Ik ben het ook eens met Adi. Ik zou de tijd voor Ipad en computer sterk beperken. Uren daarop spelen is echt niet goed voor de creativiteit en de fantasie. Ik merk dat duidelijk aan mijn dochter. Als ze soms meer op dat ding speelt dan kan ze ineens ook niks anders meer bedenken dan op de iPad spelen. Komt ze nergens toe en zeurt ze steeds om dat ding. Terwijl als ze er maar 2 a 3 keer per week een half uur tot een uurtje op mag spelen, dan kan is ze voor de rest zo creatief. Ze kan zich met bijna niks vermaken en heeft een hele grote fantasie. Creativiteit en fantasie zijn ook belangrijke vaardigheden die ontwikkeld moeten worden.
@tamio: hier precies zo. Bijna eng is het. Alsof ze niks anders meer kunnen dan op dat ding spelen.. Educatief of niet.. Van mij hoeft het niet zo nodig
Nee van mij ook niet, vervloekt ding . Ze wordt zelfs brutaler en sneller boos als ze er een periode veel op speelt.
zoontje niet zo hoor.hij heeft een laptop met alles er op en eraan. hij zit er niet zo vaak achter de comp. soms alleen om een film te kijken. soms staat het wekenlang gewoon uit. soms een paar dagen als het enorm regent enzo. vaak liedjes leren, andere talen leren. ik help hem niks. geen speeltjes of games. wel oefeningen.
toen hij het kreeg 1 week veel vaker was hij bezig. om de programma's te leren denk ik. nu echt niet zo veel. 3-4 keer per week 15-20mn per keer.
Inderdaad tijd op computer/iPad beperken, werkt verslavend. Mijn kleuter zit op twee sporten (waarvan één zeer intensief) piano-en vioolles en leert drie ingewikkelde talen. Op de sport na wordt alles vanuit school georganiseerd en is dus meer dan voldoende om de kinderen die vóórlopen zowel lichamelijk als cognitief bezig te houden naast hun gewone schoolwerk. Succes!
Vooral kijken naar wat het kind minder goed kan en daar een deel van de tijd op richten. Onze zoon is sociaal niet de beste, voor hem dus een teamsport. Computer, WII, tablet mag maar wel beperkt. Deel van het beeldschermtijd mag besteed worden aan 'leerdingen' zoals Rekentuin en andere tijd (minder) mag besteed worden aan gewoon leuk (WII, computerspelletjes, You Tube)
Bedankt voor jullie reacties, meiden. Ik heb er echt veel aan! Ik voel er wel wat voor om de opties van een instrument leren spelen of een sport te onderzoeken. Helaas is hij niet zo sportief (hij doet al bijna 1,5 jaar over zwemmen en zit pas in badje 2 en van voetballen wordt hij vies, zegt ie )maar wie weet... Ook het technisch lego ga ik onderzoeken. Smart games enzo is hij snel zat.
Onze zoon gaat ook naar groep 3. De basisschool is geen voorstander van overslaan van klassen. Het uitgangspunt is dat het kind bij zijn leeftijdsgenootjes hoort en de stof moet krijgen waar hij behoefte aan heeft. Daarom krijgt hij nu al het hele jaar groep 3/4 werk en volgend jaar zal hij in groep 3 zitten, maar groep 4/5 (of hoger indien nodig) werk krijgen. Gaan ze het zo ook bij jouw dochter doen? Tiptoi is inderdaad leuk, maar wel erg duur helaas.
ik hoop heeel hard dat ze volgend jaar een goede juf heeft dit jaar had ze een super juf, tot die in februari met zws verlof ging de juf die ze nu heeft doet helaas weinig extra's met haar. terwijl haar vorige echt veel tijd voor haar had voor de exta werkjes. die nam haar telkens apart. ze is nu thuis druk bezig met tafels uit dr hoofd leren ze zoekt telkens weer een nieuwe uitdaging, maar ik vind het erg lastig haar die te geven. plan van volgend jaar was starten met ander niveau in groep 3. schijnt dat je verschillende boekjes hebt met niveaus. klas overslaan hoeft van mij niet, maar ze moet wel uitdaging blijven houden.
Hm er zijn toch vast ook wel sporten waar je niet vies van word? Hier een kind dat weigert vies te worden... Maar ze zit wel op ballet (voor jongen wellicht niet zo'n optie ) en vanaf september op theaterles. Dat is misschien voor hem ook wel wat? Leuke daarvan vond ik dat ze ook rollenspellen deden, om vervolgens onder begeleiding dus kritiek te krijgen van groepsgenoten en dat vervolgens in hetzelfde rollenspel te verwerken. Zag er enorm leerzaam uit. Ten eerste natuurlijk theatertechnisch erg leerzaam maar ook leerzaam als persoonlijke vaardigheid. Namelijk het leren om kritiek te geven EN te ontvangen. Vooral dat laatste is best lastig als je 6 bent. Slim of niet
@ mamachantal: Dat is erg jammer, dat deze juf minder bezig is met haar. Dat zou eigenlijk niet uit moeten maken. Zijn er geen afspraken gemaakt met de school dat zij structureel werk van een hoger niveau aangeboden krijgt? Bij ons op school wordt er vrij veel aandacht besteed aan kinderen die beter of juist minder presteren. Zo komt er regelmatig een speciale juf voor meerbegaafden en wij hebben sinds dit jaar elke 3 maanden overleg over hoe het met onze zoon gaat. Zijn juffen (uit groep 2 en 3), de IB-er en de directeur zitten daarbij. Tussendoor koppelen de juffen ook vaak terug hoe het gaat. Dat werkt wel prettig. @saskia: misschien is korfbal wat voor hem, dat ga ik bekijken. Theater lijkt me superleuk, alleen dat zit niet in ons of omliggende dorpen. Heel ver rijden gaat nu helaas niet lukken, omdat we nog 3 (jongere) kinderen hebben. Misschien is scouting wel een optie.
de intern begeleider zou het in de gaten houden. met nieuwe juf is er bij overdracht besproken over jaim, maar na 2/3 weken had ze nog steeds geen werkboekje gemaakt. Dus ik naar ib-er gegaan en de dag erna komt de juf naar me toe met een rot toon "ja ik heb haar werkboek gemaakt hoor, een hele dikke!!" in de andere groep 2 zit een kindje die net zo ver is als jaim, volgend jaar zouden ze bij elkaar in de klas komen. dan kunnen ze samen de werkjes doen
Maar alleen vooruit werken is geen oplossing! Dan doet hij volgend jaar in groep 3 4/5 en het jaar daarna in groep 4 5/6, en als je zo door gaat is hij in groep 6 klaar en dan? Veel verbreding, verrijking en verdieping inzetten is nodig om het vooruitlopen te beperken.
Daar wordt je dan wel weer wat viezer van? Al is het op zich wel gezond om te leren dat vies niet het einde van de wereld is. Wat dat betreft hier een 6-jarige die het presteert om met een bak vol pissebedden en schone handen thuis te komen En het is wel practisch... Geen stapels vieze en gescheurde kleding ook Wij hebben als voordeel dat we vlakbij een jeugdafdeling van het Hofplein theater rotterdam zitten. Dat is sowieso een goed bekendstaande theaterschool namelijk. Ze wilde met 4 jaar al graag op ballet en "op theater". Beide was pas vanaf 6 jaar mogelijk Nu vanaf dat ze 5 is op ballet (kleuterdans van klassieke juf eerst.. Daarna doorgestroomd naar een balletgroep) en dus vanaf komende september op theaterles. Leerzaam en leuk (En een practische combi want ze wil graag beroemd worden later) En vanaf september ongeveer op zwemles waarschijnlijk, afhankelijk van de wachtlijst.
Het is lastig on een niet sportief kind dat erg van lezen en denkspellen houdt aan het sporten te krijgen, ik herken mijzelf in je verhaal. Echter ging een wereld voor mij open toen mijn ouders mij een beetje gepushed hebben om op volleybal te gaan. Ik was niet meer de ergste kneus met gym . Een 'vieze' sport had ik echt never nooit gedaan, dus dit was een goede oplossing. Misschien is een binnensport iets voor hem? Tennis, zaalvoetbal e.d.?
Ik heb het voorgesteld.. Maar ze vond het verschrikkelijk. Ondanks dat veel kinderen in de klas op judo zitten sinds de schoolsportvereniging er aandacht aan heeft besteed. Hier net zo'n actieve sporter als mams. Ik heb ook tig verschillende dansvormen met veel plezier gedaan maar al het andere... Brrr En onze school doet ook mee aan een programma voor extra beweging op de basisschool.. Dus ik vind het wel prima. 3x per week gym, 4x per week naar de speeltuin in de lunchpauze, 1x per week ballet. Straks nog zwemles. En bij theaterles hoort ook dansles. Sportief genoeg