Een tijdje geleden heb ik ook al een topic hierover geopend. Ik had toen rare witte 'vlekken' op de bevroren moedermelk. Nu was toen de vriezer ook deels ontdooid geweest. (Althans, dat denk ik: er hingen ineens allemaal ijspegels aan de vriezerlades.) Nu heb ik de melk over twee vriezers verdeeld. Ik ben een stuk stricter geworden met het steriliseren van m'n kolf. (Voor elke kolfbeurt i.p.v. 1 keer per dag, als ik meerdere keren kolfde op 1 dag.) We hebben een tijdje vakantie gehad dus geen melk gebruikt. En nu pak ik melk van eind juni / begin juli: weer die rare witte schimmelachtige vlekken. Ik baal hier zo van! Het kan eigenlijk geen schimmel zijn toch? Met de oudste hebben we dit nooit gehad. Ik snap er niks van. Gelukkig heb ik een tijdje terug ook wat kunstvoeding gekocht voor noodgevallen, dus hij kan morgen gewoon een melkflesje krijgen. Hij eet ook genoeg andere dingen, dus het gaat maar om 1 flesje. Maar om de een of andere reden geef ik hem toch liever 'eigen' melk. Ik ben eigenlijk bang dat hij buikpijn krijgt als we hem ineens koemelk gaan geven. Stom hè? Maar ja: iemand die dit toch herkent? Ik vraag het ook aan de lk maar daar verwacht ik voor morgen geen antwoord van dus daar heb ik voor deze keer niks aan. Ik gooi het nu nog maar niet weg, vorige keer heeft het me een ruime liter gekost en nu staat er ook weer een aardig voorraadje. En volgende week ga ik weer werken en ik wil niet gaan kolven op mijn werk (kolfrecht ook zo goed als afgelopen trouwens.) Ik wilde dus deze vriezer voorraad nog af en toe aanvullen door thuis te kolven voor zover dat gaat en anders maar op te maken. Nu zal ik ineens heel wat weken eerder moeten overstappen op een alternatief, tenzij de lk me toch kan geruststellen. View attachment 412732
Inderdaad wat hierboven gezegd wordt. Ik deed het altijd in een afsluitbaar diepvrieszakje met een tekstblok erop zodat je er iets op kan schrijven
Vreemd... Heb hier even gekeken want had ook net een potje uit de vriezer gehaald voor morgen en hier zie ik ze ook wel enigszins zitten eigenlijk!! Het lijkt meer op de 'room' die bevroren is... snap je wat ik bedoel? Bij niet ingevroren melk die even staat krijg je ook zo'n laag room erop en soms ook in de vorm van kringen. Zou het dat niet kunnen zijn dat zich die gevormd hebben voor het bevriezen en dan zo eruit komen te zien? Heb je het al een keer voorgelegd op een borstvoedingsforum/lactatiekundige/borstvoeding.com??
Laten ontdooien en flink laten swirlen in het potje. Niet schudden dat mag niet. Dan gaat dat weg, bij mij waren het vet wat bevroren was. Smolt dus weg bij ontdooien.
Dat is toch gewoon het vet uit de melk die bovenop gaat drijven en dan bevriest? Net als met soep bijv. Vet drijft altijd op de rest en als dat bevriest zie je het zitten. Denk maar eens aan de soep de je even laat staan af te koelen.
Je moet er trouwens niet aan ruiken want ontdooide bv kan heel smerig ruiken terwijl het nog gewoon goed is.
Het lijkt wel een beetje op "frostbite" . Als vlees in de vriezer niet goed is ingepakt raakt het beschadigd zeg maar en dan krijg je plekjes die hier wel een beetke op lijken
Lijkt gewoon het vet van de melk dat bevroren is. Ik vries het in staafjes in en daar zitten ook wat witte vlekjes op, maar kleiner als bij jou. Maar die staafjes zijn dan ook porties van 30cc.
Wordt dat ook erger naarmate het langer in de vriezer ligt? Ik kan het echt zien groeien als het ware, als ik bijvoorbeeld potjes van 4 weken, 6 weken en 2 maanden met elkaar vergelijk. Bij de 'oudste' potjes (nooit ouder dan 3 mnd trouwens) zit het zelfs ook onderin. Ik vind het zo gek: zelfde melk, zelfde kolf, zelfde potjes, zelfde vriezer als bij onze oudste zoon. En daar hebben we dit nooit zo erg bij gehad. Wel wat kleurverschil erin tijdens het bevriezen, maar niet zoals dit.
Het is volgens mij (en mijn man) 'gewoon' melk die geschift is. Kan het zijn dat je melk hebt opgespaard en samengevoegd? Als je melk van verschillende temperaturen samenvoegt kan dat schiften tot gevolg hebben. Ik kan me voorstellen dat het schiften optreedt in de vriezer omdat het bovenste laagje (wat je ook wel eens in de koelkast ziet als het even staat) minder snel invriest dan het onderste deel.
Ik zie nu je laatste berichtje... Dan kant jet toch niet net schiften zijn. Als ik Google op 'vlekken op ingevroren melk' kom ik meer verhalen hierover tegen!
Ik ben inmiddels ook al wat meer verhalen tegen gekomen, ook op Engelstalige sites. Helaas zonder foto's, tot nu toe, dus ik kan niet echt vergelijken. De adviezen zijn erg wisselend. Mijn man vond legde me, toen ik gisteravond laat nog aan het googlen was, vriendelijk doch dringend uit, dat ik niet moest zeuren. Hij gaat er vanuit dat onze zoon de melk niet drinkt als het niet goed meer is. Vanochtend heb ik de melk goed doorgeroerd en het zag er niet anders uit dan "gewoon goede" melk uit de vriezer. Het rook ook hetzelfde als normaal. (Niet echt lekker dus, inderdaad die zepige lucht.) Ik heb voor de zekerheid het pak poedermelk meegegeven, maar onze zoon heeft het gewoon opgedronken en heeft nergens last van.
Lijkt me heel normaal toch... Zet de foto anders eens op de fb pagina natuurlijk borstvoeding, heb je heel snel antoord
Volgens mij is het ook gewoon het vet wat door het lichte uitzetten tijdens het bevriezen er zo uit gaat zien.
Daar heeft je man een punt. Iedereen die ooit melk is tegengekomen die "om" is, zal het met hem eens zijn dat je dat niet kunt missen, en dat het eigenlijk fysiek min of meer onmogelijk is dat te drinken!
Ja precies, ik was eens een potje vergeten achter in de koelkast... Daar kwam me toch een zure kots/kaas lucht vanaf toen ik het open maakte! Daar kon je je niet in vergissen hoor!