Ik vind het eerlijk gezegt niet vergelijkbaar en ook geen echte keuze. Kraamzorg lijkt me goedkoper als complicaties die later in het ZH belanden, of dat de jonge moeder zo als in andere landen 3-5 dagen na de bevalling nog in het ziekenhuis blijft. Al bent ik het wel met je eens dat de bezuinigingen in de ouderen zorg schandalig zijn. Maar de kosten voor kraamzorg vallen in het niets vergeleken bij andere kosten. Hoeveel echo's heb je nou werkelijk nodig tijdens een zs? Waarom is ineens de rhesus c test nodig? Waar ik soms moiete mee heb is als mensen overbodig, werkelijk voor hele kleine dingetjes naar de HAP of zelfs de EHBO gaan. Liefst in de avond of weekenden, omdat het dan beter uitkomt. Of het nou gaat om een bult (even laten kijken of het geen hersenschudding is), een sneetje (moet die gehecht worden) of een hoestje (even longen laten luisteren). Voor dat zich hier iemand aangevallen voelt: natuurlijk zijn er genoeg gevallen dat een gang naar HAP of EHBO absoluut nodig en verstandig is. De patient is consumenten geworden, en wordt algemeen gevonden dat wij een recht op van alles en nog wat hebben - ook al is het misschien overdreven of overbodig. Het zou ook helpen als daar iets in zou kunnen veranderen.
Er kan op zat andere dingen bezuinigd worden om de kosten van de zorg op te vangen. Ik denk als al die bobo's in den haag per jaar allemaal 1000 euro zouden inleveren op hun salaris dat je al een heel eind komt. Idem voor alle managers in die zorginstellingen waar het zo slecht gaat maar daar een godsvermogen verdienen. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken. Het is toch te gek voor woorden dat zorg en onderwijs straks alleen voor de welvarende mensen bestemd is? Het enige waar je in kraamzorg zou kunnen bezuinigen is wellicht bij een niet medische indicatie dat je alleen moeder en kind zorg doet (3 uur per dag) En het is echt niet zo dat iedereen een vangnet heeft en elke partner zo maar vrij kan krijgen. Als ik in de zomervakantie of tijdens de kerstperiode had bevallen dan had mijn man met geen enkele mogelijkheid vrij kunnen krijgen, het was nu al lastig dus dat zal voor meer mensen het geval zijn.
Dit is appels met peren vergelijken vind ik. Gezondheidszorg, onderwijs dat zijn in mijn ogen geen zaken waar op bezuinigd moet worden, er zou juist in geïnvesteerd moeten worden.
Ik mis nog een polletje, ben wel benieuwd hoe er gestemd wordt door de dames hier. Maar idd, liever geen bezuinigen en als het nodig is dan maar op de kraamzorg. Simpelweg omdat de andere groep kwetsbaarder is.
Een paar reacties: 1. nee, bezuinigen op de kraamzorg zal niet opleveren wat de geplande bezuiniging op de ouderenzorg (en chronisch zieken etc) zal opleveren. Maar het is vreemd dat door de politiek op geen enkele manier ter discussie wordt gesteld dat wij kraamzorg kennen in Nederland. 2. als je de kosten van een baby kunt betalen moet je misschien ook kunnen betalen voor de zorg na de bevalling? Het is natuurlijk apart dat je kiest voor een kindje en dan zegt dat je niet kunt betalen voor de niet medische zorg (dat is kraamzorg namelijk) 3. @Nichelle... hoogte van salarissen verlagen levert geen miljarden op, hoogstwaarschijnlijk wel een gebrek aan goed management maar goed, dat is weer een andere discussie. 4. kraamzorg is preventieve (investering) zorg (oftewel.. pas achteraf kun je berekenen hoeveel het je oplevert ten opzichte van de kosten en dit altijd bij benadering en met heel veel aannames. Even voor de goede orde.. ik ben niet tegen de kraamzorg, absoluut niet. Ben wel van mening dat deze georganiseerd moet worden (net zoals veel andere zorg in NL) maar vind het opvallend dat we met zn allen slikken hoe we omgaan met ondermeer onze ouderen...
Ja hier ben ik het wel mee eens... Maar ik moet eerlijk zeggen: ik heb echt heel erg genoten van mijn kraamtijd en de hulp die we kregen. Luxe... Maar we hadden het ook anders kunnen oplossen. Man was thuis...vrij 2 weken en eventueel konden mijn moeder en schoonmoeder ( of zussen) ook elke dag wel even komen. Misschien dat dit anders kan worden ingevuld...al besproken bij de verloskundige. Alleenstaanden zouden misschien 100% hulp kunnen krijgen...dus op maat hulp Ouderen zijn inderdaad heel kwetsbaar in hun laatste fase.. Ik word er soms zo verdrietig van...op die manier zou ik dus niet oud willen zijn. Oud worden wil iedereen...maar volgens mij wil niemand meer oud zijn tegenwoordig... soms echt schrijnend
In dat geval kan Nestle er op rekenen dat de omzet per direct omhoog schiet.... De VK, huisarts en CB zijn meestal niet de instanties die kunnen adviseren als er problemen zijn met de borstvoeding. De kraamhulp is dat ook niet altijd (omdat er ook bij deze groep niet altijd genoeg kennis is), maar je hebt in ieder geval een kans van slagen bij problemen. En de lactatiekundige is voor het grootste deel van de vrouwen een te grote stap (ondanks het feit dat eenmalig een LK laten komen natuurlijk veel goedkoper is dan overstappen op kv). De borstvoedingscijfers zullen dus behoorlijk dalen. Ik denk dat bezuinigen op de meest kwetsbare groepen in onze samenleving, de pasgeborenen en de ouderen, in beide gevallen eigenlijk vreselijk is
Maar in tegenstelling tot de zorg voor een pasgeborene vind ik dat men als familie veel meer zorg kan overnemen wat betreft ouderen. Ik heb het al vaker gezegd maar wij kunnen veel meer doen voor onze ouderen.
Met beide kraamzorg nodig gehad. ks dan sta je niet direct naast je bed. En heb je de hulp ook gewoon weg nodig. Met de oudste lag ik 5 dagen in het ziekenhuis. Met de jongste net 2.5 later al weer naar huis. Kon net staan en weer wat lopen. Was niet in staat bij beide de eerste 3/4 dagen voor ze te zorgen. Ja wel vast houden maar luiers verschonen dat deed ik alleen in een nood geval. Het deed te veel pijn. ben echt wel een bikkel hoor maar toch een ks is pijnlijk vind ik. En zeker de eerste 2 dagen ben je totaal afhankelijk. Hulp bij het douche en zo. Onderbroek aan trekken dag na operatie was een hel durfde niet eens been op te trekken auww. En toch was ik vrij snel mobiel maar had zeker mijn rust nog wel nodig. Dus kraamzorg afschaffen. Nou nee. Wel had ik de laatste 2 dagen van de kraamzorg het gevoel we kunnen het wel alleen af verder en je hoeft niet meer te komen. Ze ging niet maar had het wel graag gezien. Dus als je als vrouw aan geeft van het is genoeg ga maar dat ze dan ook gaan. Voor ouderen. Mijn ouders zitten bij dit. Vader net 65 mijn moeder over drie jaar. Ze zitten samen in de half miljoen. Mijn moeder kan lang in haar huisblijven wonen omdat alles op de beneden verdieping is. Douche wc en keuken. Vaders niet en nu is hij nog kwiek. Heb wel met hem gesproken van willen jullie niet gelijkvloers gaan wonen voor het geval dat ja zegt stiefmoeder dan nemen we wel een traplift tja en dan. Dat kan op een gegeven moment ook niet meer. Dus ouderen eerder in staat stellen te verhuizen hoe rot dat ook is voor dat ze niks meer kunnen. Dat kan in eens heel snel gaan. En dan? Mag ik mijn pa de trap op tillen of onder de douche zetten. Onder de douche zetten zal nog wel lukken het huishouden ik zou mee helpen koken ik kook wel een portie extra mee. Dat kunnen we wel met zijn alle al wel veranderen. Link meer ouderen met elkaar. Tafeltje dekje veel ouderen vinden het niet te eten. En ik geef ze geen ongelijk al dat gestoomde zonder zout en nog wat. Wel gezond maar het is niet lekker. Dus beide nee. Misschien verhuis ik tegen de tijd wel naar mijn moeder als het zo ver is. van ma kom bij je wonen en zo zorgen wij voor je oude dag. Zo iets. meer ouders in huis nemen??
Helemaal mee eens! Hoe vaak ik hier niet lees als advies: ik zou gewoon eisen.......... Als iedereen zich bewust zou zijn wat de kosten van zorg zijn en dan af zou wegen of dingen echt nodig zijn, zou er heéééél veel bezuinigd kunnen worden!
ik ben het eens met de stelling. ik werk in de thuiszorg met ouderen en het is gewoon schandalig hoe daar op bezuinigd word en erger, nog GAAT worden. mensen die een kindje krijgen, zijn jong. hebben vaak nog ouders, jonge vrienden en familie die bij kunnen springen in bijv huishouding tijdens de kraamtijd. ik vind het dieptriest dat ik bij de verzorging van mijn clienten op de minuten moet gaan letten, heel veel taken niet meer mag doen enz. terwijl iemand tijdens de kraamtijd lekker op bed verwend word. ik heb mensen van in de 90 die zwaar gekort worden op hun huishoudelijke uren. terwijl een kraam wel lekker schoon loopt te maken. lekker thee zit te drinken. ik loop met een speciaal mobieltje waar ik bij aankomst en vertrek een pasje moet scannen. in en uit klokken dus. er word op de minuut af geklokt en bij gehouden hoelang ik bij iemand ben. als client een paar slechte dagen heeft en we over de tijd heen zitten, dan krijgen we dat te horen. er word niet meer vergoed dan die uren dus we moeten haasten. en de kraam zit lekker thee te drinken en te kletsen met de kraamvrouw (en nee, daar zeg ik niet mee dat die het niet druk hebben). ik mag verdorie niet eens meer bij iemand een ontbijtje maken omdat dat de duur is als er een hoogbejaarde echtgenoot in huis is dan moet die dat doen. maakt niet uit of die wankelend achter zn rollatortje loopt en val gevaarlijk is. (we doen het wel maar dit is niet volgens de regels). kraamvrouw word lekker vertroetelt, ontbijtje op bed en met een beetje geluk krijgt man lief ook een heerlijk ontbijt. en terwijl die nog jonge benen heeft. maar hee, die is ook net papa geworden en heeft het ook zwaar he ik verschoonde 1x per 2 weken bij een vrouw van 92 het bed. mag niet meer. dit moeten de mantelzorgers maar doen. de enkele keer dat we nog met een client gingen wandelen, mag niet meer. we hebben een paar clienten waar we eten opwarmde en er even bijbleven om zeker te weten dat ze wel aten. mag niet meer. moeten mantelzorgers of vrijwilligers doen. de kraam die hier was, kon voor me koken... iets wat familie ook prima kon doen. en echt, er moet bezuinigd worden en ergens zit er natuurlijk wel wat in. waarom een dure verzorgende die het bed verschoond of wandeld? maar niet iedereen heeft familie of vrienden die het kan doen. zeker de ouderen niet. vrijwilligers liggen niet voor het oprapen. familie doen al veel en wonen vaak verder weg.wij moeten echt halsbrekende toeren uithalen om nog een beetje extra uren voor de mensen te krijgen. en dat voor de VERZORGING van iemand. waarom mag iemand in de kraamtijd wel vertroetelt worden? bed elke dag verschoond, huishouden gedaan, kraam zorgt voor de visite, wandeld met de andere kindjes enz? dat kan familie ook best doen. ik vind de zorg voor iemand, voorgaan op iemand zn kraamtijd/huishouding enz. ik vind dus dat er tijdens de kraamtijd, best alleen de hoognodige uren gegeven kunnen worden. dus moeder en kind zorg en dan weg. en de rest mag familie doen. uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. en nee, ik heb geen makkelijke bevalling gehad. bij de 1e was ik compleet uitgescheurd, had een catheter en ik ben alleenstaand. de kraam deed alleen de controles en voerde weinig uit. mn moeder deed veel en ik zorgde zelf voor de kleine. gewoon alles naast me op bed. dit ging prima. bij de 2e heb ik bewust gekozen voor alleen moeder en kind zorg. max 3 uur per dag en na een uur, na de controles, ging ze op mijn verzoek weer. mijn moeder zorgde grotendeels voor de oudste en deed bijv de boodschapjes. echt, dit ging prima en dan is het die week maar wat rommeliger in huis. en ik ben van mening dat dit wel in meer huishoudens kan. als ik dit in mn eentje red, dan moet een jong stelletje met familie en vrienden, zeker redden. wil iemand meer kraam, dan betalen ze het ook maar geheel zelf. en eigenlijk vind ik dat er op meer dingen bezuinigd kan worden. waarom moeten er pretecho's, nanny care matjes, borstkolven enz vergoed worden dit is geen noodzakelijke zorg. laat mensen dat zelf maar betalen. de ouderen moeten tegenwoordig ook bijna alles zelf betalen. dingen die ze echt nodig hebben om te kunnen lopen, te kunnen functioneren enz. en dan is dit nu alleen de kraamzorg als voorbeeld. er kan genoeg bezuinigd worden op andere, niet noodzakelijke dingen.
Bij de laatste had ik geen kraamzorg aangevraagd, vond het niet zo nodig omdat de verloskundige hier óók op nacontrole komt (ook als je, zoals ik, een medische indicatie voor controles + bevalling in het ziekenhuis hebt). Veel dingen gebeurden dus dubbel. En mijn man deed het huishouden waardoor de kraamverzorgster (bij de tweede bedoel ik dan) gewoon maar op de bank zat en thee aan het drinken was. Sowieso zou ik er niet veel aan hebben gehad als ik het wel had aangevraagd, want ik heb na de bevalling een week in het ziekenhuis doorgebracht.
en eigenlijk vind ik dat er op meer dingen bezuinigd kan worden. waarom moeten er pretecho's, nanny care matjes, borstkolven enz vergoed worden dit is geen noodzakelijke zorg. laat mensen dat zelf maar betalen. .[/QUOTE] Nu ben ik het grotendeels met je eens,maar borstkolven geen noodzakelijke zorg????Dan sla je toch de plank mis. Zonder die kolf was de borstvoeding bij mijn dochters niet voldoende op gang gekomen.Dat lijkt me toch wel het MEEST noodzakelijke wat je kan bedenken.Hoe had ik anders mijn kinderen moeten voeden?? Er is dus niets overbodigs aan. Want mama's die de huur van zo'n kolf (want die krijg je tijdelijk vergoed,niet de kolf zelf), dan niet kunnen betalen, hebben geen keuze en moeten de bv opgeven. Dus ja, die vergoeding is heel belangrijk. Jammer dat je zoiets over 1 kam scheert met een pretecho..
Dat denk ik ook en ik ben het er ook mee eens. Maarja we moeten ook carriere maken en ons sociale leven op peil houden etc. Tja we willen maar alles hé maar wat zorg voor onze ouders? Neeeee dat kunnen we niet doen..... Ik heb vroeger altijd gezegd dat ik zo bij mijn oma zou intrekken om voor haar te zorgen. Helaas (of gelukkig het is maar hoe je het bekijkt) is ze onverwachts overleden terwijl ze verder gezond was en dus nooit de hulp nodig heeft gehad. Ze heeft wel diverse operaties gehad en toen was ze daarna altijd bij ons in huis zodat er voor haar gezorgd kon worden.
Ze moeten alles zoals in België doen! Misschien ben ik lomp maar ik begrijp niks van dat zorgsysteem hier in Nederland. In belgie betaal je rond de 100 euro per jaar! Dus niet per maand maar per jaar! Ben je ziek op je werk dan ben je verplicht naar de huisarts te gaan en een bewijs van de huisarts moet binnen 24u bij je werkgever liggen. Klinkt misschien raar omdat mensen dan zoveel naar de huisarts gaan maar ik heb ik België en in Nederland gewoond en gewerkt. In België zijn de mensen dus niet zo vaak ziek als in Nederland!!! Dus veel minder profiteurs. Ga je in belgie naar de huisarts moet je wel 18 tot 25 euro betalen per bezoek maar je krijgt het meeste wel weer teruggestort. Hier in Nederland moeten mensen zoveel betalen per maand dat velen ook vinden dat ze recht hebben op enkele weken verlof, ze betalen er toch ook voor. En daar gaat het geld naartoe in Nederland! Daarom blijft het zo duur. Het systeem is gewoon tja hoe zeg ik het netjes? Debiel!
Het is wel duidelijk dat jij, net zoals ik, opkomt voor je eigen beroepsgroep. Toch denk ik dat je een paar dingen vergeet: Wil je een borstvoeding laten slagen, is het meestal noodzakelijk dat een kv meerdere voedingsmomenten per dag aanwezig is om dit te begeleiden. Om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van moeder en baby, is het echt wel noodzakelijk om wat langer dan 1 uur per dag aanwezig te zijn. Zo ook bij vroegsignalering: om in de smiezen te hebben dat er zaken in huis niet kloppen, zal je echt langer dan 1 uur per dag aanwezig moeten zijn. Terwijl de kv thee drinkt, de badkamer sopt, enz. geeft ze voorlichting en houdt verschillende zaken goed in de gaten. Bovendien verschoont de kv het bed en sopt ze de wc en badkamer niet elke dag omdat dat haar hobby is. Moeder en baby hebben beiden een wond, waardoor die extra hygiëne broodnodig is (weet je waarom er tegenwoordig bijna geen kraamvrouwenkoorts meer voorkomt?!). Natuurlijk zijn de bezuinigingen in de ouderenzorg mensonterend, maar dat is geen reden om vervolgens de kraamzorg ook nog eens helemaal uit te gaan kleden! Beide zijn heel erg nodig! Ik ben bang dat als de eigen bijdrage (die nu al voor veel mensen een probleem is) hoger wordt, of de kraamzorg gaat uit het basispakket, dat dan juist de mensen die de kraamzorg het hardst nodig hebben, naast de pot gaan piesen.
In België hebben ze een ander systeem, maar dat hoeft niet per definitie beter te zijn. Zorg zal in België ws net zo duur zijn als in Nederland, alleen betalen de Belgen minder zorgkosten zélf. Het lijkt me nl onwaarschijnlijk dat van die 100 per burger per jaar, de zorgkosten kunnen worden betaald! In Nederland is het ook heel gebruikelijk dat je van je werkgever naar de huisarts moet als je je ziek hebt gemeld. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat geld (van de zorgkosten) door de Belgische overheid op een andere manier binnen gehaald. Dan lijkt de zorg wel veel goedkoper, maar dat is dan in werkelijkheid natuurlijk niet zo.
Nu ben ik het grotendeels met je eens,maar borstkolven geen noodzakelijke zorg????Dan sla je toch de plank mis. Zonder die kolf was de borstvoeding bij mijn dochters niet voldoende op gang gekomen.Dat lijkt me toch wel het MEEST noodzakelijke wat je kan bedenken.Hoe had ik anders mijn kinderen moeten voeden?? Er is dus niets overbodigs aan. Want mama's die de huur van zo'n kolf (want die krijg je tijdelijk vergoed,niet de kolf zelf), dan niet kunnen betalen, hebben geen keuze en moeten de bv opgeven. Dus ja, die vergoeding is heel belangrijk. Jammer dat je zoiets over 1 kam scheert met een pretecho..[/QUOTE] er bestaat meer dan bv..dus ja een borstkolf vind ik luxe. Flesvoeding wordt ook niet vergoed..hoe moet iemand die geen bv kan geven dan de flesvoeding betalen als die geen geld heeft. Dat zijn overwegingen die je moet maken voor je aan kindjes begint.