Even een (prikkelende) stelling droppen... Zoals iedereen hopelijk weet, wordt vanaf volgend jaar fors bezuinigd op de zorg. De zorg wordt onbetaalbaar en er moeten dus manieren worden gevonden om te bezuinigen. Eén van de manieren is om de bezuinigen op ouderenzorg. Dit betekent ondermeer dat ouderen die een lage zorgindicatie krijgen, niet meer kunnen gaan wonen in een verzorgingshuis maar afhankelijk zijn van (zelf betaalde) thuiszorg, mantelzorg door familie of vrienden of privé gefinancierde instellingszorg. Voorbeeld: een man van 80 jaar die na 50 jaar alleen komt te staan, nauwelijks zelf kan koken, beperkt mobiel is en weinig in leven zijnde vrienden heeft en één dochter van 58 zou in het huidig system een ZZP 1 of 2 kunnen krijgen en daarmee beschut kunnen gaan wonen. Vanaf 2015 is dat niet meer het geval. Hij moet het zelf maar regelen... Nu moeten we even weten dat: - de komende 5 jaar er een 1/2 miljoen 65+ ers bij komen en de 10 jaar daarna weer. - de komende 10 jaar het aantal 80+ ers verdubbeld - het aantal vrouwen zonder kinderen van 11% zal groeien naar 20% Oftewel, steeds meer ouderen, steeds mindere jongeren om voor ze te zorgen. Deze mensen hebben hun leven lang gewerkt en belasting betaald dus mijn stelling is: We kunnen beter bezuinigen op de luxe kraamzorg in Nederland dan op de ouderenzorg. - Kraamzorg is nergens anders ter wereld - aantal ziekenhuis bevallingen neemt toe en het aantal ziekenhuisverblijven na partus ook, - er is vaker GEEN dan wel een MEDISCHE indicatie voor kraamzorg - er is in 95% de gevallen een partner aanwezig (en geboortes zijn meestal geen verrassingen dus zijn te overleggen met de werkgever en dus verlof voor te vragen) - zwangeren zijn jong en herstellen vaak snel en hebben ouders en vrienden die ook vitaal en mobiel zijn - controles kunnen gedaan worden door een wijkverpleegkundige. Huishoudelijke taken moet het gezin zelf regelen Wat vind jij?
Heel lastig, ik heb mijn kraamzorg heeeeeel hard nodig gehad en zou niet weten wat ik zonder had gemoeten (achteraf heeft ze trouwens aardig wat steekjes laten vallen.) Ik ben voor de optie om zelf wat meer te betalen voor kraamzorg als je perse kraamzorg wilt.
Eens Oké, voor mij makkelijk praten, ik heb nooit kraamzorg gehad. Maar als ik kijk hoe het in het ziekenhuis ging.. Dan moest ik ook gewoon gelijk mn bed uit om naar mn kind te kunnen en echt tijd om paar dagen ? Op bed te liggen had ik niet Het zal ook wel per persoon verschillen,en wat voor bevalling je gehad hebt natuurlijk. Maar als ik naar mezelf kijk zou ik niet weten wat kraamzorg thuis bij mij had moeten doen als ik gewoon optijd was bevallen Misschien dat ze bij 1e kind de normale uren kunnen indiceren en bij een volgende kind minder?
Dat is ook een manier om zorgkosten te dekken! Had iemand anders jouw zorg in het kraambed kunnen doen? Je moeder, vriendinnen, zussen, tantes? Mogelijk ondersteund door een wijkverpleegkundige die de echte medische controles deed? @MamaChantal.. helemaal eens. Misschien moeten hier ook zorgzwaartes worden vastgesteld. En als je feitelijk geen ZORG nodig hebt maar huishoudelijke ondersteuning dan moet je het zelf maar regelen.. moeten de ouderen straks ook...
Misschien idd de eigen bijdrage omhoog. Ik zou echt niet zonder kraamhulp willen (vooral wanneer de partner na 2 dagen weer aan het werk moet en je zoals in mijn geval een keizersnede krijgt en nog met 3 kinderen zit) en ben bereid er meer voor te betalen. Anders desnoods minder uren kraamzorg en dan zou ik kiezen voor een schoonmaakhulp.
Van mij mogen ze kraamzorg ook.eruit halen ik heb het beide keren niet nodig gehad zou niet weten wat ze moesten doen heb ze dan ook gelijk weggestuurd het is omdat ik het moest nemen voor thuis bevallen.
Persoonlijk zou ik het zelf niet erg niet erg vinden als er op de kraamzorg zou bezuinigd worden ipv de ouderenzorg. De reden hiervoor is omdat ik denk dat het in de meeste situaties makkelijker is om mantelzorg te creëren bij een kraamvrouw dan bij ouderen. De zorg voor ouderen duurt ook vaak veel langer en dat is heel intensief voor de mantelverzorgers. Ik heb het zelf meegemaakt. Maar nogmaals dit is mijn persoonlijke mening. Ik heb er bv bij deze zwangerschap ook voor gekozen om maar 3 uur per dag kraamzorg af te nemen omdat ik meer uur niet nodig vind.
De huishoudelijke taken zouden makkelijk door iemand anders over genomen kunnen worden. Maar het lastige hiervan is, wie gaat dat doen dan? Iedereen heeft een volle agenda. De meeste vrouwen werken ook veel en kunnen niet, net zoals de partner, even vrij nemen voor een kraambed van familie/vriendin. Ik heb me schandalig laten verwennen in mijn kraambedperiodes. Of ik het lichamelijk echt nodig had weet ik niet. Maar ik vond dat ik het wel verdiend had na deze periodes kon ik weer volop aan de bak in mijn gezin. Even uitrusten vond ik heerlijk! Maar je hebt wel een punt of het nodig is om hier professionele hulp voor in te schakelen.
Advocaat van de duivel.. had je man geen vakantie kunnen opnemen? Hij heeft toch vakantiedagen en je wist (neem ik aan) toch ruim van te voren wanneer je ongeveer ging bevallen. En kan je moeder, schoonmoeder, zussen, tantes, buurvrouw niet schoonmaken en koken voor je?
Ben t op zich met je eens! Maar ik zou niet weten hoe ik t zonder kraam moet doen straks met twee andere kids ... Vorige bevalling heb ik flink getobt met m'n gezondheid en had hoge koorts in kraamweek .. Dan zou ik zeggen halveer de kraamtijd zorg of betaal meer zelf. Ik vind zorg voor ouderen en gehandicapten erg belangrijk , werk zelf in de zorg en vind de toestand voor de bejaarden echt schrijnend!
Precies Sannebc, mantelzorgers.. Dat is ook steeds lastiger in deze tijd. Mijn schoonfamilie zit in het buitenland en ik ga midden in de zomervakantie bevallen en dan had mijn moeder (die zelf ook in de zorg werkt) haar dagen al op moeten geven toen ik net mn positieve test in handen had.
Ik vind het een lastige. Hier de kraamzorg ook beide keren heel hard nodig gehad en.heb helaas geen moeder of schoonmoeder die in kan springen. Wel een zeer behulpzame man maar die voelde zich na de bevalling ook erg verloren. Meer betalen voor kraamzorg zou ik wel willen maar dat geld kunnen we niet missen. Maarja, op ouderenzorg bezuinigen vind ik ook weer geen goede zaak. Ik zie liever dat ze op andere nutteloze dingen buiten zorg en welzijn gaan bezuinigen
Ik ga midden in de zomer bevallen. Hij heeft een eigen bedrijf en werkt bij een bedrijf. Die vakanties zijn al lang en breed uitgeschreven en helaas kan hij geen vrij krijgen in de tijd dat ik ongeveer ga bevallen, voor mijn moeder idem. Naast mijn moeder (die in de zorg werkt en niet makkelijk vrij kan krijgen in de zomervakantie) en zus (die een lichamelijke beperking heeft) heb ik alleen mijn schoonfamilie die dan niet meer in Nederland wonen of op vakantie zijn. Heb wel een schoonmaakster geregeld. Punt is hier ook een beetje dat ik er pas laat achter kwam dat ik zwanger was en het heel lang de vraag was of mijn zwangerschap wel goed zou gaan (zit bijv op dit moment helaas nog met een dubbele maandverband in mn ondergoed vanwege het vele bloedverlies)..
En dit geldt dus precies zo voor onze ouderen... die mogen het straks allemaal zelf regelen en zelf betalen. Geen (lieve) kinderen, geen jonge vrienden of vitale echtgenoot.. jammer dan.. dan betaal je maar zelf de zorg die je nodig hebt .. .gewoon omdat je oud wordt... nergens voor gekozen... gewoon oud worden..
Hier na 4 dgn zkh geen kraamzorg of andere zaken, ook in t ziekenhuis deed ik alles zelf, er is een x uitgelegd pamper verschonen en bad geven. Zat er verder ook niet op te wachten eigenlijk en heb niet het idee wat gemist te hebben
Begrijp me niet verkeerd.. het is geen enkele aanval hoor. Ik heb alle begrip voor jouw situatie en die van vele anderen en heb zelf drie keer dankbaar gebruik gemaakt van kraamzorg die ik nauwelijks nodig heb gehad en prima anders had kunnen regelen. Maar het is vreemd dat van jonge mensen niet wordt verwacht dat zij hun eigen keuzes regelen maar van onze (hoog) bejaarden wel...
Dat is natuurlijk ook helemaal zo, ik ben daarom zelf ook mantelzorger (alleen op het moment even niet).