Veel mensen vergeten dat naast het zelfstandig zitten de meeste fietsstoeltjes pas vanaf 9 kilo zijn, mijn dochter is bijna 9 maanden kan goed zitten maar is "nog maar" 8 kilo, ik wacht tot ze 9 kilo is, de stoeltjes zijn gebouwd voor 9 kilo net als een autostoeltje en hier wachten de meeste wel mee tot 9 kilo en goed/ zelfstandig zitten maar bij een fietsstoeltje niet. Alleen de 9 maanden hanteren de meeste. Mijn dochter zit echt nog te ruim in een fietsstoeltje vind ik.
Mijn dochter is 8,9 kilo. Toevallig ging ze gister op de weegschaal zitten (deze is errug interessant) dus dat zal wel goed zitten. En ja ze is een +2 tje whaha maar krijgt echt niets anders dan melk (zelfs zelden pap)... Allemaal gezond babyvet.
Minimum gewicht is niet relevant hoor. Bij autostoeltjes groep 1 het minimum van 9 kg ook niet. Omdat veel ouders dit verkeerd interpreteren (9 kg en zitten = overstappen, terwijl ze zo lang mogelijk in maxi cosi moeten zolang het past) gaan de autostoeltjes binnenkort ook over op een lengteindicatie voor de categorieën. Ik heb mijn kind pas in een fietsstoeltje vervoerd toen het zelfstandig ging zitten (bij 10 maanden), dus niet zelf neerzetten. De stevigheid van de rug/nekspieren is veel belangrijker dan het gewicht van je kindje, dat doet er niet toe.
De spieren van rug en nek moeten sterk genoeg zijn; als ze zelfstandig kan gaan zitten, goed kan blijven zitten en haar evenwicht kan houden bij een klein duwtje, dan is het prima! Maar ik zou niet meteen lange stukken gaan fietsen, gewoon wat opbouwen met korte stukjes. Want het is toch best intensief voor de spieren en ook qua prikkels.
Naast het zelfstandig kunnen zitten wat uiteraard het belangrijkste is en er nog geen lengteindicatie is lijkt het mij ook belangrijk om de 9 kilo in acht te nemen waarbij het belangrijkste uiteraard de sterkte van de rug en nekspieren is, ik neem iig beide in acht, ik zet mijn dochter van 8 kilo niet in een stoeltje waarbij vanaf 9 kilo staat ondanks dat ze zelfstandig zou kunnen gaan zitten. Wel of niet goed geïnterpreteerd ook bij een autostoeltje staat vanaf 9 kilo tot op heden begrijp dan niet zo goed waarom ze het erop zetten als het er niet toe doet. De breedte is naast de lengte toch belangrijk voor het "vullen/ niet schuiven" in een stoeltje, misschien combi van beide aangeven 😁 of zie ik dat nu verkeerd?
Fietsen doe ik pas als ze zelfstandig kunnen gaan zitten, en dat was hier beide keren vanuit lig gaan kruipen en dan zelf gaan zitten. Inderdaad vanwege het gebroken nek risico. Ik heb met mn zoon wel eerder als dat hij zelf kon zitten gefietst, in de draagdoek op mn rug. qua veiligheid is dat niet te adviseren - net zo iets als buikslapen - maar het was of in het stoeltje terwijl hij nog niet kon gaan zitten of op mijn rug en dan ik de schokken dempen. Het werd dus op mn rug. Heerlijk!
Als ze goed stevig zit dan kan het wel maar nooit langer achter elkaar fietsen dan dat ze zelfstandig zit. Bv ze kan 30min zitten zonder omvallen dan ook niet langer dan 30 min fietsen. Heb nl ook al horror verhalen gehoord van kindjes die een nekje braken op de fiets omdat ze te vroeg op de fiets zaten.
Sterk dat je daar zo voor uitkomt zeker op zo'n anoniem forum waar iedereen elkaar lekker kan afblaffen en beschuldigen... Ik zou dat nooit doen maar ik ben dan ook in de gelegenheid om een auto te pakken of alles lopend te doen aangezien alles dichtbij is.
Ik vraag mij toch wek af hoeveel van die verhalen nu waar zijn. Niet omdat ik het niet geloof, maar je leest op internet zoveel over ongelukken etc, maar een kindje met gebroken nek na het (te vroeg) gaan fietsen heb ik eigenlijk nooit gezien. Dit terwijl vele vrouwen zeggen iemand vaak via via te 'kennen' waarbij zoiets gebeurd is. Nogmaals niet om het te bagataliseren, maar om hoeveel gevallen gaat het nu eigenlijk?
Nou dan mocht mijn dochter pas met 14 maanden fietsen, toen was ze pas 9 kg! Ik geloof dat we met een jaar zijn gaan fietsen, toen was ze 8,6 kg.
Ik zou lekker gaan fietsen! Niet gelijk een marathon natuurlijk haha! Over dat minimale gewicht?? Dat is echt onzin! Dat zou betekenen dat sommige kindjes pas met 15 maanden op de fiets zouden mogen. Hier gaan fietsen toen mijn meisje hetzelfde kon als jou meisje. Bvb even naar de supermarkt en dan daar in het karretje. Laat je weten hoe ze het fietsen vond als je gaat fietsen?
Ik wil ook fietsen! Dochter had het ook wel met 7-8 maanden aangekund en nu helemaal geen probleem maar ik kan nergens een fietsstoeltje voor een mountain bike vinden en om haar nou maar te zeggen "fiets maar met mama mee" op haar loopfietsje..
Auto stoel of fiets stoel is wel een groot verschil. Op een auto stoel staat het minimum gewicht ook om een andere reden. De gordel stopt bij een gewicht van 15kg. Ik neem aan dat de fabrikant hier rekening mee houdt en daarom een auto stoel groep 1 vanaf 9 kg is. De mc staat meestal al klem in de gordel. Groep 2 is om die reden ook pas vanaf 15 kg. Uiteraard is te lang de richtlijn voor overstappen mbt de auto stoeltjes. Ik ben pas gaan fietsen zodra ze zelfstandig tot zit kwamen en goed konden zitten. Bij de jongste pas met 11 maand.
Ik ben met ons meisje ook met 8 maanden gaan fietsen.. Zat hartstikke stevig.. Ik moest toen ook toevallig naar het CB en vroeg het daar.. Zij zeiden toen: "ze zit hartstikke stevig, want hier zit ze nu ook al 20 minuten" dus lekker gaan fietsen.. Vermijd alleen nog even hobbelwegen, dus begin met korte stukjes en rijd voornamelijk over fietspaden.. Dat ging prima en inmiddels fietsen we hele afstanden
Ik ben ook gaan fietsen toen kleine man bijna 8 maanden was. Zat al weken zelfstandig, recht en goed. Inderdaad wegen met weinig hobbels, en als ie in slaap viel zijn hoofdje op mijn arm laten rusten en zo snel mogelijk naar huis of iemand thuis.