Zo doen wij het ook! Inspraak geeft kinderen zelfvertrouwen, dus doen wij heel veel in overleg. En ik vind hey eerlijk gezegd heel hard dat jullie haar dan maar verbieden om zelf kleren te kiezen alleen omdat ze niet eens is met jouw keuze.
Hier is iets 'fout' doen een waarschuwing en daarna naar de gang (1 of 2 minuten) of naar haar kamer. Als ze bv. haar zusje pijn doet, dan is het meteen naar de gang, want dat vind ik echt niet kunnen. Daarna bespreken we waarom ze op de gang stond of naar haar kamer moest. Als ze dan alleen maar kan huilen of nog steeds boos is, mag ze nog even terug tot ze wel rustig is. Regels hier zijn met name: - Anderen geen pijn doen. - Geen dingen kapot maken. - Niet schreeuwen. - Luisteren naar papa en mama. Naar bed gaat ze als ze moe is en dat is meestal rond 18.30u/19.00u. Snoep hebben we zelden in huis, maar als het er is, dan krijgt ze wel eens wat (gewoon één of heel soms twee snoepjes). Koekjes of rozijntjes oid hebben we wel vrijwel altijd in huis, dat krijgt ze dus vaker. TV kijken en op de tablet mag ze wel, maar niet te veel. Dat vindt ze prima. Qua kleding laat ik haar meestal zelf kiezen of ze een broek, rok of jurk aan wil en ik kies de rest erbij. Qua eten geven wij wel aan dat we willen dat ze wat eet en soms ook hoeveel, als we zeker weten dat ze het lust. Maar hoeveel ze precies eet, dat is aan haar zelf. Wat Arivenol schrijft, doen wij ook wel: soms eerst )een deel van) de groenten opeten voor ze nog wat meer vlees krijgt.
Ik vind het echt bijzonder dat sommige van jullie niet snoepen. Zijn jullie vast heel slank Hihi! Volproppen heb ik echt een hekel aan maar een snoepje op een dag vind ik er gewoon een beetje bij horen maar vind het wel bijzonder en leuk om te lezen dat iedereen daar anders in staat.
ik vind het niet heel apart hoor. Media hebben wij verder niet dus gebruikt ze niet, op een kikker filmpje na, enkele keer gedaan nu. Niet luisteren en brutaal doen, goed op aanspreken en als dat niet helpt in de gang. Bij de koffie een koekje en soms snoep, geen vaste regels voor. Altijd 19.00u naar bed maar daar heeft ze zelf nog geen weet van Kleren leg ik altijd de avond ervoor klaar en vind ze prima, is ze niet anders gewend. ik laat haar ook veel zelf opruimen, daar leren ze echt van hoor!
Oh ja bordje moet hier ook leeg hoor sinds ze drie is ofzo. Ik schep wel weinig op, ze eet niet veel.
*Hier liggen ze er doordeweeks tussen 19.00u a 19.30u in. Op zaterdag mogen ze iets langer op blijven. *huilen mag wel maar hij moet wel vertellen waarom. Zomaar huilen omdat hij z'n zin niet krijgt bijvoorbeeld willen we niet hebben. *een half uurtje tot een uurtje mogen ze met z'n tweeën op de iPad of een filmpje kijken. Als hij uit school komt is dat heel even een rustpuntje en gaat hij daarna nog lekker spelen oid. *kleding mogen ze ook zelf kiezen ( mits het ook bij elkaar past natuurlijk ) maar het moet niet te lang duren anders pak ik iets voor ze. * als de oudste uit school komt en de jongste z'n bedje uitkomt ( 15.30u ongeveer ) doen we altijd even gezellig wat drinken en een koekje of snoepje erbij. Kletsen we even hoe het was op school ed.
Hier regels : Kleding mag ze zelf kiezen, maar vaak leg ik het al klaar savonds samen met haar. tv kijken mag ze zoveel ze wilt, ze is snel moe en dat is echt haar rust moment. Ze gaat dan meestal op de bank liggen Straf:ik waarschuw haar 2x en dan straf. Of als ze iets ergs doet gaat ze direct naar haar kamer. Straf is vaak een dag niet buitenspelen, niet mogen opblijven in t weekend o.i.d. Waarschuwen doen we bv bij brutaal gedrag, niet luisteren, gemeen zijn voor de hond Ze gaat tussen half 7 en 7 naar bed, weekend 8u. soms hebben we een gezellige avond en mag ze langer opblijven en chipjes eten on t weekend. Dan word het nog wel is 9u. wel slaapt ze dan smiddags
Ik zou persoonlijk niet op zo'n manier met kinderen om kunnen gaan, ik zou er heel ongelukkig van worden. Ik zet in principe niet in de hoek. Niet in mijn klassen, niet bij mij thuis. Ik doe ook niet aan strafplekjes. Dat soort maatregelen reserveer ik voor extreme omstandigheden. Door kind veel in de hoek te zetten devalueer je de kracht van een isolatiemaatregel. Je kind is pas 4, en nu werkt het bij jullie al niet meer! De moeilijkste jaren gaan nog komen. Als naar de kamer moeten niet meer werkt, wat word je volgende stap? Persoonlijk denk ik dat je het voor jezelf en je dochter gemakkelijker maakt als je meer gaat investeren in echte communicatie met je kind. Ik lees uit je opsomming dat je nu erg veel regelt voor je kind, en je kind moet volgen. Begrijp me goed, ik vind dat kinderen hun ouders moeten gehoorzamen, maar dan moet je als ouders ook kunnen meebuigen met je kind. Je zit m.i. nu in een negatieve spiraal, en het is best moeilijk die te doorbreken (zeker als je thuis ook erg authoritair opgevoed bent). Probeer je eens wat meer in te leven in je kind. Kijk eens of er in je omgeving cursussen Gordon communication of 'How to talk so your kids will listen' gegeven worden.
Ik vind je reactie nogal overdreven om eerlijk te zijn. Ik heb zelf pedagogiek gestudeerd en weet wel degelijk wat ik doe. Zit zeker niet in een negatieve spiraal en heb een goede band met mijn kind. Ik wil uit mezelf makkelijker worden in bepaalde dingen. Maar ben het totaal niet met je eens dat straffen en belonen geen effect zou hebben. Im de hoek werkt niet, omdat ze gaat zitten huilen en haar zusje overstuur maakt. Niet omdat ze het niet doet. Dit gebeurd ook maar eens in de twee maanden ofzo. Dus dat is hier geen probleem. Met te streng heb ik het meer over het snoepen, tv kijken enz.
Ik vind wel dat dirksmama een punt heeft, eigenlijk. Ik ben ook geen voorstander van de hoek. Ik doe het bij beide eigenlijk niet (mijn vriend wel, maar goed, die doet maar). Als de oudste echt strontvervelend is, en we er samen niet meer uit komen, zeg ik wel dat hij maar even moet afkoelen op zijn kamer. Het huilen om niks heb ik ook wel moeite mee, maar dat hangt van je kind af, denk ik. Mijn zoontje is keihard voor zichzelf en huilt nooit. Dat deed hij als baby al amper. Maar mijn vriend heeft een tijd tegen hem gezegd als hij jammerde: 'niet huilen!', en toen deed hij het helemaal niet meer. Ik vind wel dat je je gevoelens moet kunnen uiten... Dus nu zeggen we niet meer dat hij niet mag huilen, maar gaan in gesprek. Wat betreft de andere regels: ik vind het niet zo streng. Wij kijken ook alleen tv in het weekend en op woensdag, iPad idem dito. Er zijn wel eens uitzonderingen, maar dan is het echt het eind van de dag. Snoep ben ik ook geen voorstander van. Ook dit is wat mij betreft voor woensdag of het weekend, maar er gaan ook dagen voorbij dat er geen snoep is. Andere regels: 19 uur naar boven, pas om 7 uur uit bed en niet je broertje wakker maken (in het weekend zet de oudste dan zelf de tv aan), max 1.5 uur per dag schermtijd (alleen op woensdag en in het weekend), geen toetje als eten niet op is, eerst hartig dan zoet op brood, elke dag fruit. Heel standaard volgens mij...?
Hier geen vaste regels, behalve naar mij luisteren en niet zeuren. Vooral die laatste ben ik wel streng op, geen gejengel of doorvragen als ik al antwoord heb gegeven. Naar bed gaan op een bepaalde tijd hoeft niet per sé, we gaan gewoon als ik het aankondig. De ene keer om 7 uur als ze moe is, de andere keer iets later als het kan (in t weekend ofzo). Ze weet inmiddels wel redelijk hoe laat het dan is, dus als ik zeg dat ze het nu écht tijd is, dan wil ze ook altijd weten hoe 'laat' het dan is (iets met een 8 er in is dan al heul laat! ). Tablet is hier op vraag, vraagt ze gelukkig niet dagelijks om. Soms mag het, soms niet. Kleding ben ik ook niet zo moeilijk in. Als ze een wens heeft, mag ze het zeggen. Meestal wil ze wel graag iets maar is ze wel te overtuigen voor iets anders, soms vraag ik haar juist om te zeggen wat ze wil en dan heeft ze een eigen ideetje. Makkelijk kind eigenlijk, lees ik nu Zolang het geen problemen oplevert, ben ik er tevreden mee. Ze luistert best goed, alleen het zeuren moet ik nog wel eens streng op zijn (ze vraagt gewoon graag alles nog even 3 keer, als ik al heb geantwoord...). Met eten ben ik simpel: mijn tijd, mijn soort eten, en zij mag bedenken of ze het op gaat eten of niet... Ik ga niet iets anders pakken en ik ga je niet een uur later weer iets geven, dus tis kiezen of delen. Vaak eet ze niet, maar zeurt ze er ook niet om! Dus iets relaxter dan jij, minder vaste regels, meer algemene duidelijkheid!
Hier trouwens ook de hoek, maar alleen bij hele duidelijke ongehoorzaamheid (oftewel: ze kent de regel, het is kort daarvoor nog bekend gemaakt, en ze doet het heel bewust). Meestal is dit geen drama bij ons, juist even een moment van zelfbewustzijn en daarna nabespreken. Ik vind haar kamer te ver weg, ik heb het idee dat ze het dan zelf moet oplossen en ik heb geen contact meer met haar als ze zo ver weg is. Ik wil het ook weten als ze overstuur zou zijn om een of andere reden, dan wil ik daar eerder over praten. Meestal is er dan iets aan de hand, wat ze onrechtvaardig vindt bijvoorbeeld. Dan hebben we meer aan een goed gesprek!
Regels? Een paar... - tot je nachtlampje aan gaat, blijf je op je kamer (7:00) daarna mag je stil (!) naar beneden - niet schreeuwen, niet slaan, niet duwen, etc - niet binnen bellen en niet voor 10:00 buiten bellen (zoon heeft een enorme fascinatie voor bellen/klokken) - geen prinsessenjurk aan bij het eten (dat ding kan ik niet wassen...) - lampje uit op schoolavonden (niet schoolavonden mag het lampje aanblijven. Ze vallen dan nog altijd gewoon lekker in slaap maar meestal wel wat later) Maar eigenlijk spreekt alles wel voor zich: - niet gooien met je speelgoed of andere dingen - je ruimt je spullen op (aan het einde van de dag of als het te gortig wordt, eerder) - Eten doe je in principe aan tafel (fruit niet hoor) - we doen aardig tegen elkaar (als je niets aardigs te zeggen hebt, dan hou je je mond maar) - niet jokken of liegen - niet brutaal zijn - twee keer per dag je tanden poetsen Wij doen schoenen uit op de mat, hangen je jas op, doen vuile kleding in de was en proberen netjes te eten. Beeldschermtijd wordt beperkt. Hier mag je naar de gang als je of echt stout bent of als je driftig doet. Even afkoelen. "Straf" krijg je alleen als je veeel en veeel te ver gaat. Zo moet zoon (5,5) op de trap zitten (5 minuten) als hij bijvoorbeeld expres iets van zijn zusje stuk maakt of haar slaat (is beide één keer voorgekomen). Dochter nemen we haar verkleedkleding af wanneer ze uit boosheid gaat schoppen/slaan of gaat gooien met spullen (na waarschuwing). Bij herhaling niet luisteren? Dan gaan we er vanuit dat je oren stuk zijn en lezen we geen verhaaltjes voor (die kan je toch niet horen). We proberen duidelijke consequenties te verbinden aan gedrag die voor de kinderen herkenbaar zijn. Geen trek in (warm) eten? Dan is er ook geen ruimte voor ijsjes. Dat soort dingen. Vloeken, schreeuwen, schelden, slaan of schoppen zijn hier echte no-goes! Alle andere dingen.. ach, het zijn kinderen. Snoep? Ja soms TV kijken? Tuurlijk en erg afhankelijk van de dag en de omstandigheden Kleding? Ik leg dingen klaar (voor zoon omdat het hem niets interesseert en voor dochter omdat ze anders elke dag hetzelfde aan zou doen.. we overleggen wel samen even) - gevarieerd eten vinden we belangrijk en iets proberen ook! Piepen, miauwen en jammeren mag niet. Huilen wel. Verdrietig zijn is geen zonde. We zeggen dank je wel en alsjeblieft, onbekenden worden met 'u' aangesproken en we zeggen hallo en dag etc etc. We proberen goed VOOR te leven. Vriendjes van zoon en dochter vinden het hier altijd fijn en als je aan ze vraagt waarom dan krijg ik het antwoord: omdat hier veel mag. En als je dan doorvraagt blijkt dat hier vaak veel minder mag dan elders (je mag niet vloeken, niet overdadig snoepen, niet voetballen in huis, geen tv kijken, niet op de WII, niet schreeuwen etc etc) maar je mag wel koekjes/cakejes maken. Knutselen, timmeren (zoon heeft een gereedschapskist en genoeg hout om een heel huis mee te maken), je eigen boterham smeren, drinken inschenken, in bad (ook midden op de dag) hutten of parcoursen maken, make up opdoen, nagels verven (ook de jongens) en we doen heeeel, heeeeel veel spelletjes. En.. ik ben apeduidelijk in wat hier NIET mag.
Daar hou ik van. Positieve insteek. Nadruk op wat je mag, en niet op wat je niet mag. Voordoen. Wees tegen anderen zoals jij wilt dat ze tegen jou zijn. Er zijn hier in huis echt wel regels, en daar ben ik ook duidelijk in, tegen kinderen en vriendjes 'zo doen we de dingen hier', maar heb kinderen nog nooit in de hoek of op een stoutstoel hoeven zetten.
Iedere ouder is anders en wat werkt voor jou en je kind moet je zeker doen. Wat ik wel te streng vind is dat huilen zonder reden niet mag. Een kind kan zijn emoties niet altijd verwoorden en kan gaan huilen om zijn emoties kwijt te kunnen. Ik zou dat niet zo snel verbieden, maar dat is mijn mening. Huilen om je zin door te drijven is natuurlijk iets anders. Wat je zou kunnen proberen als bv een half uurtje op de tablet problemen oplevert een eierwekkertje neerzetten. Dan weet je kind precies hoe lang het nog heeft en is er duidelijkheid. Vaak helpt het ook om ze nog even voor te bereiden. Bv over 5 min stoppen en over 2 min stoppen.
Je kunt twee dingen doen qua kledingkeuze: je kunt haar savonds voor t naar bed gaan vast kleding laten kiezen, scheelt smorgens ergernissen. Of idd zelf twee setjes klaarleggen en haar daar uit laten kiezen Mbt ipadgebruik.... heb je een kookwekker? Zet die op n half uur, en geef aan dat ze de ipad moet wegleggen zodra de kookwekker gaat. Evt zou je vijf minuten voor einde van de tijd nog kunnen aangeven dat het nog eventjes duurt voor de kookwekker gaat, stukje voorbereiding.
Onze oudste is net 5 en kiest vaak zelf haar kleding. Soms past alles mooi bij elkaar en soms "vloeken" de kleuren vreselijk... zijn we een dag thuis oid, dan mag ze de vloekende kleding best aan houden. Is het een kindergartendag, dan stuur ik wel in de kledingkeuze. En wanneer het echt té koude kleding is dan wordt dat wel aangegeven. Bedtijd: ze geeft het in principe zelf aan, meestal zo tussen 19 en 19.30 vraagt ze zelf of we haar naar bed brengen. In het weekend is het vaak zo 20 uur... maar het kan ook best dat ze dan ook al eerder vraagt of haar in bed leggen. Snoep: meestal vragen ze er niet naar, tenzij ze bijv net veel snoeperij hebben gehad ivm feestdagen of verjaardagen... Tv: staat hier eigenlijk de gehele dag aan maar ze zitten er gelukkig niet continu voor. ipad mogen ze sinds kort ook gebruiken voor spelletjes.