannemers, zonweringbedrijven etc.
Nee, hierdoor kan het niet komen. Deze gegevens mag een bank niet op zo'n directe manier gebruiken voor het maken van reclame. Mijn man werkt bij een bank (niet ING) en zijn werk heeft te maken met dit soort dingen, dus hij weet er wel het een en ander van. Een bank mag geen individuele gegevens van een klant (zoals dat er bij jou kinderbijslag op de rekening wordt gestort en dat jij dus een kind hebt) gebruiken voor het maken van reclame richting die individuele klant. Het enige wat ze met deze gegevens mogen doen is kijken naar bijvoorbeeld hoeveel mensen in een bepaalde leeftijdscategorie in een bepaalde wijk (om maar even wat te noemen) kinderbijslag op hun rekening krijgen gestort. Als dit dan veel voorkomt binnen de onderzochte groep, dan weten ze dat het interessant kan zijn om een mailing over een spaarrekening voor kinderen naar hun klanten binnen die leeftijdsgroep die in deze wijk wonen te sturen. Even als voorbeeld hoor en ik hoop dat ik het goed verwoord. Wat banken wel doen is inderdaad gegevens kopen van organisaties als van de Blije Doos etc. Die dingen zijn natuurlijk niet voor niets gratis, zij moeten hun geld wel ergens vandaan halen. Daarom hebben wij ook nooit zoiets aangevraagd. Natuurlijk het is heel leuk om allerlei cadeautjes te krijgen, maar wij hadden geen zin om vervolgens overspoeld te worden met allerlei ongevraagde reclamerotzooi. Maar TS zegt dat zij ook zulke dozen ook niet heeft aangevraagd. Het lijkt me eerlijk gezegd sterk dat een gemeente zulke individuele gegevens mag doorspelen aan een bank (of een andere instelling), want dat schendt de privacy toch behoorlijk naar mijn mening. Maar hier heb ik geen verstand van. Het kan natuurlijk zijn dat TS en Majo1983 bij toeval zo'n mailing hebben ontvangen. Misschien wonen ze wel in een kinderrijke wijk en dan is het verklaarbaar gezien mijn voorbeeld over hoe banken zulke mailings mogen versturen. En dan zullen zij niet de enige zijn in de wijk die deze reclame hebben ontvangen.
Laatst was in het nieuws dat de ING betaalgegevens/informatie door wil verkopen voor reclame. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan maar wanneer je kinderbijslag ontvangt, vaak in babywinkels koopt enz. Staat dit allemaal geregistreerd. Ws heeft het hier iets mee te maken. Of het mag, geen idee.
Alle banken doen het, alleen de ING was de enige bank die er eerlijk voor uit kwam. (Volgens de media). Ik persoonlijk geloof ook echt dat het zo gaat. Alles wordt bijgehouden tegenwoordig.
VEEL Vrijwel alle overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen, KvK, CBS, maar ook aan bedrijven [sommige gegevens]
Dit is geregeld in GBA wetgeving: https://wiki.stelselvanbasisregistraties.nl/xwiki/bin/view/Stelselhandboek/Gebruik+persoonsgegevens+GBA Hierin staan banken expliciet benoemd als 'bijzondere derden' Bijzondere derden = een aantal specifieke derden met een taak met een publiek of bijzonder maatschappelijk belang die systematisch gegevens uit de GBA verstrekt kunnen krijgen Volgens mij is GBA niet gedefinieerd als privacy beschermde informatie. Het enige wat daar in staat is wie je bent, waar je woont/geboren bent, met wie je leeft en wie je kinderen zijn. Op zich is deze informatie vrij openbaar in Nederland.
Tot aan kerken aan toe zo waren wij in eens ingeschreven bij en de parochie en de protestantse gemeente