Hier kan iedereen zijn mening kwijt over wel of niet beginnen met bijvoeden vanaf 4 maanden. Laten we elkaars mening respecteren en het netjes houden... Ik persoonlijk begon altijd rond 5,5 maand met bijvoeden... Bv gegeven tot 1 jaar ook voor de allergieen en eczeem die in mijn familie voorkomen en bij mijzelf. Nu wil ik dit topic starten omdat ik begin te twijfelen of het nu misschien niet zo slecht is om al met 4 maanden te beginnen om juist allergieen te voorkomen... Dit omdat mijn meiden allebei allergieen hebben.... En ik nu denk.... Bv 1 jaar en niet te vroeg begonnen met bijvoeden en toch hebben ze eczeem en allergieen... Dus nu weet ik niet of ik weer zo lang wacht met bijvoeden want dat heb ik bij hun ook gedaan en toch hebben ze allergieen en eczeem... Wat vind jij ?
Ik denk dat je zelf het beste weet wanneer je kindje er aan toe is. Ik denk ook, als je kindje een allergie heeft, dan is dat er, of je nou met 4 of met 6 maanden begint met bijvoeden. Ik heb me hier trouwens nooit in verdiept, dus kan zomaar zijn dat het tegendeel al bewezen is. Zelf ben ik bij mijn zoontje met 4 maanden en 1 week begonnen met bijvoeden. Mijn zoon heeft heel lang heel veel gespuugd en met bijvoeding werd dit nog eens zo erg. Daardoor ben ik weer gestopt met bijvoeden en met 5,5 maanden weer begonnen en toen ging het een stuk beter.
Ja ik weet ook niet of het erfelijke aanleg is met die allergieen van mijn dochters... Maar welke allergieen kan je dan wel krijgen door te vroeg beginnen met bijvoeding..? Als ik kijk naar mijn zoon denk ik dat hij er toch al eerder aan toe is dan zijn zussen......hij is nu al zo snel met alles en al geïnteresseerd in wat ik eet...
Ik ben nu 1,5 week bezig met groente en sinds het weekend fruit erbij. Bij T ook om dezelfde reden gewacht tot 5,5 maand. En tja, hij heeft hooikoorts, wat eczeem etc. Vorige keer bij CB gevraagd naar bijvoeden. E sabbelde enorm op een speeltje en leek er echt aan toe. Cb gaf aan dat "ze" nu weer wat terug komen van de verhalen rondom allergie en stimuleren zelfs om nu te starten omdat dat toch beter zou zijn.... Dus......
Dat vraag ik me ook af. Daarom dus mijn gedachte, dat als je ergens allergisch voor bent, dan is dat zo, of je nou met 4 maanden of met 6 maanden begint met bijvoeden. Mij lijkt het niet dat als je met 4 maanden begint, je kind allergisch voor iets kan zijn, terwijl het dat niet is als je met 6 maanden zou beginnen, of andersom Maar goed, ik heb bar weinig verstand van allergieen. Ik en mijn man zijn nergens allergisch voor en mijn zoontje is alleen allergisch voor antibiotica, wat al uberhaubt niks met eten te maken heeft.
Ik was begonnen met 4,5 maand. Dochter hapte alles zo weg...ze zeggen beginnen met een paar lepeltjes maar ze at wel 10 lepeltjes. Toch vond ik haar te jong. Op een of andere manier zat het me niet lekker. Een paar dagen later kreeg ze een schimmeltje op haar beentjes. Weet niet of het ermee te maken heeft, maar ik ben gestopt met de hapjes en wil nu wachten tot 6 maanden of iets eerder. Ik vind zelf dus 4 maanden wel wat jong, kan het niet echt onderbouwen, is meer een gevoel wat ik erbij heb.
Wij zijn met 3.5 maand voorzichtig begonnen met bijvoeden, omdat ons zoontje altijd erg hongerig is geweest. Met 4 maanden en een beetje at hij al halve potjes leeg! En pas vanaf dat moment lijkt hij ook pas echt voldaan Voor ons was het een goede zet, hij was er echt aan toe.
Mamsie hier dus dezelfde gedachte... hier heeft het bij de meiden niks geholpen...dat wachten.. Peetje83 misschien kan ons dat iemand nog uitleggen hier.. Pepe maar dat is toch juist goed vertrouw op je eigen gevoel hoor. Ik zie wel wanneer ik hier begin en voelt het niet goed stop ik.
De oudste kreeg hier vanaf 4 maanden gepureerde hapjes en heeft daar erg van genoten. De middelste en jongste kregen vanaf een maand of 5,5-6 bijvoeding, maar omdat ik dit keer niet aan de gepureerde voeding wilde dus gewacht totdat ze aardig konden zitten en zelf eten konden pakken om er vervolgens ook wat mee te doen. Het naar binnen lepelen van haast vloeibaar eten voelde voor mij niet ok. Maar dit had dus niets te maken met eventuele mogelijke allergieën etc.
Ik ben met 4 maanden gestart. Allergieën en eczeem komen hier niet echt veel voor in de familie. De eerste hapjes gingen goed, zelfs zo goed dat ze flink at en er al snel een fles afviel. Inmiddels oefenen we af en toe ook met een broodkorstje en drinken uit een tuitbekertje. Tot nu toe werkt het hier goed. Men zegt dat als je met 4 maanden begint je kindje gemakkelijker alles eet straks. We gaan het zien of dat klopt. Tot nu toe vindt ze alles prima, behalve pure bloemkool Elk kind is anders. Ik zou zeggen kijk naar je kind en probeer lekker uit. Is het niks kun je nog wachten. En als het goed gaat lekker op ontdekkingsreis. Ik heb een beetje het nutricia schema gevolgd met om de drie dagen iets nieuws. Eerst groente en later ook wat fruit. Ze zeggen dat je beter kunt starten met groente anders krijg je een voorkeur voor zoet. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het kan zeker geen kwaad om het zo te doen. Ik maak de hapjes vers. Inmiddels ook wat potjes geprobeerd en die accepteert ze ook. Handig aangezien we zaterdag op vakantie gaan.
Hier precies hetzelfde, door het vele spugen, en geen allergieën in beide families, werd geadviseerd om vanaf 4 maanden te gaan bijvoeden, want dan zou het spugen vast minder worden. Nou het was een ramp! Heel snel weer mee gestopt. Op het bureau pushte ze dat ik met 5 maanden weer moest beginnen, maar ben net na 5,5 weer voorzichtig begonnen en toen ging het stukken beter. Ze spuugt nog wel maar stukken minder als voorheen. Vooral fruit gaat hier ontzettend goed!
vergelijk het met een tuintje: In mijn tuintje zitten wortelzaadjes in de grond -dat is mijn genetische aanleg voor een allergie- als ik die wel of geen water geef -dat is het moment en hoeveelheid bijvoeding- groeien daar wel of geen wortels uit. Een allergie ontstaat uit erfelijke aanleg én omgevingsfactoren. Als ik geen wortelzaadjes geplant heb, zullen er nooit wortels in mn tuin groeien, hoeveel water ik ook geef. Maar als de zaadjes er wél liggen, is het afhankelijk van zon en water of ze uitgroeien of niet. Op die manier zul je ook geen allergie ontwikkelen als de erfelijke aanleg er niet is, maar kunnen invloeden van buitenaf (waaronder dus vroege of late bijvoeding) bepalend zijn of je allergie wel of niet tot ontwikkeling komt.
Recent onderzoek heeft juist aangetoond dat het beter is om met 4 maanden rustig aan te beginnen met bijvoeden dan met 6 maanden wanneer je allergieën in de familie hebt. Ik weet het niet meer precies, maar volgens mij kwam het er min of meer op neer dat je lichaam er dan aan went en dus geen allergie ontwikkeld. Hier trouwens begonnen met 4 maanden, af en toe wat laten sabbelen op wat stukjes eten en daarna ook prakjes gaan maken. Is gelijk vanaf het begin een succes! Maar moet erbij zeggen dat dl ook goed kon zitten op dat moment en nooit echt een grote drinker is geweest. Voor ons was 4 maanden prima om te beginnen.
Ik vind dat een ander niet kan bepalen wanneer jou kind klaar is voor iets. Mijn zootje was met zijn vier maanden gewoon echt toe aan bijvoeding en zo heb ik met het leren brood eten ook gewoon mijn gevoel gevolgd. Het kan goed zijn dat mijn tweede dadelijk pas met 5 maanden toe is aan bij voeding nou dan wacht ik toch lekker tot de 5 maanden. Het speelt hier ook wel dat in onze families alleen een paprika allergie voor komt en verder helemaal niks, maar daar smult ie net zo goed van.
Uit onderzoek in Scandinavische landen is gebleken dat kinderen die met 4 maanden hun eerste hapjes kregen niet vaker, of zelfs minder vaak allergieën ontwikkelden t.o.v. kinderen die met 6 maanden hun eerste hapjes kregen. Verder heb je wanneer men allergene voedingsmiddelen als melk, soya, pinda, noten, kippenei, gluten bewust vermijd(als er geen sprake is van een allergie). Kán het risico op het ontwikkelen van een allergie wel vergroten. Dus stel je kind heeft een koemelkallergie. En je gaat andere allergene voedingsstoffen vermijden dan heb je een grotere kans dat het kind ook andere allergieën ontwikkeld. Dit vertelde een kinderarts-allergoloog en een klinisch diëtiste gespecialiseerd in complexe (voedsel)allergieën bij kinderen, van het MACK in het Martiniziekenhuis Groningen. Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) Verder is de info op onderstaande website misschien wel interessant. Voedselallergie
Hahaha, nee, ik weet er eigenlijk ook niet zoveel vanaf Ik weet alleen dat een allergie een genetische basis heeft die getriggerd wordt door stoffen van buitenaf. En toen Peetje83 vroeg hoe het nou kan dat een allergie beinvloed wordt door bijvoeding -want het ís er toch of het is er níét- bedacht ik deze vergelijking. Ergens is het dus waar: het is er of niet... een allergie komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar wat je doet heeft wel invloed erop.
hmmm... nee, daar gaat mijn vergelijking scheef want ik denk juist dat het andersom is. ow, misschien zo: als je ze vroeg water geeft komen je worteltjes vroeg op en vriezen ze kapot