Bij onze oudste had ik al tijdens de zwangerschap bedacht dat ik babygebaren met hem wilde doen. Daar is echt niks van terecht gekomen. Maar nieuwe ronde nieuwe kansen. Bij onze tweede zoon ben ik opnieuw gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. En de timing van mijn enthousiasme is ook wat handiger: hij is nu 7 mnd en dan kun je er geloof ik ook wel mee gaan beginnen. Extra stimulans: bij de gastouder komt hij dadelijk met een doof meisje in aanraking. De gastouder kent daardoor ook al een aantal gebaren dus zij kan het ook toepassen. En voor de betreffende jongedame waarschijnlijk ook fijn als ze niet als enige gebaart. Zijn er meer dames die hier mee bezig zijn of aan de slag willen? Lijkt me leuk om ervaringen uit te wisselen.
Wij gebaren ook met onze dochter,. Niet zo veel, want ze kan ook al veel beter praten inmiddels, maar bepaalde gebaren gebruikt ze zelf bijna altijd i.c.m. het gesproken woord. Ken je Lotte & Max al? Zo nee, check www.lottemax.nl
Dacht ik ook doen maar tis praten makkelijker. Ze is ook super zelfstandig dus hoeft van haar niet zo veel. Sind ze 1 is weet ze echt alles: gaan we naar huis?-gaat ze gelijk. Gaan we naar buiten-zoekt gelijk schoenen. Ik vraag gewoon en ze doet. Als ze wil eten klimpt ze op stokke, als ze wil iets waar ze niet bij kan dat wijst ze op en zegt "geef die", als ze wil mij ergens hebben pakt ze hand en trekt mij mee... Ik had gedaan een gebaar steeds"ik hou van jou" vanaf 6 mnd echt elke dag vele keren maar dat is niet bijgebleven terwijl ze snap alle lichaamsdelen, kusjes geven, dat brengen, namen van mensen en knuffels en namen van boeken. Ik vind het makkelijk zelf dan gebaren gewoon dat ze mij snapt en doet wat ik zeg.
Nog even ter aanvulling: gebaren is echt heel handig, óók voor kinderen die zich gewoon ontwikkelen (i.t.t. mijn dochter dus). Ons zoontje pikt de gebaren ook heel snel op en hij vond bijvoorbeeld het woord "werken" moeilijk om te zeggen, dus dan gebruikte hij het gebaar. Op het kdv gebruikte hij ook regelmatig gebaren, zoals dus "werken" "brood/boterham" "spelen", alleen begrepen ze hem dan nog niet, omdat ze daar geen gebaren gebruiken. En zeker als je zoontje met een doof meisje bij de g.o. zit is het echt heel leuk als ze zo kunnen communiceren. Ik denk dat je er dan rekening mee moet houden, dat hij het heel snel én goed gaat leren en dat je zelf misschien nog wel moeite krijgt om hem bij te houden .
Wat leuk zeg TS! Ik kan je Lotto en Max aanraden, fantastisch. Het is bewezen dat het de gehele taalontwikkleing stimuleert. Mijn zoon is later gaan spreken ( yep zelfs een zoon van een logopedist😆 , mede dankzij de gebaren is de frustratie rondom het verbaal kunnen uiten beperkt gebleven.
Ik probeer het ook met dochterlief. Gewoon voor de leuk. Heb er een boek over gelezen van de bibliotheek en heb 3 dvd'tjes van Lotte & Max. Ik probeer gewoon gedurende de dag eens wat gebaren te maken. Ik ben er niet 24/7 mee bezig. Dochterlief vindt de dvd's geweldig, ze kijkt liever naar die dvd's dan naar die van Nijntje en Sesamstraat. Ik merk wel dat dochterlief een aantal gebaren oppakt, voornamelijk die gebaren die haar goed uitkomen: speentje, eten, drinken hahaha! Maar ook rijden bijvoorbeeld, als we met de auto gaan. Maar ze pikt er ook een aantal op van de dvd zoals alsjeblieft en spelen sinds een paar dagen. Erg leuk!
Das ook toevallig! Ik heb net gisteren het boekje 'babytaal' besteld. Een kennis had goede ervaring ermee, ik ben erg benieuwd of het ons bevalt! En wie weet is het ook nog nuttig voor mijn oudste, die is bijna 3 en praat nog niet veel. M'n jongste is 6 maanden dus we kunnen er bijna gelijk mee aan de slag!
Ook een leuke om gebaren te leren -> op Facebook "Het gebaar van de dag". Elke dag een ander gebaar, met een filmpje, in het thema van die week.
Wij gebaren heel veel. Zoon is slechthorend en draagt apparaten. Bij hem is het dus echt nodig. Ik raad lotte en max aan! Wij hebben nu verschillende cursussen gevolgd. Mocht je vragen, stel ze aan me! Ik ben enorm pro en kan ouders enorm waarderen die hier mee bezig zijn. Op die manier kan mijn zoon straks met meer mensen communiceren! Op het kdv gebruiken ze het ook en sommige oudere kk gebaren naar mijn zoon, zo schattig. En de gouden tip, herhalen! Wij hebben gebaren die we extra herhalen (eten, drinken, slapen, Luier) omdat het dan voor jezelf maar ook voor je kind overzichtelijk blijft. Daarnaast gebaren we leuke gebaren voor hem, zoals diertjes. Want dat spreekt hem aan. Het is echt leuk om te doen! Mijn zoon begon pas terug te gebaren toen die ruim 1 jaar was. Dus het kost wel doorzettingsvermogen. Succes en stel maar vragen als je ze hebt!
Ff vraagje, zijn de gebaren allemaal hetzelfde? Ik bedoel van Lotte en max hetzelfde als bijv dat boekje dat ik besteld heb? Niet dat wij nu iemand in de omgeving hebben die doof is, maar stel dat dat wel zo gaat zijn is het wel handig om dezelfde gebaren te gebruiken. Als daar nl verschil in zit stuur ik dat boekje gelijk terug en gaan we ook met Lotte en max aan de slag, aangezien die tip hier al meerdere keren is gegeven
Ik heb nu zelf een lijstje gemaakt van een stuk of 10 gebaren waar ik mee wil beginnen en ook alvast de volgende 10. Ik heb gebaren woordenboek van het gebarencentrum gebruikt. Ik heb het idee dat ik hier en daar wel wat nuances mis. Ik wil zelf ook al heel lang graag echt gebarentaal leren. Maar dat kan helaas niet bij ons in de buurt, dus dan zou ik al drie kwartier moeten rijden (enkele reis) en dan is het toevallig ook nog op mijn sportavond. Dus daar stokte het dan weer. Op deze manier kan ik zelf toch ook nog wat leren. Ik wil beginnen met deze woorden: Papa Mama Naam broer Naam broertje Eten Drinken (borst) Drinken (fles) Eten Slapen Spelen Optillen Schone luier En dan later denk ik Opa Oma Auto Fiets Wandelwagen (kon het gebaar voor wandelen helaas niet vinden) Huis School Helpen Ik probeer maar een beetje dicht bij alledaagse dingen te blijven. Dierennamen is ook leuk. Maar eens kijken hoe hij het oppakt en welke woorden hij zelf wil leren. En ik ben benieuwd of onze oudste van 3,5 het ook oppakt. Hij is in ieder geval al heel trots op zijn naamgebaar. (eerste letter van zijn naam gevolgd door "blij") Maar ik vermoed dat het bij hem vooral passief zal blijven.
Weet je wat 't ook is, sommige gebaren maak je al zonder dat je 't doorhebt eigenlijk. Denk maar aan zwaaien bijvoorbeeld, of de armbeweging die je maakt als je je kind roept "kom!". Of "lekker" met je hand naast je gezicht tijdens het eten. Heeft je zoon een speentje? Dat is namelijk een heel makkelijk gebaar, de eerste die dochterlief zelf deed en dat ze dat weet scheelt hier een boel gehuil! Waar dochterlief ook gek op is, dat is dan denk ik geen officiele gebarentaal maar dat weet ik niet, is het liedje "In de maneschijn" met de bijbehorende gebaartjes. Helemaal blij wordt ze ervan.
Wat ook schattig is, een van de dvd's van Lotte en Max begint met het gebaar voor "dag" (de dag, niet dag bij weggaan) en nu gaat ze bij de tv staan en maakt het gebaar voor "dag" als teken dat ze die dvd wil kijken. Leuk hè?
Leuk! Bij de eerste wilde ik het ook, maar die begon zo vroeg zo belachelijk goed te praten dat ik de investering de moeite niet meer waard vond. Hier dus ook nieuwe ronde, nieuwe kansen. En het kdv gebruikt ze ook, dus dat levert mooi continuïteit op. Ben heel benieuwd wanneer je effect ziet en als je kindje wat later gaat praten is het natuurlijk ideaal om de frustratie te verminderen. Ik blijf meelezen!
Hier gebruiken we ook een aantal gebaren. Ik ben benieuwd hoe de kleine hierop gaat reageren. Leuk topic trouwens!
Leuk dat je zelf naamgebaren heb bedacht . Mijn dochter heeft ook een naamgebaar op het kdc. De dvd's van Lotte & Max gaan ook vaak over alledaagse dingen en daar worden zeker de gebaren voor papa, mama, broertje, zusje, opa, oma, slapen, eten, plassen, poepen, etc etc gedaan. Ook echt een leuke manier voor je kinderen om ze gebaren te leren.
Ik ga de komende weken eerst zelf eens met de gebaren aan de slag. Op dit moment vind ik de jongste echt nog te klein om tv te kijken. Maar als ik nu merk dat hij de gebaren oppakt, ga ik denk ik wel een keer zo'n dvd aanschaffen. Eerst ook maar even afwachten of de gastouder ze niet al heeft.
Ja leuk! Wij hadden met dochter een paar gebaren. Eten, drinken, op (eten is op/klaar) waren vooral heel functioneel en scheelde wat frustratie. Lamp/licht, poes, slapen was meer leuk omdat ze dan ook wat kon vertellen. Ze gebaarde dan naar me dat de poes lag te slapen... Nu is ze twee en een half en kletst de oren van mijn hoofd, maar het gebaar op maakt ze nog wel eens terwijl ze het zegt Bij onze zoon ga ik het ook weer introduceren als hij wat ouder is.