In het kort (en dat is natuurlijk beperkt) voorwaarde is dat een kind absoluut gezond is vanaf 5-6 kg - elke dag op dezelfde tijd beginnen (ook in het weekend) - maximaal 3-3,5 uur tussen voedingen laten (dus op JOUW verzoek) - slaap overdag beperken (dat klinkt veel harder dan het feitelijk is maar beperkt slaapduren wel) - beperkt prikkels - 30-60 seconden wachten. Hoe kleiner de baby hoe korter je even wacht voordat je iets doet (voeden, troosten, oppakken etc) kort gezegd: - eten doen je bijvoorkeur tussen 7:00 - 23:00 (en later 7:00 - 19:00) en dat betekent dat je dus in die tijden voldoende aangeboden moet krijgen. Ook als je kindje 'langer' tussen voedingen kan laten, op 3-3,5 uur blijven. slapen doe je tussen 19:00 - 7:00 en dus overdag beperken (dagslaap neemt af naarmate het kind ouder wordt) - voedingen die na 20:00 plaatsvinden volgens avondritueel: weinig contact maken, half donker - voedingen die na 23:00 plaatsvinden zijn nachtvoedingen: geen (minimaal) contact maken, zo donker mogelijk. Zo min mogelijk handelingen doen (dus niet verschonen als het niet hoeft) - kindje wakker houden NA de voeding. Dus niet aan de borst of met de fles in slaap vallen. Dat is - zeker in het begin - best lastig maar wordt steeds makkelijker. Ik heb in basis de routines van Gina Ford gevolgd (maar niet haar strakke ritmes voor mama's ed) en dat werkte bij alle drie de kinderen heel goed. MIjn kinderen zijn wel prima gezond en hadden alle drie een flink geboortegewicht (3,8, 4,1 en 3,5 kg)
Hier sliep hij door rond 8weken?? De 1e keer was hij precies een maand oud, 3/4 dgn volgehouden. Toen niet en rond de 8wkn helemaal. Met een beetje hulp van ons...... Oja, en niet omdat wij niet meer met de gebroken nachten wouden zitten maar omdat hij een fles teveel kreeg en er achter kwamen dat het zuigbehoefte was....
Dit komt natuurlijk veel voor.. kinderen krijgen heel vaak borst of fles aangeboden terwijl honger niet aan de orde is. Een 'verkeerd' eetpatroon is snel aangeleerd. Alles wat je 's nachts eet, zal je overdag niet eten. Stimuleren om dat vooral overdag wel te doen, zal best helpen bij het 's nachts niet nodig hebben. Ik heb al twee keer mee gemaakt dat een jonge baby (tussen 8-14 weken) bij mij was (moeders met PND of andere medische omstandigheid) en dat het kindje 's nachts wakker werd en geen voeding nodig had maar een aai over de bol/speentje of zelfs helemaal niets. Ouders helemaal verbijsterd.. die dachten dat dat kraaitje 's nachts de voorloper was voor huilen maar dat was helemaal niet het geval.. Kind draaide zich gewoon even om. Het begint natuurlijk wel met voldoende eten overdag en daartoe in staat zijn (daarvoor met je wakker genoeg zijn en 'zwaar' genoeg zijn)
Ja, ons ventje zit qua lengte/gewicht boven het gemiddelde. Hij slaapt nu zelfs sinds anderhalve week van +/- 19:30 tot 7:00 met 4 flessen overdag. Geadviseerd is 4x 210/7 maar lees dat veel moeders minder geven?? Het beetje hulp van ons houd in dat we elke nacht, als hij kwam en zn speen niet hielp, minder gaven. Dus de ene nacht 120, toen 90 toen 60 en daarna speentje, speentje en toen sliep hij door...
Dank voor de tips! Mijn zoontje is nu nog geen 5 kilo, dus ik wacht nog even. Maar ik ga het zeker proberen op die manier. De meeste dingen doen we al, alleen maken we hem nooit wakker voor een voeding. Dat zal wel even wennen zijn.. Maar liever dat dan weer 2 jaar onrust.
4 x210/7 is echt veel en ik zou nooit boven 180/6 of 150/5 geven. Dan geef je meer flessen, maar tenminste op normale hoeveelheden. Eventueel kun je de laatste fles 210/7 geven, als hij daar beter op slaapt. Voeden om de 3, 3,5 uur overdag sluit volgens mij ook beter aan bij zijn behoefte dan maar 4 keer een enorme sloot melk (houd een fles van 210/7 eens naast de buik van je baby!)