yep. in de thuiszorg is ook een eigen bijdrage dat naar vermogen gaat. zo hebben we mensen die maar 40 euro per maand betalen maar ook mensen die 600 euro per maand betalen.
Is het geen optie om de "standaard" kraamzorg te beperken tot 3 uur per dag? Uiteraard kan die dan opgetrokken worden bij een zware bevalling of dergelijke, maar dat bijvoorbeeld het "huishoudelijke" deel grotendeels wegvalt en de kraamzorg echt naar de essentie gaat (controles, uitleg, ...). Hier in BE bevalt 99 % van de moeders overigens in 't ziekenhuis en wordt die kraamzorg eigenlijk in 't ziekenhuis gegeven. De meeste moeders blijven immers 3 tot 5 dagen in 't ziekenhuis (met een keizersnede soms 7 dagen). Al kan je ervoor kiezen om na 1 dag te vertrekken, maar dan heb je dus geen hulp en moet je je plan maar trekken. Ik heb ook de indruk dat hier veel meer wordt doorgegeven van moeder / zus / vrouw ... naar zwangere of pas bevallene qua info.
Eens! Ook hier krijg ik weleens de indruk dat mensen een kv zien als een veredelde poetsdame, maar een kv heeft een gedegen opleiding gehad op medisch gebied, voedingsgebied en qua vroegsignalering. Zeker weten dat je een verschuiving van de kosten gaat krijgen naar het ziekenhuis en cb's. Helaas liggen de kosten daar een stukje hoger.
Dat vind ik ook geheel terecht. Zoals het vroeger was ( eigen huis en een flinke spaarcent op de bank, leuke erfenis voor de kinderen, maar wel de zorg helemaal vergoed krijgen), sloeg ook nergens op. Eerst maar het eigen vermogen opmaken en de kinderen zorgen maar voor hun eigen pensioenopbouw en oudedagsvoorziening. Het was ook te gek voor woorden dat de maatschappij die kosten moest ophoesten.
Het is nu nog niet nodig gelukkig, maar wij gaan over een paar jaar verhuizen, om op die manier dichter bij mijn schoonouders te wonen. Naar mijn ouders blijft de afstand hetzelfde (+/-30 minuten). Maar ik realiseer me dat dit voor ons goed te doen is. Omdat we al in de regio wonen. Wonen zij in drenthe (bijvoorbeeld) dan had dit vrij onmogelijk geweest. Ik zit qua werk vast aan schiphol en voor mijn vriend is er geen werkgelegenheid die kant op. Dus tja...wat dan?
Goed geschreven! Ik kan me ook gruwelijk ergeren aan al die mensen die misbruik maken van de zorg. M.b.t. de stelling, ik ben tegen. Bij de eerste heb ik kraamzorg hard nodig gehad, o.a. doordat mijn man naast de 2 gebruikelijke verlofdagen geen extra verlof kon plannen.
Misschien minder uren i.p.v. de 40 uren norm.. Maarja wanneer je voor het eerst een kind krijgt heb je een ervaren kraamhulp hard nodig.. Voor wat extra steun toch wel. Voor de oudjes is het wel sneu.. er word al zoveel bezuinigd en nu dit erbovenop..
Verloskundige verplichten het vaak.. Ik wilde bij me 3e en 4e Kind geen kraamzorg ( ook eigenlijk niet me 2e. Kind) maar ik moest het terwijl mijn partner 3 weien vrij was.. De 4e moest ook vanwege keizersnede maar ook toen vond ik het niet nodig en echt irritant hoor .. En ik was zelfs verplicht voor 2 dagen extra kraamzorg.. Wat ze heeft gedaan.. Alleen gewassen en bestreken imdat vriendlief achter liep omdat ik al lang in het ziekenhuis lag.. Met de kids naar de speeltuin of de oudere kids in bad doen ofzo.. Ik vond het niks.. Bah iemand zolang in je huis te hebben.. Mijn vriend zorgde wel voor mij.. En ik was eigenwijs genoeg om voor mijn baby te zorgen.. Ik hou er niet van om 7 dagen in mijn bed te wonen.. Ik had immers al lang geniet in bed gelegen (ziekenhuis voor de bevalling en na de bevalling ks )maar afschaffen .. Nee . Wel de moeder zelf de keus laten maken of ze het wilt of niet.. Met 27 week werd ik overgedragen aan gynaecoloog en had tien helaas al kraamzorg aangevraagd.. Wel werden de dagen van ks in mindering gebracht.. Maar omdat mijn wond aan het ontsteken was en een gaatje inzat moest ik 2 daden de extra zorg afnemen.. Verschrikkelijk .. Het is dat ik het nog niet kon naar toen ze vertrok danste ik bijna in huis...
Vriend en ik hebben nog nooit ook maar een luier verschoond, ik voel me heel afhankelijk van de kraamhulp die straks komt. Poetsen en koffie zetten kan mijn vriend wel, dat hoeft zij niet te doen. Dat doet hij tenslotte nu ook al. Professionele kraamhulp doet meer dan luxe poetsen en beschuitjes maken. Haal je die weg, dan wordt er veel meer beroep gedaan op de verloskundige en huisarts in de kraamweek. Mn voor gezinnen die hun eerste kindje hebben gekregen. Mantelzorg als kraam: mijn moeder ziet echt niet het nut van bedje kort opmaken, want dat hoefde vroeger niet. Gewoon hup dekbed erop en baby aan het hoofdeinde. Omringd door knuffelbeesten. Wipstoeltje zette ze gewoon bovenop de eettafel tijdens het koken. Ze is een goedbedoelende schat, maar ik zou haar niet als kraamondersteuning willen, tezeer verouderde ideeën. Ik ben meer voor eigen bijdrage naar vermogen. Veel ouderen die alleen aow hebben, hebben het echt moeilijk met de zorgkosten. Ik werk zelf in de zorg, en in mijn praktijk hebben we meerdere mensen die thuis wonen bij wie het echt niet meer gaat. Okay, de meeste van deze mensen willen niet naar het verzorgingshuis, maar zo zullen er door bezuinigingen ook mensen zijn die thuis blijven wegens geldgebrek. En als die mensen vallen en een heup breken is een dure opname en operatie nodig. Buiten het leed wat het meebrengt natuurlijk. Je moet er niet aan denken dat zulke mensen urenlang met gebroken heup in hun huis liggen zonder dat er hulp komt. Heel moeilijk dilemma/ discussiepunt vind ik.
Ik ben het er ook mee eens. Wel in de zin dat bij een eerste kindje de optie er moet zijn om tegen de huidig geldende regels kraamhulp te krijgen. Wellicht voor een kortere periode (of minder uren per dag) En dan bij een volgend kindje het volledig eigen verantwoordelijkheid te laten (geen vergoeding/hogere eigen bijdrage) met alleen een indicatie na keizersnede.
Ik ben het er deels mee eens. Alleen da. vind ik niet dat ze het helemaal weg moeten bezuinigen. Mensen met hun eerste kindje kraamzorg, en tweede alleen vanaf duurdere eigen risixo bv Het is dan wel niet normaal om kraamzorg te krijgen in het buitenland maar daarin tegen is het in andere landen wel normaal om twee dagen in het ziekenhuis te blijven, dus anders korter kraamzorg?
En hoe zit het dan als je bij de eerste geen kraamzorg hebt gehad? Mijn oudste is te vroeg geboren en heel erg ziek geweest begeleiding vanuit het ziekenhuis was ver beneden peil. Ik kwam thuis met een inimini baby en wist niet eens hoe ik een fles klaar moest maken want in het zh hadden ze kant en klare flessen. Ik wist niet hoe ik hem in bed moest doen niks. Ik was dus erg blij dat ik bij de tweede wel kraamzorg kreeg ookal wist ik hoe ik het inmiddels moest doen.
Ik ben het er op zich mee eens. Maar ben wel van mening dat er meer naar de situatie opzich gekeken moet worden. Ik had bijvoorbeeld geen fijne bevalling en moest een week bedrust nemen van de gyn die mij na afloop geopereerd had. Ml moest gewoon werken na 2 dagen en ik kon zelf niks. Mijn moeder is invalide dus die kan ook niet alles en familie en vrienden werken ft of meer. Heel fijn dus dat de kV ook even boodschappen deed en de hond uitliet. Maar bij een vriendin van me zat het hele huis vol met vrienden en familie en die lieten zich lekker bedienen door de kV. Ben dus van mening dat het wel beter georganiseerd kan worden. Maar bij de ouderenzorg valt nog maar weinig te bezuinigen, het is al schrijnend.
Bezuinigen prima, niet afschaffen. Het moet inderdaad afhankelijk zijn van de situatie: zwaarte bevalling, mogelijke mantelzorg, eerste of latere kind.
Ik denk trouwens dat een individuele benadering en inschatting niet mogelijk is. Dat kan nu al niet. Een regel geldt voor iedereen ... ongeacht zijn of haar individuele situatie. Ik overigens wel een voorstander zijn van kraamzorg bij het eerste kind vergoeden uit de basis en bij medische noodzaak bij de volgende kinderen (met medische verklaring dus van gyn/vk), en de daarop volgende kinderen via een aanvullende verzekering of een hogere eigen bijdrage. Daarmee scheidt je al het kaf van het koren voor een groot deel.
Volgens mij is kraamzorg niet nodig. Ik heb het niet gehad en ging prima. Om eventuele hechtingen te laten controleren kan je ook naar de HA gaan. Verder wat betreft de hulp in het huishouden... werkelijk? Nergens anders ter wereld is het zo en die vrouwen kunnen dat ook aan. En alles wat je moet leren over je kindje kan je leren van je moeder, schoonmoeder of vriendinnen met kinderen. Het is natuurlijk wel leuk en handig om een kraamhulp te hebben, maar het blijft een luxe en moet niet ten koste gaan van andere noodzakelijke hulpverlening.
Mhoah ... mijn moeder heeft toch was andere inzichten als het om kinderen gaat. Natuurlijk gaan ze er niet dood aan, en wij leven ook nog, maar er zijn zat dingen waarvan ze zelf ook zegt "goh, dat was in mijn tijd anders" en "oh, werkt dat zo". Kraamzorg is wel degelijk noodzakelijk hulpverlening voor velen. Dat iemand het persoonlijk niet ziet zitten en een heel ander verhaal. En met je hechtingen naar de HA gaan?? Pfoe, moet er niet aan denken dat ik me dagelijks naar de HA had moeten verplaatsen ... of dat ze dagelijks bij mij kwam. Daar hebben we ook domweg de tijd niet voor ... En overigens ... dat is ook niet gratis, dus een beetje broekzak-vestzak verhaal.