Mijn dochter is 3 jaar en bijna 5 maanden en heeft drie weken geleden te horen gekregen dat ze een taalachterstand heeft. Dat wist ik al. Ze loopt al bijna een jaar bij de logopedie maar ze gaat maar erg langzaam vooruit. Haar taalbegrip is ook niet goed. Het audiologisch centrum en de logopediste zeggen dat ze misschien naar een speciaal onderwijs moet. Maar de gastouder vindt dit allemaal onzin. Zij ziet haar 4 dagen in de week en vindt dat ze juist wel heel veel begrijpt en dat er meteen een grote stempel op haar gedrukt wordt. Ze is nu heel vrolijk en sociaal. En de gastouder zegt dat ze makkelijk naar een reguliere basisschool kan. Wie moet ik nou geloven? Het zijn zulke tegenstrijdige berichten maar ik wil wel de goeie keuze maken voor mijn dochter. En niet haar in op een school doen die te hoog gegrepen is voor haar. Vind dit erg moeilijk. Volgende week heeft ze nog een psychologisch onderzoek om te kijken of het alleen de taal is of nog meer wat achter loopt.. Wat zouden jullie doen?
Ik zou zeggen ga op jou gevoel af. Ik zou niet vertrouwen op een gastouder. Professionals weten wel of je kind een achterstand heeft en wat beter is voor je kind. De indicatiestelling word steeds strenger en als het niet nodig is zal ze die dan ook niet krijgen. Mijn zoontje heeft ook TOS en zit super op zijn plek en groeit enorm in zijn taalbegrip en uitspraak.
Volgens moeten reguliere scholen vanaf volgend schooljaar kindjes met 'rugzakjes' verplicht aannemen, omdat er veel bezuinigd gaat worden in het speciaal onderwijs. En ik denk dat je van te voren nooit goed kan inschatten wat het beste is voor je dochter, omdat je niet weet wat voor invloed het heeft op haar. Misschien dat ze juist gestimuleerd wordt in het gewone onderwijs omdat ze kindjes om zich heen heeft die "goed" praten. Ik weet dat ze bij ons op school ( en vooral in de klas van mijn zoontje), veel kindjes met rugzakjes hebben. 2 kindjes met autisme, 1 kindje met ADHD en een kindje met (ook) een taalachterstand. De juf werkt hard en is serieus en dat komt ten goede van de kinderen. Het meisje met een taalachterstand ( ze sprak nauwelijks en als ze wat zei was het onverstaanbaar) spreekt nu vloeiend, verstaanbaar en volgens haar ouders de hele dag door . Misschien goed om even met school te praten en hun advies in te winnen? Succes in ieder geval met je beslissing!
Onze zoon heeft een flinke taalontwikkelingsachterstand en zit op 2 cluster onderwijs (Kentalis). Ik ben heel erg blij dat wij destijds ons eigen gevoel gevolgd hebben en voor deze school hebben gekozen. Gelukkig heeft onze zoon ook die indicatie hiervoor gekregen. Ik wist namelijk dat mijn zoon heel ongelukkig zou worden op regulier onderwijs omdat andere kindjes hem gewoonweg niet begrijpen. Hij zit nu sinds september op deze school en heeft zo'n onwijze spurt in zijn ontwikkeling gemaakt. Ik denk dat hij dat in het regulier onderwijs niet had gekund met 25-30 leerlingen per klas. Hij zit nu in een klas met 15 leerlingen een juf en een onderwijsassistente. Daarnaast krijgt hij 2x per week individuele logopedie en 1x per week groepslogopedie. En alle lessen op school zijn gericht op taal. Misschien is het een idee om eens te gaan kijken bij verschillende scholen.
Mijn zoon had een behoorlijke taalachterstand en heeft een ass. Met 3,5 jaar is hij naar een kdc gegaan. Binnen 3 maanden was de taalachterstand volledig verdwenen. Hij gaat echter wel naar speciaal onderwijs als hij 4,5 is. Regulier zou nu nog te veel van hem vragen. Vanaf volgend schooljaar krijg je idd passend onderwijs. Dit stukje heb ik even gekopieerd vanaf de website passend onderwijs: 'Scholen in de regio werken samen om alle leerlingen de beste onderwijsplek te bieden. Het speciaal onderwijs blijft gewoon bestaan voor leerlingen die dat echt nodig hebben. Scholen kijken naar wat een leerling wél kan, het liefst in het regulier onderwijs. Er zijn geen bezuinigingen op extra ondersteuning aan leerlingen' Hoevaak krijgt je dochter logopedie? En onthou ook dat het in 1 keer heel erg snel kan gaan hoor.
Mijn zoon heeft ook een cluster 2 indicatie gekregen. Ook ik ben zeer blij dat we vroegtijdig aan de bel getrokken hebben. Ik zag hem ook nog niet naar school te gaan. Hij is destijds nog snel geplaatst op het MKD om te kijken welk onderwijs het beste bij hem zou passen. Mijn zoontje praat wel en ook steeds beter. Maar hij heeft toch een achterstand in taal. En niet zeer gigantisch tov leeftijdsgenoten, maar vooral de discrepantie tussen zijn cognitieve vaardigheden en zijn actieve woordenschat en taalbegrip. Naast de taalstoornis heeft hij ASS. Het heeft even geduurd, hij gaat pas een goede maand naar school en is al 4,5, maar hij gaat met plezier heen. En de kans is nog altijd aanwezig dat hij straks weer instroomt in het reguliere onderwijs. En niet ten nadele van de gastouder, maar ik zou toch op de expertise van de taalkundigen vertrouwen. Edit: voordat wij onze zoon hebben laten screenen voor cluster 2 onderwijs zijn we eerst op de school wezen kijken. Ik kreeg meteen het gevoel dat onze zoon daar beter op zijn plaats zou zijn dan in het reguliere onderwijs.
Ik wil echt het MKD als tip geven. In een jaar tijd kan er heel veel veranderen en dan kunnen zij je helpen met de juiste keuze. Als er vastgelopen wordt op de reguliere school is het heel moeilijk alsnog naar speciaal onderwijs te gaan. Andersom is veel makkelijker. Meestal houdt de reguliere school die plek bestemd voor je kind vrij. (hier iig zo). Succes.
Ik kan me goed voorstellen dat je twijfelt. Lastig hoor. Ik denk dat je een kind erg te kort kan doen door met een rugzakje naar een reguliere basisschool te laten gaan. Ik weet dat dit steeds meer gebeurt, maar de leraren zijn niet ineens alleen maar beter in hun werk. Daarbij zijn de klassen vaak zo groot dat ik van mening ben dan gemiddelde kinderen al makkelijk 'vergeten' kunnen worden. Van mij mag het hele onderwijs meer naar hoe er gewerkt wordt op speciaal onderwijs. En eens met wat jetje schrijft. Een stap 'terug' is veel moeilijker dan een stap verder doen. Maar die stempel is ook zeker niet mooi. Kijk goed naar je gevoel, ga eens kijken of de mogelijke scholen en neem je kindje mee. Laat haar desnoods een dagje meedraaien. Succes!
Ik denk dat dat een beetje te weinig is bij een forse taalachterstand. Maar wellicht is een mkd iddeen optie zoals hierboven geschreven werd? Of iets anders waarbij ze meerdere dagen per week 'behandeld' wordt. Volgens mij zou kentalis dat wel moeten weten. Heeft ze er zelf last van dat ze zo achterloopt? Boze buien/veel huilen/gefrustreerd?
Hier hebben we de oudste naar Regulier gedaan. Dit terwijl hij 73 scoorde Ipv. 85 tot 115. We hadden. Vertrouwen en na 5 maanden op school scoorde hij bij logo 83. Na nog eens 5 maanden zat hij op 104!! Een achterstand van bijna een jaar heeft hij helemaal ingehaald
Dit is zeker te weinig. Voor kinderen van 2-4 jaar biedt o.a. kentalis de taaltrein aan. Dit is een soort peuterspeelzaal waar kinderen intensief, maar op een speelse manier worden behandeld voor hun taalproblemen door een logopedist en pedagogisch behandelaar. Ik denk dat dit beter aansluit dan een mkd. Volgens mij is de taaltrein 2 á 3 dagen per week en ik weet dat de resultaten zeer positief zijn. Zij kunnen daarna ook goed adviseren over cluster 2 onderwijs of regulier met bijv. Ambulante begeleiding vanuit cluster 2. Ook dat is een nog mogelijkheid. Wat verder van belang is of er sprake is van een taalachterstand of een taalontwikkelingsstoornis (tos). Ik begrijp dat de intelligentie binnenkort wordt getest? En hoe lang krijgt ze al logo? Heeft het ac hier al een uitspraak over gedaan?
Hier ook hele goed ervaringen met het MKD, bij ons noemen ze dit nu Centrum voor Dagbehandeling. Ons zoontje kon naar ons idee niet naar regulier vanwege taalachterstand en laag iq. Jaar mkd heeft hem, en ons erg goed gedaan. Hij gaat nu naar een zmlk-school omdat dit het beste bij zijn mogelijkheden past. Ken andere kinderen die vanuit het mkd naar speciaal basisonderwijs zijn gegaan, maar ook naar regulier. Ze nemen daar echt de tijd om jou kind te leren kennen en waar nodig aanvullende onderzoek te doen. Het blijft jou keuze, ik denk dat ze bij het audiologisch centrum meer ervaring hebben met deze achterstanden en mogelijkheden dan een gastouder? Veel succes met deze moeilijke keuze! Bij mkd hebben wij ook hele prettige ouderbegeleiding gehad!
Mijn dochter scoorde dus 55 op taalbegrip en spraak en op nazeggen 83.. Dus best wel laag. Werd hij niet ondergesneeuwd op school?
Wat is de taaltrein voor iets? Ze zit nu ook bij Kentalis en idd, volgende week woensdag heeft ze een psychologisch onderzoek. In augustus dit jaar heeft ze al een jaar logopedie.
Ik weet niet hoe ik kan knippen en plakken op mijn tablet, want anders zou ik je de link wel geven. Als je googled op kentalis en taaltrein vind je direct veel informatie. Het kan zijn dat er geen taaltreinen bij jullie in de buurt zitten, maar sommige collega-instellingen bieden dan een alternatief aan. Verder zou ik ook eens gaan kijken op een cluster 2 school. Ik vind zelf dat er vaak een rustige en fijne sfeer hangt en dat kinderen goed begeleidt worden in hun taalontwikkeling en communicatie, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling. Wat ook een optie is om te combineren. Ik ken kinderen die bijvoorbeeld 1 á 2 dagen naar het regulier gaan voor de contacten met kinderen in de buurt en verder naar het speciaal onderwijs. Of kinderen die helemaal naar het regulier gaan en dat er een begeleider komt vanuit het speciaal onderwijs. Je moet je hierin laten adviseren door de deskundigen, maar uiteindelijk is je eigen gevoel doorslaggevend. Welke keuze je maakt, het moet voor jou en je kind goed voelen. Vergeet ook niet dat de keuze niet definitief is.
In de klas (groep 1) van mijn dochter zit ook een meisje met een taalachterstand. Dit kindje is heel gefrustreerd omdat ze het niet begrijpt en bijt en slaat andere kindjes. De juf en de school werken hard met haar. Maar dit kindje gaat niet over naar groep 2, omdat ze nog steeds teveel een achterstand heeft tov de andere kleuters. Als professionelen speciaal onderwijs adviseren, zou ik dit zeker wel overwegen. Daar hebben ze veel meer focus op kindjes met ditzelfde probleem en is ze niet de enige. Anders heb je kans dat ze teveel moet opboksen met andere kindjes die qua taal verder zijn.
Nee hier was taalbegrip gelukkig 80 de rest veel lager. Auditief. Geheugen was 67. Pseudo woorden 71 en zinsopbouw 73. Op school waren er zoveel kinderen die hem hielpen en de juf had ook echt tijd met hem.
Als het kan zou ik de logopedie opdrijven naar bijvoorbeeld 2 x een half uur (of zelfs een uur) per week. Daarnaast zou ik ook kijken welke school je in de buurt in gedachten had als ze geen taalachterstand had. Als dat een school is met kleine klasjes (maximaal 15 à 20 leerlingen per klas) dan zou ik het risico misschien wel nemen. Maar als dat een school is waar sowieso 25 kinderen of meer in een klas zitten, dan gaat de juf of meester haar helaas weinig persoonlijke aandacht kunnen geven en gaat het moeilijk worden. Je onthaalouder ziet haar overigens misschien wel 4 dagen, maar kent haar intussen dus ook goed, verstaat haar en heeft héél véél tijd. Een juf op school heeft helaas meestal 20 leerlingen en moet vooruit met haar klas. Je kan het overigens ook een kans geven in een kleine klas in groep 1, met zéér geregeld overleg met de leerkracht en in 't achterhoofd van als het echt niet lukt haar desnoods na een half jaar of een jaar al te laten schakelen naar speciaal onderwijs.