Heeft iemand hier ervaring mee? Bij mn eerste heb ik tot groot verdriet vrijwel geen melk gehad. De eerste dagen met mn dochter waren drama. Ze bleek gewoon honger te hebben doordat ik niet genoeg had. Na zh opname en na elke voeding wegen bleek ze per voeding maar 20cc binnen te krijgen van mij. Tussendoor moest ik veel kolven om de productie te stimuleren. Door het kolven kon ik haar per dag nog een flesje van 90cc geven, maar de rest werd kunstvoeding. Omdat ik wel 4x per dag twintig minuten moest kolven om na die 4x een totaal van 90cc te hebben ben ik er na twee weken mee gestopt. Het ging gewoon niet meer. Ook stuwing heb ik nooit gehad. Veel met een lkdeskundige overlegd die het vervolgens ook niet meer wist. Uiteindelijk vroeg ze of we toevallig zwanger waren geraakt met vuchtbaarheidsbehandelingen. Daar moesten we "ja" op zeggen en volgens haar zou het kunnen dat door mijn verstoorde hormoonhuishouding ik daardoor geen melk aanmaak. Nu ben ik voor de tweede keer zwanger, ook weer na mmm en zwanger van een tweeling. Borsten voelen in ieder geval al anders aan dan de eerste keer. Toen deden ze nauwelijks zeer en ook niets gegroeid. Nu zijn ze aan het veranderen. Ik wil natuurlijk dolgraag weer proberen om bv te geven, al maak ik me geen illusies en moet ik goed in de gaten houden of beebs wel genoeg binnen krijgen. Ik vraag me af of er meiden zijn die de eerste keer bijna niets hadden, maar waar het bij een volgende zwangerschap wel goed ging. Ik blijf hopen dat het kan...
Wat je zou kunnen doen is voor je bevalling contact opnemen met een goede lactatiekundige, die kan je dan vast wat tips geven en je hebt meteen een hulplijn. Of mocht dit financieel niet mogelijk zijn een vrijwilliger van VBN of LLL. Verder zou ik zeggen veel aanleggen (max 3 uur tussen de voedingen en verder op verzoek vaker) en veel huid-op-huid-contact.
Hier kwam het bij mijn eerste ook pas laat goed op gang, dag 5/6 dronk ze voor het eerst 40cc uit mijn borst. Daarvoor ook 10% afgevallen en uiteindelijk bijgevoed met KV... Toen het eenmaal op gang was ging het prima en heb ik bijna 8 mnd gevoed, al waren er wel periodes dat ik flink moest trekken om de productie goed te houden (met name toen ik weer ging werken). Nu had ik me van te voren al bedacht het anders aan te pakken, dus ben meteen na gaan kolven vanaf dag 1. Al merkte ik meteen dat mijn zoontje veel rustiger en effectiever zoog dan mijn dochter (ongeduldig type haha).. Hierdoor werden mijn borsten beter gestimuleerd. Nu duurde het nog tot dag 4 voordat het goed op gang was, maar hij heeft maar 1x 10cc KV bijgevoed gekregen omdat hij echt niet meer tevreden was na 2x 30min zuigen aan de borst... daarna wel nog aangeboden omdat hij ook tegen de 10% lijn aan zat, maar dat weigerde hij gewoon! Nu loopt mijn BV veel beter en gemakkelijker dan bij dochterlief. Dus het kan zeker anders gaan bij een tweede en misschien ook omdat ik er zelf anders/ rustiger in sta. Zou ook zeker iedere 3 uur zeker aanleggen de eerste periode en bij niet goed zuigen ook nog nakolven. Dat maakt dat je BV het snelst en best op gang komt... Een lk raadplegen op voorhand is ook niet onverstandig, zeker omdat er nu twee kindjes op komst zijn...
Ik zou inderdaad iemand van de LLL bellen, een andere lactatiekundige inschakelen wellicht Stefan Kleintjes? Verder zoveel mogelijk aanleggen, huid op huid contact. Evt vaak en kort kolven dus geen 20 minuten lang. En de eerste dagen is het ook echt druppeltjes werk, laat je niet gek maken door het ziekenhuis (waar je misschien een tijdje zal verblijven ivm tweeling). Als je echt geen kv wil geven kan je misschien al wat donormelk in huis halen mocht er bijgevoed moeten worden. En inderdaad niet langer dan 3 uur er tussen maar t liefst nog elke 2 uur aanleggen/kolven.. Hoop dat het goed komt !
Ik heb eigenlijk nooit gewogen en naar hoeveelheden gekeken, maar naar mn zoontje. Was hij alert? Had hij plasluiers? Was hij tevreden? De eerste 24u heeft hij niet gedronken, de dag erna ook nauwelijks (had veel vruchtwater ingeslikt en spuugde veel) heb me even ongerust gemaakt, maar dat was al snel weg en kereltje begon ook te groeien na een paar dagen. Dus ook een belangrijke tip: vertrouw op jezelf, je lijf, je intuitie en je kindjes
Wat is de LLL? Sorry ben een leek... bedankt voor de tips. In ieder geval een goed idee om vooraf al contact te zoeken en advies in te winnen.
Ik moest pas wegen na vijf dagen toen ze in het zh belandde en meer dan 10% was afgevallen en het huilen honger bleek te zijn... daar moesten we drie dagen blijven. Elke drie u aan de borst en vooraf en achteraf wegen hoeveel ze binnen kreeg. Rest werd aangevuld met kv. Ze werd echt volgetankt toen. Heb nog verlengde kraamzorg gehad vanwege bv problemen maar helaas had ik gewoon niets. Nog steeds een soort van trauma dat mn meisje honger heeft geleden die eerste dagen. Vandaar de neiging om het straks heel goed te controleren...
LLL = La Leche League Nu ik je laatste berichtje lees snap ik je onzekerheid! Ik zou dit verhaal ook uitleggen mocht je een lactatiekundige inschakelen. Dan kunnen ze zien op welk vlak en met welke tips ze je het beste kunnen helpen. Ik zou in ieder geval vaker dan elke 3u aanleggen, om de productie op gang te helpen is elke 2/2,5 uur echt niet te vaak. En 's avonds evt lekker clusteren samen.
Nou ter geruststelling, mijn eerste was zelfs meer dan 10% afgevallen en bv was drama. Bij de tweede had eerder overproductie en voed ik nog steeds! Ik heb wel vaker gehoord dat het bij een tweede makkelijker is omdat je borsten "onthouden" wat ze moeten doen..... succes!!! Enne gefeliciteerd! !!
Weet je de eerste dagen 20cc per voeding is heel keurig eigenlijk. Ook heeft wegen weinig nut. Ze kunnen net wel of net niet geplast/gepoept hebben en dan is de weging al niet meer betrouwbaar. Ook is regelmatig tussendoor kolven om de melkproductie op gang te brengen, heel normaal de eerste periode. Dus ik denk dat met de juiste hulp het zeker het proberen waard is. Mogelijk was je al op de goede weg! Dus als je het graag wilt, is het zeker het proberen waard!
Ik zou in elk geval van tevoren al even contact opnemen met een lactatiekundige. Bij mijzelf kwam de bv de eerste paar dagen ook moeilijk op gang na mijn keizersnede. Mijn dochtertje dronk slecht, viel steeds in slaap, wat natuurlijk ook niet handig is om het goed op gang te laten komen. Ik ben toen na elke voeding gaan kolven, dus zo'n 10 tot 12x per dag. Gelukkig werkte dat goed en toen we op dag 4 naar huis mochten ben ik gestopt met kolven. Mijn dochtertje bleef de eerste weken minstens zo'n 10x per dag drinken, wat ik wel heel zwaar vond. Maar na een week of 6 hadden we er onze draai in gevonden en nu, bijna een jaar later, geef ik nog steeds borstvoeding. Ga je in het ziekenhuis bevallen? Check dan van tevoren of ze een lactatiekundige in dienst hebben en vraag die ook direct de dag van de geboorte om mee te kijken. Vraag hier echt zelf naar, de verpleegkundigen vergeten soms dat dit handig kan zijn. Wegen voor en na elke voeding is omstreden, het wegen kan bij jou spanning veroorzaken, waardoor je toeschietreflex moeilijker op gang komt. Als je dit toch doet, kun je beter per dag bekijken hoeveel je kindje binnen krijgt en niet per voeding, want dat zegt niet zoveel.
Ik ook trouwens hoor. Had de eerste paar dagen geen druppel! Kolfte me suf en legde baby elke 1,5 uur a 2 uur aan ( elke 2 uur is trouwens beter dan elke 3 uur als je je productie op gang wilt helpen) nu 22 mnd later nog steeds aan de borst. Heb nooit veel melk gehad, maar wel genoeg.
Ik heb geen specifieke tips/adviezen, maar kan je in ieder geval twee dingen sterk aanraden; het boek van Stefan Kleintjes getiteld Borstvoeding. En voor je bevalling alvast contact opnemen met een goede lactatiekundige, bv via LLL zoals al eerder genoemd. Zo heb je na de bevalling meteen een nummer achter de hand dat je kunt bellen in geval van problemen. Bij mij ging het bijna mis door verkeerde begeleiding in de eerste weken, gelukkig kon ik het weer oppakken en is het daardoor goed gegaan. Het begin is echt belangrijk; echt voeden op verzoek, ook als dat ieder uur 1 mini-druppeltje colostrum is. Veel huid-op-huid contact. Ik ben heel benieuwd hoe bij ons nu de start zal zijn met de tweede
Bedankt voor de reacties! Ik ga dat boek van Stefan Kleintjes zeker aanschaffen, ben heel benieuwd. Maar als ik jullie reacties zo lees: Geloven jullie er niet in dat een vrouw geen melk kan hebben? Met andere woorden: als je maar vaak genoeg aanlegt en/of veel kolft om te stimuleren en goeie begeleiding krijgt, dan zou het moeten lukken?? Ik zat zo'n 11 dagen na de bevalling dat de verloskundige weer langskwam (na best veel begeleiding van kraamhulp, lk in het zh en lk via kraamzorg) en aangaf dat ik beter kon stoppen omdat het toch niet meer op gang zou komen. Normaal hoort het te "stromen" toch zeker na 4 dagen zei ze. Aangezien het op dag 11 nog steeds 20 cc per keer was geloofde zij er niet meer in dat het ooit nog goed zou komen.
98% vd vrouwen is in staat om bv te geven dus ja ! En je baby is je beste kolf, zijn de plasluier goed en en de poep geel niks aan t handje !
Te weinig melk kan, maar komt maar weinig voor, alsin; er is vaak een oorzaak voor te vinden in de kraamperiode. Ik ben zelf geen deskundige, maar lees in je ervaring wel dingen die denk ik anders hadden gekund of een misverstand zijn. Veel kraamverzorgsters, verplegers, verloskundigen en zelfs huisartsen en kinderartsen zijn erg van de cijfers; een baby moet zoveel cc per voeding drinken, daarom gaan ze voor en na een voeding wegen etc. En een baby van x kilo heeft genoeg aan y voedingen van z cc... Borstvoeding werkt anders; het begint vaak met kleine slokjes per voeding, echt tjokvol voedingsstoffen maar niet veel uitgedrukt in cc. In die periode is het echt een kwestie van veel huid-op-huid contact en oefenen met aanhappen en zuigen; 12x per dag is zeker geen uitzondering, vaker kan ook, het is echt afhankelijk van baby en moeder. Daarom echt een goede lactatiekundige achter de hand houden, bij twijfel bellen. Een goede start is echt belangrijk voor het goed op gang laten komen van de productie.
Ik denk dat er verschillende redenen zijn waarom een vrouw onvoldoende melk maakt, maar ik 97% van de gevallen is er een 'externe' reden. Mijn verloskundige en kraamverzorgster hebben mij ook aangeraden om te stoppen en fv te geven. Ik heb ook fv gegeven, maar ben nooit gestopt met de bv. Na twee weken op advies van ons CB hele goede LK laten komen. Ik geloof dat je met de juiste begeleiding en inzet een heel eind kunt komen. Maar dit moet je willen. Borstvoeding geven gaat vaak niet vanzelf, ook al is het een natuurlijk iets. Jij moet het leren, je kindje ,moet het leren en eerlijk is eerlijk, de kennis is een beetje verloren gegaan. Misschien kun je een consult bij Stefan Kleintjes of Gonneke van Velthuizen-Staas overwegen.
Hier ook drama's gehad bij de eerste. Kreeg het ook niet op gang, ondanks veelvuldig aanleggen, buidelen en kolven. Bij de tweede wilde ik het niet meer. 3 dagen na de bevalling kreeg ik spontaan stuwing en omdat de kleine pre- dysmatuur geboren is, toch maar begonnen met kolven. Uiteindelijk een productie van heb ik jou daar gekregen. Inderdaad, je borsten 'onthouden' wat ze moeten doen. Ik zou het echt nog een kans geven. De tweede heeft uiteindelijk een paar keer aan de borst gedronken, wat een fantastische ervaring. Zo blij dat ik dat toch nog heb mogen meemaken!
Bij mijn zoontje had ik te weinig melk, moest een half tot heel flesje kv per dag erbij geven. Onder begeleiding er alles aangedaan maar helaas heeft niets geholpen om mijn productie op te krikken. Ondanks dat heb ik toch een jaar bv gegeven. Bij mijn dochtertje had ik echter meer dan voldoende melk, de hele vriezer stond vol en kv heb er nooit bij hoeven kopen. Dus te weinig melk bij een eerste zegt gelukkig niets.