Een derdejaars leerling heeft zo goed als haar diploma. Doe moet gewoon kunnen douchen. Daarbij mankeerde de man van 86 genoeg, overlijden zat er Hoe dan ook aan te komen.
Eens met bovenstaande. W.b. de bezuinigingen ( wat mij betreft wel even los gezien van dit topic ); niet alles is alleen maar te wijten aan de bezuinigingen in de zorg. Die bezuinigingen zijn een feit en hebben idd de nodige gevolgen op o.a. de personele inzet. Ik vind som alleen wel dat verplegend en verzorgend personeel veel tijd verdoet met klagen over de drukte en beperkingen die zij ervaren. Het heeft naar mijn idee ook me een stukje mentaliteit te maken; de feiten liggen er zoals ze zijn en je moet nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt. Dan kun je beter met elkaar de schouders er onder zetten om binnen de beperkingen en met de creativiteit die je hebt een kwalitatief goed zorgverlening te realiseren, dan maar te blijven zeuren om alle bezuinigingen. En ja, ik werk zelf ook in de zorg.
Schandpaal nagelen snap ik ook niet. Dit is gewoon een nachtmerrie voor iedereen. Het kan je vader overkomen als ie verzorgd wordt, het kan je dochter overkomen als ze stage loopt...
Ik ben niet kortzichtig. Ik gebruik mijn eigen ervaringen om een mening te vormen zoals jullie ook doen. Inderdaad , ik doe wel eens wat anders dan het hele internet af zoeken naar berichten over individuele gevallen waar iets mis ging.
mee eens. en de direktie zegt dat de kraan defect was. stagiare zegt dat ze deze met haar elleboog uitgedaan heeft. een normale, goed functionerende thermosstaatkraan KAN je NIET even zo met je elleboog op een andere temperatuur zetten. meestal moet je een knop indrukken en te gelijk draaien. dus die kraan is gewoon defect geweest. zij zegt dat ze hem dicht gedaan heeft. wie zegt dat die meneer hem niet open gedraaid heeft? misschien per ongeluk?
er zijn gewoon douchestoelen met gordel of brancards waar je het hekje van omhoog kan doen. net als bij een hoog-laag bed. mogen we ze alleen laten? nee, dat niet. maar het is wel mogelijk.
We hebben het wel over een bericht in de Telegraaf... Niet echt neutraal nieuws dus, het moet altijd met sensatie worden gebracht. Wat Damay77 zegt: je kan een thermostaatkraan niet zomaar te heet zetten, die hebben een begrenzer. Het lijkt me ook onmogelijk dat een man die een CVA heeft gehad de kraan heeft aangezet, dus het moet wel om een defect gaan, lijkt me.
iemand met een CVA kan prima een kraan open krijgen hoor. ze zijn vaak maar aan 1 kant verlamd. de mensen die wij met CVA hebben, kunnen dit iig wel. misschien heeft hij zich opgetrokken aan de kraan, kreeg hij het koud en wilde hij hem aan doen, whatever?
Er is sowieso sprake van een combinatie van een menselijke en technische fout, lijkt me. Hij kon alleen verbranden doordat èn het water uit de kraan te heet was èn hij alleen gelaten werd. Op zich is het mooi dat er allerlei 'snufjes' zijn die de veiligheid moeten vergroten. Zoals een temperatuurbegrenzer is dit geval maar zo zijn er honderden voorbeelden te verzinnen waar allerlei mensen mee te maken krijgen. Maar zo'n snufje mag natuurlijk nooit 'gezond verstand' vervangen. Gezond verstand houdt in, dat je sowieso de temperatuur van het water controleert voordat je er een hulpbehoefend persoon in doet. En gezond verstand houdt ook in, dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen laat tenzij je zeker weet dat dit op een veilige manier kan.
Daarbij werkt nog lang niet elk verzorgingshuis met een fatsoenlijk belsysteem, dus 1 waarbij je een telefoon op zak hebt zodat je een collega op kunt bellen als je hulp nodig hebt. Sommige huizen werken nog steeds met een ouderwetse pieper. Ik heb voorheen ook wel eens gestaan met een bewoner die dreigde te vallen, dat ik aan het touwtje trok om een collega te waarschuwen (wij hadden wel een spreekluisterverbinding, maar geen telefoon op zak) en dat de pieper in mijn eigen zak afging. Het enige wat ik toen kon doen, was die bewoner naar de grond begeleiden, en daarna snel een collega te gaan halen. En ik weet niet hoe dat in andere huizen gaat, maar bij ons hebben stagiaires in principe geen telefoon op zak. Wij hebben er op onze afdeling 3 (voor elke medewerker 1) en een stagiaire staat boventallig, dus dat gaat niet. De stagiaire in kwestie had misschien een andere collega kunnen waarschuwen door het alarmknopje/touwtje te gebruiken, waarom ze dat niet gedaan heeft weet ik natuurlijk niet. Wij hebben, om dit soort dingen te voorkomen, de afspraak dat een stagiaire vertelt wat ze gaat doen en waar/bij wie ze is, en dat ze moet bellen als ze hulp nodig heeft. Met de strenge instructie erbij dat ze bij twijfel altijd moet bellen en van ons de belofte dat we àltijd meteen reageren. Tot nu toe werkt het.
Ja, dat kan ook nog. Ik heb in huizen gewerkt waar er dan idd gedacht werd: "er is iemand dus het zal wel per ongeluk zijn" en dan werd er verder niet gereageerd. Gelukkig is dat in het huis waar ik nu werk niet de gewoonte.
Dat hoor je idd vaker.. Laatst nog bij mijn opa, mij jongste had perongeluk op de knop gedrukt. Na 15 min nog geen reactie oid. Ze hebben wel een luistersysteem maar als ze die gebruiken dan gaat het alarm lichtje uit en die was niet uit
Gisteren lieten ze op televisie zien hoe de situatie was, vrij nauwe douchecel met douchebrancard. Weinig ruimte tussen brancard en kraan, dus je stoot er gemakkelijk tegenaan. Aan de andere kant van de brancard een half muurtje waar een collega bezig was met een andere client. De stagiaire was dus niet helemaal alleen, het was alleen een krappe ruimte, en de kraan was kapot.
Wat vreselijk, voor alle betrokkenen! En ik vind idd stagiaire een ruim begrip, was het een eerste of 3e jaars? Daar zit heel veel verschil tussen. En dan nog, als die persoon al heel vaak heeft laten zien dat ze bekwaam is om die handeling zelf uit te voeren, dan is het toch logisch dat ze alleen iemand mag douchen? Ik was 3e jaars toen ik stage liep in de thuiszorg, nou dan heb je na een paar weken helemaal niemand meer om je heen hoor Maar dit laat maar weer eens zien waarom ik dus nooit de douchekop ophang en het water op iemand laat lopen. Ik hou ze zelf vast of geef ze aan de client en als dat beide niet gaat leg ik m op de grond. Ben namelijk als de dood dat het water ineens heet wordt. En voel tig x hoe de temperatuur is.
precies! Als ik zo dat FB bericht lees denk ik ook, waarom nu weer de regering de schuld geven van bezuinigingen omdat een stagaire per ongeluk tegen de warmwaterkraan gestoten zou hebben? Dit had ook een ervaren verpleegster/verzorgster kunnen overkomen. Het is naar voor de familie dat dit hun dierbare is overkomen, maar met het vingertje wijzen naar de regering en een stagaire vind ik nogal makkelijk.
Ik werk ook in de (thuis)zorg. Als ik mensen douche hou ik altijd mijn hand onder de kraan om de temperatuur te voelen. Als ik de douchekop ophang doe ik hem altijd uit. Wij hebben 1 client die een hele lastige douche heeft, moet je nog zelf mengen. Als ik de goede temperatuur heb sproei ik hem nat. Dan leg ik hem weg, maar als ik hem weer pak hou ik altijd eerst weer mijn hand onder die kraan, omdat het kan zijn dat het water ineens of bloedheet is of ijskoud. Ik ben ook heel bang dat het water te heet word, dus wil altijd contact houden met het water. Er wordt idd nogal snel gedacht 'oh daar is iemand en die zal wel per ongeluk op de knop hebben gedrukt' en dus gaat er dan niemand naartoe. Gelukkig kunnen wij met onze piepers collega's ook bellen.