doortoetsen?hoe werkt dat hoe lang duurt het?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 21 mei 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    arevinol: 10 weken lijkt me echt veel te lang!nee dat kan echt niet bij zoontje. hij zou willen weten waar het echt over gaat.
    dat is ook een vraag. moet het kindje het niet weten? want zoontje kan erg speels om gaan met vragen. om te kijken wat de reacties zijn van de juf.
     
  2. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Mwah, voor mijn dochter was dat niet echt een probleem. Ze heeft wel heel lang t idee gehad dat ze naar gr3 zou gaan. Ik weet niet of de juf dat ook letterlijk tegen haar gezegd heeft, maar ze ving natuurlijk wel eens wat op. Ze kreeg op een gegeven moment bijvoorbeeld ook een 'grote' (gr2) stoel, als enige in de klas (terwijl ze niet de allergrootste is; ze zit niet in een combiklas). Dat vond ik niet zo goed, maar zij vond t geweldig.

    Maar ook na het doortoetsen was nog niet duidelijk of ze daadwerkelijk door zou gaan naar gr3.
    Alleen hoe ze haar meer gingen uitdagen. Verrijkkingsstof hebben ze hier op school niet echt (tenminste, wat ze al hadden aangeboden en nu ook meer kindjes krijgen, was direct al te makkelijk).
    En dat is nu dus wel iets waar ik bij een nieuwe school goed naar kijk. Al blijft het afwachten. Ze zeggen namelijk allemaal dat ze zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat ze vooruit gaan lopen op de stof. Maar het ligt natuurlijk helemaal aan het kind, hoe ver het is, waar de interesses liggen of je dat in de praktijk ook altijd kunt voorkomen..

    Pas in maart kwam de 'beslissing' dat ze niet naar gr3 zou gaan. Ik heb tegen haar altijd gezegd dat we het nog niet wisten. Eerst was t wel een beetje verwarrend voor dr, maar ze vond t al snel wel prima.
     
  3. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    wat goed dat het zo spoel gelopen is. omdat het geen combi klas is heeft ze haar vrienden natuurlijk in haar klas. zoontje zit op combi klas.
     
  4. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    schrijven en puzzelen dezelfde vaardigheid? Mijn dochter is niet zo van het puzzelen, doet ze iig niet veel. Maar schrijven wel.

    Sociaal emotionele ontwikkeling, tja wat is dat.. Het is ook zo afhankelijk van de groep, hoe pas je daar in.
    Mijn dochter is heel dik met haar nichtje van bijna 7, maar kan ook best leuk met dr neefje van net 4 spelen. En in de klas heeft ze gewoon leeftijdsgenootjes waar t goed mee klikt. Maar dat is 1 op 1.
    Een groepje oudere kinderen, daar moet ze echt nog tegen op boksen, dat kost energie, want die kinderen zijn alweer wat handiger. Letterlijk, ze kunnen fysiek (iig vaak) meer, maar zijn ook verbaal pittiger, vooral meisjes. Jongere kinderen blaast ze omver, dan is ze 'de grote zus', gaat zij weer heel erg betuttelend doen. Met leeftijdsgenootjes gaat t soms ook hard tegen hard, maar die kunnen elkaar meestal goed aan.
    Klinkt misschien een beetje negatief, maar kleuters onder elkaar vind ik best hard. Het is niet allemaal leuk en lief, ze moeten echt hun mannetje leren staan.

    Emotioneel; dan denk ik aan, gaan ze nog snel huilen, zoeken ze erg veel bevestiging, hoe is het zelfvertrouwen. Maar dat hangt ook weer enigszins samen met het groepsgevoel. In de ene groep kom je beter tot je recht dan in een andere groep..
     
  5. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Zo zou ik het denk ik ook omschrijven.

    Lenn heeft heel vaak de bevestiging nodig dat hij het wel kan als hij er even rustig naar kijkt en vooral dat hij het gewoon moet proberen. Mama helpt wel als het niet lukt, wil alles 1" keer voordoen of uitleggen als dat nodig is. Maar hij heeft wel de neiging om zijn koppie te laten hangen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Hij kan zoveel, alleen vind hij het soms moeilijk om dat te laten zien.

    Totaal niet erg, hij is nog heel jong, maar wel een bevestiging dat hij lekker moet blijven kleuteren. Sociaal emotioneel (wbt omgang met klasgenoten), is hij toe aan groep twee. Hij speelt vooral met kinderen uit groep 2, kan zich prima redden in de klas en bijt van zich af als dat nodig is.

    Maar goed, hij vind het ook heerlijk om met de leerlingen van groep 8 om te gaan (kind op kind begeleiding 1x in de week. Groep 8 speelt met groep 1 of groep 8 helpt mee met de weeksluiting van groep 1/2) dus dat zegt voor mij ook weinig
     
  6. yildith

    yildith Nieuw lid

    23 mei 2014
    1
    0
    0
    NULL
    NULL
    ik reageer even omdat ik niks kan vinden hierover en het ms toch enigszins gerelateerd is. Wij hebben een dochter van 2,5 en ik heb al langer het idee dat ze erg veel weet. Op comsultatie bureau heb ik ernaar gevraagd en met bepaalde dingen paste ze niet binnen de kinderen tot 4. Terug gebeld door pedagoog en mail doorgestuurd gekregen over hoog begaafde kinderen is een mogelijkheid en houd er rekening mee. Ik ben benieuwd vanaf welke leeftijd is dit te testen en wat moet je ermee. Ze is heel erg van tellen, vormen, letters. Ik speel er wel met haar mee omdat ze dit leuk vind. Heb haar op kinderdag verblijf gedaan. Ze kent het alfabet van a tot z in het nederlands en engels de vormen ook beide talen. Ze leest een aantal cijfers en letters ook in beide talen groeten Yildith
     
  7. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm mja... Als alles gewoon gaat is het vooral leuk om te weten.
    Als het op een zeker moment minder goed gaat kan een hoge score deuren openen dje anders gesloten blijven.
    Geen garanties daar.
    En sommige scholen hebben geen iq-test nodig km een slimme leerling tevreden te houden. Er zijn genoeg methodes om slimme kinderen op het juiste pad te houden.

    Zoals bijv bij arivenol en wellicht ook bij belize.
    Bij ons op school doen ze weinig met een hoog iq en moet je kind zich eerst bewijzen. Onze dochter durfde dat niet en wij zaten met de gebakken peren. Terwijl een klasgenootje wel duidelijker blijken wat hij van dat hele kleuteren vond en over mocht van groep 1 naar 3.

    Maar zolang alles goed gaat en iedereen (bovenal je kind natuurlijk) tevreden is... Kost het vooral heel veel geld.
    De verzekering vergoed niks tenzij je "een goed excuus" hebt.
    Zoals bijv vermoeden van autisme of gedragsproblemen.
     
  8. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    En vergeet niet dat ze in de kleuterklas een hoop leren die belangrijk zijn voor de rest van de schooltijd. Denk aan werkhouding, concentratie, luisterhouding etc.
     
  9. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Dat leer je niet van 4 knopen op volgorde van groot naar leggen als dat ook al kon toen je 2 was :)
     
  10. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    yildith: testen van IQ kan vanaf 2,5 jaar met een non-verbaal test.
    kosten moet je zelf betalen tenzij je kindje ernstige gedragsproblemen toont.
     
  11. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63

    zoontje gedraagt zich wel hoor. hij klaagt juist dat de andere kinderen dat niet kunnen; eventjes stil zitten als de juf praat...

    het kost hem wel extra energie want een boel wat ze moeten leren weet hij al.
     
  12. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Nee klopt, maar het is wel onderdeel van het kleuteren.
     
  13. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    En wat leer je daar dan van?

    Het was namelijk een reactie op de opmerking dat ze zoveel leren in de kleuterklas.
     
  14. Tamio

    Tamio Niet meer actief

    Nou precies, daar krijg je juist faalangst en een slechte werkhouding van.
     
  15. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ja dat!
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.136
    8.868
    113
    #96 NiekeKris, 24 mei 2014
    Laatst bewerkt: 24 mei 2014
    Maar dat ging over werkhouding, concentratie, luisterhouding ed, toch? En dat heeft dan, in mijn ogen, weer niets met die knopen te maken. ;)

    Ik zie het in de klas van mijn dochter ook. Zitten meerdere kindjes in die voorlopen, cognitief weet ik niet of er veel verschil tussen zit, maar qua dingen als concentratie en luisterhouding zie ik heel duidelijk een (heel) groot verschil tussen de kinderen. Ze gaan hier na de vakantie ook allemaal 'gewoon' naar groep 2 en de juf vindt dat bij sommige kinderen nog best 'spannend'. Niet omdat ze het cognitief niet aan kunnen, maar wel ivm de 'omliggende dingen'. Ze krijgen volgend jaar trouwens alle vier verrijkingsmateriaal, dus ook de kinderen met een mindere werkhouding, concentratie, luisterhouding ed. Want dat hebben ze cognitief gezien nodig, maar verder hebben ze dan nog een heel kleuterjaar om aan de andere dingen te werken, zodat dat in groep 3 hopelijk geen probleem meer vormt.
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.136
    8.868
    113
    En waarom zou je hem dat niet vertellen?
     
  18. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    nee, niet het geheim houden of zo. ik bedoelde; als hij achter de comp zit kan hij heel veel vragen beantwoorden. dat hij steeds van 7 vragen of zo krijgt dat zou hij niet leuk vinden denk ik.
     
  19. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    hij focust juist na 3 vragen of zo...
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.136
    8.868
    113
    Geen idee of het maar om 7 vragen gaat, denk dat dat wel mee valt. Maar ook dat lijkt me dan wel een goede oefening/iets wat hij moet leren, het werken 'zolang als het duurt'? Ik zeg niet dat het goed of fout is, maar het is wel zoals het gaat in het meeste onderwijs in Nederland...
     

Deel Deze Pagina