Wetenschappers hebben een nieuwe manier ontwikkeld om tijdens een IVF-procedure de beste embryos te selecteren. En die nieuwe selectieprocedure die de slagingskans van een IVF-poging aanzienlijk kan vergroten heeft nu de eerste gezonde IVF-baby opgeleverd http://www.scientias.nl/nieuwe-selectieprocedure-levert-eerste-gezonde-ivf-baby-op/89533 Staat nog in de kinderschoenen... Heb de arts gemaild of er al op de één of andere manier een optie is om gebruik te maken van deze methode. Verwacht niet veel als ik uberhaupt al een reactie krijg! Maar ja, niet geschoten is altijd mis toch? Iemand onder behandeling van een ziekenhuis waar ze al iets doen met speciale selectie? Ik heb er een paar weken geleden naar gevraagd bij onze ivf arts, maar zij was er niet van op de hoogte.
Wow, dat is een positieve ontwikkeling. Eerste keer dat ik dit lees. Ik denk dat je het meest kans op respons vangt in een Academisch ziekenhuis.
Dat ziet er zeker mooi uit!! Ik denk dan altijd wel, hoe lang duurt het voordat zoiets op grotere schaal toegepast kan worden..? Zijn wij dan allang niet oude omaatjes?
Nou, ik vind het wel een beetje een vaag verhaal. Alsof bij ivf heel veel embryo's verkeerde chromosomen hebben (meer dan bij natuurlijke bevruchting). Daar geloof ik dus helemaal niets van. En hoe veel embryo's hadden die onderzochte stellen eigenlijk in totaal? En dan nog: als het embryo genetisch 'gezond' is, is het nog niet gegarandeerd dat het dan innestelt, want volgens mij hangt dat van nog veel meer factoren af. Kortom: ik ben sceptisch. Dit is zeker geen lot uit de loterij. Meer een dooie mus.
Het is niet zo dat bij IVF of ICSI meer embryo's 'foute' chromosomen hebben, dat is bij iedereen zo. Wist je dat bij een vrouw van 34 al 40% van de eicellen chromosomaal niet in orde is? Dat heet 'aneuploidy'. Gemiddeld gesproken hebben 50% van de embryos een bepaald chromosomaal probleem. En dit neemt toe naar 80% en meer als vrouwen 42 jaar en ouder worden. Deze techniek is in het buitenland al veel bekender. Lees hier bijvoorbeeld meer over CCS: Comprehensive Chromosome Screening | CCS Testing & IVF En hier over PGS: PGS - Preimplantation Genetic Screening of IVF Embryos for Success Voor zover ik het begrijp worden PGS en CCS door elkaar gebruikt voor dezelfde techniek. Het verschil met PGD is dat bij PGS/CCS het complete chromosoomprofiel bekeken wordt. Wij hebben deze ronde in Gent gesproken met De Sutter over PGS en hebben besloten 1 poging met haar te doen zonder PGS en een eventueel 5e poging wel PGS toe te gaan passen. Zij denkt dat er in de toekomst veel meer gewerkt zal gaan worden met deze techniek. Maar ook dat het nog wel even zal duren voor men in Nederland zo ver is om dit toe te passen. Overigens heb je dit topic wel dubbel geopend Veroo, was dat je bedoeling?
Als je je gaat verdiepen in PGS/CCS dan zul je lezen dat de klinieken waar dit inmiddels toegepast wordt een score halen van 3 zwangerschappen uit 4 terugplaatsingen. Da's 75% en een heel stuk hoger dan de 30% die ze normaal gesproken halen. Absoluut geen dooie mus dus! Dit is de toekomst!
Prima dat ze embryo's kunnen selecteren, maar hiermee ga je voorbij aan alle bijkomende problemen die maken dat vrouwen moeilijk zwanger worden: endometriose, immuunproblemen, noem maar op. Bij deze vrouwen ligt het vaak niet aan de embryo's maar aan hun eigen lijf dat 'moeilijk doet'. Kun je nog zo'n perfect embryo hebben, maar daar ligt het dan niet aan.
Dat zegt ook niemand. Maar er zijn ook zeer veel vrouwen die niets hebben wat we met de huidige onderzoeken kunnen vinden. En die zouden hier wel mee geholpen zijn. Daarnaast is aneuploidie dus iets wat iedereen raakt, ook mensen die daarnaast immuniteit/endo/etc hebben. Ook zij zijn gebaat bij het allerbeste embryo terugkrijgen. We proberen alles te optimaliseren, daar hoort dit volgens mij als ontwikkeling bij.
Ik wou zeggen,voor mensen zoals mij klinkt dit ideaal! Wij hebben goede eicellen en ook vrij veel alleen ik ben altijd ziek dus daarom nestelt het niet in of krijg een miskraam. We doen daarom icsi om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen ook al is het voor het zaad niet nodig.
Vind het interresant klinken! Ik begrijp dat het in gent mogelijk is? Wij lopen ook bij dr de Sutter en ik ga dit ook eens met haar bespreken. Heb je nog eventuele tips daarvoor? En weet jij hoe dit praktisch gezien in zijn werk gaat?