Ik zeg het nog maar eens een keertje.. HET HB-kind bestaat niet.. HB is een verzamelterm voor homo sapiens met een gemeten IQ van 130 of hoger (vaak in combinatie met doorzettingsvermogen en creativiteit). Verder heb je het 'gewoon' over slimme mensen. Rekening met school houden kan wanneer er in de omgeving een groter schoolaanbod is dan één. Dan kun je kijken hoe de verschillende scholen omgaan met kinderen die (ver) boven gemiddeld slim zijn of misschien wel speciaal onderwijs (voorheen Leonardo) of schooltypes als Jenaplan, Montessori of Dalton. Jongetjes zijn gemiddeld genomen een stuk drukker dan meisjes en met 2 jaar is het heel gewoon om een zeer beperkte concentratie te hebben. Veel naar buiten, veel vertellen en veel uitdagen (hoe werkt dat dan? En hoe doe je dat?) Memory is een leuk spel voor elk kind. Wat dacht je van puzzels? Oja en een groot voordeel van veel kinderen met een flinke ontwikkelingsvoorsprong: de grote drang naar zelfstandigheid. Vroeg zindelijk. Zelf uit en aankleden, zelf tandenpoetsen (wel nog JAREN napoetsen), zelf je jas aan en uit doen, zelf opruimen, zelf zelf zelf... Heerlijk )
Hier heeft de oudste een ontwikkelingsvoorsprong. Wel erg jammer dat het dikgedrukte me door de neus is geboord :x. Zal je net zien dat ik die ene uitzondering heb die pas vlak voor zijn vierde echt goed zindelijk was ... Grrrrr... Ach ja, verschil moet er wezen . TS: ik zou het allemaal maar afwachten. Kijk waar je kind interesse in heeft, probeer dingen aan te reiken (inderdaad: puzzels, memory, e.d.). Maar ik zou er verder niet veel mee doen, en gewoon de ontwikkeling afwachten.
Ik vind t vreselijk dat zelf doen. Bord opruimen zelf doen ze komt maar net bij t aanrecht whaha. Aankleden zelf doen maar wel wanneer t haar uitkomt en niet wanneer mama het uitkomt. Zindelijkheid vind ik wel heerlijk. Ze wilt alles opruimen behalve haar eigen speelgoed. En hoe leer je een kind van 2 veter strikken ?
Dat hangt van de fijne motoriek af. Zoon wilde dat graag leren (hij was toen 3).. maar hij kon het echt niet door zijn toch matige fijne motoriek. Inmiddels kan hij het wel en zelf geleerd (bijna 6). En ik vind.. als je het zelf kan, dan doe je het ook zelf. En wil je het niet zelf doen dan kun je het vragen (ook met 2 jaar lukt dat best) Het voordeel zit wat mij betreft niet zozeer in dit allemaal kunnen (want ik denk dat heeeel veel meer kinderen ook veel meer zelf zouden kunnen als ze maar de kans krijgen) maar vooral dat ze begrijpen dat als je het KAN, je het ook moet DOEN En ja, misschien is 2 jaar nog wat vroeg voor een aantal dingen maar doe maar.. sta wat eerder op als het wat langer duurt dan je misschien zou willen en je moet ergens heen maar zelf laten doen. En systemen uitleggen... dat was en is hier een echt ding. Stoplichten, de klok, de week, de seizoenen, het weer, radio, zon/maan, neerslag.. het is eigenlijk de overtreffende trap vinden van geel - rood, onder - boven etc. Je zoekt nieuwe dingen op om te leren.
Helpen is hier een echte NO GO ze kleed dr zelf gewoon uit om het zelluf te doen. We staan inderdaad al eerder op om dr zelf aan te kleden. Maar ze is ook lekker dwars en wilt dan gewoon in dr ondergoed naar de opvang. Haar fijne motoriek is gewoon normaal. Maar hoe ik haar moet leren veters strikken ? Ik weet niet eens meer hoe ik t zelf heb geleerd Hier moet ze inderdaad ook alles zelf doen wat ze zelf kan. Tenzij ze het vraagt dan help ik haar wel.
Als haar fijne motoriek gewoon normaal is, is het denk ik, nog te moeilijk. Volgens mij is het 'normaal' (gemiddeld) als je kind dat met een jaar of 5-6 kan. Dat heeft vooral met fijne motoriek te maken, lijkt mij, en niet zo met intelligentie. Aanleren lijkt mij ook moeilijk. Mijn zoon kon het gewoon ineens. Overigens begon hij eerst met een 'simpele' versie door twee lussen te maken en daar een knoop in te leggen (eerst een gewone knoop natuurlijk). Misschien kan je eens kijken of ze dat kan?
En je kunt natuurlijk ook gewoon schoenen zonder veters nemen.. Meeste schoenen voor die ukken is met ritsje of klittenband.
Haha bij mijn dochter gaat het om het zelf doen, niet intelligentie hoor. Ik heb een gewone gemiddelde peutertje die lekker eigenwijs en dwars is @ schoenen ze heeft ook inderdaad klittenband en laarsjes met rits. Die doet ze ook zelf aan. Maar soms wilt ze haar veterschoenen aan en dan wilt ze zelf strikken. Maar dat mag mama gelukkig wel snel doen.
Hier werden we er Door het cb op gewezen dat 4 jaar een mooie leeftijd is om te oefenen met zelf strikken. School zei: oh ja dat leren ze in de kleuterklas! Maar ondertussen js ze bijna 7 en lukt het nog niet best. Maar ze heeft ook letterlijk nooit veterschoenen... Dus dat oefent lastig.
Mijn dochter is de laatste maanden ook heel erg van het zelf doen. Zelf eten deed ze al, maar nu wil ze ook haar vork en mes erbij. Ik grijp nog vaak in omdat ze, als het snijden niet lukt, ze vooral met haar mes gaat zitten zwaaien. Zelf handen wassen, zelf jas aan doen, zelf schoenen aan doen, zelf tandenpoetsen, haar eigen kleren in de kast leggen (lees: smijten)... laatst wilde ze ook zelf 'voorlezen'. Zindelijk worden leek ze even mee te starten, maar na een dag op het potje geplast te hebben gaf ze zelf weer aan dat ze een luier aan wilde. We gaan het nu proberen in de vakantie, dan kan ze lekker bloot lopen. Maar die drang tot zelfstandigheid kan duiden op voorlopen? Ik ben daar eigenlijk nooit zo mee bezig geweest, omdat ze zich gewoon goed ontwikkelde, wel wat sneller was met praten maar bijv. qua grove motoriek het rustig aan deed. In november mag ze naar de kleuterschool. Wat ons ook opvalt, is dat ze heel begaan is met haar omgeving. Als een kindje op de creche valt, gaat ze bijna altijd ernaartoe en vraagt dan heel serieus: 'gaat het?' of ze geeft hem een hand om hem weer overeind te helpen. Als een kind huilt gaat ze er ook altijd bij in de buurt staan, en kijkt dan heel ernstig.
Nou uiteindelijk is elk kind van nature leergierig. En dus willen ze dingen zelf doen... Want zo leer je het
Ik denk niet dat t op een voorsprong duidt maar vooral nieuwsgierigheid en leergierigheid. En er zit een verschil tussen zelf willen doen en het ook daadwerkelijk zelf kunnen doen. Hier kan ze dus alles zelf aan doen en uit op haar jas na die krijgt ze nog niet aan. Hier probeert ze haar kleding ook netjes op te vouwen. Schoenen doet ze al bijna een jaar zelf aan. En broeken denk ik ruim een halfjaar. Tshirts kreeg ze eerst alleen over dr hoofd heen maar in de mouwen steken deed ze vanaf boven. Nu ruim een maand zelf. Ik zei vanmorgen nog tegen de leidster genoeg kindjes moeten op de kleuterschool nog geholpen worden maar als mw zo door gaat mag zij gaan helpen haha. Enige wat een leidsters lang geleden zei dat ze heel snel is met dr sokken en schoenen zelf aan kunnen doen. Dat is leuk om te horen
hier geen behoefte aan zelf doen over de zaken die moeten gebeuren,meerdere keren op een dag, zoals schoenen etc.
Is dat zelf willen doen niet typisch iets voor een peuter? Mijn oudste heeft die periode maat kort gehad, het liefste laat ze zich bedienen, zelf billen afvegen is hier een ware strijd geweest en zelf afdrogen na het douchen wil ze nog steeds niet. Jongste is nu ook in de fase van zelf doen.
Oh ja dat heeft ze bij mij ook een keer gedaan. Toen moest ze zichzelf afdrogen omdat ze weigerde onder de douche uit te komen. Toen heeft ze op bed tranen liggen vergieten tot ze droog was De jongste mag ik niet eens afdrogen
Zelf doen en begrijpen dat er van je verwacht wordt dat je het ook doet omdat je het kan, is natuurlijk wel iets anders. De meeste peuters willen graag dingen zelf doen... en krijgen daar vaak de kans niet toe.
hier een jongen nog steeds niet in 'zelf doen' fase. hij kan ook niet zo keurig zichzelf verzorgen. 1 van de redenen voor mij om te denken dat hij echt niet hoogbegaafd is. misschien komt het nog wel goed met hem. af en toe heeft hij van die fases waarin hij echt alles zelf wil doen. maar heel veel tijd ook niet. ik zeg aan de school ook steeds dat het ontwikkelingssprong is en dat het gaat bij trekken als hij 8-9 jaar is en dat het veel makkelijker gaat worden voor allemaal. vooral voor hemzelf natuurlijk.
Ik snap niet wat je bedoelt. Ik lees hier ook niet dat het van ze verwacht wordt wel dat ze het zelf willen doen.