Hallo meiden , Ik koop altijd mijn kaas (net als alles ) biologische . Bij boerderij t geertje , of gewoon bij de kaasboer (biologische soorten erg weinig keus , maarja ) . Nou weet ik dat biologische en diervriendelijk niet hetzelfde is . Het biologische voer , enzo hoeft voor mij niet persee . Zolang de dieren maar diervriendelijk behandeld worden . Ik zou wel graag willen weten hoe het er aan toe gaat in de melk/kaas industrie . Dus bij de plaatselijke boer , waar ik de dieren vaak buiten zie . Zou ik daar gewoon een diervriendelijk stukje kaas kunnen kopen ? Ik weet dat bij boerderij t geertje de kalfjes nog bij hun mama mogen drinken en niet weg worden gehaald, dat vind ik zeker een plus punt . Hoe zit dit bij gewone boerderijen ? Ik geloof bij elke boer/boerin dat ze gek zijn op dieren en de kazen met liefde maken en hun dieren vooral heel dankbaar en goed verzorgen . Maar dit zal vast mijn goedgelovigheid zijn . Hoe weet je of een boerderij diervriendelijk is ? Aangezien ze als ze alleen het biologische dure voer achterwege laten , ze zichzelf al geen diervriendelijke / biologische boerderij mogen noemen . Alvast bedankt voor de info !!!
Geen idee. Maar ik zou eens bij de boer in de buurt aankloppen en vragen je ja mag kijken, of dat ze jouw vragen willen beantwoorden. Vinden ze vast leuk, een beetje belangstelling en waardering voor hun werk/passie. zo krijg je natuurlijk wel de beste indruk en kan je zelf zien of de beestjes er goed uitzien.
Ik kan de melk bij de buren halen en als we (veel) melk zouden drinken, zou ik dat absoluut doen. Ze zijn niet bio maar ik hecht meer waarde aan plaatselijk geproduceerde producten (bio uit de winkel is niet altijd even betrouwbaar). Ik zou dus gewoon boerderijen in de buurt afgaan en vragen of je mee mag kijken, waarschijnlijk vinden ze dat niet erg/juist leuk.
Wij hebben zelf een biologisch bedrijf en onze koeien kunnen naar buiten wanneer ze willen. In de stal kunnen ze ook vrij rondlopen. Wanneer het overdag erg heet wordt, gaan ze m.n. `s nachts naar buiten, omdat een koe hitte niet erg waardeert. Antibiotica krijgen ze niet, tenzij ze met andere middelen niet op de been te krijgen zijn. Er zijn ook veel fythoterapeutische middelen, dus uit de natuur, waarmee je je vee ook goed kunt helpen. Jou idee dat het vriendelijker is om kalfjes zo lang mogelijk bij de moeder te laten lopen, wordt door heel veel mensen zo beleeft, maar het is niet per definitie diervriendelijk: Wanneer wij een kalfje bij de koe laten lopen en na een paar dagen/weken moet het alsnog weg bij de koe, is koe én kalf continu aan het loeien/roepen omdat ze de ander mist. Wanneer je het kalfje echter direct weghaalt bij de moederkoe en het zelf voedt met de biest, uit een fles of speenemmer, hoor je geen van beiden. Persoonlijk vind ik het loeien om het kalfje of om de moeder veel erger om aan te horen dan het feit dat een kalfje niet bij de moeder drinkt. We doen hier wel beiden, we wegen dan zaken af, maar ik stoor me altijd erg aan het indringende geluid van een `verdrietige`koe of kalf.
Wat goed hoe jullie het doen !! Echt heel veel respect !! Mag ik vragen in welke omgeving jullie boerderij ligt ? Als je het zo bekijkt heb je inderdaad wel gelijk , en is het misschien dan beter om ze gelijk weg te halen . Het is natuurlijk al erg en tegen natuurlijk dat het überhaupt moet . Hoe zou het gaan als je ze bij elkaar laat ? Een moeder stopt na een tijdje vanzelf met zorgen toch , zodra ze op hun eigen benen kunnen staan ? Vind het altijd wel heftig , dieren leven natuurlijk meer instinctief dan ons . En hun instinct is natuurlijk om hun kleintjes groot te brengen , dus zal vast veel pijn doen voor ze . Maar volgends mij is het niet anders op te lossen ?
Ik heb tot verledenjaar op een melkveebedrijf gewoond. Beetje zelfde bedrijfsvoering als marihi beschrijft. Mijn ervaring is dat de meeste koeien na het kalven (ze bleven een halve dag bij elkaar zodat de eerste keer drinken wel bij de moeder was en daarna gaven wij ze de biest vd moeder) rond etenstijd/melktijd wel naar het voerhek liepen. Dan kon het kalf worden verplaatst en na het eten/melken pakte de moeder regelmatig de dagelijkse routine weer op. Alsof er niks gebeurd was. Heel zelden was er een uitzondering die wél erg op t kalf gericht was. dat vond ik hartverscheurend altijd. Wij leverden (weide)melk voor de plaatselijke kaasfabriek maar maakten de kaas dus niet zelf. Overigens heb je hier in de buurt jaarlijks een 'kom in de kas' dag waarbij je bij verscheidene bedrijven over de vloer kunt komen, ook bij melkveebedrijven. Bestaat dat bij jou in de buurt ook? Misschien leuk om eens te gaan kijken.
Dan voeren jullie geen keurmerk, want een kalf op een biologisch melkveebedrijf moet minimaal 3 maanden bij zijn moeder zogen.
Dat is wel fijn om te horen . Anders is het voor mij wel een groot minpunt . Ik eet geen vlees en zou het wel fijn vinden gewoon kaas te kunnen blijven eten zonder aan het extreme dierenleed te moeten mee doen .
Ik weet niet waar je deze wijsheid vandaan haalt, maar ook een biologisch melkveebedrijf bestaat van de melk die ze aflevert aan de fabriek. Evenals gangbare bedrijven. Wanneer elk kalf drie maanden bij de koe moet blijven lopen, zijn dat dus héél veel liters melk die niet afgeleverd worden. Daarbij komt dat mannelijke kalfjes en vrouwelijke kalfjes die niet een dermate afstamming hebben dat je verder met ze wilt/kunt naar een (evt. biologische) vleeskalverhouder gaan. Die mogen na een week of twee vervoerd worden, dus geen enkele sprake van drie maand. Hier krijgen de kalveren gewoon koeiemelk/biest, veel bedrijven geven hun kalveren na een paar keer biest, poedermelk. We hebben zéker wel een keurmerk, anders mochten we onze melk niet afleveren bij een bio-zuivelfabriek en we worden ook jaarlijks of twee-jaarlijks gecontroleerd door het Skal. Wat me opvalt (en soms ook stoort) is dat men altijd zo erg menselijke gevoelens projecteert op dieren. Ondanks wat ik altijd zie en ook vertel (zie vorige post) blijven mensen denken dat dieren vreselijk lijden op boerderijen en dat het een klein dierenleed is om kalveren bij hun moeder weg te halen na de geboorte. Terwijl ze zelf véél meer last hebben als ze er eerst bij blijven en dán pas weggehaald worden. Wanneer we dat hier doen, kunnen we er een hele nacht van `genieten`dat een koe haar kalfje kwijt is en een kalf zijn/haar moeder. Dát is zielig!
Ik dacht dat zogen bij de moeder zogen betekende, maar het betekent kennelijk dat ze met moedermelk gevoed dienen te worden. Moet u jonge zoogdieren moedermelk voeren Jonge zoogdieren voert u bij voorkeur moedermelk. Als dit niet kan, mag u de jonge zoogdieren biologisch melkpoeder geven. Natuurlijke biest moet biologisch zijn. Zolang er geen biologische biestvervanger bestaat, mag u eventueel gangbare biestvervanger gebruiken. De zoogperiode voor kalveren is minimaal 3 maanden. Ik hoor alleen jou over 'zielig'. Bewezen is dat een kudde waarvan de kalveren bij de moederdieren lopen een gelukkiger en rustiger kudde is. Bij de BD veeteelt is het normaal dat de kalfjes bij de moeder lopen, tot wel een half jaar toe. Ik vraag mij af: als jij je zo stoort aan de onwetendheid van mensen, stellen jullie dan ook jullie boerderij open om het tegendeel te laten zien? Deden jullie vorig weekend mee aan: 'Lekker naar de boer'?
Dan zou je hier je biologische boerenkaas kunnen halen! Kaasboerderij De Vierhuizen En hier ben je iedere zaterdag en op afspraak welkom om op de boerderij rond te kijken. Ze verkopen hier ook de kaas van bovenstaande boerderij en verse melk, eieren en vlees en vergeten groenten, jam e.d. Jammer dat je 'Lekker naar de boer' net hebt gemist! Buitenverwachting Hier ook biologische boerenkaas (en groente/fruit, vlees en eieren): Zorgboerderij Valkendam
In Rijpwetering zit er ook één. Landwinkel en Kaasboerderij Castelijn, Rijpwetering - Boerderijzuivel | Boerderijzuivel
Ja, inderdaad, het woord zielig gebruikte ik, maar je kunt ook tussen de regels doorlezen. Onze koeien zijn zéér rustig, het is ook een rustig ras: MRIJ, dus dat scheelt ook. Wij hebben naast onze boerderij een camping, dus heel veel mensen die regelmatig komen kijken in en om de stal. Daarbij geven we ze indien gewenst ook veel voorlichting over de boerderij. Geen speciale weekends voor nodig dus, de toeristen komen het hele kampeerseizoen.
de boer naast ons, heeft +-150 koeien en levert melk die 'gegarandeerd van koeien komt die 120 dagen per jaar buiten staan' (aldus campina) de enige koeien die nog buiten staan, zijn de kalveren, alle andere staan 365 dagen per jaar binnen met de staldeur open. krijgen inkuilgras en brokken voor de kalfjes als klein kind liep ik met blote voeten door de wei, voeten vol met koeienvlaai en de vliegen rond mn oren.. mijn kids kan ik dat helaas bij ons in de buurt niet meer laten ervaren echt. ik geloof niks meer van de bio/ 'wij zijn goed bezig' verpakkingen! goed dat TS, en Marihi ( en alle anderen die zo zijn natuurlijk! ) zo goed nadeken/ bezig zijn met de koeien/ dieren.. doet mijn hart goed.
Respect voor jullie! Fijn om te lezen dat er mensen zijn die om staldieren geven, en niet alleen om het geld dat het opbrengt! *geeft pluim*
Heeft Campina dat op de verpakking staan dan? Ik zie echt overal koeien in de wei staan, dus ik denk dat het eerder komt door waar je woont dat jij dat niet ziet. Een koe die buiten komt, is niet per definitie een biologische koe hoor, daar is wel wat meer voor nodig.