Een tijdje geleden is in het nieuws geweest dat wetenschappers kritiek hadden op bepaalde adviezen die Het Voedingscentrum geeft. Wat precies kan ik me zo niet meer herinneren. Niet kritiek op alles wat ze zeggen maar bepaalde punten.
Leuk topic! Ik doe mee Ben sowieso altijd van het gezond eten geweest maar de laatste 2 maanden ben ik de foute kant opgegaan.. Veel wit brood en sinds de zwangerschap verslaafd aan vlokken en hagelslag. Tijd om weer met beide beentjes op de grond te komen en er weer voor te gaan! Nog een tip voor de dames die melk willen vervangen maar liever niet de bewerkte soya melk uit de supermarkt willen: Zelf sojamelk maken! Hoe maak je sojamelk? Super makkelijk en super goedkoop!!!
Hier ben ik nieuwsgierig naar. Gewoon op je tandenborstel gooien en poetsen maar? Het kan geen kwaad voor je glazuur? Een vriendin van mij gebruikt kokosolie als nachtcreme. Vond ik ook zo leuke tip en nooit aan gedacht.
Ik stond nogal te kijken van je laatste zin. Voor mij ben je gewoon Astre en ik heb geen idee wie je eerst was en dat interesseert me ook niks. Dus ik denk dat jij eerder iets tegen mij hebt, zo te lezen. En ik laat mij door niemand de mond snoeren, zeker niet in een topic over gezonde voeding. Anyway: Ik heb de Harvard-driehoek even bekeken en ook daar staan koolhydraten onderaan en net als ons Nederlandse Schijf van Vijf staat daar dat je beste volkorengranen kunt consumeren. De tijd verandert en ons eetklimaat verandert en daar hoort af en toe een nieuwe Sv5 bij. Zolang ik besta is deze ook al een aantal keren verandert: zo is drinken erbij gekomen en nemen de plantaardige olieën een steeds prominenter plek in. Verder wordt het gehalte groente en fruit steeds meer opgeschroefd en dat is super natuurlijk! De gemiddelde Nederlander De Schijf is gebaseerd op het consumptiepatroon van de gemiddelde Nederlander. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld brood een prominente plek heeft in de Schijf. Woordvoerder Schutte: Koolhydraten heb je nodig in een gezond dieet. Veel Nederlanders halen hun koolhydraten uit brood door twee keer per dag een broodmaaltijd te eten. Je kunt deze koolhydraten ook vervangen door andere producten uit dezelfde productgroep, en hiermee je eigen invulling geven aan de Schijf. Verder slaat de regel Eet veel groente, fruit en brood meer op de voedingsstoffen die brood bevat, dan dat je per se alleen maar brood moet eten. Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is meer dan een afbeelding. Het geeft je kaders voor de invulling van een gezond voedingspatroon. Deze kaders zijn op 17 miljoen unieke manieren in te vullen. Je kunt er eindeloos mee variëren en je eigen draai aan geven. Hoewel quinoa en boekweit niet in de afbeelding staan, kun je ze gewoon gebruiken. Nog even over brood: Ik heb volkorenspeltbrood van een kilo zwaar waar ik zelf plakken van snijd van een ons per stuk. Volgens het VC zou ik daar dan twee per dag van mogen. Ik ontbijt met zelfgemaakte cruesli, maar stel dat ik zou ontbijten met brood en zou sporten, dan neem ik zeker een extra plak. Er is helemaal niks mis met goede koolhydraten, sterker nog: ze zijn de motor van je dieet, ze geven je lichaam energie en een aantal essentiële vitamines (zoals de B-range) en mineralen (zoals ijzer).
Volgens mij is het voedingscentrum juist niet objectief en de enige die de grootste machthebber is is de voedingsindustrie himself..... Met koolhydraten an sich is niets mis, maar in nederland eten we te veel koolhydraten! Ontbijt van brood of ontbijtgranen (kh) lunch van brood (kh) avondeten aardappel/rijst met vlees en groenten (kh) tussendoortjes met een cracker oid (kh)....... Als men eens wat meer eiwitten en verzadigde vetten zou eten dan zouden er een hele hoop minder rommel tussendoortjes zijn...
Persoonlijk vind ik soja niet gezond. Het valt ook echt niet te vergelijken met dierlijke melk qua voedingsstoffen en je kan aan de stoffen uit zuivel komen door andere producten te eten zoals eieren, kip, vis en groene groente, kiemen, zeewier. Waar ik wel benieuwd naar ben is of je het wel eens geprobeerd hebt zelf te maken. Ik heb wel eens pure sojamelk geproefd en dat is echt verschrikkelijk vies!
Dat is dus het hele punt. En dat is omgeslagen naar helemaal geen koolhydraten meer en dat vind ik een gevaarlijke tendens. De kh-tussendoortjes zouden als eerste geskipt moeten worden: crackers en koek in alle soorten en maten!
Ze bedoelt dat jij je naam verandert hebt Verder vind ik je overkomen alsof JIJ de voedingswaarheid in pacht hebt! Laat iedereen zijn eigen voedingswaarheid ontdekken!
Over het algemeen haal je toch wel uit groenten en fruit ook je kh.. Ik zwel op als een pad en wordt winderig bij teveel kh, daarom eet ik 1 x per dag mijn kh in de vorm van aardappels/pasta/rijst en brood eet ik bijna niet meer.. En als ik dat wel doe laat ik de aardappels staan.. Je hebt ook kh rijke groenten zoals bonen, linzen en courgette..
Hier kan ik me helemaal in vinden. Ik denk ook dat we als brood en aardappelland iets te ver doorgeschoten zijn in de hoeveelheid koolhydraten. Minderen kan geen kwaad. Ik heb ooit zo testje gedaan bij het voedingscentrum en het advies was ontbijt met 3 boterhammen, lunch met drie boterhammen en avondeten met weer een flinke portie aan koolhydraten. Ik vond het weinig gevarieerd en als ik zoveel brood eet krijg ik alleen meer trek. Ook hou ik heel veel vocht vast van al dat brood. Ik krijg er een hele opgezwollen buik van. Af en toe een broodje lekker, maar wel mate. Toen ik ooit stopte met enkel brood eten was ik in twee dagen twee kilo aan vocht kwijt. Ik bleef maar plassen. Allemaal opgeslagen vocht.
Jep.. En natuurlijk, brood van een goede bakker of wat je zelf bakt zonder rommel is op zich wel gezond (met mate) maar 90% van de bevolking koopt gewoon supermarktbrood (en op brood van de bakker durf ik ook niet te wedden) wat met de goedkoopste rommel is gemaakt... Vaak wordt er zelfs bruine suiker aan brood toegevoegd om het donker bruin te maken! Denk je gezonde bruine boterhammen te eten
Jep; 8 maanden en 1300 berichten geleden. Astre op 7 mei jl. Kennelijk iets van oud zeer ofzo, ik houd me er niet mee bezig, wel met gezonde voeding, dat heb je goed.
Dat is precies de reden waarom ik niet zo geloof in het voedingscentrum. Helaas heeft het wel een voorbeeldfunctie, maar ik geloof dat ze dit nog te laf aanpakken. Voedingscentrum eerlijk over eten...pff Ik hoorde dat in het buitenland al tijden wordt aangeraden om meer groente en fruit te eten..ongeveer het dubbele wat het voedingscentrum aanraad! Daarnaast betreft suiker: eet je s'ochtends een ontbijtkoekje dan heb je dagelijkse hoeveelheid aan suiker al wel binnen..voedingscentrum geeft aan dat het past in een gezond eetpatroon...tja Genoeg over het voedingcentrum: mijn advies luister naar je lichaam! Wat voor de een werkt, werkt voor de ander totaal niet. Probeer eens minder suiker te nemen en merk wat voor effect het heeft op je lichaam en je energieniveau..Als dat beter is, waarom zou je het dan niet laten?
Nee hoor geen oud zeer. Ongelooflijk maar waar, we waren het best vaak eens op veel punten. Hier zijn we het duidelijk niet met elkaar eens en dat is ook niet erg. Ik heb alleen geen zin in ellenlange discussies zonder einde. Deze ga ik dan gewoon niet meer aan.
Ik vind ook dat Het Voedingscentrum teveel brood en aardappelen adviseert per dag. Ik ben niet tegen koolhydraten, zeker niet, je lichaam heeft die energie nodig. Pasgeleden heb ik op verzoek koolhydraat arm gekookt. 5 verschillende gerechten gemaakt. Ik heb echt veel zitten eten maar uiteindelijk geen verzadigd gevoel. En mijn vriend met zijn grote lichaam al helemaal niet. Lijkt me dus geen leefstijl wat je lang kunt volhouden.
Jarenlang in een bakker gewerkt en ik werd er niet vrolijk van. Ik bak bijna nooit brood, omdat het heel snel droog wordt. Vaak binnen een dag al niet meer eetbaar. Als iemand daar nog een tip voor heeft? Moet ik direct afdekken of juist niet?
Was jij ooit bij PdL te gast? En ik wil best discussiëren over gezonde voeding. Ik zie ook niet zoveel punten waarop we wezenlijk verschillen. Maar laten we vooral terug on-topic gaan.