Broodbakken

Discussie in 'Voeding' gestart door Polletjepiek, 14 aug 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Hoe bak ik van onderstaand recept een brood?

    - 500 gr bloem
    - 67 gr balance koffiemelk (aanvullen met water tot 300-330ml)
    - 8 gr zout
    - 1 eetlepel suiker'
    - 7 gr gist

    Bedankt voor de reacties
     
  2. regenboogje82

    regenboogje82 Fanatiek lid

    30 mrt 2010
    1.417
    0
    0
    Verkoopmedewerker brood/ kaas en vleeswaren in een
    Limburg
    Heb je een broodbakmachine of moet je het met de hand doen?
     
  3. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Met de hand,
     
  4. Leeuwtje83

    Leeuwtje83 VIP lid

    8 mei 2008
    9.079
    313
    83
    Vrouw
    Software Engineer
    Nieuw-Zeeland
    Koffiemelk (met water) en suiker en gist mengen - paar minuten laten staan.

    Bloem en zout mengen.

    Gistmengsel toevoegen, en dan zo'n 10 minuten kneden tot je een mooi, soepel deeg hebt. Je weet dat het 'goed' is als je er licht doorheen kunt zien schijnen als je het uitrekt.

    Indien nodig water/bloem toevoegen als het te droog/nat is.

    Kom invetten en daar het deeg in leggen. Doe de hele kom vervolgens in een vuilniszak, vouw de opening onder de kom en zet het op een warme plek neer.

    Wanneer het deeg in volume verdubbeld is, neerslaan en weer laten rijzen tot verdubbeling.

    Vorm het brood (Google is your friend!) en laat het zo'n 45 minuten narijzen. Zet in de tussentijd de oven op de hoogste temperatuur.

    Snij het brood in voordat je het in de oven zet, en besproei het met water. Zet de temperatuur van de oven na zo'n 10 minuten terug tot 200 Celcius. Laat het brood daarna nog 35 minuten in de oven bakken, totdat het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
     
  5. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Dit ziet eruit als een recept voor de broodbakmachine.
    Maar waarom zou je brood bakken met koffiemelk????
     
  6. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Dat moet van de dietiste van mijn zoontje. Dit ivm zijn koemelkallergie.

    Er is een nieuw soort melktest waarbij de melk hoog verhit wordt. De zgn. Based Milk methode.

    Hierbij moet de melk/het melkproduct verhit zijn 25 min. op 160gr. Of 13 minuten op 220 gr.

    Omdat deze koffiemelk de meeste hoeveelheid koemelkeiwit bevat staat dit in het recept.
     
  7. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Aha, en is het gelukt?
     
  8. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Nee, ik heb overleg mat de diƫtiste gehad, het brood is heel droog. Zoontje wil het niet hebben.

    Het was inderdaad wel bedoeld voor een broodbakmachine.
     
  9. Aquilegia

    Aquilegia VIP lid

    19 apr 2007
    8.914
    3
    36
    Vrouw
    psycholoog en astroloog
    Midden-Nederland
    Je zou dan een broodbakmachine kunnen aanschaffen. Maar kijk eerst naar de ingredienten. Met goed meel en goede bloem bak je beter brood. Gewone patentbloem uit de supermarkt is niet zo geschikt. Kijk eens bij een natuurvoedingswinkel, molen of van het merk Soezie.
     

Deel Deze Pagina