stelling: beter bezuinigen op kraamzorg dan op ouderenzorg

Discussie in 'De lounge' gestart door Cygnet2, 3 mei 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc Niet meer actief


    Nou zij haalden dat dus niet..maar ze waren in de apotheek en het meisje achter de balie zei u heeft al een tijdje geen voeding opgehaald..nog nodig? En bleek dat het kindje achteraf helemaal geen kma had dus die voeding niet nodig. Maar dat werd dus helemaal niet doorgegeven.
     
  2. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.806
    5.942
    113
    Vrouw
    Met een handkolf je productie op gang brengen dat gaat niet lukken..
    Maar ik ben het met je eens verder natuurlijk!
     
  3. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Ik vind het een lastige.

    Ja, ik denk dat er wel bezuinigd kan worden in de kraamzorg. 10 of 15 uur minder kan ook makkelijk denk ik. Ik denk ook dat er op andere dingen in de zorg bezuinigd kan worden. Gratis taxiritjes, onnodige kosten op het gebied van scootmobiels die niet of nauwelijks gebruikt worden, schoonmaak en andere service bij mensen aan huis die dat eigenlijk niet nodig hebben, maar in het kader van "jah, maar ik heb er recht op dus..." het dus wel gewoon afnemen. PGB's waar volgens mij nog steeds enorm mee gesjoemeld wordt.

    Aan de andere kant, toen mijn kraamtijd afgelopen was vroegen zowel de vk als de kraamzorg of we het nodig vonden om nog een dag of 2 extra kraamzorg wilden :( En mijn kraamtijd was goed hoor, ik had alleen een knip die verzorgd moest worden en een dochter die met de vacuüm was gehaald, dus die had een wat heftigere start met hoofdpijn en misselijkheid. Dus wij hebben nee gezegd (had prima nog wel 2 dagen haar over de vloer willen hebben hoor) want nodig was het zeker niet. Ik wil niet weten hoeveel mensen daar ja tegen zeggen ... dat kost klauwen vol geld.

    Ik had trouwens niet geweten wat ik had moeten doen zonder mijn kraamzorg. WE hebben veel van haar geleerd, want niet alleen voor mij was alles nieuw, ook voor mijn man. En ik vind kraamzorg net zo goed belangrijk voor de man.

    Ter info ... een borstkolf wordt overigens niet vergoed. Veel dingen trouwens niet meer. Wij betaalden circa € 3 per dag huur voor de Medela.
     
  4. Chilleke

    Chilleke VIP lid

    21 jan 2010
    10.869
    1
    36
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Brabant
    Ik vind de ouderzorg momenteel bar en bar slecht! En ik vrees alleen maar hoe de toekomst gaat zijn! Ik zou dan idd liever op keaamzorg dan op ouderenzorg bezuinigen.

    Mijn oudtante woonde een maand geleden in verzorgingstehuis eigen flat. De kosten waren te duur en ze begon meer zorg nodig te hebben. Diverse keren uit bed gevallen, kon niet meer lopen etc. Dus haar verhuisd naar de zorgafdeling. Ze had een indicatie Zzp 4 (nog te laag) en die heeft het tehuis afgewezen omdat ze nog op een knopje kan drukken :( Ze is die zelfde nacht nog uit bed gevallen en naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek ze diverse oude breuken te hebben die ongeveer een maand oud waren (ze was ook gevallen tien) de verpleging had de rekken van het bed niet hoog gedaan omdat wij daar niets vor hadden getekend, ze hebben dat nooit gevraagd. ;)
    Maar goed inmiddels is ze terminaal (kanker enzo is terug) en heeft ze indicatie gekregen die eigenlijk nog nergens op slaat... Zzp 8 qua zorg (is het hoogste) Zzp 2 voor begeleiding :( Wtf maar goed, we zijn nu aan het waken bij der aangezien ze echt aan der laatste dagen (hopelijk uren )is begonnen. Maar waar dlaat het op in deze maatschappij dat zelfs al kan je niet meer lopen gewoon te ziek aan het worden bent dat kr geen indicatie krijgt omdat je dan pp de bel kam drukken waar xijn we dan mee bezig?!

    Ouderen moeten zorg inkopen, mogen biet meer naar een verzorgingshuis. Dan mag je hopen dat je kinderen hebt of naasten die je in de gaten houden en voor je opkomen.
    Als ik zie hoe het nu gsat, ben ik heel bang om oud te worden....
     
  5. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.806
    5.942
    113
    Vrouw
    Zo voelde het hier ook bij de eerste....

    Overigens hangt het van je verzekering af qua vergoeding.
    Ik kreeg via mijn aanvullende verzekering wel een gedeelte terug.
     
  6. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Misschien als je de top-top-top-top verzekering hebt? Ik ben goed verzekererd (top-top zeg maar ;)) en daar zit het zeker niet in. In ieder geval dus niet in de basis, en aanvullend verzekeren dan vind ik het geen probleem toch? Daar betaal je tenslotte voor. Ik was dan wel weer verzekerd voor mijn eigen bijdrage voor de kraamzorg. En voor de lactatiekundige. Maar goed, ook aanvullend verzekerd dus daar betaal ik dan ook voor.
     
  7. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Nou, zelf dokken dan dus. Simpel als wat.
     
  8. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Jawel hoor. Ligt aan de verzekering. Ik ken iemand die mocht kiezen tussen een nanny care matje of een borstkolf. Ze heeft er 1 gekocht en gedeclareerd en heeft hem vergoed gekregen. Niet gebruikt en door verkocht...
     
  9. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Hebben ze dat niet ooit eens voorgesteld en stond toen niet de natie op hun achterste benen?? Want dat was toch belachelijk en iedereen had toch recht op zorg??

    Ik vind het niet meer dan normaal eigenlijk, geen spoed is zelf dokken, maar ja ... ik zie dat nog niet doorgevoerd worden eigenlijk ...
     
  10. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Wel heel bijzonder ... maar ik vermoed dan in de aanvullende verzekering dan ... en daar kan je vind ik vrij weinig over zeggen. Daar betaal je tenslotte voor.
     
  11. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Wij hebben een man die zware beroerte gehad heeft. Kan niet praten , woont "zelfstandig". Eet niet als wij niet af en toe komen, we moeten hem overal in sturen zoals wassen en schone kleding. Hij heeft geen familie. Iemand van altrecht "let" op hem. Zeer regelmatig ligt hij weer ergens bij een winkelcentrum of midden op de weg omdat hij gevallen of onwel geworden is. Hij ging 5x per week naar dagopvsng waar hij regelmaat had, Goed at, onder de mensen was enz. Mag niet meer.
    Hij zit nu continu eenzaam thuis. Tv kijken en naar buiten staren. Verzorgingshuis komt hij niet in vanwege de bezuinigingen en voor een verpleeghuis is hij te goed. Wij krijgen niet meer uren vergoed. Op hoop van zegen....
     
  12. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.806
    5.942
    113
    Vrouw
    Zo'n vergoeding zit niet in de basisverzekering.
    In dit geval gaat het om een aanvullende verzekering, en waarschijnlijk
    een waar je zelf behoorlijk voor betaald.
    Dus dat heeft niets met bezuinigen te maken
     
  13. Sandana

    Sandana VIP lid

    9 jan 2012
    5.682
    5
    38
    Vrouw
    Verpleegkundige
    Onder Eindhoven
    Geen goede stelling:

    Kraamzorg is belangrijk om ouders te leren om voor hun kind te zorgen! Hoe houdt je een baby veilig vast, hoe gaat hij veilig in bad enz. Wil je kraamzorg weg doen, dan zijn er ouderschapscursussen nodig! Zweden (of was het Noorwegen) heeft deze ouderschapscursussen en er is aantoonbaar minder kindermishandeling, scheidingen enz.
    Dus kraamzorg weg = meer kindermishandeling lijkt me. Ouders krijgen dan nergens meer informatie!!

    Eigenlijk moeten er gewoon ouderschapscursussen extra bij.
    En je hebt het over partner... die van mij was na 2 dagen alweer werken. Moet de bevallen vrouw alles zelf doen. Met als gevolg dat ze teveel gaat doen, meer gezondheidsklachten krijgt en daar verdwijnt je bezuiniging weer! En dan in de vorm van ziekteverzuim, medische kosten enz.

    Kortom: ik kies meer voor het belang van baby's dan voor ouderen. Maar ook ouderen moeten meer krijgen dan wat nu gezegd wordt. Ze zo in de steek laten kan echt niet.

    Verder: Van andere landen weet ik het niet, maar in Duitsland is het zo dan je dan geen kraamzorg krijgt, maar je bent wel een week in het ziekenhuis om dit te vervangen. En de kosten van een ziekenhuis zijn duurder dan die van kraamzorg.
     
  14. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Een week?????
    Maximaal vier dagen. En er worden echt niet de dingen geleerd die de kraamzorg in Nederland doet. Na die vier dagen komt er een Hebamme langs. Een uurtje per dag alleen voor jou en je kind. Ik heb twee kinderen gekregen in Duitsland dus ja, ik weet waarover ik het heb. Na die vier dagen ben je toch echt alleen. Behalve dus dat ene uurtje per dag.

    Hier in Saudi is trouwens helemaal geen follow-up na ontslag uit het ziekenhuis (meestal na 48 uur als alles goed is). Daar ben ik best zenuwachtig over.
     
  15. Lionne

    Lionne Fanatiek lid

    24 okt 2011
    3.450
    0
    36
    Activiteitenbegeleider in de ouderenzorg.
    Bij Utrecht
    Ik werk in den verzorgingshuis. Zoals het er nu uit ziet, zullen er bepaalde bewoners terug een "gewoon" huis in moeten en met thuiszorg het redden.
    Zelfs voor mijn afdeling, dementerende ouderen, is hun toekomst niet zeker.

    Deze mensen en de ouderen die zorg nodig hebben kun je niet aan hun lot overlaten, vind ik.

    Toen ik bevallen was, moest ik in het ziekenhuis blijven, die dagen werden in mindering gebracht op de kraamzorg.
    Mijn man was thuis en kon best het huishouden doen. maar de zorg voor mij en mijn kind, daarvoor was ze wel nodig. Zij leerde ons ook hoe een kind werkt :). Ik denk wel dat dit qua uren minder zou kunnen.
     
  16. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.173
    10.701
    113
    Ja ik ben helemaal voor de hap als strengere poortwachter - in veel zh is dat ook zo, waar hap en seh naast elkaar liggen. Maar ik vind dat iemand met een nieuwe/verergerde klacht deze altijd met een dokter moet kunnen overleggen, te beginnen telefonisch, ook al is het achteraf niet spoedeisend. Je kan van leken niet altijd verwachten dat ze het verschil weten tussen een aanval van brandend maagzuur of een hartaanval, een vastzittend spiertje bij de ribben of een longembolie, of tussen hyperventilatie of een tia.

    Er zijn zelfs mensen die het presteren zich met al weken bestaande klachten op de seh te melden!

    Ik denk dat ik zelf bovengemiddeld goed kan triëren thuis, maar heb toch al twee keer met dochterlief bij de hap gezeten. Voor een plakwondje in haar gezicht toen ze tegen de tafelrand (niet eens het hoekje) viel, en toen manlief mij rond 6 uur in paniek opbelde dat ze zo benauwd was. Toen ik naar huis geraced was was ze gewoon wat ziekjes, maar door zijn verhaal hebben we toch even laten kijken - verder niks aan de hand, maar papa toch weer gerust. O ja, en ze nog een keer gebeld toen dochterlief van haar krijtje had gegeten, kwam er met Google niet uit, of t kwaad kon (antwoord nee)
     
  17. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik vind dit toch wel een vreemde beredenering. Mijn schoonmoeder, die 9 kinderen heeft gebaard maar nooit kraamzorg heeft gehad, weet echt wel hoe ze haar kleinkinderen moet vasthouden hoor.
    Lijkt mij iets natuurlijks, iedereen heeft het altijd maar over moeder-instinct, maar dan heb je ineens wel iemand nodig die je vertelt hoe je je eigen baby moet vasthouden (omdat ze dit tijdens een opleiding heeft geleerd)?
     
  18. nijntje5

    nijntje5 Bekend lid

    23 jun 2012
    739
    1
    18
    mijn kleine lieve manneke
    zuid-holland
    Ik ben het er mee eens en ik denk dat die ouderschapscursus voor de bevalling wel heel goed zou zijn. Ik kon door de ks de hele week vrijwel niks, dus uiteindelijk heb ik alles de laatste dag best veel informatie in 1 keer gekregen en ml moest mij ook dingen leren. Zeker de laatste dagen was het alleen wat controles en drinken en eten op bed brengen dat kan ml, (schoon)ouders ook in ondersteunen en dan wel ieder dag korte huisbezoeken voor de controles.

    Verder wil ik nog een stelling toevoegen, dat de informatie voorziening vanuit het ziekenhuis beter mag zijn.
    Ik heb vorige week met zl bij de HAP gezeten, doorgestuurd naar de SEH, daar goed geholpen. Toen we de uitslag kregen, hij had een ontstoken heup, werd er gezegd dat het na 6 dagen wel over moest zijn, prima.
    Halverwege de week ging het ineens een stuk slechter met hem dus na 3/4 dag aankijken toch een afspraak met de ha gemaakt, zijn advies, gewoon doorgaan want het is normaal dat je een terugval kan krijgen. Waarom krijgen we niet net zoals bij medicijnen en uitdraai mee met de belangrijkste informatie zodat je weet wat er kan gebeuren en wanneer je aan de bel moet trekken. Scheelt denk ik veel in mensen die te vroeg of te laat teruggaan en dus zorgkosten, wat is jullie ervaring?
     
  19. Islah

    Islah Niet meer actief

    Op eigen initiatief naar de SEH gaan zonder verwijzing van de HAP ís toch al voor je eigen rekening? Tenminste hier wel...
     
  20. Gizje

    Gizje Fanatiek lid

    11 feb 2010
    1.661
    0
    0
    Van mij mogen ze bezuinigen op de kraamzorg, door bijvoorbeeld met een indicatie adhv hoe de bevalling is verlopen en hoe mobiel een kraamvrouw is.
    Ik vind hele dagen hulp echt te veel, het is wel lekker als de was gedaan is etc, maar ik vind het meer een luxe dan noodzaak. Laat ons maar meer betalen als we "luxe" kraamzorg willen en noodzakelijke ouderenzorg behouden.
     

Deel Deze Pagina