Op de school van mijn dochter (6 jaar) starten ze dit jaar met het zgn 5 gelijke dagen model. Dat wil zeggen: alle dagen van 8.30u - 14u naar school. Aan dit model lijken me behoorlijk wat voordelen zitten. Ik maak me alleen wat zorgen over de pauzes. Ze krijgen nu in de ochtend een kwartier pauze en in de middag een half uur. In de ochtend mogen ze eerst hun drinken in de klas opdrinken en moeten ze t fruit mee naar buiten nemen. Dat betekent maar n kwartier om je fruit te eten en te spelen / bewegen. Mij lijkt t erg krap.. In de middag hebben ze een kwartier om in de klas met de leerkracht hun boterhammen op te eten, daarna een kwartier buiten eten. Aangezien mijn dochter niet bekend staat om haar snelle eetgewoontes , vraag ik me af of ze alles wel opkrijgt en of ze in de ochtendpauze überhaupt nog tijd heeft om buiten iets te doen ipv alleen haar fruit te eten. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? En wat zijn over het algemeen jullie ervaringen met dit model? Alvast bedankt voor de reacties!
Prima ervaringen mee, en anders wat minder eten meegeven als ze het niet op krijgt en het later thuis of bij de oppas bijgeven zodat ze het op haar gemak kan op eten.
Bij onze dochter hetzelfde model, maar dan met drie kwartier pauze tussen de middag. Ze zijn dan om kwart over twee uit. Net iets meer tijd voor de boterham dus. Nu hebben ze ook een kwartier voor het drinken/fruit, maar in de kleuterklassen gaan ze naar buiten hoe het uit komt. Met mooi weer vaker/langer dan met slecht weer. Tussen de middag wordt ongeveer twintig minuten voor het eten uitgetrokken. Het lijkt me wel prima. En gaat het eten tussen de middag niet zo goed, dan kan ze na school nog een boterham eten. Ze zijn toch lekker op tijd uit.
Ja hier ervaring. Ze draaien er nu 1 jaar mee. Gaat heel goed. Onze dochter heeft alleen nu maar 15 minuten lunch pauze... Dus wat ze niet op kan eten eet ze gewoon lekker thuis om 14.10. Dan heb je de hele middag ook nog. Kleuters hebben trouwens 45 minuten om te eten...groep 3 30 minuten
Hier vond ik het een verademing. Ik was er eerst op tegen als toen nog werkende moeder (extra kosten opvang etc etc) maar toen het eenmaal liep merkte ik dat het voor mijn dochter wel erg goed was. De dagen zijn duidelijk. De lunchpauzes verliepen prima. Als ze niet genoeg tijd hadden mochten ze hun broodje mee naar buiten nemen en daar verder eten. Dochter was natuurlijk al wel ouder (groep 7 & 8 continurooster gedraaid) en aanpassen was dus ook wat makkelijker.
Hier nu een 3lang2kort-systeem, maar het overblijven is wel een dingetje. Ze zijn net begonnen, maar ze hebben normaal 45 minuten voor de overblijf. 15 minuten om te eten en 30 om buiten te spelen. Alleen die 15 is echt niet genoeg voor de meeste kinderen. Juf houdt nu ietsjes eerder op met de les, en kort het buiten spelen iets in, waardoor het allemaal wel gaat. Dat is dus ook voor de leerkracht even zoeken. Eten doen ze hier binnen, kleine pauze ook binnen, en daarna 15 minuten buiten. Die buitenspeeltijd willen ze ook zoveel mogelijk speeltijd houden.
Dat hebben ze bij ons heel practisch opgelost... Wie op tijd klaar is mag mee naar de speeltuin. (Dus dan heb je om half 4 een kind dat nig een boterham uit dr broodtrommel vist en hem ongeveer met vingers en al op eet Omdat ze zo graag mee wilde naar de speeltuin...
Bij dochter op school zijn ze er deze week mee begonnen. Ik baalde eerst omdat ik nu een dag extra moet werken omdat ik de andere 4 dagen een uur eerder weg moet. Maar achteraf ben ik blij met de verandering. Dochter vond de overblijf niets, moest altijd snel eten omdat de overblijfkrachten de kinderen zo snel mogelijk naar buiten wouden hebben. Ze zegt zelf ook dit Veel fijner te vinden.
Dochter gaat dat ook doen aankomende maandag. Ben benieuwd. ...was er op tegen omdat zoontje straks naar school gaat ergens anders met gewone tijden. Blijf op en neer rijden. ....Helaas kan dochtertje niet kiezen van school.