'Luxe ziektekosten kunnen uit basispakket' | nu.nl/gezondheid | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl Ik had het eigenlijk liever geplaatst onder Vruchtbaarheidsbehandelingen, maar ik denk dat het toch wel naar hier verplaatst zou worden. Ik word hier zo verdrietig van Ik weet dat het echt goed geregeld is en dat we ons gelukkig mogen prijzen dat IVF/ICSI in ons basispakket zit, maar om te stellen dat dit te herleiden is op keuzes die patiënten zelf maken.. :x:x
Ik vind het jammer dat ivf als een luxe vergoeding wordt gezien door sommige. Verminderd vruchtbaar of onvruchtbaarheid is geen keuze. Roken wel.
Dat roken gedoe er uithalen helemaal mee eens. Maar ivf? Omdat het een eigen keuze isa. Ja mensen kiezen er ook echt voor om niet zwanger te kunnen worden Ivf moet blijven in mijn optiek. Wij hebben hier gelukkig geen gebruik van hoeven maken, maar ben heel blij dat het voor de mensen voor wie het nodig is het er wel is. Anders wordt het voor heel veel mensen onhaalbaar een kindje te kunnen krijgen. Is ws ingevuld door mensen die er niks mee te maken hebben gehad.
In het totaalplaatje gezien is het onzinnig om te schrappen. De 1 heeft dit nodig, de ander dat.. dit is het hele sociale zorgstelsel. Ik vind het bv. ook niet leuk om mee te betalen aan een stoppen met roken programma oid. En zo vinden we allemaal wel dingen onnodig als het een ver van je eigen bed show is.
Het verbaast me niet zo, eigenlijk.. Als je de reacties ziet onder een artikel als de vrouw die beviel van de 'verkeerde' baby's, hoe er dan over mensen wordt gesproken die vruchtbaarheidsbehandelingen nodig hebben.. Dat zijn waarschijnlijk ook de mensen die dit antwoord hebben gegeven in het 'onderzoek'. Volgens mij was voor 2015 al bepaald dat er geen veranderingen komen in de vergoedingen voor vruchtbaarheidsbehandelingen, toch? Ik hoop echt ontzettend dat dat ook in de jaren erna blijft gelden..
Dan nog is het een keuze in zekere zin... Je wordt niet gedwongen tot IVF, ik ken ook vrouwen die bewust geen vruchtbaarheidsbehandelingen willen. In bepaalde gevallen kies je trouwens wel bewust voor IVF: vanwege een eerdere sterilisatie bijvoorbeeld.
Tja. Als je kanker hebt kun je er ook voor kiezen om je niet te laten behandelen. Als je je been breekt, kun je ook eerst even aanzien of het misschien niet vanzelf geneest. Depressief? Wat nou psycholoog; gewoon lekker ongelukkig blijven! Allemaal keuzes.. Als je meerderjarig bent en in staat bent om zelf beslissingen te mogen nemen, wordt je überhaupt nooit 'gedwongen' tot behandelingen.
Ik vind een kind krijgen, wat geen noodzaak is, toch wat anders dan genezen willen worden van kanker.
Misschien zien ze IVF niet als een behandeling ter bevordering van de gezondheid? Als je IVF na laat dan gebeurt er medische gezien niets met je. Als je een behandeling tegen kanker na laat ga je waarschijnlijk dood. Dit is overigens in de schoenen van een ander stappen hoor, ik ben er absoluut voor om ivf in het basispakket te laten! Wellicht zou IVF na sterilisatie wel deels zelf betaald kunnen worden, dan heb je al besloten om geen kinderen meer ter krijgen en door die beslissing heb je nu ivf nodig om wel zwanger te worden.
Ik neem aan dat het dan wel in de aanvulling komt toch?? Heel lullig maar zelf ben ik verplicht om aanvullend verzekerd te zijn ivm de Fysio die ik nodig heb en niet verzekerd wordt uit de basis . Zo zijn er vast heel veel dingen waarvoor we hulp nodig kunnen hebben maar er moet ergens een lijn getrokken worden. Natuurlijk als kinderen krijgen niet vanzelf gaat is het fijn dat ivf etc bestaat. Maar het is toch niet zo erg dat dit in de aanvullende verzekering komt? Van mijn mag het in de basis blijven net als heel veel zorg die geen luxe is in mijn ogen maar noodzaak. Vergoeding voor bril, Fysio, hulpmiddelen etc en nog veel meer wordt ook niet meer vergoed. Deze mensen vragen daar ook niet om helaas
Ja, klopt! Dacht ik ook gelezen te hebben. Maar ja, het kan natuurlijk best veel tijd in beslag nemen, dus ik hoop ook dat IVF zeker niet uit het basispakket gaat. Is altijd maar afwachten..
Ja, dat verwachtte ik al, daarom heb ik er ook maar een voorbeeld bijgezet wat te maken heeft met geestelijke gezondheid, wat voor het niet kunnen krijgen van kinderen ook zéker kan gelden. Het gaat om het punt dat er geroepen wordt dat iets niet per sé nodig is, maar 'een keuze' is. Feitelijk gezien is niets 'nodig', niets of niemand is werkelijk onmisbaar. Wat aanvullende pakketten betreft; Net als fysiotherapie, wordt IVF beperkt vergoed vanuit het basispakket. Heb je meer nodig (of, om even in de termen van het hele artikel te spreken, wíl je meer ), dan moet je je aanvullend verzekeren.
Een keuze? Maar als dit uit het basispakket heeft gehaald, dan heeft men dus GEEN keuze meer. Dan zijn veel mensen GEDWONGEN kinderloos te blijven. Dat heeft totaal niks met (vrijwillige) keuze te maken! Als iemand dan te horen krijgt dat ze aangewezen zijn op IVF om kindjes te krijgen en men kan dat niet behappen, dan heeft men niks te kiezen. Dan blijft het voorbehouden aan mensen die genoeg centjes hebben. Die kunnen zich dan nog wel proberen voort te planten middels IVF. Maar iemand die het minder breed heeft, maar wel net zo'n grote kinderwens heeft als degene met centjes, die heeft dan het nakijken. Erg eerlijk, zo'n "keuze". Maar goed. Het betreft hier een onderzoek onder verzekerden. Niet iets van het kabinet ofzo. Niemand weet de achtergrond van deze verzekerden en of dat een afspiegeling is van de maatschappij.
Ìslah Heb je ervaring met ongewilde kinderloosheid of vruchtbaarheidsbehandelingen? Ik denk dat je pas een oordeel kunt vellen als je zelf in deze situatie zit/hebt gezeten. De mensen die het hardst oordelen, hebben vaak een huis vol kinderen en zijn vrij makkelijk zwanger geworden. Makkelijk om IVF dan af te doen als luxe en niet nodig, jij hebt gekregen wat je zo graag wilde. Ik ben opgezadeld met PCOS, een lichamelijke aandoening waar ik niks aan kan veranderen. Manlief heeft een verminderde zaadkwaliteit vanwege een spatader, die hij zelf niet veroorzaakt heeft. Ook een medische indicatie. Wij zouden dus niet behandeld mogen worden door de gezondheidszorg?! Dan krijgen we maar gewoon geen kinderen, want kinderen krijgen is een keuze? Terwijl elke andere mogelijke aandoening wel gewoon behandeld en vergoed wordt? :x
Ja, ik ben het met je eens. Het feit dat deze behandelingen uit het BASIS pakket verdwijnen, betekend niet dat ze helemaal niet meer vergoed worden. Je moet alleen wel een aanvullende verzekering hebben. Dus roepen dat door deze stap het voor mensen niet meer weggelegd is.....Sorry maar dat is een beetje onzinnig.. Ik heb ook een aanvullende verzekering,voor fysiotherapie. En voor de brillen van mijn kids. Het zal wel moeten, ik kan niet zonder fysio en de meiden niet zonder hun bril
Dit is de rekening van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. We hebben de luxe dat tegenwoordig veel mogelijk is, maar het moet ook ergens van betaald worden. Het is dan heel hard dat er gestreept wordt in basis en niet basis, maar gezien het aantal werklozen/ mensen in de bijstand / voedselbankgangers / enzovoort.... Denk ik dat het verstandig is het basispakket goedkoop te houden. Als je kijkt naar de groep mensen die wellicht IVF belangrijk vindt; houdt je een relatief kleine groep over. Ik zeg daarmee niet dat er weinig gebruik van gemaakt wordt; maar over het algemeen zijn het mensen tussen de pak 'm beet 25 en 40 jaar die er gebruik van maken. Daarna niemand meer. Dat zo iets in een aanvullend pakket zit, vind ik nog wel ok. Net als kraamzorg of anticonceptie. Ja je hebt het wel nodig; maar een groot deel van de bevolking niet. Kinderen onder de 15 en 40+ers maken geen gebruik van kraamzorg. Dus waarom moet dat bij iedereen in het pakket zitten? Zelf een pakket samenstellen zou voor je gevoel denk ik beter zijn. Lees ook deze zin uit het artikel: "Hier houdt de solidariteit van veel verzekerden kennelijk op" De grote groep wil niet voor de kleinere groep benadeelden opkomen. Zo werkt dat nu eenmaal. Hoe spijtig ook.
Tja, weet je: Ik vind dat je betaald voor een verzekering, en dus in principe het overgrote deel van de gezondheidszorg in de basisverzekering zou moeten zitten. Alleen al om het feit dat je in Nederland VERPLICHT een ziektekostenverzekering MOET nemen. Ik bedoel: Als ik een brandverzekering afsluit voor mijn huis, is dat toch ook niet voor het hele huis BEHALVE de keuken, omdat daar de meeste brandgevaar zit? Een inboedelverzekering gaat toch ook over de HELE inboedel? Als dat dure inboedel is, betaal je wel iets meer, dat klopt, maar ik vind dat uitsluiten zo raar. Ik bedoel: We betalen met zijn allen. Sommigen hebben nooit wat, gaan nooit naar de dokter, en sommigen mankeren van alles. Ik ken echt mensen die niet naar de dokter gaan, omdat ze bang zijn voor de rekening! Dat is toch van de zotten?? Ik bedoel: Je betaald al voor die verzekering en betaald alleen maar bij! Het moge duidelijk zijn: de "luxe" ziektekosten moeten er wat mij betreft inblijven!