Ik let op : 1) Of ik de naam mooi vind 2) Betekenis van de naam 3) Of hij bij de achternaam past * Pestgevoeligheid en betekenissen in het buitenland vind ik minder belangrijk. Er worden ook kinderen gepest die een niet-pestgevoelige naam hebben. Pesten heeft meestal een andere oorzaak, dan alleen de voornaam. * Of een naam "bij een volwassene past", vind ik ook minder belangrijk. De naam groeit met iemand mee en gaat daardoor vanzelf bij een volwassene passen.
1 vinden we de naam mooi 2 voor de 2e naam, wie vernoemen en op welke manier (bij leon de naam net even moderner gemaakt) 3 zijn er geen mensen/kinderen die bij ons thuis komen en zo heten (dat was de grens die wij hebben getrokken om namen van bekenden wel of niet te laten afvallen) dus mijn toemalige collega leon was geen reden om de naam niet te kiezen evenals het kind van een teamgenootje, die komen hier namelijk niet over de vloer. 4 enigsinds uit te spreken in het engels, dat is mijn naam namelijk helemaal niet en vind ik ontzettend irritant omdat je t dan 100 keer moet herhalen 5 wat is de voor ons meest logische schrijfwijze (dus leon en niet leon met een streepje op de e of o wat opzich ook best vaak voorkomt)
- logische spelling (bijv geen Ysa ipv Isa) - duidelijke uitspraak - geen modenaam of gekunstelde naam, dwz het moet geen naam zijn die tot een paar jaar geleden nooit voorkwam, de naam moet in principe in ieder tijdperk gegeven kunnen worden, van 100 jaar terug, tot 100 jaar de toekomst - past bij de achternaam - ook leuk voor een volwassene - past bij het kindje (een blond jongetje heet geen Delano) - ook in het buitenland goed uit te spreken
Mijn man heeft een hele mooie Franse achternaam dat begint met een L, dus daar vinden we een Franse voornaam goed bij passen. Dan nemen we geen voornaam met een L. Of je er iets stoms op kan rijmen, maar niet alles is uit te sluiten, kinderen bedenken de gekste dingen natuurlijk. Betekenis vind ik minder/niet belangrijk. Geen gekke afkortingen met voorletters geen KLM of weet ik wat.
Wij letten op: 1. of wij de naam mooi vinden 2. of er niet mee gepest kan worden ( al kunnen kinderen dat tegenwoordig volgens mij met alle namen) 3. of het bij de achternaam past 4. en dat het niet veel voorkomt.
Wij houden van klassieke, sterke namen die het in elk tijdperk goed doen en internationaal goed zijn uit te spreken. Verder is onze achternaam moeilijk en lang dus de voornamen houden wij simpel en goed uit te spreken. Ik houd helemaal niet van geknutselde namen waarbij je zes keer de spelling moet navragen... Nee, gewoon een simpele, krachtige naam die zowel een baby als volwassen niet misstaat.
ja precies, daar houden wij ook van... De ene naam is inderdaad wat vatbaarder voor rijmen dan de ander... Op F.leur kan je natuurlijk 'zeur' 'scheur' etc.rijmen en dat is niet zo moeilijk te bedenken. Ondanks day ik de naam heel leuk vind weet ik niet of dat handig is. Zouden jullie een naam om de rijmwoorden laten schieten? Owja...heb je een paar voorbeelden qua meisjesnaam beebje?
- internationaal makkelijk uit te spreken - namen zonder h, k, y, ij (niet uit te spreken waar wij wonen) - naam die mooi is voor zowel kind als volwassene - mooie combinatie qua voorletters en voornamen/achternaam - zo eenvoudig mogelijk geschreven, zonder overbodige letters - bij de tweede ook namen zonder g of j ivm naam grote zus Dat was het wel
wij letten op: - herkenbare Hollandse naam die niet al te veel voor komt. - geen onduidelijkheden over spelling - vernoemen, zowel de voornaam als de 2e en 3e naam - passend bij achternaam - ook als volwassene een prima naam - geen rare initialen/afkortingen - geen of heel weinig associaties bij (ik ben juf) - liefst 2 lettergrepen - hoe de namen van de kindjes samen klinken - nette naam, maar niet te kak.
Niet te lang Nederlandse naam Niet teveel voorkomend Opa's en oma's vernoemen in tweede/derde naam Passend bij naam van dochter Passend bij achternaam, sommige namen kunnen daar echt bij ons echt niet voor Niet te pestgevoelig, kinderen verzinnen overal wat op, maar sommige namen liggen wel heel erg voor de hand (Fokje is bijvoorbeeld een Friese naam, dat moest maar niet )
Allereerst betekenis. Moet goed klinken met de achternaam Geen rare schrijfwijze Internationaal uitgesproken kunnen worden
Bij ons is was het enkel of we het een mooie naam vonden of niet. Betekenis of wat dan ook is totaal geen rekening mee gehouden (niet eens opgezocht). Onze oudste heet Elisa en moest mijn vriend weten wat het betekent, zou het eerder een reden geweest zijn om de naam juist niet te kiezen
Persoonlijk vind ik het heel storend als de laatste letter van de voornaam hetzelfde is als de eerste letter van de achternaam. Bijvoorbeeld "Thijs Spronk" of "Lisa Arends"
1. Wij moeten het beide mooi vinden.lijkt me ook logisch. 2. Het moet makkelijk uit te spreken en te schrijven zijn. En niet snel iets anders van gemaakt ( afgekort ofzo) bijvoorbeeld een naam eindigend op -line word ook vaak als -lien uitgesproken. 3.of de voorletter niet hetzelfde is als de rest van het gezin.(al zou een jongensnaam met zelfde voorletter als mij eventueel nog wel kunnen) 4. Het moet ook wel bij de achternaam passen. Tja en verder, pestgevoelig...kinderen maken overal wat van dus daar let ik niet heel erg op. Betekenis vind ik niet zo heel belangrijk.
Ik heb wel naar alle dingen gekeken. Rijmen, schelden, letters van de voornamen, voor en achternaam samen. Niets geks ontdekt, en ik zou ook niet heel snel iets enorm gek vinden denk ik. Ik zou bijv geen k.u.t. Als voorletter willen. Of een heeeel erg voor de hand liggende scheldnaam. Liefst geen zelfde voorletters als een van ons of broer/zusje. Maar geen vereiste. En natuurlijk moeten we het mooi vinden! Bij een jongensnaam wilde ik iets mannelijks en misschien wel stoer gevoel en bij een meisjesnaam iets echt vrouwelijks, liefs en misschien ook iets stoers.
Vind ik ook! Alleen als ik dan hard op Thijs Spronk uit spreek, dan struikel ik over mijn tong. Maar als ik Lisa Arends uitspreek, heb ik dat niet. Het hangt er dus ook nog vanaf wat voor eindletter/beginletter het is.
Iemand zei al in dit topic: de naam moet passen bij het kindje. Dat weet je natuurlijk pas echt als het kindje er is, maar ik vind het wel een belangrijk punt, en hierbij ga ik vooral uit van wat voor mensen mijn man en ik zelf zien. Ons kindje zal bijvoorbeeld geen frêle vrouw of elegante man met slanke pianovingers zijn, op basis van het genetisch materiaal. Ik heb bepaalde beelden bij bepaalde namen en daar probeer ik wel rekening mee te houden. Als ik denk dat ons kind er niet mee weg zal kunnen komen/niet in het plaatje past, wordt het die naam niet.
- makkelijk uit te spreken - Nederlandse naam - Geen geknutselde namen met niks-toevoegende extra letters (zoals Djayden ofzo) - moet klinken met de achternaam. Wij heten "van den..." dus ik vind een naam met een V of F beginnend echt niet klinken. De naam Fedde stond bij ons hoog op het lijstje, maar Fedde van den... dat vind ik echt niks. Eindigen op die letter (Olaf van den...) was ook geen optie - korte naam, 1 of 2 lettergrepen - passend bij naam van overige familieleden - ook als volwassene nog een "normale" naam zodat ze niet voor l*l staan bij sollicitaties Hoop eisen, maar we zijn goed geslaagd al zeg ik het zelf
Waar wij op hebben gelet: 1. Passend bij de naam van zijn broer 2. Nog steeds leuk als hij volwassen is 3. Passend bij achternaam (zo lelijk als je een kind hebt met de naam Laquisha van den Ende bijvoorbeeld) Verder niet echt op specifieke punten gelet, zo heb ik wel de betekenis opgezocht maar was dit niet doorslaggevend. Zoeken of het ergens op rijmt, Tsjah... Kinderen zijn creatief hoor en als ze willen pesten vinden ze sowieso wel iets. En natuurlijk of wij de naam mooi vinden
Of ze goed te schrijven zijn, goed uit te spreken op z'n nederlands, niet rijmend op de achternaam. Betekenis boeit me niet zo en ik ben ervan overtuigd dat je kind een zegje heeft in het kiezen van de naam. Bij ons was V.incent er ineens. En ook L.isette popte een dag voor de bevalling onze wereld in. S.ilvan won het ter nauwer nood van Hugo. Ik vind dat onze kids alledrie een naam hebben die goed bij ze past. Maar ik denk vooral dat je dicht bij jezelf moet blijven. Niks aantrekken van trends of anderen, gewoon wat je zelf mooi vind.