Waarde van een vast contract

Discussie in 'De lounge' gestart door mol81, 29 mei 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. manytroubles

    manytroubles Actief lid

    9 dec 2006
    357
    0
    0
    Ik werk ook in het onderwijs. Heb vorig jaar, wegens verhuizing mijn vaste contract opgezegd. Ben toen via de invalpoule in mijn nieuwe woonplaats weer aan het werk gegaan. Eerst op invalbasis, daarna tijdelijk contract. Heb een geweldig jaar gehad qua werk. Veel nieuwe uitdagingen en een hoop geleerd. Per 1 augustus lig ik er weer uit, helaas. Dan ga ik weer via de invalpoule aan het werk. (hoop ik). Ook ga ik voor de tussentijd een uitkering aanvragen.
    Ik ben blij dat ik mijn vaste contract heb opgezegd, mijn horizon is verbreed en mijn vrijheid veel groter.

    Moet wel zeggen dat ik dit kon doen omdat mijn man een baan heeft waarmee hij prima verdiend. Anders was het uiteraard een heel ander verhaal geweest!
     
  2. Minerva

    Minerva Niet meer actief

    Hoe kom je daar nou weer bij?! Sorry, hoor, maar dit is écht onzin.
    Kijk maar eens op de website van het UWV. Daar wordt het verschil duidelijk uitgelegd.
     
  3. Linana

    Linana Niet meer actief


    Ik werk bij het UWV en ik kan je vertellen dat de praktijk echt anders bewijst ;)
     
  4. minon

    minon Niet meer actief

    Dat vaste contract zegt echt helemaal niks. Ja je werkgever heeft een iets langere opzegtermijn maar wat heb je daaraan in deze tijd? Ontslagvergoeding krijg je ook lang niet altijd. Het uwv keurt je ontslag toch wel goed. Mijn vader is een jaar geleden ontslagen. 52 jaar, hartstikke goedlopend bedrijf hij was de enige in die functie en zonder die functie zou het bedrijf het niet lang redden omdat ze dan de klussen niet uit konden voeren. Achteraf bleek dat ze een goedkoper iemand op het oog hadden. Rechtsbijstand en alles opgehad maar uwv keurde het gewoon goed. Ondanks alle bewijzen die we aanleverden. Agenda's, overuren die hij maakte alles. Baas had zijn eigen agenda gemaakt met veel minder werkuren erin ondanks dat die wel uitbetaald stonden op de loonstrook. Heel gezeik geweest maar hij moest eruit en nog zonder vergoeding ook omdat er zogenaamde economische redenen waren volgens het uwv. Niet dat hij nog wilde werken na dat gedoe maar op je 52e ergens anders een baan vinden is tot nu toe onmogelijk gebleken. Moraal van het verhaal: mijn vader dacht ook een goed lopend bedrijf vast contract maar binnen een paar weken lag ie er toch echt uit. Ik hecht er dus niet teveel waarde meer aan.
     
  5. Cindy81

    Cindy81 Fanatiek lid

    28 feb 2012
    2.271
    50
    48
    Ik ben vorige week ontslagen op economische gronden en met een beeïndigingsovereenkomst buiten de deur gezet. In overleg met de rechtsbijstand ga ik hiermee akkoord. Er spelen nog wel meer en andere dingen, maar ik kan niks bewijzen dus daar sta je dan. En de puf om te strijden heb ik momenteel niet (ben pas overspannen geweest en pas sinds paar weken weer aan het werk) dus ik heb me er maar een soort van bij neergelegd dat ik na 7,5 jaar op straat sta.

    Ik verbaas me er echt over hoe makkelijk iemand met een vast contract ontslagen kan worden.
     
  6. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Als het een droombaan is niet.
    Nu 2x op rij met vast contract van de ene op de andere dag op straat gestaan.
    En toen me dat met een tijdelijk contract gebeurde heb ik m'n contract uitgewerkt en in die tijd een andere baan kunnen zoeken.
    Incl solliciteren onder werktijd zodat me dat geen vrije tijd kostte.


    Ik zou wel inzetten op een vast contract overigens... Meer om te kijken naar de intenties van een bedrijf.
    Maar ervaring leert... Een vast contract is zeker niet zaligmakend.
    Zeker niet bij een reorganisatie of iets dergelijks.
     
  7. Lindangel

    Lindangel Fanatiek lid

    27 dec 2007
    3.742
    1
    0
    Ik zou zeker inzetten op een vast contract, maar de ideale baan ook niet laten schieten vanwege een tijdelijk contract. Ik zou dan wel minimaal een jaarcontract willen.

    Overigens zijn ze in veel organisaties helemaal niet zo happig meer op vaste contracten, en helemaal niet in eerste instantie. Ik hoor het in ieder geval nooit. Zowel bij de overheid als in het hoger onderwijs (waar ik in werk) delen ze alleen vaste contracten uit bij hoge uitzondering.
    Ik weet niet om wat voor soort organisatie het gaat? Als je er toevallig al iemand kent zou ik eens informeren wat het beleid is t.a.v. vaste contracten.
     
  8. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Dank jullie voor alle antwoorden. Ik wil het in ieder geval proberen qua onderhandelen over mijn vaste contract. Ik heb toch het idee dat de onderwijssector niet of minder gevoelig is voor ontslagen vanwege geen werk. Heb nog nooit gezien dat iemand ontslagen werd, alleen bij slecht functioneren. Maar niet vanwege geen werk. Zeker niet in directiefuncties.

    Ik las dat iemand een opzegtermijn van drie maande noemde, ik las dat het twee maanden was. Vanuit werkgever drie maanden en vanuit werknemer twee maanden, dit moet ik nog maar even goed na zoeken.
     
  9. KimK

    KimK Niet meer actief

    Vast contract is vooral fijn als je een hypotheek wil aanvragen, gaat toch net ff wat makkelijker.... Voor de rest zegt het niet veel meer als een jaarcontract.... Als ze van je af willen lukt dat toch wel.
     
  10. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik heb op dit moment ook een vast contract. Is de afgelopen jaren wel heel fijn geweest. Maar de (arbeids)markt trekt weer aan, dus is het risico kleiner, dat je er alsnog uitvliegt (als je een goede werknemer bent, ten minste). Daarnaast geld nog altijd, dat ze je na 2x een vast contract moeten aanbieden.

    Waar je naar moet kijken, is het volgende: Heeft deze werkgever er veel baat bij, om alle werknemers een jaarcontract te bieden? Kost het hem veel meer als een werknemer een vast contract heeft? En zijn die kosten hoger dan de kosten om een nieuwe werknemer aan te nemen en in te werken?

    In mijn sector is dat laatste niet van toepassing. Er zijn echter ook sectoren, waar ze vaak de werknemer 'laten gaan' i.p.v. hem/haar een vast contract aan te bieden.

    Als je werkgever in je investeert, bijvoorbeeld door een goed opleiding, dan zal hij je niet snel laten gaan na 2 jaar. Daar heb je hem te veel geld voor gekost. :)

    Voor het aanvragen va een hypotheek heb je niet altijd een vast contract meer nodig. Zeker niet, omdat vaste contracten steeds minder voorkomen. Ze willen dan wel een intentieverklaring zien.
     
  11. Vrolijkheid

    Vrolijkheid Niet meer actief

    Na drie keer. Er mogen 3 tijdelijke contracten worden gegeven en Het vierde contract moet voor onbepaalde tijd zijn. (Behalve als er een uitzondering is in de cao zoals vroeger de horeca weet niet of dat nog steeds zo is)
     
  12. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hier was het idee... Eerst contract voor een half jaar.
    Daarna omgezet naar een vast contract.
    Dat vond ik op zich geen slechte deal.

    Collega kreeg echter een projectcontract omdat hij heel slecht lag bij onze opdrachtgever.
    Dat houdt in dat als het contract bij de klant stopt.. Automatisch ook het contract bij je werkgever wordt beëindigd.
    En ik heb inmiddels gewoon een vast contract gekregen.
     
  13. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik dacht dat dat vorig jaar verlaagd was naar 2x en dat het 3e contract vast moest zijn?
     
  14. Vrolijkheid

    Vrolijkheid Niet meer actief

    Nee dat is er (nog) niet doorheen en ziet er ook niet naar uit dat dit voorlopig gaat gebeuren.

    Overgang tijdelijk contract in vast contract
    Uw tijdelijke contract gaat over in een vast contract in de volgende situaties:

    Heeft u 3 tijdelijke arbeidscontracten gekregen die telkens direct (of binnen 3 maanden) na elkaar zijn afgesloten? Dan is het 4e arbeidscontract automatisch een vast contract .
    Werkt u tijdens het 2e of volgende contract langer dan 36 maanden voor dezelfde werkgever? Dan krijgt u automatisch een vast contract. De periode tussen de voorgaande contracten mag maximaal 3 maanden zijn.

    Wanneer verandert mijn tijdelijke arbeidscontract in een vast contract? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl
     
  15. ladys1987

    ladys1987 Fanatiek lid

    24 jan 2009
    1.522
    0
    0
    Flevoland

    Ik zou het altijd proberen om het vaste contract te krijgen. Alleen om bedrijfseconomische redenen kunnen ze je dan ontslaan. Komt er een reorganisatie tja dan heb je niet heel veel aan je vaste contract. Ik zie dat jullie ook voor een brusje gaan. Stel je hebt een jaar contract en bent zwanger.....zit er toch altijd een kans in dat ze je vervangen tijdens je verlof en dat je niet meer hoeft terug te keren.

    Aan de andere kant stel ze verlengen je contract niet.....kun je leven van de ww uitkering? Zo ja zou ik het altijd doen!

    Ik had vorige baan een vast contract. Maar in de makelaardij.....dus hoeveel zekerheid had ik daar? Ze vielen om als bosjes. Daarna bij de overheid gaan werken met eerst een jaar contract. Dit vind ik zoveel leuker om te doen! En mijn contract werd na het eerste jaar omgezet in een vast contract. :D
     
  16. Nikki88

    Nikki88 VIP lid

    29 jul 2008
    11.656
    230
    63
    Altijd voor je droombaan gaan, vast contract stelt idd niks meer voor tegenwoordig. Als ze je weg willen werken lukt dat altijd en de 'oprotpremies' zijn ook nog maar een schijntje van wat ze vroeger waren. ;)

    Bovendien geloof ik niet in angst als raadgever, soms moet je moedig zijn om verder te komen of uit een ongelukkige situatie. :)
     
  17. limmeke

    limmeke VIP lid

    28 mei 2008
    17.318
    0
    0
    ik hecht 0,0 waarde aan een vast contract..

    men kan erg makkelijk van je af... je kan tot aan rechter gaan, en dan wordt er gewoon aangevoerd dat jullie niet meer door 1 deur kunnen, ontwrichte arbeidsomstandigheden en dan sta je alsnog op straat...
    En het gaat alleen maar makkelijker worden dat men je kan ontslaan. Dus die vastigheid die een vast contract je vroeger gaf... is een schijnzekerheid geworden.

    enige voordeel van een vaste aanstelling: als je een verzekering bij je huis hebt afgesloten en je komt op straat te staan, dan kan je aanspraak maken op die verzekering zodat je een jaar lang aanvulling op je inkomsten hebt.
     
  18. Miranti

    Miranti Fanatiek lid

    1 jan 2013
    1.445
    0
    36
    Dat is niet helemaal waar volgens mij. Mijn vader heeft een vast contract en zijn baas wil hem eruit hebben, maar dat gaat via de rechter. En er moet echt een goede reden voor staan.

    Ik heb inmiddels wel vaker gehoord dat de weg naar ontslag versoepeld is, maar hoe weet ik niet precies. Maar het gaat niet zo 1,2,3 als je in vast dienst verband werkt. Wat je tegenwoordig helaas wel erg vaak hoort is dat ze het via via doen en dan om wat voor reden dan ook je er toch uit kunnen gooien..

    TS: In deze tijd, waar ik constant om me heen hoor dat tijdelijke contracten niet verlengd worden of 0-uren er uit gegooid worden etc, zou ik mijn vaste contract niet zomaar opgeven. Maar ik heb ook geen idee om wat voor baan het bij jou gaat, hoe het bedrijf erbij zit etc. Dus ik vind hem eigenlijk heel lastig, zeker als het om je droombaan gaat. Ik ben benieuwd wat ze je aanbieden. Je mag toch na hun aanbod even nadenken en er later op terug komen? Mochten ze een tijdelijk contract geven dan kun je vragen of ze zwart op wit kunnen zetten dat je bij goed functioneren een vast contract krijgt. Maarja, ook daar komen ze wel onder uit als ze willen. Kortom, eigenlijk weet ik het niet zo goed :) Doe wat voor jou goed voelt en bedenk je hoe je het eventueel gaat oplossen als je tijdelijke contract niet verlengd wordt..
     
  19. Miranti

    Miranti Fanatiek lid

    1 jan 2013
    1.445
    0
    36
    Eigenlijk heb je dus niks aan mijn mening/advies haha ;):):p
     
  20. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Dit dus.

    Het is ook echt niet realistisch om te denken dat je waar dan ook direct een contract voor onbepaalde tijd krijgt, wat zou inhouden dat je nooit van werkgever zou durven switchen.
     

Deel Deze Pagina