Hoi dames, Wat voor fruithapjes maken jullie zoal zonder dat dit al te gepureerd/waterig wordt? Onze zoon is nu 7 maanden en mag dus wel wat stevigers hebben. Krijgt hij met warm eten ook al een tijd. Ik probeerde gisteren bijvoorbeeld een druivenhapje te maken (met schil en al door de staafmixer), maar het is druivensap geworden ipv een hapje haha. Ik geef onze jongen tot dusver, maar wil hem wat meer variatie bieden: Banaan (geprakt) Appel Appel/peer Peer/banaan Aardbei/banaan Ik probeer zo veel mogelijk te prakken (aardbei/banaan), maar met een peer of appel wordt het lastig. Als ik appel/peer maak blijft het door de structuur van de appel wel wat steviger, maar als ik alleen peer doe wordt het zo waterig. Wat geven/gaven jullie kleintjes met 7 maanden? Rapley is natuurljk ook een manier om te doen. Waar ik alleen een beetje huiverig voor ben is dat hij te weinig binnen krijgt als ik hem zelf met een stukje fruit z'n gang laat gaan. Onze man is namelijk een erg grote eter en eet nu met gemak een hele banaan/appel hapje weg... Alle input is welkom
Wij maakte vooral: Appel/Banaan Banaan Peer/banaan Mandarijn (kleine stukjes snijden)/banaan (was/is favoriet!)
Peer kun je wel prakken als het erg rijp is.. Of anders heel fijn snijden.. Maar peer gaf ik, mits goed rijp, liever uit het knuistje. Banaan ook. Appel kun je even inde magnetron doen, dan wordt het zachter. Je kunt appel&peer ook raspen. Druiven heb ik niet zoveel gegeven. Ik ontvelde en ontpitte ze dan, en dan gaf ik kwarten tegelijk. Maar dat is nogal intensief Je kunt ook in de ochtend een prak geven en dan in de middag of na het brood prutsen met stukjes fruit. Dag heb je zowel de vulling als de oefening met stukjes op een dag.
Raspen, wat een goed idee! En 's ochtends een prak geven en middags zelf laten prutsen vind ik ook een hele goeie!! Thanks! Enne....heb gisteren welgeteld 1 druif ontveld en ontpit, maar wist al snel dat dat het niet ging worden haha
Het gaat op die leeftijd natuurlijk ook nog met name om het leren eten en proeven van dingen. Nog niet zozeer om de hoeveelheid! Je kun natuurlijk ook een gedeelte prakken en de rest in stukken geven? Uiteindelijk gaan ze ook steeds meer eten van de stukken als ze er maar aan gewend zijn! En dat moment moet wel een keer komen natuurlijk of je dat nu doet of over 3 maanden... Peer kun je ook beter prakken of gewoon in partjes geven, anders kun je het gewoon drinken. Appel inderdaad even in magnetron oid doen, wordt het wat zachter van. Andere optie bij beiden is raspen. Druiven werden hier ook ontveld en 1x doormidden gesneden, dan at ze zelf met haar handjes alles op! Prakken wordt daarbij ook een beetje moeilijk... Verder mango, meloen, nectarine, pruimen, kaki etc Ook afhankelijk van het seizoen natuurlijk!
Peer/pruim (de pruimen schil ik en kook ik samen met de peer, in stukjes, 3 min in een klein bodempje water) dan prakken Appel/gedroogde abrikoos. (1 appel en 10 gedroogde abrikozen) (de abrikozen 10 minuutjes koken in klein laagje water, laatste 2-3 min de appel erbij) Hetzelfde met gedroogde cranberry, maar daar kreeg zoonlief wat last van, onrustig, krampjes. Mango: heel handig gewoon uit de diepvries.
Gewoon rapley proberen..het gaat nu om het leren eten ipv per se grote hoeveelheden eten. Als hij meer honger heeft dan eet hij echt wel meer. De eerste 2 weken likten mijn kinderen er alleen aan en daarna werkten ze zo een hele peer oid weg a la rapley. Fruit wordt heel dun en waterig als je pureert en dat is natuurlijk niet leren eten..dat is gewoon fruit opdrinken. 1 tip: als je druiven rapley geeft.....ALTIJD door midden doen ook als hij straks een jaar of 2 is.
Ja lieverd..ik ben nooit moeilijk maar adviseer je dit met klem!!! Ook nu gaan doen hoor...een druif kan zomaar opzwellen als die heel is en stikt je kindje...echt geloof mij.
Haha niks..dat was zomaar een leeftijd die ik noemde..ik deed het nog steeds toen mijn dochter 3 was. Je moet er absoluut zeker van zijn dat ze gelijk bijten zodra ze hem in de mond krijgen. Bij die ukjes zou ik dat risico niet durven nemen.
Peer prakken vond ik echt niets, werd zooo waterig. Gewoon lekker in stukjes. Als iets mij geschikt lijkt om in stukjes te geven, is het wel een lekkere zachte peer Appel gaf ik gestoomd in partjes, of 'rauw' geraspt (haar tandjes kwamen heel laat, en ik vond een ongestoomde appel nog te stevig) Druiven ontvellen kan pielend met een aardappel schilmesje, of de tomaten methode werkt denk ik ook: oppervlakkig kruisje inkerven en 30 sec in kokend water. Ik geef het met schil (nooit last gehad van het vermeende laxerende effect) en in kwartjes, wel de pitloze variant. We zijn niet per se voorzichtig met eten, maar dat van die kwartjes, dat blijf ik ook nog wel heel lang doen denk ik Voor veel dingen geldt denk ik dat je het natuurlijk ook zo klein kunt snijden als dat jij je gemakkelijk bij voelt. Als het klein genoeg is, is het vanzelf weer lepelbaar, zonder dat het een waterige bedoeling wordt.
Banaan/avocado Banaan/mango Peer/banaan Appel/peer Banaan met vers geperst sinaasappelsap en een liga er doorheen verkruimeld. Tomaat/zoete paprika gekookt. Kan ook als groentenhapje. Ik prak eigenlijk alles. Appel maak ik zacht door het een paar minuten in een klein laagje water in de magnetron te zetten. Als het erg waterig is, doe ik er liga door.
Ik geef eigenlijk van alles, vaak door elkaar gemengd. Aardbeien, kiwi, mango, sinaasappel, nectarine, pompoen, watermeloen, peer, banaan, appel, framboos, courgette. Heerlijk!