Ik ben bolognesesaus aan het maken, en in het recept staat dat er 200 ml rode wijn bij moet. Ik heb gehoord dat alcohol verdampt als je het kookt, maar ik twijfel of ik dat wel aan mijn kinderen kan geven. Wat zouden jullie doen?
Als het goed is is de wijn alleen voor de smaak en verdampt de alcohol, dus zou niet weten waarom je dat niet zou kunnen geven. Eet smakelijk straks
Alcoholinfo | Verdampt de alcohol in het eten altijd? Vraag: Verdampt de alcohol in het eten altijd? Antwoord: Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht, dit gerecht moet dan wel het kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentages hangt ook af van de manier van koken. Ook geldt: hoe meer alcohol in het gerecht gaat, hoe meer alcohol er achter blijft. Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol: Even laten koken: 15% Flamberen: 25% 15 minuten laten pruttelen: 60% 1 uur laten koken: 75%.
Mijn eerste reactie was... jooooh je kookt de alcohol er toch gewoon uit... Maar toen ik erover ging nadenken.. ik zou mijn kindjes toch niet zo snel laten mee eten met onze kaasfondue waar ik altijd extra wijn doorheen gooi en beste rooie wangen van kan krijgen. Dus. Aan mij heb je niks, ik kan net zo goed niet reageren.
Ik zou het niet doen en voor de kids wat apart houden en het recept verder afmaken met de rode wijn, wel even in de gaten houden hoeveel je apart houd en de wijn daarop aanpassen.
Oke, geen wijn erbij dan maar. Ik eet toch niet lekker, als ik niet zeker weet of het wel goed is voor de kinderen. Is er nog een alternatief?
Wijn is alleen voor de smaak en om de gehakt wat mooier uit elkaar te laten vallen. Alternatief is niet nodig. Ik doe het ook nooit in mijn saus.
Ik maak mijn pastasaus ook met een scheutje rode wijn, laat het minimaal 2,5 uur pruttelen. Ivan eet er gewoon van mee
Het recept die ik altijd gebruik voor bolognesesaus gaat ongeveer een half liter wijn in, maar staat daarna ook 2-4 uur te pruttelen. De kinderen eten hier gewoon van mee, vinden het erg lekker.
Ik proef eigenlijk nooit het verschil of ik nu wel of geen wijn in mijn saus doe. Ik zou het er dus lekker uitlaten.