Pepe ik vindt dat altijd moeilijk... Wakker maken zou ik dan proberen te laten als je het anders kan oplossen... Maar ik geef bv en zou je daarin geen advies durven te geven..,
Hier paar jaar borstvoeding en na zes maanden stukken eten. Allebei allergisch. Maar allergie was niet doorslaggevend voor mij om voor bv te kiezen. Ze kregen bv, omdat wij dat de normaalste en logische keuze vonden. Eten zelfde, ze begonnen na zes maanden, aten meteen en hebben nooit echt geknoeid met hun eten.
Gister had ik rond half 6 een bordje pap gegeten maar daardoor had ze niet de hele fles van 8 uur op. Nu wilde ze vannacht wel een flesje Ik kijk het nog even aan. Ik heb liever dat ze de hele fles op hebt als dat ze pap eet. Ik wacht nog 2 weken en dan begin ik weer met de groente.
Bij dochter bij 6 maanden begonnen met groenten, na paar weken fruit en daarna brood. Altijd goede eter gehad en nog steeds... Dat je een betere eter zou krijgen door met 4 maanden te beginnen lijkt mij niet... Hier geen aanleg voor allergieën dus daar minder rekening mee gehouden qua start bijvoeding. Wilde sowieso eerst 6 mnd bv geven... Ze heeft tot nu toe ook nergens last van! Nu bij zoon ben ik hetzelfde van plan. Maar moet natuurlijk ook bekijken hoe het tegen die tijd gaat en wat hij er van vindt! Hoe jonger je begint hoe meer eiwitten er nog door de darmwand gaan door onrijpheid hiervan. Eiwitten zijn ook vaak hetgeen waar allergisch op gereageerd wordt. Dat laagje is inderdaad alleen bij bv... Maar beginnen tussen 4 en 6 maanden is gewoon prima! Daarbij moet je gewoon naar je kindje kijken, hoeveel melk krijgt hij/zij (kun je daar nog iets in veranderen qua hoeveelheid bij meer honger) en hou in je achterhoofd dat bijvoeding geen melkvoeding mag vervangen voor 6 mnd.
Ik gaf borstvoeding en had voldoende melk, dus ben pas begonnen met ruim 6 maanden met bijvoeden in stukken.
Met 4 maanden gestart ivm verborgen reflux. Wauw ik zag haar direct opknappen. Geen krampen of allergie. Direct alles gegeten wat ze kreeg.
My 2 Cents: recente onderzoeken geven aan dat vroeg in aanraking komen met allergenen het risico op die allergiën verkleint. Onderzoek toont aan dat borstvoeding een beschermend laagje aanlegt in de darmen wat rond 6 mnd "af" is. Dan heb je nog de theorie van Rapley, dat de motoriek om een stuk eten naar de mond te brengen, er wat af te happen en door te slikken ongeveer gelijk zou lopen met de darmontwikkeling. Op basis hiervan was mijn "plan van aanpak" borstvoeding tot in ieder geval een jaar: op deze manier komt hij in aanraking met allerlei allergenen (zoals gluten, koemelk, ei) en wordt het laagje in zn darmen ook aangelegd. rond zes mnd (een weekje eerder) gestart met het aanbieden van stukken groente (komkommer, paprika) rond 1 jaar mee-eten met de pot, maar wel zonder geraffineerde suiker en zo min mogelijk zout.
Heb je voor de geïnteresseerden links naar deze onderzoeken? Rapley stelt dat het zelfstandig kunnen eten met 6 maanden een natuurlijke ontwikkelingsstap is. Er zijn ook andere ontwikkelingen, die we niet zien, zoals de ontwikkelingen van het immuunsysteem, van het verteringssysteem en dat van de orale functies. Daar is onderzoek naar gedaan, onder andere door Naylor en Morrow. Met een maand of zes is het immuunsysteem dat in de darmen zit, en daar waakt voor foute indringers, zover ontwikkeld dat het kan gaan wennen aan de komst en aanwezigheid van ander eten dan moedermelk.
Kind bijvoeden vanaf 4 maanden, ook van granen, voorkomt allergie Die Zes Maanden - De Groene Vrouw (oke, laatste is niet wetenschappelijk, maar toch) Interessant verhaal over het immuunsysteem!
Wij zijn bij de oudste bewust pas begonnen met zes maanden. Dat was toen het advies en eerder had ik ook niet het idee dat hij er aan toe was. Het leek me ook (bio)logisch om pas te beginnen met bijvoeden als een kind zelf rechtop kan zitten en tanden krijgt. In de oertijd hadden ze geen kalenders, dus ze moesten aan het kind zelf kunnen zien dat het klaar was voor bijvoeding. Maar ik ben wel aan het denken gezet door een ander topic. Iemand vroeg zich af of moeders in de oertijd hun kinderen tegen zouden houden als ze uit zichzelf naar eten zouden pakken. Met dat in mijn achterhoofd mag onze jongste nu af en toe wel dingen van mijn bord graaien en proeven. Vandaag heeft hij heerlijk met de broccoli zitten spelen. Het shoarmavlees heb ik nog maar wel even buiten bereik gelegd. Hij heeft van de broccoli wel geproefd maar nauwelijks iets binnen gekregen. Toch bleef hij het wel steeds opnieuw in zijn mond stoppen. Hoewel hij over de banaan van de week toch enthousiaster leek.
Ja dat over de tandjes.... Hier kregen de meiden pas laat tanden... Rond 1 jaar .. Dus die theorie geloof ik ook niet zo
Daarom hier iets eerder begonnen dan 6 maanden. Toen pakten ze inderdaad wat van mijn bord en stopten dat in het mondje. Wat betreft die tanden, die hebben ze ook helemaal niet nodig om te kauwen! Wel eens je vinger in de kaak-klem gehad hahaha... Die malen echt alles fijn!
Als een kind goed rechtop kan zitten, zelf eten kan pakken, naar zijn mond kan brengen, kan kauwen, vermalen en doorslikken, dan is het denk ik wel toe aan bijvoeding. Met 4 maanden zullen alleen uitzonderingen dat kunnen. En neem het rijpheidsverhaal van de darmen nog even mee. Je hebt nu eenmaal snelle Jelle's. Een zwangerschapsduur is ook gemiddeld 40 weken.
Ik was nu weer begonnen met de groenten. Nu broccoli maar die vond ik een kwartier later alweer in de luier leek wel. Dat is wel erg snel toch?
Hahaah idd Zoé hij bijt nu al de bengel.... Pepe las net ergens dat het darmkanaal minder lang is maar dat lijkt me niet toch
Hier een hongerig ventje gehad dus begon bij 4 maanden met bijvoeding, maar hij was opeens zo onrustig aan het worden (je zoekt overal een oorzaak achter he) dat we daar even mee gestopt zijn. Met 6 maanden zijn we wel weer gaan bijvoeden en ging het ook een stuk beter. Ik moet nog wel zeggen, en waarschijnlijk komt dat door mijn eigen angst, dat hij nog (steeds) niet grote stukken kan eten. Hij is al eens eerder in een mandarijntje gestikt en in een stukje brood/koek. Hij hapt onderhand het halve koekje eraf en tja.. dat gaat mis!! Vind het verschrikkelijk eng, dus ik geef zijn brood en eten altijd nog in kleine stukjes.
Shendari nou gewoon doen hoor die kleine stukjes geven de oudste stikte ook een aantal keer en ik ga dan niet zitten toekijken omdat je schijnbaar grote stukken moet kunnen geven.... Pepe ja dat kan wortel dan?