Het is deze week weer zo ver, ik heb weer eens een studiedag. De zoveelste studiedag die niet op mijn werkdag is, het hele schooljaar is er geen enkele studiedag op donderdag of vrijdag geweest. Mijn werkgever heeft keurig aan het begin van het schooljaar de studiedagen vastgezet, dus dat betekent dat de studiedagen zijn ingeroosterd. Mijn man moet veel weg voor zijn werk, dus het vast staan van de studiedagen is erg fijn, zo kunnen we goed plannen. Nu heeft mijn werkgever de aankomende studiedag een maand of twee geleden, verzet naar deze week. Mijn man zijn reis stond al vast. Deze studiedag is ook nog eens buiten mijn werkplaats, de gehele dag zou van 8-18 in beslag nemen (incl reizen). Maar ik zit momenteel met een kind wat totaal niet lekker in haar vel zit (de huisarts vond haar zelfs uitgeput), vanwege (chronisch) ontstoken neus-/keelamandelen, met opgezette lymfeklieren. Ze heeft al drie weken op en af koorts, dan weer wel, dan weer niet, is normaal gesproken enorm actief, maar als ze nu twee keer de kamer op en neer rent, is ze al moe en gaat ze weer wat rustigs doen. Van het weekend was ze met mijn man naar de speeltuin, binnen een uur waren ze terug, het ging niet meer. School gaat, de ene dag beter dan de andere dag, maar hele dagen is eigenlijk geen doen. Die studiedag van mij zou betekenen dat ik mijn meisje eerst naar de voorschoolse opvang moet brengen rond 7.50, dan gaat ze naar school, dan naar de bso en hoop ik rond 18u bij het kdv te zijn. Dat gaat ze niet redden, dat is veel te lang. Oppas voor de hele dag lukt dan ook nog eens niet, mijn schoonmoeder wil niet de hele dag, mijn moeder moet eerst 1.5u reizen en de buurvrouw kan tot uiterlijk 13.15u. Kortom, man weg, ik even met mijn handen in het haar. Is deze studiedag, welke dus tijdens het schooljaar is veranderd, nu verplicht of niet? Voorafgaand aan het schooljaar staan ze vast, dus ingeroosterd (normjaartaak) en verplicht. Maar wat als ze het veranderen? Is er hier iemand die mij wat helderheid kan geven?
hmm of het echt daadwerkelijk verplicht is weet ik niet...maar als zij zelf de datum verzetten zou ik het in jouw situatie nu erg flauw vinden als ze je laten komen.
Bij ons wel... In zeldzame gevallen hoef je niet te komen. Maar dan met je wel met een hele goede reden aankomen.
Alles wat in de jaarkalender staat is verplicht, als het gaandeweg het jaar verschoven wordt is het niet meer verplicht. Wel wenselijk. Als je lid bent van de bond kun je je vraag voorleggen.
Is dat zo? Handig om te weten hier wordt met rood alle wijzigingen in het jaarrooster aangegeven, nou dat hele ding is ondertussen rood
Inderdaad handig om te weten . Bij ons wordt er eigenlijk weinig veranderd, maar deze verandering heeft heel wat collega's in het harnas gejaagd,omdat ze ook nog eens de dag veranderden. Het was eigenlijk op een donderdag, nu een woensdag. Dit las ik oa op internet: Ten slotte wordt erop gewezen dat de werkgever na overleg met de deeltijder de dagen van de week waarop hij zijn taken zal verrichten eenmaal per jaar voorafgaand aan het schooljaar dient vast te stellen. Wijzigingen gedurende het schooljaar zijn mogelijk in overleg met de betrokkene. Ik lees hieruit dat ze de (studie)dagen dienen vast te stellen (dat hebben ze gedaan), maar als ze het veranderen, moeten overleggen. Dat laatste hebben ze niet gedaan. Ik en mijn o zo brave plichtsgetrouwe gevoel Ik wil niet afzeggen omdat ik eind deze maand ook al twee zorgverlofdagen nodig heb omdat mijn dochter wordt geopereerd. Ik weet, het staat los van elkaar, maar toch, that's idiote me!
Ik werk zelf niet in het onderwijs dus over die verplichting kan ik niets zeggen, maar het is toch ook in het algemeen zo dat je zorgverlof kan opnemen omdat je een ziek kind hebt (en er niemand anders is die voor het kind kan zorgen)? Edit: even overheen gelezen dat je het daar hierboven al over hebt Sorry!
Ik zou even contact opnemen met de bond hierover. En als je de situatie voorlegt aan je locatiedirecteur, dan zou ik het wel héél flauw vinden als ze je toch verplichten om te komen. Misschien moet je het verzoek om vrij te krijgen even wat anders brengen..."".... ik begrijp je plichtsgetrouwe gevoel voorkomen, maar zorg wel dat er grenzen aan zitten. Je gezin is óók heel erg belangrijk
zorgverlof opnemen. Er is niemand anders die voor haar kan zorgen. Je mag 2 x je werkweek opnemen he. en absoluut niet schuldig over vielen. Je dochter kan het niet aan,jij had het goed geregeld, hun veranderden. Nu kan je niet. Punt.
Geen idee wat de afspraken bij jou op school zijn. Ik zou zelf niet gaan. Maar ik ga sowieso niet naar studiedagen/vergaderingen die gepland zijn op mijn vrije dagen, ook niet als ze vooraf in de jaarplanner staan. Ik werk niet voor niets parttime.
Volgens mij moeten ze inderdaad bij wijzigingen overleggen. En moeten ze je dan de kans geven om een andere dag te plannen, mits je een goede reden hebt. Lijkt mij dat je die wel hebt. Bel even, misschien is het zo gepiept. Succes en beterschap met je meisje.
Minerva, je hebt gelijk hoor, ik weet dat ook wel, maar ik ben daar zooo slecht in . Met als gevolg dat ik mij nu al schuldig voel als ik niet zou gaan en vervolgens de gehele woensdag Maar ik hou je woorden in mijn achterhoofd, er zitten inderdaad grenzen aan. Mimi83, ik werk niet op een woensdag en de studiedag is wel op een woensdag. Ik ga er dan geen zorgverlof voor opnemen, dat kost mij dan uren verlof terwijl ik eigenlijk vrij ben En ik heb de verlofuren hard nodig als ze geopereerd wordt Een studiedag kost mij sowieso klappen met geld, als er niemand is die haar kan brengen, halen enz, dan kost een studiedag mij dus voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang. (en dat zou dit jaar dan om 4 dagen gaan!, dat tikt aan, vrije dagen die geld kosten!) MissT, wauw, ik zou willen dat ik er eens zo in stond! Maar als ik dat zou doen, had ik dus geen enkele studiedag dit jaar, omdat ze de studiedagen allemaal op dinsdag/woensdag hebben gepland. Mango, dank je wel! Mijn hart breekt, ze is al weken ellendig, kun je het voorstellen, een meisje wat áltijd bezig is, rent, danst, klimt, klautert vorige week op de fiets naar de huisarts (5 min), zelf fietsen, daar aangekomen, was ze helemaal op ze ging bij de huisarts in de spreekkamer languit op de vloer liggen,wat de huisarts de uitspraak 'uitgeput' deed doen. En weet je, natuurlijk kan mijn kind net als menig ander kind, een dag zonder mij, naar oppas, school, opvang, of thuis oppas. Absoluut. Ik kan nog wel meer blikken proberen open te trekken. Maar feit blijft, leer mij mijn meisje kennen, dat ze zichzelf dan niet laat kennen,geen rust neemt (of minder), en dan s avonds volledig inkakt. En wellicht de volgende dag problemen geeft. En juist die volgende dag is mijn werkdag. Die vind ik dan belangrijker om aanwezig te zijn, zo ben ik dan ook wel weer. Want als ze woensdag even een dag zou kunnen bijtanken, dan red ze het donderdag hopelijk een dag van 8.30-15.15, incl overblijf
Ja dat snap ik. Zo'n dag bij iemand anders is ook intensiever. Andere prikkels, iemand die je net niet zo goed snapt als je eigen mama. Als een kind ziek is kan het best wel naar opa en oma, maar als het al zo lang ziek is als jouw meisje zou ik daar persoonlijk niet voor kiezen. Helemaal na wat de huisarts zegt.
Gewoon je dilemma voorleggen zoals je het hier ook verwoord: duidelijk aangeven dat je er heel graag bij wil zijn en je ontzettend schuldig voelt dat je er überhaupt al over denkt om misschien niet te gaan. Mijn werkgever doet gelukkig niet zo moeilijk in dit soort situaties, maar dat verschilt per collega: als je credits hebt opgebouwd dan kom je hier heus wel mee weg + het argument je dochter woensdag bijtanken zodat jij donderdag les kunt geven of naar de cursus met risico dat je lessen donderdag uitvallen... Niet schuldig voelen als je thuis blijft, zo te lezen heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en blijf je niet snel thuis. Denk maar eens aan de collega die na 2x niezen al onder de dekens kruipt
Werk je in het onderwijs? Afspraken die in je jaarkalender staan, op je wel of niet werkdag, zijn verplicht. Je mag van je werkgever verwachten dat er in redelijkheid gekeken wordt naar afwisseling in studiedagen zodat iedereen evenredig vaak terug moet komen. Of dat er evenredige afwisseling zit in andere activiteiten waarvoor je terug moet komen. In het onderwijs moeten parttimers inderdaad geregeld terugkomen.
Ik werk in het voortgezet onderwijs. Misschien zit daar het verschil? Ook al staan activiteiten in de jaarplanner: ik kom niet. Ik wil wel eens een uitzondering maken, maar dat is niet vaak. Mijn werkgever heeft aangegeven geen kosten te vergoeden voor extra opvang en de gemaakte uren (buiten mijn normjaartaak om). Ik ben een aantal dagdelen per week beschikbaar; daarbuiten is vrije tijd. @mexicang: Ik heb dat wel moeten leren. Ik herken dat plichtsgetrouwe gevoel wel, maar uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je keuzes. Ik zou eerst uitzoeken (CAO) of je verplicht bent om te komen. Zo niet, dan zou ik zelf kiezen voor mijn dochter. Maar dat is mijn prioriteit. Dat zou ìk doen. Als je wel verplicht bent om te komen, zou ik met mijn werkgever overleggen. Ik zou dat schuldgevoel ook uitspreken. Maar ik ben op werkgebied echt iemand met het hart op de tong.
Ik zou het voorleggen aan school, maar wel vanuit het standpunt dat je niet komt. Je kind heeft je waarschijnlijk meer nodig dan dat je vereist bent op die studiedag. Iemand kan vast wel een verslagje schrijven of vertellen. En anders zitten zij waarschijnlijk donderdag of vrijdag met een probleem, want veel kans dat je dan thuiszit met een helemaal totaal uitgeput kind dat je nergens anders meer kwijt kan dan in haar bed.
Wij zijn het inderdaad ook verplicht. Net als dat we de laatste week van de zomervakantie verplicht zijn beschikbaar te zijn voor school. Ze zeggen dat het in ons salaris is ingebouwd Dat heb ik zelf nog niet zo terug gevonden hoor
Er is geen evenredige afwisseling, alle studiedagen zijn op dinsdag of woensdag. Er was er één op donderdag en deze is verzet naar woensdag. Zonder enige vooraankondiging of overleg. Ter vergelijking, collega's die op de donderdag en vrijdag werken hebben dit schooljaar dus vier dagen waarop zijn terug moeten komen voor een studiedag. De collega's die op ma/di/woe werken, geen enkele dag. Zelfs de laatste vrijdag voor de zomervakantie zijn zij niet verplicht terug te komen. Dus ja, op z'n plat Hollands... Het zit me wel gescheten