Aan de ene kant snap ik iets van het verhaal...een de andere kant heb ik dit echt nog nooit meegemaakt. Als je een grote kans op een spoedsectio hebt en iemand heeft ernstig overgewicht kan dat natuurlijk voor wat ongerustheid zorgen. Een ruggeprik en algehele narcose kunnen beide worden bemoeilijkt. Een ruggeprik zetten zonder dat iemand pijn heeft is ook wel weer een uitdaging. Je hebt geen feedback of hij goed zit. Preventief er pijnstilling op laten lopen lijkt me ook niet erg geweldig voor je bloeddruk. Je hebt natuurlijk ook de normale kans op complicaties. Ik snap daarom dat je echt je twijfels er bij hebt. Erg jammer dat de anesthesioloog het vraagstuk niet serieus wil nemen. Helaas heb je dit soort mensen erbij zitten. Het andere probleem waar ik mee zit is wat voor rggeprik ze denken te geven? Want het gaat hier om het geval dat je een spoedsectio zou moeten krijgen? Voordat je via een epiduraal een echt goed zittend blok hebt ben je te veel tijd kwijt als het om foetale nood gaat. Willen ze een spinale catheter preventief plaatsen? Hier zou ik helemaal de kriebels van krijgen. Is er reden om aan te nemen dat je een groot risico hebt op een spoedsectio? Heb je last van erg veel vocht vasthouden? Heb je door overgewicht veel beperking van beweging?(kun je nog met een bolle rug zitten?..is er een reden waarom ze problemen verwachten bij algehele anesthesie (is er nog sprake van een slanke nek of heb je daar ook last van overtollig weefsel?) Zo kun je een aardig tijdje doorgaan met vragen die een anesthesioloog zou moeten bekijken. Een goed gesprek met een (goede) anesthesioloog zou je echt moeten kunnen helpen met dit vraagstuk. Heel erg jammer dat je daar niet verder mee gekomen bent. Ik zou persoonlijk nog een gesprek aanvragen met een andere anesthesioloog. Maar ik snap ook wel dat de drempel daarvoor misschien wat hoog is.
Ik krijg bij voorbaat een ruggenprik. De reden bij mij is dat ik een aangeboren afwijking aan bekken/heupen en onderrug heb en daardoor een verhoogde kans op spoed sectio. Dat je via icsi zwanger bent geraakt is geen indicatie voor iets qua medische begeleiding tijdens een zwangerschap. Ben zelf immers ook via icsi zwanger geraakt. De enigste redenen dat ik bij de gynaecoloog loop is ivm mijn aangeboren afwijkingen en dat ik 7x aan mijn baarmoeder geopereerd ben. Succes en ik zou zeggen vraag het bij je gynaecoloog na wat zijn beweegreden is.
Ik zou ook eens goed de reden navragen. En now way dat er hier bij voorbaat al een ruggenprik in zou komen. Ze zitten toch op een gevaarlijke plek te wroeten met de nodige risico's dus echt alleen in noodzaak. En daarbij zou ik sowieso niet meer kiezen voor een ruggenprik ivm de risico's. Ik heb bij de 1e een ruggenprik gehad en heb de nodige bijwerkingen gekregen. Kreeg automatisch infuus met vocht (standaard bij ruggenprik), mocht niet meer van het bed af ivm de draden en lijnen. Ctg, zuurstofmeter, bloeddrukmeter eraan. Op een gegeven moment kreeg ik nog een extra infuus met antibiotica omdat we beiden koorts kregen van de prik. Prik ging op dend uur scheef zitten dus hielp niet goed meer. Kleine kreeg het moeilijk en is na de geboorte naar andere afdeling gebracht waar ze de hele nacht zou moeten blijven. Oh ja, kreeg ook nog een catheter omdat je met ruggenprik niet kan plassen. Daar ook nog eens complicaties aan over gehouden. Nee, voor mij nooit meer een ruggenprik.
De reden van ruggenprik is idd mijn gewicht. Dat zou beter zijn voor mij en de kleine dat die er dan al inzit. ik denk dat ze een epidurale willen zetten of zo'n gecombineerde, waarbij (mocht het keizersnee worden, direct kunnen toedienen. een spinale ruggenprik wil ik zelf niet, waarom de boel volledig blokkeren, ik voel dan ook helemaal niets meer, en kan dan ook niets meer. Ik wil ook niet belemmerd worden in mijn bewegingsvrijheid, en wat ik tot nog toe meekrijg qua ervaringen is dat dus. Er is geen reden om aan te nemen dat ik een verhoogd risico ben voor spoedsectio. Ik hou geen vocht vast, ben door mijn gewicht ook niet beperkt in mijn beweging, heb ook geen overtollig weefsel in mijn nek. Ik heb tot nog toe nergens last van gehad in mijn zwangerschap, zelfs niet in de eerste 3 maanden. Buiten wat vermoeidheid is dat het ook wel. Alles gaat goed, goede bloeddruk, geen suiker, kindje groeit perfect, precies op de middenlijncurve. Geen afwijkingen, gewoonweg niets. Mjin gewicht is t enige. meer niet.
Is het gewicht dan echt zo schokkend hoog? Maar al zou dat zo zijn.. dan verhoog je het risico op een kunstverlossing juist door de ruggeprik. Een gecombineerde lijkt me niet. ..spinaal werkt minder lang dan dat een bevalling duurt. Een epiduraal geeft niet altijd een goed genoeg blok om ern sectio te kunnen doen. ..dan is de reden dat vaak een spinaal gezet wordt. Er zijn extra lange spinaal en epiduraal naalden voor obese patiënten. ..maar dan moet je behoorlijk veel vet in het midden van je rug hebben. Vaak moet je wel bmi richting de 40 hebben wil je daar last van hebben. Ik kan de noodzaak er niet in zien..zo jammer dat de informatie die je krijgt zo slecht is. Misschien zit er wel een goede reden achter
Ik heb een ruggeprik gehad vanwege erg pijnlijke rugweeen. Ik lag toen op een speciaal bed. Tegen de tijd dat ik mocht persen moest ik even naar het bevallingsbed en kon zelf alweer lopen, na ongeveer een kwartier dat de ruggeprik was stopgezet. Het viel mij erg mee wat dat betreft.
Bij mij moest de anesthesist snachts komen en die heeft m ook verkeerd gezet waardoor ie dus niet werkte. En dat hoor ik bij veel mensen dus dat preventief zetten als je binnen komt is nog niet zo'n gek idee. En de kans dat je complicaties krijgt is net zo groot van alle andere dingen, de bevalling zelf en het ziekenhuis zelf volgens mij. Als ik de kans had om de prik bij binnenkomst te krijgen dan zou ik t doen
Ik heb het eerst zelf geprobeerd maar beide keren na een dag toch laten zetten, wel verkeerd geprikt overigens. Wat ik niet snap, heb beide keren ook een spoed keizersnede gekregen, maar dan moeten ze hem opnieuw zetten omdat het een andere manier van verdoven is. Preventief zou ik er niet voor kiezen, misschien is het helemaal niet nodig. Bij mijn eerste bevalling koos ik er pas voor na 16 uur weeen en bij de tweede pas na 12 uur.
heel apart dat ze dat meteen willen doen. Snap wel dat het voor hun makkelijker is wanneer de weeen minder hevig zijn maar voor jezelf lijkt met dat erg vreemd. Zelf zijn mijn weeen begonnen op zaterdag (zo nu en dan) zondag de hele dag door rugpijn (achteraf gezien rugweeen maar niet zo gezien vanwege eerste kindje). zondag avond naar het ziekenhuis en maandag begin van de avond bevallen. Het was zo nu en dan echt wel zwaar maar heb geen enkel moment gedacht aan pijnstilling. moet er niet aan denken om zo lang al een een ruggeprik te hebben en een katheter. succes met je keuze (die je ook nog kan nemen wanneer je in het ziekenhuis bent)
Een ruggenprik die ze voor de keizersnede gebruiken is niet hetzelfde als de ruggenprik die ze bij een normale bevalling geven. Spinaal of epiduraal Bij spinale anesthesie treedt binnen enkele minuten al verdoving op. Ook de motorische zenuwen, die voor de besturing van je spieren zorgen, worden geblokkeerd. Hierdoor kun je je been- en bekkenspieren niet meer bewegen. Dat betekent dat je ook niet meer kunt persen en daardoor is de spinale anesthesie niet geschikt voor een bevalling, maar wel voor een keizersnede. Epidurale anesthesie werkt minder snel (soms pas na 20 minuten) omdat de pijnstiller eerst door de vliezen heen moet om te kunnen werken. Ook is de verdoving minder intensief. Maar er zijn een aantal voordelen. De anesthesioloog kan een katheter (een dun flexibel plastic buisje) achterlaten, waardoor er een nieuwe dosis pijnstiller kan worden toegediend. Het tweede voordeel is dat je bij lagere doseringen controle over je spieren houdt omdat de motorische zenuwen niet geblokkeerd worden. In dat geval kun je dus wel zelf persen en soms ook staan en lopen. Bij hogere doseringen kan de epidurale anesthesie ook bij keizersneden gebruikt worden.
Ik snap dus niet waarom ze gelijk bij binnenkomst al een ruggenprik willen zetten. Je ligt toch al in het ziekenhuis. Als je alsnog een ruggenprik wil, is die toch zo gezet?!?
Ik ben bevallen met een ruggenprik. Haha ik zou het zo opnieuw doen! De bevalling was zo rustig en ik maakte alles mee. Ik was heel erg bang voor de pijn en vooral dat alles in een roes aan me voorbij zou gaan. Maar het gekke is, die keus kon ik altijd maken. M'n vliezen braken 3:00 en ik had direct een heftige weeënstorm. De anesthesist was binnen 30 min in het ziekenhuis nadat ik om een prikje vroeg.
Ik wil straks zonder ruggeprik of anderen pijnmedicatie bevallen. Dit gewoon omdat dat voor mijn goed voel. Mocht er over hoopt wat zijn kan ik altijd nog pijn bestrijding vragen aangezien verplicht in het ziekenhuis moet bevallen.
Dank allen voor jullie reacties. Ik ben er nu al ruim een maand mee bezig om de voors en tegens tegen elkaar af te wegen en komt er steeds op terug dat ik het niet op voorhand wil. Na een intake gesprek met de kraamzorg, vertelde ze me nog meer nadelen van een ruggenprik. Allemaal zaken die ik niet gehoord heb in het ziekenhuis. Kan dan wel zo lekker handig zijn voor het personeel e.d., maar de belemmeringen wegen voor mij nu zwaarder dan de voordelen. Ik ga ook aangeven dat ik er op voorhand ook niet voor ga kiezen om het ziekenhuis makkelijker te maken voor een wellicht-dat-er-iets-gebeurt-principe. EN ja ik mag dan zwaar zijn, maar dat is voor mij geen reden om mijn bevalling anders te laten verlopen. Mocht ik op ene bepaald moment denken dat het toch beter is, dan kunnen z e het alsnog zetten, zeker als ik lees dat het in enkele minuten gedaan is. Ik ben niet bang voor de bevalling, dat is een onderdeel van de zwangerschap. Maar erg bedankt voor al jullie meningen, uitleg en toevoegingen. Deze hebben me zeker geholpen in mijn keuze
Hoi, wat raar dat ze bij voorbaat al een ruggenprik willen zetten. Ik heb extreem overgewicht en bij mijn zoontje was ik ook nog eens 20+ kilo aangekomen waardoor mn bmi iets van 50 was ofzo. Echt heel erg zucht. Maargoed toen ook afspraak gekregen met anesthesie en die heeft gekeken of er goed te prikken was. Dat was geen probleem volgens hem, maar gaf wel aan een aantekening te maken dat als ik erom vroeg het meteen gedaan moest worden en niet eerst een uur afwachten. Ik ben toen ingeleid en kreeg uiteindelijk een weeenstorm. De meneer die hem zette was niet echt vriendelijk maar zat in 1 keer goed en wat was dat een opluchting zeg. Heb de persween gewoon heel goed gevoeld. Maar ondanks mijn extreme overgewicht dus niet al bij binnenkomst geprikt. Bij dit kindje willen ze ook gaan inleiden als het niet uitzichzelf voor bepaalde tikd komt. Mijn zoontje was namelijk 9 pond hihi. Grote baby's zitten in de familie hier en heeft niks met mijn overgewicht te maken. Ook deze keer wil ik het zonder proberen maar mocht ik een weeenstorm krijgen vraag ik gewoon weer om een prik.
er zijn idd wel wat mogelijke complicaties/nadelen verbonden aan de ruggenprik te weten oa: -koorts bij moeder+kind tijdens bevalling (komt veel voor, is meestal niets aan de hand maar voor zekerheid houden ze je dan een nacht in zks, wat ik geen straf vond...) -bloeddrukdaling meteen na het zetten. komt niet zoveel voor. is volgens mij niet echt een ramp maar wel wat vervelend. -inzakken van de weeën na zetten, dit komt voornamelijk bij eerste bevallingen regelmatig voor. is wel gevoel van balen, maar niet per se een probleem. moet je dus wel oxytocine krijgen toegediend om de weeën weer op gang te krijgen. ik had eerste en derde punt bij mijn bevalling en vond dat niet zo erg. Ik rustte wel (mentaal) uit van de ruggenprik en dat had voordelen: ik was bij het persen supersterk en kon onze dochter er snel uit krijgen. Dit was fijn, want de gyn 'dreigde' al met een vacuumpomp als het niet heel snel zou gaan, omdat ze het wat zwaar had tijdens de laatste fase. Ook ben ik niet ingescheurd en de gyn zei dat dat kwam omdat ik zo helder en pijnvrij was en goed naar haar kon luisteren bij het staan van het hoofdje. Nog een voordeel: ik heb de bevalling als heel fijn ervaren! de reden denk ik dat de anesthesioloog er zo luchtig over deed is omdat zij elke dag dagelijks ruggenprikken zetten, het stelt uiteindelijk voor hen heel weinig voor! (maar het kan dus wel een klein effect op het verloop van de bevalling hebben). Als je voor pijnbestrijding gaat ben ik een sterk voorstander van de ruggenprik tov van de 2 andere pijnmethodes (remifentanil, pethidine). dit is namelijk de enige pijnstiller (ook al ervaar je dat anders) die lokaal wordt toegediend (werkt namelijk alleen in het ruggenmerg). De andere twee komen in de bloedbaan terecht en dus zo ook bij het kind. Er is in nl - tot een paar jaar geleden- een ontzettend anti-ruggenprik beleid geweest, wat ik nooit goed heb begrepen. In de VS wordt al tientallen jaren daarmee gewerkt, terwijl middelen als remifentanil en pethidine op veel kleinere schaal zijn gebruikt. Sorry voor het lange verhaal... Veel succes met je keuze!
Info hierboven is niet compleet en ook niet juist.nu even geen laptop maar de juiste info is wel in een voorlichtingsbrochure te vinden
Ik kan die ongetwijfeld googelen, heb die namelijk vanuit het ziekenhuis niet gekregen (ook niet toen ik er specifiek om vroeg. daar deden ze niet aan???). Is er een specifiek document waar het goed in staat? Vandaag weer gesprek bij een gyn gehad. Had genoteerd dat ik t niet wilde op dit moment. Hij probeerde het nogmaals uit te leggen dat ik, vanwege mijn gewicht, er goed aan deed preventief te laten zetten, om dit in alle rust te doen, want voor een anesthesist is het 'makkelijker' om te zetten wanneer ik nog niet vol in de weeën zit. Ik ben in tegenstelling tot dunne mensen 'moeilijker' te prikken, of moeilijker in 1x goed te prikken, en dan wil het nog niet zeggen dat het ook goed werkt omdat ik dik ben blablabla. OK, doktoren, ik weet dat ik zwaar ben, daar is een medische oorzaak voor, fijn dat jullie dit keer op keer me aan herinneren. ik snap dat het in alle rust zetten fijner voor de anesthesist is, maar....ik ben niet voor dingen medisch doen die wellicht niet nodig zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik mijn dochter zelf ter wereld kan brengen zonder medische ondersteuning en als het echt echt echt niet anders kan, dan geef ik me over aan de behadelingen die hiervoor nodig zijn. Het wat , zou, als principe werkt beide kanten uit, wat als het niet nodig is en ik krijg een ontsteking of de kleine krijgt koorts, wat voorkomen had kunnen worden door niet voor de ruggenprik te kiezen. sja wat ik dan wijsheid....om het dan maar makkelijker te maken voor de anesthesie? dat is voor mij geen valide reden, dat is werkvergemakkelijking voor een professional door tegen mijn eigen gevoel/grens in te gaan. De enige valide reden is voor mijn kleintje. als zij het zwaar krijgt, daar doe ik t voor. de rest, zit ik niet op te wachten