Montessori onderwijs; zijn mijn kinderen geschikt voor dit type onderwijs?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door MamaVanVier1985, 25 mei 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MamaVanVier1985

    MamaVanVier1985 Actief lid

    5 sep 2013
    103
    2
    18
    Drukke Huismama
    Hallo, wij gaan waarschijnlijk verhuizen en we zijn ons aan het oriënteren voor een nieuwe school voor mijn zoon van 5,5 en dochter van 4. Nu zit er vlak bij onze (toekomstige) woning een Montessori school. Rapporten van onderwijsinspectie zijn positief. Maandag heb ik daar een gesprek. Maar ik hoop hier wat ervaringsdeskundigen te vinden. Hoe weet je of je kinderen geschikt zijn voor dit soort onderwijs? Als ik het zo lees, lijkt het me ideaal. Maar ik vraag me af of het niet te vrij allemaal. Wie heeft zijn kinderen op het montessori onderwijs? En kan daar meer over vertellen?
     
  2. Zelf niet, maar mijn man heeft vroeger op het montesori gezeten.

    Hij vindt dat er daar wel veel van kinderen wordt verwacht op gebied van zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Je moet bijvoorbeeld goed zelf kunnen plannen, om al je opdrachten af te krijgen.
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.141
    8.872
    113
    Ik denk dat je inderdaad vooral moet kijken of je kinderen enige vrijheid aan kunnen en of ze zelfstandig aan het werk kunnen (of thuis: of ze zelf kunnen spelen, zeg maar). Nu is het natuurlijk niet zo dat het vanaf groep 1 helemaal los gelaten wordt, kinderen die daar meer moeite mee hebben worden (als het goed is) daarin begeleid. Het verschilt ook (heel) erg per Montessorischool hoe ze invulling geven aan het onderwijs en aan het Montessorideel.

    Je zou op de site van de Montessori Vereniging het eea kunnen lezen ter voorbereiding op het gesprek en dan zou ik in het gesprek uitvragen hoe zij het vorm geven. Daarnaast zou ik echt 'sfeer proeven', want dat is uiteindelijk ook gewoon erg belangrijk.

    (Ik heb geen kinderen op een Montessori school (zit hier niet in de buurt), heb wel Montessori PABO gevolgd en vroeger zelf op Jenaplan onderwijs gezeten.)
     
  4. MamaVanVier1985

    MamaVanVier1985 Actief lid

    5 sep 2013
    103
    2
    18
    Drukke Huismama
    Bedankt voor jullie reacties. Wat ik me afvraag, je kan/ mag alles op je eigen tempo doen. Stel nou dat je kind het niet kan bijbenen bijvoorbeeld met lezen/ rekenen. Merken ze dat dan wel snel genoeg?
     
  5. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Zelf zou ik er nooit voor kiezen. Niet omdat ik niet achter de manier van onderwijs sta (het zal ook zo zijn voordelen hebben). Maar omdat dit niet voor elk kindje geschikt is. Wij hebben er 3 en als ik naar onze kinderen kijk zou het mij onze middelste niet passen. En nu onze oudste is begonnen met puberen zou dat flink hebben gebotst.
     
  6. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    zeer zelfstandige kinderen kunnen dat. en kinderen helpen ook elkaar zag ik. moet sociaal wel sterk zijn. soms is de school erg rommelig en met veel lawaai. dat moet ook geen probleem zijn.
    ik vind de methode bewonderingswaardig, en hun materieel echt erg slim bedacht. maar ik zag dat die mooie dingen vaak gewoon in de kast zitten. ze dagen de kinderen wel uit. en laten zelf veel bepalen. de doelen zijn duidelijk. en het kind bepaalt hoe hij het gaat plannen om de doel te kunnen bereiken.
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.141
    8.872
    113
    Op de meeste scholen is het niet meer het 'helemaal zelf bepalen', zoals dat ooit door Montessori bedacht is. Er is vaak wel een meer klassikale structuur mbt dingen als leren lezen en ook mbt leren rekenen. Of een voorsprong of achterstand op tijd wordt opgepikt (en ook of het als zodanig wordt gezien), zal erg per leerkracht verschillen.
     
  8. Mystiek

    Mystiek Fanatiek lid

    19 okt 2013
    2.646
    1.529
    113
    OV
    Oh, ik lees ook even mee.

    Voor de ouders met kinderen op Montessori/Jena/Vrije School: denken jullie dat de methode van onderwijs vooral voor bepaalde kinderen geschikt is, en voor anderen minder? Zo ja - welke kenmerken passen dan goed bij het type onderwijs?
     
  9. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.149
    3.174
    113
    Ik heb zelf op een montessori gezeten.
    Het is op zich niet te vrij denk ik. Je hebt natuurlijk de toetsen die ze op een 'normale' school ook hebben (lezen, rekenen, spellen, aardrijkskunde etc). Het is de taak van de leerkracht op te merken als een kindje moeite heeft met iets, maar dat is bij elke school. Het voordeel is wel dat kindjes die bv rekenen heel makkelijk vinden, makkelijker een uitdaging vinden in wat moeilijkere stof en zich niet gaan vervelen bij reguliere lessen (dat geldt natuurlijk ook andersom, als ze iets niet zo goed kunnen ze niet naar een les luisteren waar ze niks van snappen)
    Het is wel een type onderwijs dat misschien meer geschikt is voor zelfstandige (/gemotiveerde) kinderen.
     
  10. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Zo vrij is het nou ook weer niet.
    Mijn oudste zit nu in groep 3 op de montessori. Hij geniet vooral van de structuur in het sociale verhaal, en kan goed omgaan met de vrijheid in zijn werken.
    Maar toen hij in groep 2 nog niks met letters deed, heeft juf hem wel gestimuleerd, omdat hij verder wel richting groep 3 ging qua nivo. Dus het is niet zo dat ze helemaal los worden gelaten.

    Mijn zoon heeft een vriendje, en die heeft ook baat bij die sociale regels. Maar hij heeft meer moeite met vrij werken, hij is erg gemotiveerd, alleen niet zo zelfstandig. Nu heeft juf in groep 3 een paar weken zijn werkjes ingedeeld. Eerst legde ze zijn werk voor die dag klaar in een bakje, na een paar weken pakten ze 's ochtends samen de werkjes, en nu kan hij het zelf. Dus kinderen worden wel geholpen om ook zelfstandiger te worden. Ook omdat niet alle kinderen dit niet zo makkelijk oppakken.

    Mijn oudste is juist niet zo enthousiast en gemotiveerd over dingen, wel weer zelfstandig. Hij is wel lekker bezig met zijn werkjes, maar pakt niet altijd het moeilijkst of het leukste. Maar soms ook lekker het makkelijkste. En daar is ook ruimte voor. Juf weet bij hem dat hij dat soms even nodig heeft (drukke periodes meer), maar dat hij daarna wel weer een spurt maakt. Zo loopt hij eigenlijk alsnog met alles gemiddeld of voor. Met rekenen had een ander groep 3 kindje al rond de voorjaarsvakantie een rekenwerkjes gedaan met sommen tot de duizendtallen. Dat jochie wilde het graag, maar had er wel moeite mee en is er maanden mee aan het stoeien, gewoon omdat hij het zelf zo graag wil leren. Mijn zoontje pakte 3 weken geleden hetzelfde werkje, en deed na een keertje uitleggen hetzelfde als het andere jochie. Zo had mijn zoontje de tijd om meer aandacht aan zijn schrijven te besteden. EN zo kan iedereen dus op zijn manier leren.
    De ene werkt ook graag alleen, anderen liever samen.

    Ik ben ook blij met het materiaal. Ze kunnen daarmee zoveel leren, op een makkelijke manier. En daarna stappen zetten om het te doen zonder materiaal, en helemaal zelf..

    Hier hebben de juffen/meesters wel goed kijk op de leerlingen. Juist omdat alle leerlingen individueel werken moeten ze de kinderen goed kennen. Al is de ene leerkracht hier beter in dan de ander, ze zijn er wel allemaal voor opgeleid..

    Dingen als de cito's, avi-lezen, rekentempo toetsen, komen gewoon voorbij. Topografie, dictee en tafels worden klassikaal geleerd, alleen sommigen krijgen wat extra hulp (in de klas of van de ouders).
     
  11. frannie82

    frannie82 VIP lid

    28 nov 2010
    10.407
    2
    38

    Voor mij was het ongeschikt; rekenen was een groot probleem en ik deed gewoon de hele dag taal. Ik begon enorm achter te lopen en misschien ook wel aan de persoon leerkracht te wijten maar niemand had wat door.

    Ik zou zelf nooit voor dit type onderwijs kiezen voor mijn kinderen.
    Geen idee of dingen als de deelbak enzo nog bestaan maar ook daar snapte ik de ballen niet van......
     
  12. Cream86

    Cream86 Bekend lid

    12 feb 2014
    864
    0
    0
    Grunn
    Voor mij was het Montessori onderwijs erg goed. Ik liep voor, alles ging goed en scoorde netjes. Alleen de overgang naar een klassikale middelbare school was heel moeilijk. Omdat ik op het montessori eigenlijk geen moeite had met onderwerpen en nooit echt hoefde te leren, kwam ik mijzelf nogal hard tegen.

    Aantekeningen maken? Nooit hoeven doen. Huiswerk? Nooit gehad. Zelfstudie ipv gewoon aan het werk gaan? Geen ervaring mee... En dat is echt moeilijk om er ineens in te krijgen. Havo gehaald, maar had meer gekund. HBO niet kunnen afronden omdat ik er keer op keer tegenaan liep dat ik ineens echt moest werken voor resultaat ipv het gewoon te doen.

    Voor mij was het waarschijnlijk dus wel beter geweest als ik gewoon onderwijs had gevolgd. Of wanneer ik ook het vervolgonderwijs op Montessori manier had gevolgd.
     
  13. MB2005

    MB2005 Fanatiek lid

    30 apr 2006
    1.290
    0
    0
    Spijkenisse
    Ik heb 2 kinderen op het Montessori onderwijs.
    We hebben het uitgekozen omdat de oudste erg voor liep en ze daar een eigen leerlijn kunnen volgen.
    Het is vrijheid in gebondenheid.
    De oudste heeft ook wat meer sturing nodig en krijgt dus een takenlijst met wat hij af moet hebben ( hij wordt nu wel een stuk zelfstandiger ). Daarna mag hij pakken wat hij wilt.
    Voordeel is dat hij toen hij in groep 2 zat ( 1/2 combi ) 2 dagdelen naar gr 3 mocht voor extra uitdaging. Toen hij vorig jaar naar gr 3 moest is hij gelijk met lezen ingestroomd in gr 4, en rekenen ( ze begonnen net met een nieuwe methoden dus dat werd/word in dit geval klassikaal gegeven nog ) kreeg hij gelijk met pluswerk.
    Op dit moment zit hij officieel in gr 3, maar krijgt hij eind gr 4 stof gecompact en ook de methodentoetsen van gr 4, omdat hij volgend jaar versneld naar gr 5.
    Ik denk dat het met klassikaal onderwijs voor hem gewoon lastiger had geweest, ondanks dat hij ook niet erg zelfstandig was.
    Mijn middelste is een heel ander kind, een dromer en ik dacht ook even dat het voor hem niks is, maar ook hij vind zijn draai nu heel goed, en de juf verliest hem niet uit het oog.
    Hij kan ook gewoon in zijn eigen tempo ontwikkelen en gaat nu een beetje gestimuleerd worden met letters e.d omdat hij volgend jaar naar gr 2 gaat, en hij daar gewoon minder interesse in heeft.
    Ik heb zie nog niet echt nadelen aan de Montessori.
    Het is niet zo vrij dat ze maar wat kunnen doen en er geen toezicht is.
    Gr MB2005.
     
  14. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief

    Mijn zoon zat op het Montessori onderwijs. En voor hem was het niet geschikt. Het leek mij goed onderwijs voor kinderen die al wel zelfstandiger zijn en waren. Maar mijn kind verdwaalde op die school.

    Mijn stoort het nog steeds dat er werd gezegd tegen de kinderen dat Montessori de beste onderwijsmethode is. Ik vind van niet.


    Hij ging naar groep vier naar het speciaal onderwijs en kon nog geen woord of letter lezen dat heeft hem een flinke achterstand bezorgd. Zelfs kinderen die wel kunnen leren hij kan wel leren maar niet via Montessori onderwijs dat was en is echt niet geschikt geweest voor hem het enige wat voor hen pleite is dat hij graag zijn favoriete vak wel deed aardrijkskunde en zo dat krijgen ze al heel snel in groep 1 2 en 3. Veel moeten ze zich zelf aan leren.

    Het miste voor mijn zoon aan structuur. Als je daar niet in valt dan val je bij het Montessori onderwijs buiten de boot.

    een ander vriendje van hem heeft wel de Montessori af gemaakt en ik heb via hem gehoord dat hij in groep 8 heel veel moest woorden bij gespijkerd. Hij zit nu bij mijn zoon wederom in de klas hij kan wel makkelijker leren. dat komt op deze school wel naar voren het vmbo.

    Je moet gewoon goed naar je kind kijken. Dochter heb het niet overwogen om haar naar het Montessori onderwijs te doen. Juist omdat het met broerlief niet zo lekker liep. Ook zij zal een kind zijn met structuur.

    Voor snelle kinderen kinderen met ouders die zelf al makkelijker kunnen leren het goed kunnen overblijven en in staat zijn om goed op te letten of hun kind uit zich haalt wat er uit te halen valt en je als ouder goed inspringt als je merkt dat het niet goed gaat.

    Heb er vele ook weg zien gaan omdat niet alleen mijn zoon vast liep maar meerdere kinderen. Het is vrijonderwijs. ze mogen veel zelf bepalen maar veel kinderen hebben juist grenzen nodig.

    Of het onderwijs slecht is dat denk ik niet. Maar ik geloof ook meteen dat het niet past bij elk kind.

    En vind ze op een Montessori school eerder moeten zeggen van het is beter dat een kind naar klassikaal onderwijs gaat het kind gaat het niet redden de klassen zijn zo dat de juf te weinig tijd heeft om kinderen met problemen goed te kunnen begeleiden kinderen met leerproblemen moet je juist veel herhaling aanbieden en wat ook tegen kan werken is als andere kinderen het wel makkelijk oppakken en de mindere leerlingen mee nemen met lessen ze zich als mislukkeling kunnen gaan voelen.

    Is je kind nu al een stuiterbal bedenk je dan is je kind nu al heel verlegen of heeft veel sturing nodig bedenk je.

    Is je kind heel zelfstandig pak veel dingen heel makkelijk op dan moet je het gewoon doen want voor kinderen die goed en makkelijk kunnen leren is het wel denk geschikt onderwijs.
     
  15. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.812
    5.949
    113
    Vrouw
    Ik heb zelf Montessori onderwijs gevolgd (basisschool en voortgezet onderwijs).
    Hoewel de lesmethodes van toen (ik ben van 1973) niet echt te vergelijken zijn met hoe het tegenwoordig gaat (dat geld net zo goed voor klassikaal onderwijs), had ik een grote wens dat mijn kids ook dit type onderwijs volgen.
    Het is Dalton geworden ivm te lange reistijden.
    Voor mij was de schooltijd super.Het zelfstandig zijn, je eigen verantwoordelijkheid hebben werkte voor mij heel goed.Toen ik ging studeren had ik er ook veel profijt van.
    En de open band met de leraren was erg prettig (op het VWO).

    Maar...toch is Montessori niet voor ieder kind geschikt.
    2 vriendinnen die samen met mij begonnen, redden het niet.Zij hadden behoefte aan meer planning door de leerkracht.
    Ik denk dat het van te voren echt moeilijk in te schatten is of montessori iets is voor je kind. In mijn ervaring nemen ze zulke grote stappen die eerste periode.
    Muurbloempjes komen uit hun schulp.
    Dus als het een goede school is, waarom niet? :)
     
  16. Tinkerbell81

    Tinkerbell81 Fanatiek lid

    20 dec 2005
    3.152
    0
    36
    Mijn kinderen zitten alletwee op montessori, we zijn tevreden erover, ze doen wel hun werkjes op eigen tempo, maar de juf heeft heel goed in de gaten als er 1 achter loopt...of als ze toe zijn aan een andere uitdaging. Ze werken met projecten al vanaf de kleuters, dit is een paar x per jaar. Verder denk ik dat ze ook wat creatiever zijn dan een "gewone" school, ze krijgen naast gym ook dans, en later in de bovenbouw ook drama.
     
  17. Tinkerbell81

    Tinkerbell81 Fanatiek lid

    20 dec 2005
    3.152
    0
    36
    Uit nieuwsgierigheid, in welke stad gaan ze evt naar de montessorischool?als je liever miet wilt zeggen , ivm privacy snap ik dat ook wel hoor;)
     
  18. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief


    Hier was het de montessorischool in Delft.

    Ja en ben het met je eens ze zijn creatiever met bepaalde dingen maar of de juf het goed aanstuurt daar heb ik een hele andere mening over. Maar ja ik heb ook een gekleurd voorbeeld hoe het ook kan af lopen met het zelfstandigheid qua onderwijs.:)
     

Deel Deze Pagina