stoomoven ja of nee?

Discussie in 'De lounge' gestart door loeka12, 27 mei 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. loeka12

    loeka12 Actief lid

    9 aug 2008
    253
    0
    16
    Utrecht
    Hallo, wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht en zijn nu een nieuwe keuken aan het uitzoeken. Nu hebben verschillende keukenboeren ons lekker gemaakt met een stoomoven en zitten dit nu te overwegen. Maar we hebben er geen ervaring mee. En ben dus benieuwd naar wat objectieve meningen

    Dus mijn vraag: wie heeft er een en zweert erbij, of gebruikt hem juist nooit? En is het dan nog nodig om een magnetron erbij te nemen of een oven? Wij denken nu aan een stoomoven en ook een combi magnetron/oven erbij. We hebben naast twee kinderen van 3 en 5 ook een babietje van 4 mnd, dus daarvoor is een magnetron voor flesjes/evt. potjes wel ideaal denk ik?

    alvast bedankt voor de tips!
     
  2. Zolief

    Zolief Fanatiek lid

    2 jan 2012
    1.413
    44
    48
    Onderin Nederland
    Wij hebben het precies zo.
    Dus een stoomoven en een oven met magnetron functie. Beide onder elkaar.

    Ik vind de stoomoven heerlijk! Het is ook heerlijk om gewoon begin van de middag de aardappels en groenten in te doen. kun je smiddags weg en om 6 uur is het klaar.
    Alles is veel lekkerder uit de stoomoven en het is gezond om zonder zout te koken. Wij missen het zout allebei echt niet omdat alles zoveel lekkerder smaakt. Ook als hier mensen eten die zout gewend zijn hebben ze dit niet door!
    Ook ovenfriet is zoveel lekkerder uit de stoomoven!

    Wij vonden het eng om geen magnetron meer te hebben. In de praktijk gebruiken we ook meer de stoomoven dan de oven/magnetron (ook met eten opwarmen enzo). Sowieso gebruiken we beide ovens ook regelmatig tegelijk. Je kunt een cake bakken en je avondeten maken. Of een rollade in de oven en je groenten en aardappels in de stoomoven.
    Met pizza eten kun je er 4 tegelijk bakken.

    Ik zou als je een magnetron overweegt erbij te nemen altijd een combinatie van oven met magnetron functie nemen. Dan heb je tenminste ook wat aan de oven!
    Het is wel zonder de oven/magnetron te doen uiteraard. Een potje kun je ook in de stoomoven warmen of in een pannetje op de inductie/gas.

    Wij vinden het ideaal, zou niet anders meer willen. En we vinden het ook fijn om ze allebei te hebben. Wel een luxe, maar heerlijk!
     
  3. loeka12

    loeka12 Actief lid

    9 aug 2008
    253
    0
    16
    Utrecht
    Bedankt voor je reactie! Ja luxe is het zeker, maar wat ik zo fijn vind is dat het ook echt een stuk gezonder is, en dat het eten zoveel lekkerder smaakt. Misschien dat de kids (en ml) dan ook makkelijker groenten gaan eten *wishful thinking

    Wel komen we vaak laat van werk thuis en moeten dan snel het eten klaarhebben. Kan dat ook met stoomoven? En kan je het ook inderdaad opzetten en dan weggaan?

    en wat vind je een nadeel vd stoomoven? Is het bijvoorbeeld lastiger schoon te maken oid?
     
  4. Zolief

    Zolief Fanatiek lid

    2 jan 2012
    1.413
    44
    48
    Onderin Nederland
    Je zou in principe het smorgens in de stoomoven kunnen doen (groente en aardappels) en dan aanzetten dat het klaar is als jullie thuis komen. Anders doe je er ongeveer een half uur over. maar dat ligt aan jullie stoomoven. Welke hebben jullie op het oog?.
    Je kunt als je thuis komt en hem dan pas aanzet ondertussen makkelijk andere dingen doen of aandacht aan de kids geven; het kookt niet over.
    Het voordeel is ook nog, naast dat het veel gezonder is, dat je meerder groenten tegelijk kunt maken. Kost geen extra pan ofzo. Ik doe er nu standaard 2 verschillende.

    Als ik naar een verjaardag ga ofzo, zet ik het ook altijd zo klaar dat het klaar is als ik thuis kom. Heerlijk, dan is het zo aanschuiven en eten maar :)

    Het schoonmaken is zo gedaan, dat is echt niet veel werk. sponsje erdoorheen en het is schoon.

    Eigenlijk nog geen nadelen ondervonden. Alleen dat je wel de watertank altijd leeg moet halen en goed laten uitlekken op het aanrecht anders krijg je alg denk ik ;)
    Misschien krijgen jullie er wel 1 op de kraan aangesloten? Dat lijkt me nog makkelijker. Dan hoef je er niet aan te denken.

    Wij hebben een S.iemens studio line. Daar zit ook een clean functie op.. dus hoef je er niks aan te doen.
     
  5. Valerie

    Valerie Fanatiek lid

    22 jun 2007
    4.206
    1.041
    113
    Vrouw
    Ook hier een stoomoven en die bevalt heel goed. We gebruiken hem best veel, vooral om groenten te stomen. Maar ook bijvoorbeeld om broodjes of cake te bakken met stoom en op deze manier ook vlees/vis, etc. Heerlijk! Wij hebben geen magnetron (ook nooit gehad toen we nog geen stoomoven hadden, overigens), maar eten opwarmen gaat prima in een stoomoven en is zelfs veel gezonder dan opwarmen in een magnetron. Net als het ontdooien van bevroren producten trouwens. Ook babyflesjes en speentjes kun je in de stoomoven makkelijk "uitkoken" (stomen dus). Een aparte sterilisator is dan niet nodig.

    Het probleem met de watertank herken ik niet, want onze stoomoven zit rechtstreeks aangesloten op een kraan. Hij pakt zelf de juiste hoeveelheid water dus daar hoeven we niet naar om te kijken. Het enige nadeel vind ik dat er geen grilfunctie in de oven zit. Ons werd destijds verteld dat die combinatie niet mogelijk was met een stoomoven. Maar dat is inmiddels zo'n 6 jaar geleden, dus misschien dat de nieuwe generatie stoomovens wel kan grillen. (?)

    Verder kan ik geen nadeel bedenken. De oven is ook als 'gewone' oven te gebruiken (bij ons kun je hem instellen op 0%, 30%, 60% of 100% stoom), dus als je een keer geen zin hebt in gestoomd eten, kun je ook een 'gewone' ovenschotel maken.

    Ohja, je vroeg nog naar het schoonmaken. Dat gaat eigenlijk 'vanzelf'. Wij plaatsen wel altijd een gesloten bakplaat onder de bakplaat (met gaatjes) waarop het eten ligt, zodat die het vocht opvangt. Deze bakplaat wassen of spoelen we wel na ieder gebruik even af. De oven heeft een "auto clean" functie, maar die gebruiken we eigenlijk bijna nooit omdat hij niet echt vuil wordt.

    Succes met jouw keuze.
     
  6. Hoek

    Hoek Actief lid

    11 dec 2013
    442
    0
    0
    Stoomoven op t werk. Ik zweer erbij! Als we thuis ooit zelf nieuw moeten komt er een Stoomoven!
     
  7. cd28

    cd28 Fanatiek lid

    25 jul 2012
    1.344
    106
    63
    Geweldige uitvinding! Ik zou niet meer zonder kunnen. Wij hebben er een met waterreservoir. Gewoon voor je hem weer aan zet vers water erin. Stelt niets voor. Algen groeien er echt niet in hoor.
    Met reservoir is hij een stuk goedkoper dan als hij op de kraan is aangesloten.
    Verder hebben wij dan ook een oven met magnetronfunctie.
     
  8. Zolief

    Zolief Fanatiek lid

    2 jan 2012
    1.413
    44
    48
    Onderin Nederland
    Ik ben wel even benieuwd hoe jij vlees in de stoomoven bereid en vis.
    Ik heb dat nog nooit gedaan eigenlijk..
     
  9. Zolief

    Zolief Fanatiek lid

    2 jan 2012
    1.413
    44
    48
    Onderin Nederland
    Wat maak je er op je werk in dan?;)
     
  10. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Wij stonden 5 jaar geleden voor dezelfde keuze. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een gewone oven en een gewone magnetron er boven. Heb er nog geen spijt van gehad. Heb nog nooit een stoomoven gemist.

    Mijn tip is: als je tot nu toe nog nooit gedacht hebt: Had ik maar een stoomoven, dan heb je er ook geen nodig.

    Dito met een cooker, trouwens. Hebben we ook niet genomen. Wel getwijfeld. Op het werk hebben we er één en nu ben ik blij, dat we er geen thuis hebben. Ik drink niet heel de dag door thee, zo'n ding vreet energie (houdt de boiler bijna continu op temperatuur), heeft snel last van kalkaanslag, spettert wel eens (op mijn hand! au!) en ik vind de bediening niet fijn (kinderslot, waar mijn kind zich alsnog aan kan branden...)
     

Deel Deze Pagina