Ik weet het: weer een doorslaaptopic!! Ik ben niet de enige.... Vanaf de geboorte sliep mijn zoontje eigenlijk al 5-6 uur door 's nachts, een enkele keer "maar" 4 uur). Vanaf 6 weken tot ca. 3 maanden oud, sliep hij 8, 9, 10 uur door. (!!!!). Hij is dus van nature een goede slaper. Daarna verschrikkelijk verkouden geworden met benauwdheid (astmatische aanleg). Het slapen ging steeds slechter. Hij kreeg steeds meer nachtvoedingen. Ik nam hem automatisch aan de borst als hij wakker werd, vreselijk verkeerd natuurlijk... Hij wordt nu tot wel 7 keer wakker in zijn nachtslaap. Soms blijft hij ook 2 uur lang wakker, vaak drinkt hij alleen maar. 's Morgens wil hij nooit ontbijten of borstvoeding omdat hij vol zit Hij is nu 9 maanden oud. Nu heb ik het onderstaande plan gemaakt n.a.v.d het boek "Lekker slapen zonder huilen": - Er klaar voor zijn: zoveel mogelijk zelf slapen (vroeg naar bed). - Zoontje er klaar voor laten zijn: luuf, ui bij bed als nodig, overdag beter laten eten/drinken, meer samen spelen/knuffelen overdag. - Avondritueel verbeteren en 19.30 begin ritueel, 20.00 u naar bed. - Flexibele maar voorspelbare dagindeling met voldoende voedingsmomenten. Tussendoortje in de middag toevoegen. - 2 slaapjes overdag, rond 9.00/10.00 en rond 13.00/14.00 u. - 's nachts slapen anders maken dan overdag (donkerder). - Nachtelijke momenten stil en donker houden (deed ik al) (licht van slaapschaap). - Signaalwoorden gebruiken. - Slaapschaap Ewan (white/pink noise) associëren met in slaap vallen, om zonder BV door te kunnen slapen op termijn. - Borst eerder afkoppelen zodat hij niet met de borst in de mond in slaap valt. Wie heeft er nog meer gouden tips? En hoe kan mijn partner helpen? Hij wil wel, maar de laatste keer dat hij het probeerde werd ons zoontje zo overstuur, dat ik toch gekomen ben. Hij slaapt in zijn eigen kamer. Met 7 1/2 maand is hij daar naar toe verhuisd, prima, maar ik merk geen verschil met bij mij op de kamer slapen. Ik heb ook een dochter (3) en ik kan geen geduld meer opbrengen voor normaal peutergedrag. Dus ja, er moet echt wat gebeuren. Normaal kan ik prima met haar peuterbuien omgaan, maar niet met maar 3-4 uur slaap per nacht.
hmm ik zou toch meer inzetten op je partner geloof ik. Hij moet ook je kindje kunnen troosten lijkt me, niet alleen snachts maar ook op andere momenten lijkt me dat fijn. Dat is een leerproces, dat gaat niet in 1x goed dus volgende keer moet je echt in bed blijven liggen als hij overstuur raakt. Beter nog, een avondje weggaan, zodat je er helemaal niet bent en je mannen opelkaar aangewezen zijn om er samen uit te komen. Je zou kunnen zeggen dat je nog 2 echte nachtvoedingen doet en daaromheen moet je man m troosten. Of je kunt zeggen dat jij de eerste helft van de nacht doet en je man de 2e helft. Eventueel met 1 flesje afgekolfde melk erbij. Dingen die mijn man doet om te troosten als er even geen borst beschikbaar is: rondlopen, wiegen, verhaaltje fluisteren, met knuffeldekentje over zn wangetje aaien. Hoe gaan de slaapjes overdag eigenlijk? Gaan die makkelijk? Wij zitten momenteel op 1 slaapje, bij 2 slaapjes issie snachts ook ineens uren wakker. Blijkbaar hebben mijn kinderen weinig slaap nodig.
Op dit moment zijn wij hier ook mee bezig. Nou ja, "wij" -> mijn man. Hij gaat er nu altijd uit 's nachts. Bij ons gaat dat (deze keer) eigenlijk prima. Zodra onze zoon mij ziet, hoort of ruikt, wil hij melk. Maar als mijn man komt, laat hij zich gewoon troosten. Ik moet me soms nog wel bedwingen hoor, maar vaak huilt onze zoon nauwelijks en als hij wel huilt duurt het hooguit een kwartiertje. En dan is mijn man er dus bij om hem te troosten. Uiteraard vind ik dat ik dat beter kan Maar dat is flauw, het gaat prima. We zijn nu een week bezig en vaak hoeft mijn man hem niet eens meer op te pakken en troost hij hem gewoon in bed liggend. Ik draag overdag een steentje bij, door inderdaad te zorgen dat hij niet aan de borst in slaap valt. En door hem 's avonds nog even lekker vol te laten tanken. Onze oudste zoon was een heel ander verhaal. We zijn bij hem later gestart (14 mnd ofzo). Zo'n beetje dezelfde strategie. Drama. (Veel, hard en langdurig huilen) Na een paar halfslachtige pogingen waarbij ik vaak toch weer zwichtte, hebben we het toch echt doorgezet. Het was moeilijk. Nadat mijn man klaar was met het troosten van onze zoon, kon hij vaak met mij aan de slag Maar na een ruime week was het leed ook wel geleden en sliepen we eindelijk allemaal weer goed. Het was ook echt nodig, niet alleen ik was oververmoeid maar ook onze zoon had vaak donkere kringen rond zijn ogen. Toen hij eenmaal leerde om door te slapen / zelf terug in slaap te vallen, was hij ook uitgeruster.
Oeps, ik vergat te schrijven dat mijn man maar 2, 3 of 4 nachten per week thuis slaapt. Verder werkt hij de komende 15-16 weken in het buitenland. Misschien heeft het dan geen zin, als ik het dan weer alleen moet doen. Die ene keer dat hij overstuur raakte toen mijn man kwam, was het nog avond trouwens. Hij begon echt hysterisch te huilen, niet normaal meer. Dat vond ik zoooo zielig. Slaapjes overdag gaan vrij makkelijk. Hij slaapt thuis nog 2x en op het kinderdagverblijf 2-3 x. Eén keer zou hij echt niet uithouden, hoor! @Tupp: je kunt dus beter vroeg dan laat beginnen, als ik je zo begrijp... Ik probeer mijn zoontje nu ook niet meer aan de borst in slaap te laten vallen. Maar eerder af te koppelen. Bedankt voor jullie reacties!
Hallo, Onze dochter van bijna 9 maanden slaapt sinds een maand of 2 ook in een eigen kamer. Mijn man heeft, toen hij een week verlof had, een hele week bij haar geslapen om een luchtmatras. Ze werd daarvoor ook heel vaak wakker, het was een gewoonte nadat ze een hele tijd owv jeuk wakker was geworden, en ook ik gaf telkens bv om haar terug in slaap te doen. Mijn man heeft doen de principes van Elisabeth Pantley toegepast (meerbepaald het stappenplan om haar telkens iets wakkerder in bed te leggen). De eerste keren was ze ook een beetje overstuur omdat ze mij(n borst) wilde, en ook ik heb me moeten tegenhouden om te gaan kijken. ML deed ook het licht aan als ze echt overstuur was en dan was ze kalmer. De afspraak was dat hij haar nog 1x per nacht (rond 2 uur) aan mij gaf voor een voeding. DL is die week minstens 7 keer per nacht wakker geworden (ocharme ML ), maar na een week of 2 volhouden ging het plots beter. Inmiddels gaat ze rond 19u30 slapen, krijgt ze rond 22u een droomvoeding, en wordt dan wakker rond 2 uur voor een nachtvoeding. On 5u wordt ze opnieuw wakker en dan gaat ML haar troosten en slaapt ze nog verder. Als ze tussendoor wakker wordt, gaat ML haar troosten. Als ik ga, wil ze immers enkel de borst (al lukt het mij soms ook om haar zonder borst verder te doen slapen). Veel succes!
Ik heb op een ander forum eens het advies gekregen steeds iets korter te voeden. Dus als je normaal ongeveer 10 minuten voedt 's nachts, hier 9 minuten van te maken, dan 8, dan 7, enz. Zelf heb ik het niet zo geprobeerd, maar ik kijk tegenwoordig wel of mijn zoon het merkt als ik eens één borst geef i.p.v. twee, zodat hij went aan een iets minder vol gevoel 's nachts. Succes!