In Spanje heeft iedereen 2 achternamen. Dit zijn de achternamen van je vader en je moeder. Als je trouwt (in Spanje) houd je je eigen achternamen. Je kinderen krijgen de eerste achternaam van de vader en de eerste achternaam van de moeder. Iedereen heeft en houdt dus altijd 2 achternamen, die ook altijd beide gebruikt worden.
Dit is een van de redenen waarom wij niet zijn getrouwd toen ik zwanger was. Ik wilde niet trouwen om de "zaken" goed te regelen. Ik wilde trouwen om elkaar in de eerste instantie uit liefde iets te beloven. Als ik zwanger trouwde voelde het voor mij als: even snel, omdat het moet, omdat het hoort bladiebla. Ook wilde ik niet met een dikke buik in m'n droomjurk. Hij heeft onze dochter dus in de eerste instantie alleen erkent en bij de rechtbank gezag aangevraagd. Is weinig werk en goed geregeld. We zijn getrouwd toen onze dochter 1,5 was. Super leuk! Zo heeft je kerel ook nog even om aan het idee te wennen hahah
Voor erkenning zou ik wel gaan, maar ik zou nu niet "snel snel" trouwen of partnerschap aangaan gewoon voor het kind. Hier werd een huwelijk ons opgedrongen door mijn ouders toen we een huis kochten. "Omdat het makkelijker was". Maar echt no way dat ik alleen voor een stel bakstenen effe snel ging trouwen. 1 jaar nadat we ons huis hadden gekocht heeft mijn partner me ten huwelijk gevraagd . Ik wil zo'n dingen uit liefde doen, niet omdat het het administratief makkelijker maakt.
Hoe vermeld je dat dan op een geboorte kaartje? Als je niet getrouwd bent? bijvoorbeeld Onze kleine Demi is geboren Demi Donders Sjoerd Donders & Anne Hermans Ik vind het zo als of het kind niet van mij is en uit een eerdere relatie afkomstig is.. ( weet niet of je de achternamen vermeld op bvb een geboortekaartje) maar paspoort en bij de huisarts.. vind het maar vreemd.
Nou dat vind ik dus ook! Gesprek met vriend en gezegd dat ik me dan net een buitenstaander voel. En omdat hij al een kind heeft uit een eerder huwelijk, wil ik nu niet weer 'er niet bij horen' qua naam... Hij begrijpt het, maar vind het niet de tijd om te trouwen... Ben ik helemaal met hem eens...ik wil het nu niet. Ga niet trouwen om dingen te regelen...geregisteerd partnerschap misschien maar ja, is hetzelfde als trouwen...maar ik niet dat hij het nu ineens wel wil...ik wil dat ie het wil voor mij, maar daar is het de tijd niet voor.... Best verdrietig nu
Wij zijn wel getrouwd, maar zo zal ons kaartje er ook uit zien....dat heeft niks met trouwen te maken. Het is alleen nog niet duidelijk of het kind mijn naam of die van mijn man zal krijgen. Overigens kan je eventuel op de kaart ook gewoon alleen de voornaam van jullie kind noemen ipv voor- en achternaam.
Fijn dat we daar het zelfde over denken. Ik ben ook niet getrouwd dus bij ons zal ik me een qua achternaam een buitenstaander voelen.. Nu wil ik sowieso geen op en top bruiloft maar gen op een maandag, en daarna lekker op vakantie ofz. Ik vind een kind samen hebben nog meer betekenen dan trouwen, want je kan altijd nog scheiden. Als je samen een kind hebt, zul je voor altijd verbonden zijn. Dus waarom niet trouwen of geregistreerd partnerschap. Ik vind het idee lullig dat ze mijn achternaam noemen, en dan vragen na die van het kind en dat een hele anderen is.. alsof ik de oppas ben die mee na de dokter ziekenhuis of dagverblijf ga zucht :O
Mensen die je een kaartje stuurt weren echt wel dat jij de moeder van het kind bent. Ik heb nog nooit gedacht bij jet lezen van geboortekaartjes dat de moeder vanwege de achternaam niet de moeder was of dat er een andere vader bij hoorde. Wij zijn noet getrouwd en ik had heel graag de achternaam van mijn vriend gehad. Maar we zijn ruim een jaar verder en niemand heeft ooit gevraagd of ik de oppas was of tweede vrouw of een ander dan zijn moeder. Mijn zusje is ruim binnen 1,5 jaar na de eerste ontmoeting zwanger geraakt, samen gaan wonen en getrouwd. Ik twijfel aan de meerwaarde van hun huwelijk en hoop van harte dat het een sprookjesend krijgt. Maar ik denk echt noet dat hun relatie beter, waardevoller en echter is omdat zij wel getrouwd zijn.
Wij zijn wel getrouwd en hebben het zo gedaan: Geboren Dirk Dinges Danges Zoon van Dirks Vadernaam Dirks Mama Mijn naam is niet mevrouw Vadernaam. Zo heet mijn schoonmoeder. Ik ben gewoon mevrouw Mama.
Waarom heb je in vredesnaam een andere achternaam dan je eigen achternaam nodig om het gevoel te krijgen dat je erbij hoort? Als je trouwt verandert wettelijk gezien je achternaam niet. De ouderwetse conventie is dat getrouwde vrouwen hun mans achternaam met een streepje aan hun eigen naam plakken. Maar dat is alleen in het dagelijks gebruik, heeft geen wettelijke grond. Geef gewoon jullie kind je eigen achternaam. Dan is duidelijk wie de moeder is, ben jij geen buitenstaander, blijven ze onderscheiden van de andere kinderen van je vriend. Kan je vriend altijd nog als jullie ooit trouwen jouw naam aan de zijne plakken. En mocht het ooit tot een breuk komen dan zit je niet met kinderen met de verkeerde achternaam.
Bij geregistreerd partnerschap mogen jullie ook elkaar s naam gebruiken. Man mag ook naam van vrouw gebruiken. Gemeente Midden-Delfland / Internet / Veelgestelde vragen / Wanneer mag ik de achternaam van mijn partner gebruiken?
Mijn vriend wil niet dat het kindje mijn achternaam krijgt... Ideaal zou voor mij zijn dat we allebei beide namen dragen.... Maar het gaat me er meer om dat hij nu uit plicht besef wel die binding met me wil aangaan... Maar alleen omdat ik zijn kind draag , toen het alleen om mij ging wilde huj het niet... En DAT maakt me verdrietig
Alleen bij trouwen wordt je kind erkend.Voor de rest moet je partner/vriend het kind toch erkennen bij het gemeentehuis.
Ik bespeur toch wel veel ongelijkheid in jullie relatie. ..hoe zo HIJ wil niet...jij hebt toch zeker ook nog iets te willen?
Waarom doe je het kind niet eerst erkennen? En na de geboorte kan hij ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Beide procedures zijn gratis en je kunt zelf kiezen welke achternaam. Nu zit ik wel in een totaal andere situatie en waren we voor de zwangerschap al verloofd. Na de zwangerschap trouwen we. De zwangerschap is voor ons geen reden om eerder te trouwen.
Mijn opa (de vader van mijn vader) staat er op dat ik en mijn partner een samenlevingscontract afsluiten of gaan trouwen, omdat het dan goed geregeld zou zijn voor onze dochter. Ik heb hem nu erkend als vader en het ouderlijk gezag geregeld. Is dit genoeg? Want een samenlevingscontract of huwelijk wordt nogal lastig, aangezien mijn partner nog schulden heeft. Deze schulden zijn van hem uit zijn verleden en wil hij gescheiden houden. Hij wil niet dat dat ook mijn schulden worden en dat ik daarvoor op draai met mijn salaris. Mijn vraag: is trouwen of een samenlevingscontract echt zoveel beter dan het ouderlijk gezag en de vader erkennen?
tsja...snap jouw vriend wel. Ik ben zelf ook al eerder getrouwd geweest, mijn eerste man is op mijn 23e overleden en ik had mijn grote dag al ooit gehad en wilde dat niet meer. Mijn (nu man) wilde wel graag en dan ook met alles erop en eraan. Ik wilde ger. partnerschap of ff op maandag een krabbel zetten. Omdat het voor hem wel de eerste keer was en hij dit zo graag op de "grote" manier wilde, heb ik mij daarin in geschikt en zijn we dus met alles erop en eraan getrouwd (met paarden, grote jurk etc). Achteraf toch misschien ook wel blij mee. Kortom, ik snap jouw vriend, maar vind wel dat hij zich ook wel een beetje naar jou mag schikken! Zeker nu er een kleine komt!
Wij zijn nog steeds niet getrouwd en ons 3e kindje is onderweg. Alle drie de kinderen zijn wel erkend en voor de oudste 2 gezag aangevraagd (jongste kan pas als deze geboren is). We zouden graag willen gaan trouwen, maar doen dit pas als we alles erop en eraan kunnen doen. Dus niet vlug, vlug voordat het kindje geboren is. Op onze geboortekaartjes staat het volgende: Baby Achternaam trotse papa, mama, broer en zus Papa, Mama, B. en E. Dus alleen bij de baby staat de achternaam vermeld, verder bij niemand anders. Het is zo al duidelijk genoeg dat we een gezin zijn en allemaal bij elkaar horen.