Eens met Strijkkraal. Mijn moeder heeft ook hele andere ideeen wat betreft baby's, bovendien wist ze ook gewoon heel veel niet meer. Over mijn schoonmoeder zou ik het maar helemaal niet hebben. Tja en luxe of niet, wanneer je na 1,5 dag uit het ziekenhuis ontslagen wordt na een spoedkeizersnede en de partner krijgt maar 2 dagen verlof vind ik wat hulp en verzorging geen luxe.
Bij een gewone bevalling vind ik 1u kraamzorg per dag genoeg, misschien 3 dagen en dan is het toch niet meer nodig? Badje uitleggen duurt een halfuur, flesjes maken 2 minuten, hoe je een baby moet vasthouden is instinctief. Je hebt verder alleen wat uitleg nodig over de veiligheid en hoe je flesjes moet ophogen. En dan nog wat medische controles. Met borstvoeding heb je wel meer begeleiding nodig maar hoeveel weet ik niet, daar heb ik geen ervaring in.
Met bv was ik wel heel veel tijd kwijt bij de eerste 2. Heb beide keren constant gevoed, gekolfd en gefingerfeed en dan natuurlijk alles weer afwassen en sterriliseren. Vraag me wel af hoe dat in andere landen gaat.
wel hoor. kan prima. ik werk in de thuiszorg waar heel veel dingen al vanwege de (komende) bezuinigingen, niet meer gedaan mogen worden. zo word er bij de intake al aan gegeven dat bepaalde taken niet gedaan mogen worden en die door familie of andere mantelzorgers gedaan moeten worden. er word ook geinvitariseerd of er mantelzorg is en hoeveel die kunnen doen. als een kraambureau dit tijdens de intake doet, of liever, ver van te voren aan geeft, dan kan een gezin vast op zoek gaan naar mensen die die taken over kunnen nemen. zo hoeft de kraam alleen de moeder en kind zorg en de ECHT belangrijke zaken te doen. natuurlijk afhankelijk van hoe ze uit de bevalling komen. dat is van te voren niet in te schatten. maar dat kan dan achteraf nog aangepast worden. wij hebben ook mensen die bij de intake redelijk goed zijn en waar het toch achteraf gezien, minder mee gaat. dan word de aanvraag aangepast en word er wat meer hulp ingezet. maar niet bij voorbaat al. zoals er vaak of bijna altijd, bij de kraam gebeurd.
Dat staat gewoon op de verpakking hoor. Ik heb zowel de kunstvoeding van Kruidvat huismerk gebruikt als Nutrilon en op beide staat uitgebreide stap voor stap beschrijving, incl. plaatjes zelfs... Dus iemand die kan lezen, kan met behulp van zo'n beschrijving gewoon een fles klaarmaken.
overigens - wat misschien ook wel als bezuiniging in de kraam kan opleveren, zijn al die situaties waarin moeders "maar een ruggeprik vragen" zodat ze medisch worden tijdens de bevalling en dan hun eigen bijdrage niet hoeven te betalen. Dat is gewoon in mijn ogen misbruik maken van de mogelijkheden.
nee hoor, dat kunnen ze je niet verplichten. ze kunnen je alleen verplichten dat je de minimale zorg afneemt. dus moeder en kind zorg. evt kan de verloskundige ook de controles doen maar eigenlijk hebben ze daar geen tijd voor. maar verplicht een volle week af laten nemen of 2 dagen extra?? nee, dat kunnen ze niet. hoe willen ze je dat verplichten jouw huis, jouw regels. bij de 1e was ik volledig uitgescheurd en ik was/ben alleen. ze hebben me toen 2 dagen extra aanbevolen. konden ze zo regelen. heb ik niet gedaan en dat kon ook gewoon. bij de 2e wilde ik eigenlijk helemaal geen kraam maar ze hebben me aangeraden om iig de hoognodige moeder en kind zorg te nemen. vooral omdat er niet de hele dag iemand bij mij aanwezig kon zijn. als dat wel zo was geweest, dan had de vlos elke dag gekomen voor de controles en had ik geen kraam af hoeven nemen. ik heb toen alleen de moeder en kind zorg gehad. max 3 uur per dag. controles, hoognodige huishoudelijke taken en weg. ik stuurde haar vaak eerder weg. geen probleem. ik wilde thuis bevallen dus dan is kraam sowieso verplicht zodat die bij de bevalling kunnen assisteren. de vlos kan anders de thuisbevalling weigeren. nou ging dat hier niet op. de kraam was te laat maar dat is een ander verhaal...
Bezuinigen goed maar afschaffen nee.. Heb een week met onze zoon in het ziekenhuis gelegen na de bevalling.. Hij kwam met 42 weken als sterrenkijkertje eruit met zijn ruim 8pond... Hij was in nood dus met veel knip,duw en trek werk is hij geboren waardoor ik niet meer echt intact was... Beide hadden we een bacterie opgelopen en lagen aan de antibiotica. Hij heeft aan de beademing gelegen ivm ontlasting in het vruchtwater en hij had een apgar ver beneden peil Na die week was mijn hb nog erg laag maar met een doos pillen mochten we eindelijk naar huis. Gelukkig kregen we nog 3dagen couveuse nazorg want ik wist dus echt niet hoe ik hem in bad moest doen... Mijn bortsvoeding ging erg slecht omdat ik in het ziekenhuis volop kolfde omdat hij te zwak was om te drinken bij mij.. Kon net weer een beetje lopen nadat de hechtingen eruit waren bij mij... Dus ja,kraamzorg moet blijven?
Ik denk ook dat iedereen hier een beetje vanuit zn eigen ervaring of standpunt reageert en dan is het moeilijk om te bepalen voor een ander hoe nodig de kraamzorg eigenlijk is.
Het aantal uren mag zeker teruggeschroefd worden, zeker wanneer moeder en kind gezond zijn. Ik denk dat 2 à 3 dagen hulp, met eigen bijdrage, voldoende zijn om veel zaken door te nemen en de belangrijkste checks te doen. Daarna kan er misschien een uur per dag iemand langskomen om de gezondheid van moeder en kind na te kijken. Bij medische indicatie kan er extra zorg worden voorgeschreven door een arts. Ik vind 7 dagen zorg echt extreem veel. Zeker als je een normale bevalling hebt gehad. Daar kan bezuinigd worden. Het is gewoon een feit dat de zorg onbetaalbaar wordt. We kunnen met z'n allen schreeuwen dat we recht hebben op zus, en zo, maar het geld is er niet. Wanneer de eigen bijdrage omhoog gaat, staat ook weer iedereen op zijn achterste poten. Het houdt gewoon ergens op. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf, iedereen zal vanaf nu meer verantwoordelijkheid moeten dragen. Dat betekent dat we meer gaan betalen om gebruik te kunnen maken van de zorg. Ook zullen we elkaar meer moeten helpen. Wanneer de meesten die verantwoordelijk nemen en we iets meer betalen, blijft er ruimte over voor degenen die het echt niet kunnen betalen. Ik hoop dat we een deel van onze zorgstaat kunnen behouden. Dus moeders die zonder kraamzorg kunnen, laat het gaan. Bespaar hierop zodat moeders die het echt nodig hebben er gebruik van kunnen maken.
Wij hebben ook geen kraamzorg gehad, wel 2 weken in het ziekenhuis gelegen (ons zoontje toch) maar het badje hebben ze 1 keer voorgedaan, de flesjes waren inderdaad al klaar voor gebruik, pamper hebben ze 1 keer voorgedaan, aankleden ook 1 keer. Daarna lag hij vast met allemaal kabels aan zijn lijfje dus het was een heel geklommel maar die mensen hadden ook wel andere dingen te doen bij kindjes die er nog erger aan toe waren als ons zoontje dus deden wij die dingen helemaal zelf van 7u s'ochtends tot 23.30u s'avonds. Je bent mama en papa vanaf de eerste minuut. Ik wilde zelfs in het ziekenhuis op de grond slapen maar dat mocht niet Geen rust gehad terwijl ik ook een knip heb gehad maar dat stelt toch niks voor? Tja het doet pijn maar daar is paracetamol voor uitgevonden kilometers heb ik gewandeld maar ik moest wel, of het was in bed blijven liggen en zoontje niet zien of ervoor gaan en genieten van elk moment. We hadden nog recht op couveuzezorg maar dat hebben we niet genomen. Wij wilden rust en hoe kan je rusten met een vreemde in huis? Thuis heb ik veel opgezocht over de verdere verzorging, hoe je flesjes moet maken stond inderdaad op het pak, en die hele rest is instinct en wat je niet weet is opzoeken.
En voor de onzekere mama's die onzeker zijn over de eerste week. Dat is helemaal niet nodig! Ik had in mijn 28 jaar nog nooit een pamper omgedaan bij een baby, een baby vastnemen vond ik super eng maar als je je kindje in je armen hebt dan weet je de meeste dingen gewoon. Dat kan je nu misschien niet geloven maar dat is echt zo. Ik geloofde dat ook niet maar ik wist meer over mijn baby toen hij 3u oud was dan die verpleegsters die jaren werkervaring hebben. Misschien doe je het allemaal nog niet zo snel maar het lukt heel goed.
Ik heb maar 2 dagen kraamhulp gehad (9e en 10e dag) Ik moest met mijn dochtertje 8 dagen in het ZH blijven na de keizersnede vanwege een infectie. Die 2 dagen heb ik gedaan omdat ik er nu eenmaal recht op had, niet omdat ik het nog nodig had. Ik wist op den duur ook niet meer wat ik haar moest laten doen. Mijn vriend hielp ook al in het huishouden mee. Maar ik weet niet hoe het is als er straks een 2e bij komt. Dan heb je misschien wel wat extra handen nodig. Maar ik denk inderdaad dat er best op bezuinigd kan worden. Als ik bijvoorbeeld naar mijn opa kijk, die alzheimer heeft en nog thuis woont (met mantelzorg en thuiszorg) denk ik dat de ouderen het veel harder nodig hebben.
Dit dus ... voor de een is kraamzorg volledig onnodig, voor een ander is het een noodzaak. Ik vind niet dat het aan een ander is om daarover te oordelen of hoe zeker/onzeker/instinctief of anderszins het is of moet zijn. Ik denk trouwens dat iedereen het wel er over eens is dat er best wat bezuinigd kan worden, maar totaal afschaffen zou echt een stap terug zijn.
Ik ben blij dat jij dat voor een ander kan bepalen . Ik ben vrij nuchter, met beide benen op de grond, en zeker niet onzeker aangelegd. Maar als het op mijn dochter aankwam in de eerste week, ja, heb ik mij soms best onzeker gevoeld (had ze het niet te koud, niet te warm, at ze genoeg, kon ze goed drinken of niet (borstvoeding), mocht ik een speentje gebruiken of niet (heftige zuigbehoefte), heeft ze wel voldoende ontlasting en urine en ga zo maar door), valt ze niet teveel af, waarom wordt ze zo geel). Instinct kicked niet altijd gelijk in he! Zeker als het je eerste is.
Daarom.. Ik heb al aangegeven er meer voor te willen betalen maar zou serieus in huilem uitbarsten wanneer ik zou horen dat ik nu geen kraamzorg krijg.
PARDON!? Jij vind een hele beroepsgroep wel leuk en handig en pure luxe?! In veel landen wordt de kraamzorg op een andere manier gegeven ( ziekenhuis of kraamkliniek). Ik denk dat dit qua kosten net zo duur is als onze kraamzorg thuis. Naar de huisarts om je hechtingen te laten controleren? ga je dan ook een aantal keren per dag naar de huisarts om je te laten begeleiden bij de borstvoeding en om voorlichting te krijgen over veiligheid ed? Ik zie het al voor me! Dit is verschuiving van de kosten. Ik denk ook dat het zeer onwenselijk is om adviezen van oma's en familie te gaan gebruiken als leidraad. Kraamverzorgenden worden constant bijgeschoold op het gebied van voeding, veiligheid en medische zaken. Ik ben bang dat de babysterfte zal toenemen als de kraamzorg zou verdwijnen.
Dit dus inderdaad.Zeker bij een 1e kindje... Ik weet nog zo goed dat ik daar zat met met oudste dochter, net thuis en de kraamzorg onderweg. En nu?? Op instinct gingen bepaalde dingen toch echt niet lukken...